Mies meni katolle mustissaan

Kuva: Tatjana Lind

Pinttyneissä käsityksissämme nuohooja työntää ison pölyviuhkaa muistuttavan välineen savupiippuun, tippuakseen sinne myöhemmin vahingossa itse, kuin Aku Ankoissa. Totuus lienee jotain arkisempaa. Sarjametalli Sisäilmapalvelut Oy:hyn kuuluva nuohousyritys Pieni Nokipoika tarjoaa nuohouksia ja ilmastoinnin putsauksia Naantalissa.

– Naantalin kaupungin alueella on piirinuohousjärjestelmä. Itse olen ollut täällä 15 vuotta ja alalla neljännesvuosisadan ja muistan kaikki tiedot, kertoo nuohoojamestari Sami Kilpinen.

– Kohteiden tulisijatyypti ratkaisevat nuohoustekniikan. Onko siellä takka, kiuas, keskuslämmityskattila ja minkälaisia hormeja on kyseessä? Sen mukaisesti valitsen harjan katolle, sekä hormin alipaineistajat. Sitten kun puhdistetaan tulisijan sisältä, valitsen sinne oikean kokoisen harjan, imurin ja harjauskauhan.

Nuohoojan ammatti vaatii sekä sosiaalisia että reagoinnin taitoja.

– Sosiaalinen on pakko olla, kun on ihmisten kodeissa ja heidän kanssaan tekemisissä. On hyvä olla myös joustava eli, silloin ei voi pitää liian tiukkaan kiinni omista suunnitelmistaan. Nuohoojan on osattava katsoa miten asukas reagoi ja mitä hän haluaa sinulta työstäsi. Joku haluaa jutella, toinen keittää kahvit. Laput silmillä nuohooja ei saa toimia, jokainen paikka ja ihminen on omanlaisensa. Fyysisen kunnonkin täytyy olla hyvä, ammatti vaatii jäntevyyttä ja ketteryyttä.

Naantalin alueen nuohouksessa korostuu Kilpisen mukaan pientalojen nuohous.

– Piirini on Naantalin keskusta ja Luonnonmaan saari. Firmani tekee käyntejä lähinnä omakotitaloissa ja muun muassa keskuslämmityskattilan omaavissa rivitaloissa.

Teknologiset innovaatiot ovat olleet vähäisiä viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.

– Suurin teknologinen apu on hormin alipaineistaja eli hormin päälle laitettava laite, mikä toimii akulla, joka imee hormista hienon noen pois. Kun aloitin 25 vuotta sitten, niin noki-imuri oli jo olemassa. Tälle alalle ei ole kauheasti tullut mitään uutta.

Asiakkaat saattavat aika ajoin olla varsin ajattelemattomia.

– Jos hormirakentamisvaiheessa tai remontoinnin yhteydessä ei mietitä yhtään nuohousta, on puhdistettavuus, huolto ja tarkastaminen vaikeaa.

– Suurin moka minkä asiakas voi tehdä, on jättää tikkaat pois katolta, naurahtaa Kilpinen.

– Olen kolme kertaa tippunut katolta alas. Minulla on kolme lasta, en viitsi järjettömiä riskejä enää ottaa, hän vakavoituu.

Kilpinen ohjeistaa asiakkaita olemaan itse aktiivisia, jotta hormikorjauksen korjaamisen saisi itselleen huokeaan hintaan.

– Hinta on niin tapauskohtaista. Muutama yritys Suomessa on aktivoitunut ja tarjoaa tarkastuksia. Asiakkaalle sanoisin, että kannattaa aina ottaa tarjous useammasta paikasta ja kilpailuttaa.

Kurt Hedborg

Toukokuussa tarvitaan paljon verenluovuttajia

Toukokuu on verenluovutusten kannalta usein vuoden haastavin kuukausi. Lämpenevät säät ja loppukevään kiireet saattavat viedä huomion, eivätkä toukokuulle osuvat monet arkipyhät auta asiaa. Sairaaloissa toiminta jatkuu kuitenkin normaaliin tapaan pitkälle kesään, joten potilaat tarvitsevat toukokuussakin 800 verenluovuttajan avun joka arkipäivä.

Juha Pesola VMP Groupin toimitusjohtajaksi

Juha Pesola.

Henkilöstöpalveluyritys VMP Groupin uudeksi toimitusjohtajaksi 17. toukokuuta alkaen on nimitetty Juha Pesola , joka on vuodesta 2015 työskennellyt konserniin kuuluvan VMP Varamiespalvelun toimitusjohtajana. Konsernin aikaisempi toimitusjohtaja Heimo Hakkarainen siirtyy VMP Groupin hallituksen jäseneksi.

Ruokahuoli yhdistää suomalaisia perheitä

Ruokahuoli yhdistää suomalaisia perheitä, kertoo S-ryhmän tekemä tuore asiakastutkimus. Huolta ja syyllisyyttä lastensa syömisistä kantaa neljännes lähes 2 000 vastaajasta. Joka kymmenes kokee olevansa huono vanhempi lastensa ruokatottumusten takia. Kolmannes vanhemmista näkee huomattavasti vaivaa lastensa fiksun syömisen varmistamiseksi.

Liikenneonnettomuuksissa lähes 60 uhria alkuvuonna

Onnettomuustietoinstituutin (OTI) ennakkoraportti kuluvan vuoden tammi–huhtikuun kuolemaan johtaneista liikenneonnettomuuksista on valmistunut. Ajanjaksolla sattui 50 kuolonkolaria, joissa menehtyi 57 henkilöä.

Valaistustyö sulkee ajokaistan Satakunnantiellä

Valaistustyö sulkee maanantaista alkaen vasemmanpuoleisen ajokaistan Satakunnantiellä Lukkosepänkadun ja Pryssinkadun välillä. Ajokaista on suljettu päivittäin kello 8.30–15.

Urheilu

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Menoviikko: Paroni ja muut urheilijasuuruudet

Jarno Saarinen on yksi Turkuun haudatuista urheilijasuuruuksista.

Tiistaina 22. toukokuuta tutustutaan kuolleisiin turkulaisiin urheilusuuruuksiin hautausmaan kävelykierroksella. Lähtö pari tuntia kestävälle kävelykierrokselle tapahtuu vanhan hautausmaan portilta Uudenmaantien varrelta kello 17. Matkaa kävelykierrokselle kertyy noin kolme kilometriä.

Täysosuma
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.