Ruissalojuoksujen suosio säilyy

Ruissalojuoksujen vetovoima kestää. Ruissalojuoksujen vetovoima kestää. Kuva: Jori Liimatainen

Klassikkotapahtuma Ruissalojuoksut järjestetään lauantaina 16. syyskuuta jo 45. kerran, ja se kerää Ruissalon saareen yli 1 500 osallistujaa. Perinteikäs tapahtuma, syksyinen ajankohta ja Ruissalon luonto houkuttelevat lähtöviivalle myös paljon juoksutapahtumien ensikertalaisia.

Juoksutapahtumien määrä on viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvanut huimasti, mutta 45. kerran järjestettävä Ruissalojuoksut-tapahtuma on pitänyt pintansa uusista tapahtumista huolimatta. Turun Urheiluliiton järjestämässä tapahtumassa kaikentasoiset juoksijat ja kuntoilijat voivat valita matkakseen joko kymmenen kilometrin mittaisen Ruisriikin tai Ruisrääkki-nimeä kantavan puolimaratonin. Tapahtuman tuotolla tuetaan järjestävän seuran lasten ja nuorten harrastustoimintaa.

Ruissalojuoksujen juuret ulottuvat 1970-luvulle ja Juha Väätäisen kaltaisten juoksijatähtien nostattamaan juoksuhurmioon. Silti perinteikäs tapahtuma kerää nykyäänkin lähtöviivalle paljon juoksutapahtumien ensikertalaisia.

– Uskon Ruissalojuoksujen houkuttelevan ensikertalaisia paitsi puitteidensa mutta myös lähes täydellisen ajankohtansa vuoksi. Keväällä ja kesällä lenkkeilystä ja harjoittelusta innostuneet liikkujat ovat syyskuun alussa kenties elämänsä kunnossa, sillä takana on parhaimmillaan monen kuukauden yhtäjaksoinen treeniputki. Monesti se syystä tai toisesta katkeaa talven tullen, joten syyskuu on mitä otollisin hetki testata kesän kerryttämää kuntoa, tuumii tapahtuman tuottaja Kari Ahonen.

Ruissalon luonto kiinnostaa myös juoksukansaa.

– Juoksumaailman yksi trendi on tällä hetkellä polkujuoksu. Ruissalojuoksut on ollut tässä muotiaallossa 40 vuotta muita edellä, sillä Ruissalojuoksuissa on alusta saakka juostu metsän keskellä kiemurtelevilla hiekkateillä ja poluilla, Ahonen naurahtaa.

Tapahtuma ei täytä polkujuoksun kriteereitä, mutta osallistujia viehättää Ruissalojuoksuissa vuodesta toiseen sama seikka kuin polkujuoksutapahtumissakin: luonto.

– Ruissalolla on oma ainutlaatuinen luontonsa, jonka keskellä juokseminen herättää arvostamaan Suomen puhdasta luontoa. Se palauttaa maan pinnalle meidät arkeemme hukkuvat kiireiset ihmiset ja muistuttaa siitä, mikä elämässä oikeasti on tärkeää: ympäristö ja hyvä olo, kiteyttää Ruissalojuoksujen kokenut osallistuja Miia Kaerala.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kassi mukaan ostoksille

Keskivertoihminen käyttää melkein 200 muovikassia vuodessa. Yhtä muovikassia käytetään keskimäärin vain 30 minuuttia.

Helmikuun alussa lanseeratun One Bag Habit -aloitteen tavoitteena on vähentää ostoskassien kulutusta ja lisätä tietoisuutta ostoskassien negatiivisesta vaikutuksesta ympäristöön. Suomessa aloite on KappAhlin ja Lindexin käynnistämä.

Kasvojentunnistus työmaiden turvallisuuden parantajaksi

Uusi kotimainen kasvojentunnistusteknologia mahdollistaa muovisista henkilökorteista luopumisen työmaille kirjautumisessa. Se hyödyntää rakennustyömailla standardiksi muodostunutta, Suomen Tilaajavastuu Oy:n tuottamaa Valttikortti-palvelua, johon kuuluu 400 000 ammattilaista. Etuja ovat turvallisuuden lisääntyminen ja väärinkäytösten poistuminen – toisen henkilön kortilla ei enää ole mahdollista kirjautua työmaalle. Syntynyt kokonaisuus on maailmanlaajuisesti uniikki innovaatio.

Etla: Työeläkemaksut nyt kohdallaan, mutta näkymät voivat muuttua nopeasti

Viime vuonna voimaan tulleen eläkeuudistuksen jälkeen työeläkemaksujen taso on nyt ensimmäistä kertaa yksityisalojen eläkejärjestelmän historian aikana suunnilleen kestävällä tasolla. Tilanne voi kuitenkin muuttua, kun väestöennustetta päivitetään. Työeläkejärjestelmän talouteen vaikuttavat riskit liittyvät erityisesti talouskasvuun, eläkerahastojen sijoitustuottoihin ja väestökehitykseen, käy ilmi Etlan keskiviikkona julkaisemasta tutkimuksesta.

Rautatielainsäädäntöä aiotaan uudistaa

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle luonnoksen rautatielainsäädännön kokonaisuudistuksesta. Uudella raideliikennelailla säädettäisiin rautatieturvallisuudesta, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta, rautatiemarkkinoista ja kaupunkiraideliikenteen hallinnasta.

Tunteiden ilta Kari Tapion ja Topi Sorsakosken sävelin

Olli-Pekka Ketonen ja Matti Mäntylä.

Kaksi pitkän linjan laulusolistia lyö yhteen suosikkiartistiensa suosikkikappaleet konserttikokonaisuudessa Aikaan täysikuun. Se tekee kunniaa edesmenneille Kari Tapiolle (1945–2010) ja Topi Sorsakoskelle (1952–2011).

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Maaliskuussa uidaan kesäksi kuntoon

Ulpukassa voi osallistua Ui keäksi kuntoon -kampanjaan.

Ui kesäksi kuntoon -kampanja houkuttelee liikkujia keväthangilta myös uimahalliin. Mukaan odotetaan liki 20 000 kunnonkohottajaa.

Kaupunki
Urheilu

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.