Luvattomat taideteokset poistetaan Turun kaduilta jatkossakin

Jarno Saarisen patsas päätyi Barkerin puistoon virallisia reittejä ja ilahduttaa kaupunkilaisia. Patsaan lähellä sijainnut epävirallinen Keke Rosbergin polun laatta sitä vastoin poistettiin. Jarno Saarisen patsas päätyi Barkerin puistoon virallisia reittejä ja ilahduttaa kaupunkilaisia. Patsaan lähellä sijainnut epävirallinen Keke Rosbergin polun laatta sitä vastoin poistettiin. Kuva: Ilkka Lappi

Luvaton katutaide nousee tasaisin väliajoin otsikoihin, kun taiteilijat yllättävät kaupunkilaiset sijoittamalla taidettaan kaupunkiin. Viime vuosina tällaisia katutaideteoksia ovat olleet muun muassa Barkerin puiston Keke Rosbergin polku ja Vartiovuorenmäen Härski Hartikaisen portaat. Kummankaan paljon julkisuutta saaneen kaupunkitaideteoksen tekijä ei ole edelleenkään paljastunut.

– Tällaiset teokset ovat verrattain harvinaisia. Noin kerran vuodessa kaupungin tietoon tulee katutaidetta, jonka poistamista harkitaan, kertoo Turun kaupungin ylläpitopäällikkö Mari Helin.

Käytännössä luvattomat taideteokset poistetaan aina, vaikka niistä ei vahinkoa kaupungille tai kaupunkilaisille olisikaan.

– Ne poistetaan, mutta ei poistamisen kanssa hirveätä kiirettä pidetä välttämättä. Harkinta tehdään tapauskohtaisesti. Jos niissä ei ole mitään loukkaavaa tai ne eivät ole vaarallisia, niiden annetaan olla jonkin aikaa. Useinhan tuollaiset ovat harmittomia ja iloa tuottavia, Helin sanoo.

Poistaminen kohtasi myös Keke Rosbergin polun laattaa että Härski Hartikaisen polun laattaa, vaikka molemmat saivat olla jonkin aikaa kaupunkilaisten ihmeteltävänä.

– Jos antaisimme yhden teoksen olla, vaarana olisi, että homma karkaisi käsistä. Lisäksi pitää muistaa, että luvatonta katutaidetta ei hoida kukaan. Esimerkiksi patsaat menevät nopeasti huonoon kuntoon ilman hoitoa, Helin perustelee.

Hän ei muista sellaista tapausta, jossa yllättäen katukuvaan ilmestynyt taide olisi saanut jäädä paikalleen.

– Tosin niin on käynyt monta kertaa, että hetkelliseksi tarkoitetut viralliset taideteokset ovat saaneet kaupunkilaisilta niin hyvän vastaanoton, että niistä on tehty pysyviä. Esimerkiksi Forum Marinumin Päivänkakkara ja Yliopistonkadun Onnenhevonen ovat tällaisia. Päivänkakkaran kunnostus itse asiassa ollaan aloittamassa pian.

Helin ei pidä mahdottomana, että Turussa olisi joskus esimerkiksi virallinen Keke Rosbergin polku. Hän kehottaa kuitenkin edistämään asiaa virallisia kanavia pitkin.

– Oikea toimintatapa riippuu siitä, mitä halutaan. Nimien kanssa kannattaa ottaa yhteys nimistötoimikuntaan, jolla on omat toimintatapansa nimeämiskäytännöille.

– Jos asia taas koskee patsaita tai muita kaupunkikoristuksia, kannattaa asiaa viedä eteenpäin virallisina aloitteina. Tällöin ne aina käsitellään ja niihin saa myös vastauksen. Tosin kannattaa varautua odotteluun. Prosessissa voi helposti mennä vuosikin, koska yleensä useamman tahon kaupungin organisaatiossa pitää ottaa asiaan kantaa.

Ilkka Lappi

Kiusaamisen ehkäisyyn ja koulurauhan edistämiseen uusia keinoja

Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä on selvittänyt keinoja ehkäistä ja puuttua kiusaamiseen ja edistää koulurauhaa. Toimeksianto käsitti varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen. Työryhmän ehdotus sisältää 24 toimenpide-esitystä. Esitys luovutettiin opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle perjantaina 16. maaliskuuta.

Härkätien voro kiinni takaa-ajon jälkeen

Kosken Teboilille ja Marttilassa sijaitsevan Jasepuu Oy:n tiloihin murtauduttiin perjantain ja lauantain välisen yön aikana. Epäilty tekijä murtautui lopuksi vielä Tarvasjoen Seolle lauantai-aamuna.

Kotitaloussektorin säästämisaste laskussa

Kotitalouksien säästämisaste heikkeni loka-joulukuussa edellisestä neljänneksestä. Säästämisaste laski, koska kotitalouksien kulutusmenot kasvoivat ja käytettävissä olevat tulot hieman laskivat. Kotitalouksien investointiaste jatkoi kasvuaan. Yrityssektorin voittoaste parani edelliseen vuosineljännekseen verrattuna sektorin arvonlisäyksen kasvaessa maksettuja palkansaajakorvauksia nopeammin. Yritysten investointiaste laski edellisestä neljänneksestä. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen neljännesvuosittaisesta sektoritilinpidosta.

Tulli: Verkosta tilattu polkupyörä tai sen osat voivat tulla kalliiksi

Kiinasta, Sri Lankasta, muutamista muista Aasian maista ja Tunisiasta lähetetyt polkupyörät sekä Kiinasta lähetetyt polkupyörän osat voivat tulla nettishoppaajalle kalliiksi. tilaaja voi joutua maksamaan ulkomailta tilaamastaan polkupyörästä tai polkupyörän osista polkumyyntitullia mahdollisen yleisen tullin ja arvonlisäveron lisäksi. Tullien ja verojen jälkeen polkupyörän hankintahinta voi olla jopa yli kaksinkertaistunut.

Opettajien osaamisen kehittämiseen haettavana 12 miljoonaa euroa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut opettajankoulutusta tarjoaville korkeakouluille 12 miljoonan euron avustushaun opettajankoulutuksen kehittämiseen. Opettajien perus-, perehdyttämis- ja täydennyskoulutusta uudistetaan ja samalla vahvistetaan yhteisöllistä toimintakulttuuria.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Sävelkujan päiväkodin toiminta jatkuu osittain

Sävelkujan päiväkodissa Koivulassa halkesi keskiviikkona 14. maaliskuuta runkovesiputki. Rakennuksen tekninen kunto kartoitettiin perjantaina. Vaurion laajuuden takia päiväkodin toinen puoli, jossa toimii integroitu erityisryhmä ja esiopetusryhmä, suljetaan kokonaan kevään ajaksi.

Urheilu

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Jälkipeli: Rauno Sjöroosilla on Turun suurin mustavalkoinen sydän

HC TPS:n markkinointipäällikkö Rauno Sjöroos on nähnyt vuosikymmenien aikana aitiopaikalta seurahistorian nousut ja laskut. Väki on vaihtunut, mutta TPS-ikoni on pitänyt seuraa pystyssä vaikeinakin vuosina.

” Rauno Sjöroos on nähnyt kaiken. ”Rane” on kävelevä tietopankki. Hän on hyvällä huumorilla varustettu herrasmies. Ranella on varmasti laajemmat verkostot kuin kellään. Häntä voisi kuvata sanalla ”liima”, joka on pitänyt seuran kasassa vaikeinakin vuosina. En tiedä, missä HC TPS olisi ilman häntä.”

TPS:n Montola Sveitsi-maaotteluihin

Suomen alle 19-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen uusi päävalmentaja Juha Malinen nimesi maajoukkueensa 23. ja 26. maaliskuuta Sveitsiä vastaan pelattaviin maaotteluihin. TPS:sta joukkueeseen mahtui Juho Montola sekä Laziota nykyisin edustava Abukar Mohammed . Lisäksi turkulaisuutta joukkueessa edustavat valmennusryhmässä kakkosvalmentajana jatkava Marko Rajamäki sekä maalivahtivalmentaja Eemeli Reponen .

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!