Nostalginen Turku: Lottien raskas osa

Lotat pesemässä pyykkiä Tuureporinkadulla heinäkuussa 1941. Lotat pesemässä pyykkiä Tuureporinkadulla heinäkuussa 1941. Kuva: Turun maakuntamuseo / TS-arkisto

Lotta Svärd -järjestöjen toiminta on äärimmäisen tärkeä osa koko suomalaisen maanpuolustustyön historiaa. Lottien perustehtäväksi muotoutui suojeluskuntien työn tukeminen. Tältä naisjärjestöltä edellytettiin valmistautumista myös sodanaikaisiin tehtäviin. Lottien järjestörakenne oli alusta pitäen demokraattinen ja koko organisaatio toimi vapaaehtoispohjalta.

Lotat kouluttivat omia jäseniään aktiivisesti, varsinkin kun naisten muu koulutus oli sotien välisenä aikana vielä melko vähäistä. Lottien toiminta jaettiin selkeästi eri sektoreiden jaostoihin. Toiminnan kulmakiviä olivat muonitus-, lääkintä-, varus- ja keräys- sekä kansliajaostot. Sotavuosina jaostojen jako hieman muuttui.

Turun ensimmäiset suojeluskuntien yhteyteen perustetut Lotta Svärd -yhdistykset aloittivat toimintansa vuoden 1919 lopussa. Lotta Svärd -järjestön Turun piiri perustettiin maaliskuussa vuonna 1921. Vuonna 1925 Turun piiri jakautui kahteen osaan, Varsinais-Suomen ja Turunmaan piiriin. Itse Turun kaupunki kuului jälkimmäiseen piiriin.

Turun lottien tunnetuin luottamushenkilö oli vapaaherratar Ingrid Gripenberg, joka oli ollut perustamassa kaupungin ensimmäistä paikallisyhdistystä vuonna 1919. Hän oli Turku I -yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja ja myöhemmin myös piirijohtokunnan puheenjohtaja.

Gripenberg vauhditti myös turkulaisen pikkulottatoiminnan alkuun. Hän oli erittäin tarkka johtaja, joka piti joukkonsa moitteettomassa järjestyksessä. Gripenberg luennoi ja koulutti omia jäseniään väsymättä.

1930-luvun lopulla alkoi kerääntyä kuitenkin synkkiä pilviä taivaalle. Ilmapiiri Euroopassakin alkoi kiristymään ja ilmassa alkoi leijua sodan uhkaa. Turkulaisten lottien alkuvuosi 1939 oli kuitenkin ihan normaalia koulutus- ja leiritoimintaa. Loppukesästä toiminnan yleinen sävy muuttui kuitenkin selvästi. Turun saaristoa linnoitettiin ja siellä työväki tarvitsi muonitusapua, sekä rinnalleen myös kanttiineja.

Lokakuun alussa järjestetyt ylimääräiset kertausharjoitukset veivät järjestön vieläkin selkeämmin armeijan avuksi. Turussa oli kertausharjoitusten aikaan myös oma väestönsuojelukeskus ja ilmapuolustuskeskus, jotka työllistivät kymmeniä koulutettuja lottia.

Talven varalle alettiin valmistaa myös lämpimiä varusteita, kuten lumipukuja. Kaikkein pahimmat pelot kävivät toteen 30. marraskuuta 1939, kun talvisota syttyi. Siitä tuli myös varsinaissuomalaisille lotille 105 päivän todellinen tulikoe.

Heikki Möttönen

Lotat jakavat ruokaa sotilaille "siellä jossain". Lotat jakavat ruokaa sotilaille "siellä jossain". Kuva: TS-arkisto
Norjan kruununprinsessa Märtha ja Turun lottia Hamburger Börsin edessä Kauppiaskadulla. Kuva on toukokuulta 1936. Norjan kruununprinsessa Märtha ja Turun lottia Hamburger Börsin edessä Kauppiaskadulla. Kuva on toukokuulta 1936. Kuva: TS-arkisto

Kiusaamisen ehkäisyyn ja koulurauhan edistämiseen uusia keinoja

Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä on selvittänyt keinoja ehkäistä ja puuttua kiusaamiseen ja edistää koulurauhaa. Toimeksianto käsitti varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen. Työryhmän ehdotus sisältää 24 toimenpide-esitystä. Esitys luovutettiin opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle perjantaina 16. maaliskuuta.

Härkätien voro kiinni takaa-ajon jälkeen

Kosken Teboilille ja Marttilassa sijaitsevan Jasepuu Oy:n tiloihin murtauduttiin perjantain ja lauantain välisen yön aikana. Epäilty tekijä murtautui lopuksi vielä Tarvasjoen Seolle lauantai-aamuna.

Kotitaloussektorin säästämisaste laskussa

Kotitalouksien säästämisaste heikkeni loka-joulukuussa edellisestä neljänneksestä. Säästämisaste laski, koska kotitalouksien kulutusmenot kasvoivat ja käytettävissä olevat tulot hieman laskivat. Kotitalouksien investointiaste jatkoi kasvuaan. Yrityssektorin voittoaste parani edelliseen vuosineljännekseen verrattuna sektorin arvonlisäyksen kasvaessa maksettuja palkansaajakorvauksia nopeammin. Yritysten investointiaste laski edellisestä neljänneksestä. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen neljännesvuosittaisesta sektoritilinpidosta.

Tulli: Verkosta tilattu polkupyörä tai sen osat voivat tulla kalliiksi

Kiinasta, Sri Lankasta, muutamista muista Aasian maista ja Tunisiasta lähetetyt polkupyörät sekä Kiinasta lähetetyt polkupyörän osat voivat tulla nettishoppaajalle kalliiksi. tilaaja voi joutua maksamaan ulkomailta tilaamastaan polkupyörästä tai polkupyörän osista polkumyyntitullia mahdollisen yleisen tullin ja arvonlisäveron lisäksi. Tullien ja verojen jälkeen polkupyörän hankintahinta voi olla jopa yli kaksinkertaistunut.

Opettajien osaamisen kehittämiseen haettavana 12 miljoonaa euroa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut opettajankoulutusta tarjoaville korkeakouluille 12 miljoonan euron avustushaun opettajankoulutuksen kehittämiseen. Opettajien perus-, perehdyttämis- ja täydennyskoulutusta uudistetaan ja samalla vahvistetaan yhteisöllistä toimintakulttuuria.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Sävelkujan päiväkodin toiminta jatkuu osittain

Sävelkujan päiväkodissa Koivulassa halkesi keskiviikkona 14. maaliskuuta runkovesiputki. Rakennuksen tekninen kunto kartoitettiin perjantaina. Vaurion laajuuden takia päiväkodin toinen puoli, jossa toimii integroitu erityisryhmä ja esiopetusryhmä, suljetaan kokonaan kevään ajaksi.

Urheilu

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Jälkipeli: Rauno Sjöroosilla on Turun suurin mustavalkoinen sydän

HC TPS:n markkinointipäällikkö Rauno Sjöroos on nähnyt vuosikymmenien aikana aitiopaikalta seurahistorian nousut ja laskut. Väki on vaihtunut, mutta TPS-ikoni on pitänyt seuraa pystyssä vaikeinakin vuosina.

” Rauno Sjöroos on nähnyt kaiken. ”Rane” on kävelevä tietopankki. Hän on hyvällä huumorilla varustettu herrasmies. Ranella on varmasti laajemmat verkostot kuin kellään. Häntä voisi kuvata sanalla ”liima”, joka on pitänyt seuran kasassa vaikeinakin vuosina. En tiedä, missä HC TPS olisi ilman häntä.”

TPS:n Montola Sveitsi-maaotteluihin

Suomen alle 19-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen uusi päävalmentaja Juha Malinen nimesi maajoukkueensa 23. ja 26. maaliskuuta Sveitsiä vastaan pelattaviin maaotteluihin. TPS:sta joukkueeseen mahtui Juho Montola sekä Laziota nykyisin edustava Abukar Mohammed . Lisäksi turkulaisuutta joukkueessa edustavat valmennusryhmässä kakkosvalmentajana jatkava Marko Rajamäki sekä maalivahtivalmentaja Eemeli Reponen .

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!