Ruissalojuoksujen suosio säilyy

Ruissalojuoksujen vetovoima kestää. Ruissalojuoksujen vetovoima kestää. Kuva: Jori Liimatainen

Klassikkotapahtuma Ruissalojuoksut järjestetään lauantaina 16. syyskuuta jo 45. kerran, ja se kerää Ruissalon saareen yli 1 500 osallistujaa. Perinteikäs tapahtuma, syksyinen ajankohta ja Ruissalon luonto houkuttelevat lähtöviivalle myös paljon juoksutapahtumien ensikertalaisia.

Juoksutapahtumien määrä on viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvanut huimasti, mutta 45. kerran järjestettävä Ruissalojuoksut-tapahtuma on pitänyt pintansa uusista tapahtumista huolimatta. Turun Urheiluliiton järjestämässä tapahtumassa kaikentasoiset juoksijat ja kuntoilijat voivat valita matkakseen joko kymmenen kilometrin mittaisen Ruisriikin tai Ruisrääkki-nimeä kantavan puolimaratonin. Tapahtuman tuotolla tuetaan järjestävän seuran lasten ja nuorten harrastustoimintaa.

Ruissalojuoksujen juuret ulottuvat 1970-luvulle ja Juha Väätäisen kaltaisten juoksijatähtien nostattamaan juoksuhurmioon. Silti perinteikäs tapahtuma kerää nykyäänkin lähtöviivalle paljon juoksutapahtumien ensikertalaisia.

– Uskon Ruissalojuoksujen houkuttelevan ensikertalaisia paitsi puitteidensa mutta myös lähes täydellisen ajankohtansa vuoksi. Keväällä ja kesällä lenkkeilystä ja harjoittelusta innostuneet liikkujat ovat syyskuun alussa kenties elämänsä kunnossa, sillä takana on parhaimmillaan monen kuukauden yhtäjaksoinen treeniputki. Monesti se syystä tai toisesta katkeaa talven tullen, joten syyskuu on mitä otollisin hetki testata kesän kerryttämää kuntoa, tuumii tapahtuman tuottaja Kari Ahonen.

Ruissalon luonto kiinnostaa myös juoksukansaa.

– Juoksumaailman yksi trendi on tällä hetkellä polkujuoksu. Ruissalojuoksut on ollut tässä muotiaallossa 40 vuotta muita edellä, sillä Ruissalojuoksuissa on alusta saakka juostu metsän keskellä kiemurtelevilla hiekkateillä ja poluilla, Ahonen naurahtaa.

Tapahtuma ei täytä polkujuoksun kriteereitä, mutta osallistujia viehättää Ruissalojuoksuissa vuodesta toiseen sama seikka kuin polkujuoksutapahtumissakin: luonto.

– Ruissalolla on oma ainutlaatuinen luontonsa, jonka keskellä juokseminen herättää arvostamaan Suomen puhdasta luontoa. Se palauttaa maan pinnalle meidät arkeemme hukkuvat kiireiset ihmiset ja muistuttaa siitä, mikä elämässä oikeasti on tärkeää: ympäristö ja hyvä olo, kiteyttää Ruissalojuoksujen kokenut osallistuja Miia Kaerala.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Uutuuskirja haastaa äijät syömään terveellisemmin

Äijät eivät syö terveellisesti ja monipuolisesti! Vai syövätkö? Kun tunnettu tv-kokki ja ruokakirjailija Janne Pekkala huomasi, että puntarin numerokiekko alkoi kiertää toista kierrosta ja olo oli nuutunut aamuisin, syntyi päätös muuttaa elämäntapoja. Muutoksesta syntyi kirja Äijäruokaa – Syömällä hyvä olo (Fitra, 2017).

Suomen suot kansainvälisesti merkittävä arkeologinen kulttuurivaranto

Suomen kosteikkoihin kätkeytyy rikasta ja monipuolista arkeologista tutkimusaineistoa menneiden väestöjen asutuksesta, elinkeinoista ja ympäristöstä. Monia kohteita ei kuitenkaan ole vielä löydetty. Kartoittamisella on kiire, sillä arkeologisesti kiinnostavia kohteita uhkaavat niin ilmastonmuutos kuin ojittaminenkin.

Äitienpäivän kunniamerkkiesitykset tehtävä 3. marraskuuta mennessä

Aluehallintovirastot pyytävät esityksiä virastojensa toimialueilta vuoden 2018 äitienpäivän kunniamerkkien saajiksi. Lasten lukumäärällä ei ole ratkaisevaa vaikutusta palkitsemiseen. Omien lasten tekemissä kunniamerkkiesityksissä tulee olla vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä.

Lastensuojelun Keskusliitto: Suomalainen lapsuus hyvä, mutta ei kaikille

Suurin osa lapsista elää Suomessa hyvää elämää, jossa elintaso, elämänlaatu ja elämäntavat ovat kohdallaan ja palvelut ja tulonsiirrot toimivat asianmukaisesti. Kaikki perheet eivät ole kuitenkaan päässeet mukaan tähän kehitykseen, jolloin kuilu hyvinvoivien ja huono-osaisten välillä kasvaa. Näin arvioi Lastensuojelun Keskusliitto.

Taittovirheleikkaukset johtavat harvoin potilasvahinkoihin

Suomessa tehdään vuosittain tuhansia silmien laserleikkauksia. Taittovirheleikkauksilla tai laserleikkauksilla tarkoitetaan kirurgiaa, jossa silmän taittovoimaa korjataan halutun suuruiseksi. Menetelmiä on useita, joista tunnetuimmat ovat PRK, LASIK, Femto Lasik ja SMILE.

Nuoret eivät usko yhdenvertaisiin mahdollisuuksiin Suomessa

Danske Bankin Elä nyt -nuorisotutkimusraportista selviää, että vanhempien tulotaso vaikuttaa suomalaisten nuorten unelmointiin ja näkemyksiin mahdollisuuksistaan toteuttaa unelmiaan. Nuoret ovat taustastaan riippumatta pessimistisiä yhdenvertaisten mahdollisuuksien suhteen, ja näkevät, että myös Suomen taloudellinen tilanne on heikentänyt mahdollisuuksia toteuttaa unelmia.

Laulu Suomen soi sunnuntaina pitkin Varsinais-Suomea

Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto järjestää Laulu Suomen Soi -yhteislaulutapahtuman tämän viikon sunnuntaina 1. lokakuuta kello 15 eri puolilla Varsinais-Suomea. Tapahtuma järjestetään samaan aikaan 14 paikkakunnalla. Yhteislaulua johtaa paikallinen kuoro, ja tapahtuman yhtenä tavoitteena on nostaa kuorolaulun arvostusta. Paikalle odotetaan useita satoja laulajia.

JetSet
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Aalto Yökerho avasi syyskauden. Jaakko Salovaara valeli vieraita JS 16 -klassikoilla ja uudemmalla tuotannnolla. Ravintoloitsija Turo Nolvi visioi syksyyn eri teemabileitä ja mm. elokuvien ensi-iltajuhlia.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän     saumaan iskee Aalto Yökerho.  Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa.  Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Syyskuu siivittää lomailijoiden ja opiskelijoiden kaupunkiin palaamista. Tähän saumaan iskee Aalto Yökerho. Perjantaiset syyskauden avajaiset poreilevat ekstroverttien persoonien huomassa. Eri tapahtumien ohella Pressiklubin tiloissa starttaa uusi, intiimi karaokelounge.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi…  Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Aloittavia opiskelijoita kutsutaan eri puolilla Suomea mm. nimillä piltti, phuksi, fuksi, keltanokka, pupu, simppu, tappi, mursu, fetus, varsa, smurffi… Nämä taimitarhan kasvatit starttaavat syyskautensa keskiviikkona ja torstaina eri ainejärjestöjen Pilttibileissä Marilynissä ja Vegasissa. Haalariväkeä monipuolistaa Traden Kaupunkikierros.
Kaupunki
Urheilu

Moisander palaa Huuhkajien riveihin

Niklas Moisander kuuluu ryhmään, jonka Markku Kanerva nimesi Turkki-otteluun Turkuun.

Miesten A-maajoukkue kohtaa MM-karsintojen päätösotteluissaan lokakuun alussa vieraskentällä Kroatian ja kotikentällä Turkin.

Turun Uimareiden naiset PM-kisoihin

Turun Uimareiden naisvesipalloilijoiden syksyn päätavoite lähestyy. Uimarit matkaavat lokakuun 6.–8. päivä Kööpenhaminassa pelattaviin seurajoukkueiden Pohjoismaiden mestaruuskisoihin.

Åboraakkeli: Menestyksen pelastus?

Hjallis Harkimo.

Lokakuun puolivälissä Turkuhallissa järjestetään e-urheilutapahtuma Grail Quest, jonka taustalla häärii muun muassa Harry ” Hjallis ” Harkimo . Mies kävi promoamassa tapahtumaa tällä viikolla Turussa ja tuli lausuneeksi suuren viisauden.

Jälkipeli: Yleisökato riivaa syksyn lätkämatseja

Mikä on, kun Liigalätkä ei kiinnosta turkulaisia? Syksyllä kiekkoyleisö jää vuodesta toiseen kotiin. Pelkästään runkosarjassa pelataan joukkuetta kohti 60 ottelua. Kukaan ei putoa ja suurin osa joukkueista pääsee pudotuspeleihin. Ei ihme, jos yleisön into hiipuu.

Ilmiö ei ole mitenkään uusi. Syksyisin kauden alettua on totuttu näkemään tyhjyyttä kumisevia jäähalleja. Vaikka lätkä on Suomen suosituin yleisölaji, ovat syyskuun yleisömäärät, ei pelkästään Turussa, vaan myös muuallakin Suomessa huolestuttavan alhaisia.

Täysosuma
Päätöntä menoa.
Päätöntä menoa.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Kierrätyskamaa nämä aatteetkin nykyään.
Maistui varmaan makoisalta.
Maistui varmaan makoisalta.
Ikuisella kunniakierroksella.
Ikuisella kunniakierroksella.