Heikkeneekö kykymme sietää alkoholia?

Alkoholin sietokykymme saattaa heiketä tulevien sukupolvien myötä. Alkoholin sietokykymme saattaa heiketä tulevien sukupolvien myötä. Kuva: Thinkstock

Ihmisen perimässä tapahtuu jatkuvasti muutoksia. Jotkut muutokset rikastuvat suotuisissa olosuhteissa. Hyvä esimerkki on sirppisoluanemia, Afrikassa yleinen perimän muutos, joka suojelee malarialta. Malaria-alueilla paikoitellen jopa lähes puolet väestöstä kantaa tätä perimän muutosta.

Maidon sokerin eli laktoosin sietokyvyn sanotaan myös olevan perimän säätelemää. Laktoosi-intoleranssi, eli se ettei siedä maitosokeria, on oikeastaan se alkuperäinen tilanne. Kuumassa tropiikissa on alueita, joilla lähes koko väestö on näitä normaaleja laktoosi-intolerantikkoja.

Suomalaisista noin viidesosalla on edelleen tuo vanha geenimuoto. Perimän muutoksen myötä suurin osa suomalaisista on alkanut sietää laktoosia. Mutta miten on alkoholin laita?

New Scientist -tiedelehdessä kerrotaan amerikkalaistutkimuksesta, jossa kerrotaan alkoholin aiheuttavan yhä useammalle pahoinvointia. Havainto tehtiin, kun tutkijat etsivät nopeasti lisääntyneitä perimän muutoksia tuhansien ihmisten aineistosta. Yksi tällainen suhteellisen nopeasti lisääntynyt geenimuutos on alkoholidehydrogenaasi-entsyymiä koodaavassa geenissä. Tämä ADH-entsyymi hajottaa alkoholia asetaldehydiksi. Toinen elimistön entsyymi pilkkoo asetaldehydin harmittomaksi asetaatiksi.

Ongelma kuitenkin on, että tämä uusi ADH-entsyymi pilkkoo alkoholia asetaldehydiksi niin nopeasti, ettei tuo toinen entsyymi ehdi tehdä siitä harmitonta. Tämän seurauksena asetaldehydi kasautuu elimistöön, mikä aiheuttaa pahoinvointia jo pientenkin alkoholiannosten jälkeen. Geenimuutos siis vähentää alkoholin sietokykyä niin, ettei alkoholi enää maistu.

Ihminen on juonut alkoholia tuhansia vuosia ja näin geenimuutoksella on ollut aikaa kehittyä ja levitä. Mikä on tuon geenimuutoksen antama evoluutioetu? Alkoholin juominen lienee sittenkin niin haitallista, että ihmiselle on edullista elää ilman alkoholin juomista.

Pentti Huovinen

Kirjoittaja on LKT ja professori.

Ulkovalaistuksen saneeraustyö haittaa liikennettä Vaasantiellä

Ulkovalaistuksen saneerausurakka saattaa kaventaa ajokaistaa ja kaventaa kevyenliikenteenväylää Iso-Heikkilän liikenneympyrästä Vaasantielle ja jatkuu Ruissalontietä aina Pansiontielle asti sekä osin Akselintietä. Työskentely tapahtuu pääasiassa kevyenliikenteenväylillä.

Alkoholia enintään 5,5 prosenttia sisältävien juomien verkkokauppa aiotaan sallia

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on selvittänyt eduskunnan tahdon mukaisesti alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin eli erityisesti verkkokaupan säännösten selkiyttämistä. Työryhmä ehdottaa yksimielisessä esityksessään uuteen alkoholilakiin säännöksiä alkoholijuomien etämyynnin rajoittamisesta ja etämyyntiin liittyvien keskeisten käsitteiden määritelmistä. Samalla selvitettiin alkoholijuomien etämyynnin valvontaa sekä keinoja, joilla rajat ylittävän alkoholikaupan valmisteverot saataisiin nykyistä paremmin maksettua Suomeen.

Suomalainen saa liian vähän kuitua ruokavaliostaan

Tutkimusten mukaan lähes puolet suomalaisista kärsii ajoittain ikävistä vatsaoireista kuten ummetuksesta, ripulista, turvotuksesta ja vatsakivuista. Taustalla saattaa olla toiminnallisiin vatsavaivoihin luettava ärtyvän suolen oireyhtymä, mutta usein vaivaan löytyy syy ruokavaliosta ja elämäntavoista. Istumatyötä tekevillä liikkumattomuus ja epäsäännöllinen ruokailu altistavat vatsaoireille.

Työttömyysaste laskee edelleen Turussa nopeasti

Työttömyyden nopea laskutrendi jatkuu Turussa ja Turun seutukunnassa. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni Turussa edellisvuoden maaliskuusta viisitoista prosenttia.

Auralaiskuski suistui Turuntieltä ojaan

Auralainen 1940-luvulla syntynyt mies kuljetti e perjantaina noin kello 13 henkilöautoa Turuntietä pitkin kohti Auraa, kun hän tuntemattomasta syystä menetti henkilöauton hallinnan ja suistui vastaantulevien kaistan yli ojaan.

Viron ykköskuorot Turun tuomiokirkossa perjantaina

Viron satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Turun tuomiokirkossa voi kuulla kuorokonsertin perjantaina klo 17. Tuomiokirkossa konsertoi perjantaina 27. huhtikuuta kello 17 peräti 170 laulajaa seitsemästä virolaisesta huippukuorosta.

Sairaanhoitajan muistot avaavat näkökulman jääkäriliikkeeseen, Lotta Svärd -järjestöön ja suomalaiseen SS-pataljoonaan

Elina Virtanen.

Turun yliopistossa väittelevä Elina Virtanen tarkastelee tutkimuksessaan jääkärien sairaanhoitajana toimineen Ruth Munckin (1886–1976) muistoja ja tulkintoja elämänsä kulusta. Henkilöhistoriallisten muistojen kautta Virtanen käsittelee yksilön historiallisen muistin rakentumista ja Suomen historiakulttuurisia muutoksia 1920-luvulta 1970-luvulle.

Urheilu

Ura haluaa houkutella nuoria lupauksia Kaarinaan

Kaarinan Ura nousi ensi kaudeksi Korisliigaan voittamalla 1. divisioona A:n. Ensi kaudella joukkue on haastaja, mutta päävalmentaja Kristian Palotie sanoo, ettei Kaarinassa lähdetä Korisliigaan rämpimään.

Kun Kristian Palotie keväällä 2017 allekirjoitti Ura Basketin kanssa päävalmentajasopimuksen puhuttiin Korisliigaan noususta maltillisella aikataululla. Nousu oli tavoitteena muutaman vuoden päästä. Kävi kuitenkin niin, että Kaarinassa juhlittiin nousua jo tänä keväänä. kun miesten 1. divisioona A:n loppuotteluissa HBA Märsky kaatui otteluvoitoin 3–1.

Jälkipeli: FBC Loiston kuusinkertaiset Suomen mestarit

Näillä FBC Loiston tytöillä on taskussaan jo kuusi salibandyn Suomen mestaruutta. Nea Keihäs (vas.), Ulla Valtola ja Iida Mettälä aloittivat salibandyn harrastamisen jo alakouluikäisinä. Kolmikon urheilulliset tavoitteet ovat korkealla aina maajoukkue-edustusta myöten.

Kuusi Suomen mestaruutta, hei! Lätkävalmentaja Hannu Jortikan meriittilista on komea, ja niin on myös FBC Loiston kolmen salibandyä pelaavan tytön saavutukset. Oletettavasti Nea Keihään , Ulla Valtolan ja Iida Mettälän mestaruuslista vielä pitenee.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.