Kuukauden nainen: Laura Hannula tykkää kansantansseista ja ongelmista

Laura Hannulan rakkaus kansallispukuihin näkyy hänen pukeutumisessaan. Laura Hannulan rakkaus kansallispukuihin näkyy hänen pukeutumisessaan.

Laura Hannula on kaarinalainen vaatesuunnittelija ja ompelija, joka rakastaa kansanperinnettä ja arvostaa vanhoja vaatteita. Hänen yrityksensä tarjoaa vaatesuunnittelua, korjausompelua ja vanhojen vaatteiden tuunausta.

Hannula nauttii erityisesti työprojekteista, joihin liittyy paljon ajatustenvaihtoa ja ideoiden pallottelua asiakkaan kanssa.

– Asiakkaat pelkäävät usein olevansa raskaita, jos he kertovat tarkasti toiveistaan. Minä pidän siitä, että ihmiset sanovat mitä oikeasti haluavat. On kiinnostavaa tehdä vaatteita, joissa pitää ratkaista jokin ongelma, esimerkiksi suunnitella vaate, joka toimii insuliinipumpun kanssa. Erikoisvalmisteisia vaatteita suunnittelemalla oppii paljon.

Hannulan yllä nähdään usein asuja, joissa on vaikutteita kansallispuvuista. Innostus juontaa juurensa kansantanssiharrastuksesta, joka alkoi jo viiden vanhana.

– Kun muutin Rauman seudulta tänne, ensimmäiseksi piti etsiä uusi kansantanssiporukka. Kansantansseissa parasta on yhdessä tekemisen ilo. Vaikka tykkään kehittyä tanssijana, kansantansseissa ei ole tärkeintä se, tanssitaanko hyvin tai oikein, vaan yhdessä tanssiminen ja tunteiden välittäminen yleisölle.

Hannula tekee mielellään myös työssään kansallispukuihin liittyviä projekteja, kuten kansallispukujen korjausta ja niiden hengessä suunniteltuja vaatteita. Tänä vuonna hän pääsi näyttämään taitonsa suunnitellessaan toimittaja ja kirjailija Laura Frimanille Emma-gaalaan asun, jonka lähtökohtana oli kansallispuku.

– Lopputuloksena oli ison teepaidan mallinen vaate, jonka nimesin kubistiseksi Hämeen puvuksi. Kansallispuku näkyy vaatteen värityksessä ja muotokielessä. Suunnittelen tällä hetkellä myös kaavoja, joiden avulla kuka vain pystyisi tekemään folk-henkisiä vaatteita omilla mitoillaan.

Ekologisuus on tärkeää Hannulalle. Hän toivoo, että ihmiset arvostaisivat omistamiaan vaatteita sen sijaan, että ostaisivat aina uutta.

– Maailmassa on paljon vaatteita. Haluaisin haastaa ihmiset omistamaan vähemmän ja korjaamaan ja muodistamaan vanhoja vaatteitaan.

Viisi kyssäriä:

Mikä on parasta maaliskuussa?

– Lisääntyvä valon määrä. Tänä vuonna on ollut parasta pakkaskeli ja raikkaus.

Kuka tuntee sinut parhaiten?

– Olen pyrkinyt siihen, että tuntisin itse itseni parhaiten.

Mikä saa sinut hymyilemään?

– Perheeni, johon kuuluu mies, 2,5-vuotias lapsi ja viisivuotias koira. Minua hymyilyttää silloin kun perheellä on kaikki hyvin. Lapsen oivallukset ja tapa havainnoida asioita eri tavalla kuin aikuiset saavat hymyilemään.

Mikä on mielipuuhaasi?

– Mielipuuhaani on tehdä sitä, mitä tekee eniten mieli tehdä sillä hetkellä. Välillä haluan olla rauhassa ja hiljaa, välillä taas mennä ja touhuta. Tehdä asioita yhdessä lapsen kanssa.

Millaisia suunnitelmia sinulla on keväälle?

– Yritän saada asiakastyöt valmiiksi. Minulla on työn alla tosi ihania projekteja, ja toivon että niitä tulee kesälle lisää. Suoritan parhaillaan käsityömestarin tutkintoa, ja kevään tavoitteena on saada yksi osio valmiiksi. Olen ulkoillut paljon hienoilla talvikeleillä, ja toivon että jaksan jatkaa ulkoilua silloinkin, kun lumet sulavat.

Merja Kajala

Uusi Mein Schiff 1 pursuaa luksusta, kannella muun muassa urheiluhalli ja 400 metrin juoksurata

Meyer Turku luovutti tänään uuden lippulaivan saksalaiselle TUI Cruisesille. 315-metrinen uusi Mein Schiff 1 on kehitetty uudelleen suunnittelemalla erittäin hyvin menestyneestä, Turussa rakennetusta Mein Schiff –sarjasta. Uusi Mein Schiff 1 on jo viides Turussa rakennettu TUI Cruisesin alus. Laivasarjaan on tehty jokaisen laivan kohdalla parannuksia perustuen matkustajilta saatuun palautteeseen

Kolmen naisen myymälävarasporukka jäi kiinni rysän päältä Martissa

Kolmen naisen seurue varasti tavaraa Martin kaupunginosan Salesta eilen tiistaina kello 15.40. Naiset kätkivät tavaraa yhden naisen hameen alle ja toisen naisen kassiin. Naiset poistuivat kaupasta maksamatta piilottamiaan tavaroita. Paikalle hälytettiin poliisipartio.

Turun kaupunki toivoo vappujuhlijoilta siisteyttä

Vappu on karnevaalia, jossa ei roskiltakaan vältytä.

Turun keskustaan tuodaan vapuksi roska-astioita ja bajamajoja juhlijoiden käyttöön. Vapun tienoilla useat eri toimijat järjestävät talkoita siistimmän kaupungin hyväksi.

Parsa kypsyy myös keittäen

Parsa on ollut himoittu herkku jo yli 5000 vuoden ajan. Se on yksi kasvikunnan ravinteikkaimmista vihanneksista. Parsa kannattaa nauttia mahdollisimman pian ostohetken jälkeen, koska se nahistuu helposti. Parsat kuoritaan ohuesti ja niiden kovettuneet tyvet poistetaan. Varren paksuudesta riippuen parsa kypsyy noin viidessä minuutissa keittämällä niitä niukassa suolavedessä.

Föli-fillarit otetaan käyttöön vapunpäivänä

Uudet kaupunkipyörät, eli Föli-fillarit, otetaan käyttöön vapunpäivänä Turun Tuomiokirkkotorilla kello 14–16. Tilaisuuden juontavat Ylen sohvaperunoista tutut turkulaiset Osku Valtonen ja Juhani Koskinen ja osaltaan iloista tunnelmaa on myös luomassa turkulainen opiskelijapuhallinorkesteri Sohon Torwet.

Urheilu

Jälkipeli: FBC Loiston kuusinkertaiset Suomen mestarit

Näillä FBC Loiston tytöillä on taskussaan jo kuusi salibandyn Suomen mestaruutta. Nea Keihäs (vas.), Ulla Valtola ja Iida Mettälä aloittivat salibandyn harrastamisen jo alakouluikäisinä. Kolmikon urheilulliset tavoitteet ovat korkealla aina maajoukkue-edustusta myöten.

Kuusi Suomen mestaruutta, hei! Lätkävalmentaja Hannu Jortikan meriittilista on komea, ja niin on myös FBC Loiston kolmen salibandyä pelaavan tytön saavutukset. Oletettavasti Nea Keihään , Ulla Valtolan ja Iida Mettälän mestaruuslista vielä pitenee.

Turun Uimarit hakee finaalipaikkaa

Turun Uimarit taistelee finaalipaikasta.

Vapun alla pelataan naisten vesipallon välierät. Runkosarjan voittanut Turun Uimarit kohtaa välierissä Kuhat Helsingistä. Finaalipaikka ratkeaa paras kolmesta -periaatteella.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.