Hirvensalon nuorisoteatteri loikkaa isolle lavalle

Huipulla tuulee! -näytelmässä nähdään muun muassa Koira (Maria Rannikko, edessä vas.), Kissa (Hilla Kumara), Aasi (Lilja Vellinki) ja Kukko (Gabriel Lillberg). Huipulla tuulee! -näytelmässä nähdään muun muassa Koira (Maria Rannikko, edessä vas.), Kissa (Hilla Kumara), Aasi (Lilja Vellinki) ja Kukko (Gabriel Lillberg).

Hirvensalon nuorisoteatteri saa syksyllä jo pitkään kaivatun kotinsa Hirvensalon Syvälahden monitoimitalosta. Tuleva muutto saa teatterijohtaja Minna-Stiina Saaristo-Vellingin suunpielet hymyyn. Hirvensalon nuorisoteatteri perustettiin keväällä 2014 ja siitä lähtien he ovat olleet vailla virallista kotia.

– Olemme saaneet harjoitella Wäinö Aaltosen koululla ja olemme tästä äärettömän kiitollisia. Koulujen luokkatilat eivät sovellu esityksiin ja niitä on pidetty vuokratiloissa, Saaristo-Vellinki kertoo.

Saaristo-Vellingin mukaan muuton avulla he pääsevät pois toisten nurkista ja saavat oman harjoitus- ja esiintymislavan. He saavat monitoimitaloon myös oman varaston, joka on suuri parannus nykytilanteeseen.

– Tällä hetkellä meillä on tekniikkaa ja esityskamoja noin kuudessa eri paikassa ympäri Turkua. Onhan sekin hassua, että Hirvensalon nuorisoteatteri on esiintynyt Lausteella kulttuurikeskus Orpolassa. Muuton avulla meistä tulee aidosti hirvensalolainen teatteri esiintyessämme ja harjoitellessamme asuinalueen ytimessä, Saaristo-Vellinki pohtii.

Jos Syvälahden monitoimitaloon muuttaminen on iso edistysaskel 40-henkiselle harrastajateatterille, sitä se tulee olemaan myös yleisölle. Monitoimitalon isossa aulatilassa on noin 800:lla katsomopaikalla varustettu amfiteatteri, jonka keskellä oleva näyttämö on Saaristo-Vellingin mukaan sopiva ammattimaisellekin teatterille.

– Toivoisin paikallisten löytävän Hirvensalon nuorisoteatterin nyt hieman paremmin. Mantereelta käy ihan mukavasti ihmisiä, mutta vieläkin törmään paikallisten ihmettelyyn siitä, että heidän kotisaarellaan on oma teatteri, Saaristo-Vellinki naurahtaa.

Nuorisoteatterin vuosi 2018 on kiireinen niin lavalla kuin sen ulkopuolella. Huhtikuun loppupuolella ”pikkuhirvareiden” eli 7–10-vuotiaiden esitys Huipulla tuulee! saa ensi-iltansa Hirvensalon nuorisotalo Moose’sissa. Esitys on fiktiivinen jatko viime vuoden Bremenin paras bändi -näytökselle.

Syvälahden monitoimitalon näyttämö otetaan haltuun marraskuun alussa, jolloin ensi-iltaan tulee Ella ja kaverit salaisessa palveluksessa 13–17-vuotiaiden näyttelemänä. Näytöksen kantaesitys oli Tampereen komediateatterissa, mutta näytelmän kirjoittaneelle Saaristo-Vellingille jäi halu päästä ohjaamaan näytös itse.

– Toivotan kaikki tervetulleiksi niin yleisöksi kuin jäseniksi, Saaristo-Vellinki kommentoi.

Atte Uusinoka

118 miljoonaa EU-kansalaista köyhyys- tai syrjäytymisriskissä

23,5 prosenttia Euroopan unionin 28 jäsenmaan kansalaisista eli köyhyys- tai syrjäytymisuhan alla vuonna 2015. Suomessa köyhyys- tai syrjäytymisriskissä oli 16,6 prosenttia kotitalousväestöstä, noin 896 000 henkilöä. Tiedot ilmenevät EU:n tulo- ja elinolotilastosta, jossa Suomen tiedot perustuvat Tilastokeskuksen tulonjakotilaston aineistoon.

Naantalin Energia aloittaa ilmalämpöpumppujen myynnin

Naantalin Energia on aloittanut ilmalämpöpumppujen myynnin kotitalouksille ja yrityksille yhteistyössä naantalilaisen Varsinais-Suomen Vaihtolämpö Oy:n kanssa. Tavoitteena on tarjota asiakkaille uusia vaihtoehtoja energian säästämiseen ja lämmityskustannusten alentamiseen.

Maalämmön hyödyntäminen painottuu tulevaisuudessa aiempaa enemmän suuriin kiinteistöihin

Ville Lauttamäki.

Ville Lauttamäki tarkasteli tulevaisuudentutkimuksen alaan kuuluvassa väitöstutkimuksessaan maa- ja kalliolämmön eli geoenergian toteutunutta hyödyntämiskehitystä sekä tämän energiamuodon tulevaisuutta Suomessa. Tutkimuksessa todetaan energiamarkkinoiden olosuhteiden, geoenergian kustannustehokkuuden ja sen hyödyntämiseen liittyvän palvelutarjonnan vaikuttaneen ja vaikuttavan myös jatkossa geoenergian suosioon.

Terve Olo -messuista entistä laajemmat

Hyvinvointialan messutapahtuma Terve Olo näkyy ja kuuluu ensi syksynä entistä laajemmin. Turun Messukeskus Oy ja Turun Sanomat toteuttavat yhteisvoimin tämän vuoden Terve Olo -messutapahtuman. Turun Messukeskus tuottaa tapahtuman sisältöineen. Turun Sanomat tarjoaa näkyvyyttä muun muassa hyvinvointiliitteessä tapahtuman näytteilleasettajille.

Viisi vinkkiä parvekkeelle

Valitse kasvit parvekkeen valoisuuden mukaan.

Nyt on paras aika laittaa parvekkeet kesäkuntoon. Näiden Puutarhaliiton vinkkien avulla pääset nauttimaan kukoistavasta parvekkeesta myöhäiseen syksyyn asti.

Metsästysajat muuttuvat, muutokset voimaan kesäkuun alussa

Hirven, valkohäntäpeuran ja metsäkauriin metsästysaikoja pidennettiin.

Valtioneuvosto antoi torstaina asetuksen, jonka tavoitteena on vähentää riistaeläinten aiheuttamia vahinkoja ja tarvetta metsästykseen liittyviin poikkeuslupiin sekä parantaa saalistietoa erityisesti taantuvien vesilintujen osalta. Metsästysajat pitenevät kesäkuusta alkaen useiden riistalajien osalta.

Teollisuuden tuottajahinnat nousivat 3,3 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat nousivat keskimäärin 3,3 prosenttia vuoden 2017 huhtikuusta vuoden 2018 huhtikuuhun. Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat nousivat 2,5 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat nousivat 4,2 prosenttia.

Urheilu

Väinö Rahko ja Oskari keskinen uusina niminä Loimun mukaan

Väinö Rahko.

Viime kaudella lentopallon Mestaruusliigan runkosarjan seitsemänneksi sijoittunut ja puolivälierissä Pielaveden Sampoa vastaan kesälomalle joutunut Raision Loimu valmistautuu syksyllä alkavaan juhlakauteen. Loimu perustettiin syksyllä 1958, joten kesän jälkeen on edessä 60-vuotisjuhlakausi.

Puukkokatsomo: Amirkhanin ura puntarissa Liverpoolissa

Makwan Amirkhani.

Tulevana lauantaina, 26. toukokuuta, Liverpoolin UFC-illassa vapaaottelija Makwan Amirkhani on UFC-uransa kovimmassa paikassa. Amerikkalainen Jason Knight on nuorempi, mutta kokeneempi. Hän on voittanut 20 ottelua ja hävinnyt vain neljästi. Knightilla on takataskussa kovia päänahkoja, muun muassa turkulaisillekin tutun Chas Skellyn hän on voittanut. Mutta nyt alla on kaksi tappiota.

Aki Keinänen lajinsa viimeisenä eläkkeelle

Aki Keinänen (vas.) ehti pelata Tutossa 13 kauden ajan.

Tällä viikolla saatiin varmuus jo keväällä pyörineisiin huhuihin, kun Tuton ensi kauden joukkue julkaistiin. Matt Nickersonin saapuminen jätti varjoonsa muun muassa Lassi Kokkalan sopimuksen. Toisaalta nimilistasta puuttui muun muassa uransa lopettavan Anssi Virkin nimi.

Otteluanalyysi: TPS:lta kotikuparinen yhä rikkomatta

Vesa Vasara ja Mika Laurikainen onnistelivat toisiaan pisteestä.

Hyvällä pelillä ei pistettäkään, huonolla piste. Onko niin, ettei TPS:n kannata pelata hyvin, jotta pisteitä kertyisi plakkariin? TPS pelasi Hongan kanssa maalittoman tasapelin varsin keskinkertaisen esityksen jälkeen. Hyvää oli piste, sillä Honka hallitsi peliä pitkät tovit, vaikka ei sekään kovin lähellä maalintekoa ollut. Huonoa oli se, että kuparinen on yhä rikkomatta kotipeleissä.

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.