Nuori, vielä on kesätöitä jäljellä

Tietyömaat tarjoavat perinteisesti kesätyömahdollisuuksia myös nuorille. Tietyömaat tarjoavat perinteisesti kesätyömahdollisuuksia myös nuorille. Kuva: Mikael Rydenfelt

Oletko nuori ja kaipaatko kesäksi työtä? Nuorilla on vielä mahdollisuus hakea kesätöitä ja osassa kesätyöpaikoista hakuaika umpeutuu vasta toukokuussa. Turun kaupungin kesätyöpaikkojen hakuaika on jo umpeutunut, mutta yksityisellä sektorilla on vielä tarjolla töitä. Nuoria rekrytoivien mukaan aktiivisuus ja rohkeus kannattavat aina.

Moni on työllistynyt hakemalla itsenäisesti töitä yrityksestä, jolla ei ole ollut edes hakuilmoitusta päällä. Kesäduunaa-kampanja on yksi auttava taho, jonka kautta löytää työpaikkailmoituksia sekä neuvontaa työnhakuun.

– Nuoret ovatkin olleet todella aktiivisia ja etsivät työtä kuin työtä. Ainakin meidän kampanjaan on osallistunut aktiivisesti nuoria. Kaikille ei ikävä kyllä tule löytymään töitä kesäksi. Silti kannattaa ehdottomasti vielä hakea ja kokeilla mahdollisuutta työllistymiseen kesän ajaksi. Motivaatio on tärkein ja lannistua ei kannata missään nimessä, sillä aika suurella todennäköisyydellä tulee kuulemaan paljon myös ei-sanaa. Työnhaussa palkitaan sinnikkyys ennemmin tai myöhemmin, kertoo Kesäduunaa-kampanjan projektipäällikkö Jenni Suominen Turun ammattikorkeakoulusta.

Suominen kehottaakin työpaikkailmoitusten selaamisen ohella nuoria marssimaan suoraan yritykseen ja kysymään onko siellä tarvetta kesätyöntekijälle. Hänen mukaansa nuoret ovat osaavia työnhakijoita ja löytävät hyvin mahdollisia työpaikkoja netin kautta.

– Ainakin soittaminen yritykseen kannattaa, koska meilit häviävät helposti kaiken sähköpostin keskelle. Tai voi lähettää meilin, ja sitten soittaa perään ja ilmoittaa hakevansa töitä. Sellainen henkilö jää helposti mieleen. Hieman rohkeutta se vaatii, Suominen vinkkaa.

Kesäduunaa-kampanja on toimiva esimerkki siitä, miten yrityksiin soittamalla sekä yritysvierailujen myötä on saatu vuodelle 2018 noin 200–300 kesätyöpaikkaa lisää Turkuun. Viime vuonna saatiin kokoon noin sata uutta kesätyöpaikkaa.

– Turun ammatti-instituutin opiskelijat ovat soittaneet tuhansia yrityspuheluja, joissa on kyselty mahdollisia työpaikkoja. Yritykset ovat havainneet puhelujen myötä tarvitsevansa kesätyöntekijän, vaikka eivät aikaisemmin tiedostaneet sitä. Turun AMK:n opiskelijat ovat vierailleet yrityksille suunnatuissa tapahtumissa sekä tilaisuuksissa, ja näin he ovat aktivoineet kesätyöpaikkojen lisääntymistä, Suominen sanoo.

Nuorten kesätyöpaikoissa kilpailu on kovaa ja haastavinta työpaikan saaminen on alaikäisille mahdollisen ajokortin tai työkokemuksen vuoksi. Kesäduunaa-kampanja on tehnyt työtä myös sen eteen, että työpaikat saisivat enemmän tietoa alaikäisten työllistämisestä.

– 47 yritystä on tähän mennessä tarjonnut yhteensä noin 283 kesätyöpaikkaa. Näistä 47 yrityksestä 28 on ilmoittanut, että kesätyö sopii myös alle 18-vuotiaalle. Yli 15-vuotias työntekijä voi tehdä lähes samoja töitä kuin aikuinen työntekijä, täsmentää Kesäduunaa-kampanjan projektityöntekijä Marketta Virta.

Marianne Rovio

Alkoholia enintään 5,5 prosenttia sisältävien juomien verkkokauppa aiotaan sallia

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on selvittänyt eduskunnan tahdon mukaisesti alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin eli erityisesti verkkokaupan säännösten selkiyttämistä. Työryhmä ehdottaa yksimielisessä esityksessään uuteen alkoholilakiin säännöksiä alkoholijuomien etämyynnin rajoittamisesta ja etämyyntiin liittyvien keskeisten käsitteiden määritelmistä. Samalla selvitettiin alkoholijuomien etämyynnin valvontaa sekä keinoja, joilla rajat ylittävän alkoholikaupan valmisteverot saataisiin nykyistä paremmin maksettua Suomeen.

Suomalainen saa liian vähän kuitua ruokavaliostaan

Tutkimusten mukaan lähes puolet suomalaisista kärsii ajoittain ikävistä vatsaoireista kuten ummetuksesta, ripulista, turvotuksesta ja vatsakivuista. Taustalla saattaa olla toiminnallisiin vatsavaivoihin luettava ärtyvän suolen oireyhtymä, mutta usein vaivaan löytyy syy ruokavaliosta ja elämäntavoista. Istumatyötä tekevillä liikkumattomuus ja epäsäännöllinen ruokailu altistavat vatsaoireille.

Työttömyysaste laskee edelleen Turussa nopeasti

Työttömyyden nopea laskutrendi jatkuu Turussa ja Turun seutukunnassa. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni Turussa edellisvuoden maaliskuusta viisitoista prosenttia.

Auralaiskuski suistui Turuntieltä ojaan

Auralainen 1940-luvulla syntynyt mies kuljetti e perjantaina noin kello 13 henkilöautoa Turuntietä pitkin kohti Auraa, kun hän tuntemattomasta syystä menetti henkilöauton hallinnan ja suistui vastaantulevien kaistan yli ojaan.

Viron ykköskuorot Turun tuomiokirkossa perjantaina

Viron satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Turun tuomiokirkossa voi kuulla kuorokonsertin perjantaina klo 17. Tuomiokirkossa konsertoi perjantaina 27. huhtikuuta kello 17 peräti 170 laulajaa seitsemästä virolaisesta huippukuorosta.

Sairaanhoitajan muistot avaavat näkökulman jääkäriliikkeeseen, Lotta Svärd -järjestöön ja suomalaiseen SS-pataljoonaan

Elina Virtanen.

Turun yliopistossa väittelevä Elina Virtanen tarkastelee tutkimuksessaan jääkärien sairaanhoitajana toimineen Ruth Munckin (1886–1976) muistoja ja tulkintoja elämänsä kulusta. Henkilöhistoriallisten muistojen kautta Virtanen käsittelee yksilön historiallisen muistin rakentumista ja Suomen historiakulttuurisia muutoksia 1920-luvulta 1970-luvulle.

Urheilu

Ura haluaa houkutella nuoria lupauksia Kaarinaan

Kaarinan Ura nousi ensi kaudeksi Korisliigaan voittamalla 1. divisioona A:n. Ensi kaudella joukkue on haastaja, mutta päävalmentaja Kristian Palotie sanoo, ettei Kaarinassa lähdetä Korisliigaan rämpimään.

Kun Kristian Palotie keväällä 2017 allekirjoitti Ura Basketin kanssa päävalmentajasopimuksen puhuttiin Korisliigaan noususta maltillisella aikataululla. Nousu oli tavoitteena muutaman vuoden päästä. Kävi kuitenkin niin, että Kaarinassa juhlittiin nousua jo tänä keväänä. kun miesten 1. divisioona A:n loppuotteluissa HBA Märsky kaatui otteluvoitoin 3–1.

Jälkipeli: FBC Loiston kuusinkertaiset Suomen mestarit

Näillä FBC Loiston tytöillä on taskussaan jo kuusi salibandyn Suomen mestaruutta. Nea Keihäs (vas.), Ulla Valtola ja Iida Mettälä aloittivat salibandyn harrastamisen jo alakouluikäisinä. Kolmikon urheilulliset tavoitteet ovat korkealla aina maajoukkue-edustusta myöten.

Kuusi Suomen mestaruutta, hei! Lätkävalmentaja Hannu Jortikan meriittilista on komea, ja niin on myös FBC Loiston kolmen salibandyä pelaavan tytön saavutukset. Oletettavasti Nea Keihään , Ulla Valtolan ja Iida Mettälän mestaruuslista vielä pitenee.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.