Kunnon linnunpönttö kestää puussa ainakin puoli vuosisataa

Mäntyniemenkin linnunpöntöt rakentanut Urpo Koponen halusi itselleen todella luontoa auttavan mission ja nikkaroi 7000 linnunpönttöä. Mäntyniemenkin linnunpöntöt rakentanut Urpo Koponen halusi itselleen todella luontoa auttavan mission ja nikkaroi 7000 linnunpönttöä. Kuva: Jarno Keskinen

Linnunpönttöä ei kannata askarrella jämälaudoista. Vaivalleen saa kunnollisen palkinnon, kun projektiin käyttää lehtipuuvaneria ja vahvaa raakalautaa. 50 vuoden aikana 7000 pönttöä tuottanut Urpo Koponen tietää, miksi materiaaliin kannattaa panostaa.

– Lehtipuun kylki on aina kostea, joten laudasta tehty takaseinä ei kestä. 20 millimetrin filmivaneri kestää ainakin sen 50 vuotta, minkä pisimpään käytössä olleet pönttöni ovat tähän mennessä kestäneet, Koponen toteaa.

Pöntön katto ja sivuseinät tehdään koivuvanerista. Vaneri harmaantuu nopeasti kelonharmaaksi, mikä antaa pöntölle arvokkaan ulkonäön. Katon sopiva paksuus on vähintään 10 millimetriä, sivuseinien 15.

– Sivuseinänkin pitää olla vahva. Tikka menee muuten siitä läpi, jos ei lentoaukosta pääse.

Raakalaudasta tehdään vain etuseinä ja pohja. Etuseinä saa olla jopa 30 millimetriä paksu, jotta se kestää tikan ja oravan pahantekoyritykset. Lattiaan porataan reikiä ilmanvaihdon ja pesän kuivana pysymisen varmistamiseksi. Pikkulinnun pöntössä riittää pari 10 millimetrin reikää, isompaan vesilinnun tai pöllön pönttöön kannattaa tehdä neljäkin.

Pöntön tuleva huolto otetaan huomioon jo rakennusvaiheessa.

– Pönttö kannattaa tehdä niin, että etuseinän saa irti purkamatta koko pönttöä. Niin sen voi tarvittaessa helposti vaihtaa uuteen.

Pöntön puhdistamisessa Koponen on huomannut toimivimmaksi irrotettavan katon. Kaikki muutkin keinot on kokeiltu, kuten saranoitu lattia ja etuseinä.

– Toimivia, mutta eivät pitkäikäisiä rakenteita, Koponen toteaa.

Lentoaukko suojataan perinteisesti metallilla. Lentoaukon ympärille tulevasta metallikauluksesta tehdään vähän suurempi kuin lentoaukko on. Jos metallikauluksessa on samankokoinen reikä kuin lentoaukko on, joutuu emolintu koville.

– Emot käyvät pesässä 5 000 kertaa parin viikon sisällä. Siipisulat kuluvat siinä pahasti, jos ne hankaavat joka kerta metalliin.

Toinen tapa suojata lentoaukko on pala kattohuopaa. Sitä nakuttava tikka sotkee nokkansa liimaan.

– Se lyö pari kertaa, pysähtyy ihmettelemään ja lyö vielä pari kertaa. Sitten se lentää toiseen puuhun puhdistamaan nokkaansa eikä tule mielellään uudestaan, Koponen kertoo.

Kun pönttö on valmis, sinne laitetaan toivotusta asukkaasta riippuen pesäpehkuja. Pikkulintu ei yleensä pehkuja kaipaa, mutta vesi- ja petolinnut kyllä. Lannoittamaton turve kelpaa useimmille. Kutterilastu ei sovi ainakaan vesilinnuille. Turpeen sekaan voi laittaa sahajauhoa, mutta ei teräketjuöljyä sisältävää moottorisahan purua.

– Vesilinnulle riittää kymmenen senttiä, tuulihaukalle niin paljon, että lintu voi maata pesässä ja näkee pöntön reunan yli ympärilleen, Koponen antaa esimerkkejä.

Pöntön voi tehdä myös kierrätystavarasta, kunhan materiaali on hyvää. Esimerkiksi maalattu lauta käy hyvin.

– Linnuilla on hyvin heikko hajuaisti. Lateksi tai edes silikoni laudassa ei pesimistä estä. Silikonilla voikin korjata pöntön halkeamia.

Pönttömestari Koponen ei anna kaupoissa myytäville pöntöille hyvää arvosanaa.

– Pöntöt on usein koottu naulapyssyllä tai nitojalla. Sellaiset eivät kestä puun elämistä lämpötilojen mukaan. Huonointa en ehtinyt edes saada puuhun, sen liitokset hajosivat itsestään parissa kuukaudessa, kun se odotti pihalla puuhun viemistä.

Oikeat mitat ja ohjeet kestävien linnunpönttöjen rakentamiseen saa esimerkiksi Juha Laaksosen yhteistyössä Koposen kanssa kirjoittamasta kirjasta Pihan linnut ja pöntöt tai Birdlife Suomen sivuilta.

Jarno Keskinen

Viron ykköskuorot Turun tuomiokirkossa perjantaina

Viron satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Turun tuomiokirkossa voi kuulla kuorokonsertin perjantaina klo 17. Tuomiokirkossa konsertoi perjantaina 27. huhtikuuta kello 17 peräti 170 laulajaa seitsemästä virolaisesta huippukuorosta.

Sairaanhoitajan muistot avaavat näkökulman jääkäriliikkeeseen, Lotta Svärd -järjestöön ja suomalaiseen SS-pataljoonaan

Elina Virtanen.

Turun yliopistossa väittelevä Elina Virtanen tarkastelee tutkimuksessaan jääkärien sairaanhoitajana toimineen Ruth Munckin (1886–1976) muistoja ja tulkintoja elämänsä kulusta. Henkilöhistoriallisten muistojen kautta Virtanen käsittelee yksilön historiallisen muistin rakentumista ja Suomen historiakulttuurisia muutoksia 1920-luvulta 1970-luvulle.

Ulkovalaistusta saneerataan Iso-Heikkilässä ja Raunistulassa

Iso-Heikkilän ja Raunistulan kaupunginosissa aloitetaan ulkovalaistuksen saneeraustyöt. Uusi valaistus toteutetaan led-tekniikalla, ja tehokkaamman valaistustekniikan ansiosta valaisinpylväiden määrä vähenee. Saneeraustyö alkaa Iso-Heikkilästä viikolla 17.

Uusi Mein Schiff 1 pursuaa luksusta, kannella muun muassa urheiluhalli ja 400 metrin juoksurata

Meyer Turku luovutti tänään uuden lippulaivan saksalaiselle TUI Cruisesille. 315-metrinen uusi Mein Schiff 1 on kehitetty uudelleen suunnittelemalla erittäin hyvin menestyneestä, Turussa rakennetusta Mein Schiff –sarjasta. Uusi Mein Schiff 1 on jo viides Turussa rakennettu TUI Cruisesin alus. Laivasarjaan on tehty jokaisen laivan kohdalla parannuksia perustuen matkustajilta saatuun palautteeseen

Kolmen naisen myymälävarasporukka jäi kiinni rysän päältä Martissa

Kolmen naisen seurue varasti tavaraa Martin kaupunginosan Salesta eilen tiistaina kello 15.40. Naiset kätkivät tavaraa yhden naisen hameen alle ja toisen naisen kassiin. Naiset poistuivat kaupasta maksamatta piilottamiaan tavaroita. Paikalle hälytettiin poliisipartio.

Urheilu

Jälkipeli: FBC Loiston kuusinkertaiset Suomen mestarit

Näillä FBC Loiston tytöillä on taskussaan jo kuusi salibandyn Suomen mestaruutta. Nea Keihäs (vas.), Ulla Valtola ja Iida Mettälä aloittivat salibandyn harrastamisen jo alakouluikäisinä. Kolmikon urheilulliset tavoitteet ovat korkealla aina maajoukkue-edustusta myöten.

Kuusi Suomen mestaruutta, hei! Lätkävalmentaja Hannu Jortikan meriittilista on komea, ja niin on myös FBC Loiston kolmen salibandyä pelaavan tytön saavutukset. Oletettavasti Nea Keihään , Ulla Valtolan ja Iida Mettälän mestaruuslista vielä pitenee.

Turun Uimarit hakee finaalipaikkaa

Turun Uimarit taistelee finaalipaikasta.

Vapun alla pelataan naisten vesipallon välierät. Runkosarjan voittanut Turun Uimarit kohtaa välierissä Kuhat Helsingistä. Finaalipaikka ratkeaa paras kolmesta -periaatteella.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.