Mies meni katolle mustissaan

Kuva: Tatjana Lind

Pinttyneissä käsityksissämme nuohooja työntää ison pölyviuhkaa muistuttavan välineen savupiippuun, tippuakseen sinne myöhemmin vahingossa itse, kuin Aku Ankoissa. Totuus lienee jotain arkisempaa. Sarjametalli Sisäilmapalvelut Oy:hyn kuuluva nuohousyritys Pieni Nokipoika tarjoaa nuohouksia ja ilmastoinnin putsauksia Naantalissa.

– Naantalin kaupungin alueella on piirinuohousjärjestelmä. Itse olen ollut täällä 15 vuotta ja alalla neljännesvuosisadan ja muistan kaikki tiedot, kertoo nuohoojamestari Sami Kilpinen.

– Kohteiden tulisijatyypti ratkaisevat nuohoustekniikan. Onko siellä takka, kiuas, keskuslämmityskattila ja minkälaisia hormeja on kyseessä? Sen mukaisesti valitsen harjan katolle, sekä hormin alipaineistajat. Sitten kun puhdistetaan tulisijan sisältä, valitsen sinne oikean kokoisen harjan, imurin ja harjauskauhan.

Nuohoojan ammatti vaatii sekä sosiaalisia että reagoinnin taitoja.

– Sosiaalinen on pakko olla, kun on ihmisten kodeissa ja heidän kanssaan tekemisissä. On hyvä olla myös joustava eli, silloin ei voi pitää liian tiukkaan kiinni omista suunnitelmistaan. Nuohoojan on osattava katsoa miten asukas reagoi ja mitä hän haluaa sinulta työstäsi. Joku haluaa jutella, toinen keittää kahvit. Laput silmillä nuohooja ei saa toimia, jokainen paikka ja ihminen on omanlaisensa. Fyysisen kunnonkin täytyy olla hyvä, ammatti vaatii jäntevyyttä ja ketteryyttä.

Naantalin alueen nuohouksessa korostuu Kilpisen mukaan pientalojen nuohous.

– Piirini on Naantalin keskusta ja Luonnonmaan saari. Firmani tekee käyntejä lähinnä omakotitaloissa ja muun muassa keskuslämmityskattilan omaavissa rivitaloissa.

Teknologiset innovaatiot ovat olleet vähäisiä viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.

– Suurin teknologinen apu on hormin alipaineistaja eli hormin päälle laitettava laite, mikä toimii akulla, joka imee hormista hienon noen pois. Kun aloitin 25 vuotta sitten, niin noki-imuri oli jo olemassa. Tälle alalle ei ole kauheasti tullut mitään uutta.

Asiakkaat saattavat aika ajoin olla varsin ajattelemattomia.

– Jos hormirakentamisvaiheessa tai remontoinnin yhteydessä ei mietitä yhtään nuohousta, on puhdistettavuus, huolto ja tarkastaminen vaikeaa.

– Suurin moka minkä asiakas voi tehdä, on jättää tikkaat pois katolta, naurahtaa Kilpinen.

– Olen kolme kertaa tippunut katolta alas. Minulla on kolme lasta, en viitsi järjettömiä riskejä enää ottaa, hän vakavoituu.

Kilpinen ohjeistaa asiakkaita olemaan itse aktiivisia, jotta hormikorjauksen korjaamisen saisi itselleen huokeaan hintaan.

– Hinta on niin tapauskohtaista. Muutama yritys Suomessa on aktivoitunut ja tarjoaa tarkastuksia. Asiakkaalle sanoisin, että kannattaa aina ottaa tarjous useammasta paikasta ja kilpailuttaa.

Kurt Hedborg

Kiusaamisen ehkäisyyn ja koulurauhan edistämiseen uusia keinoja

Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä on selvittänyt keinoja ehkäistä ja puuttua kiusaamiseen ja edistää koulurauhaa. Toimeksianto käsitti varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen. Työryhmän ehdotus sisältää 24 toimenpide-esitystä. Esitys luovutettiin opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle perjantaina 16. maaliskuuta.

Härkätien voro kiinni takaa-ajon jälkeen

Kosken Teboilille ja Marttilassa sijaitsevan Jasepuu Oy:n tiloihin murtauduttiin perjantain ja lauantain välisen yön aikana. Epäilty tekijä murtautui lopuksi vielä Tarvasjoen Seolle lauantai-aamuna.

Kotitaloussektorin säästämisaste laskussa

Kotitalouksien säästämisaste heikkeni loka-joulukuussa edellisestä neljänneksestä. Säästämisaste laski, koska kotitalouksien kulutusmenot kasvoivat ja käytettävissä olevat tulot hieman laskivat. Kotitalouksien investointiaste jatkoi kasvuaan. Yrityssektorin voittoaste parani edelliseen vuosineljännekseen verrattuna sektorin arvonlisäyksen kasvaessa maksettuja palkansaajakorvauksia nopeammin. Yritysten investointiaste laski edellisestä neljänneksestä. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen neljännesvuosittaisesta sektoritilinpidosta.

Tulli: Verkosta tilattu polkupyörä tai sen osat voivat tulla kalliiksi

Kiinasta, Sri Lankasta, muutamista muista Aasian maista ja Tunisiasta lähetetyt polkupyörät sekä Kiinasta lähetetyt polkupyörän osat voivat tulla nettishoppaajalle kalliiksi. tilaaja voi joutua maksamaan ulkomailta tilaamastaan polkupyörästä tai polkupyörän osista polkumyyntitullia mahdollisen yleisen tullin ja arvonlisäveron lisäksi. Tullien ja verojen jälkeen polkupyörän hankintahinta voi olla jopa yli kaksinkertaistunut.

Opettajien osaamisen kehittämiseen haettavana 12 miljoonaa euroa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut opettajankoulutusta tarjoaville korkeakouluille 12 miljoonan euron avustushaun opettajankoulutuksen kehittämiseen. Opettajien perus-, perehdyttämis- ja täydennyskoulutusta uudistetaan ja samalla vahvistetaan yhteisöllistä toimintakulttuuria.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Sävelkujan päiväkodin toiminta jatkuu osittain

Sävelkujan päiväkodissa Koivulassa halkesi keskiviikkona 14. maaliskuuta runkovesiputki. Rakennuksen tekninen kunto kartoitettiin perjantaina. Vaurion laajuuden takia päiväkodin toinen puoli, jossa toimii integroitu erityisryhmä ja esiopetusryhmä, suljetaan kokonaan kevään ajaksi.

Urheilu

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Jälkipeli: Rauno Sjöroosilla on Turun suurin mustavalkoinen sydän

HC TPS:n markkinointipäällikkö Rauno Sjöroos on nähnyt vuosikymmenien aikana aitiopaikalta seurahistorian nousut ja laskut. Väki on vaihtunut, mutta TPS-ikoni on pitänyt seuraa pystyssä vaikeinakin vuosina.

” Rauno Sjöroos on nähnyt kaiken. ”Rane” on kävelevä tietopankki. Hän on hyvällä huumorilla varustettu herrasmies. Ranella on varmasti laajemmat verkostot kuin kellään. Häntä voisi kuvata sanalla ”liima”, joka on pitänyt seuran kasassa vaikeinakin vuosina. En tiedä, missä HC TPS olisi ilman häntä.”

TPS:n Montola Sveitsi-maaotteluihin

Suomen alle 19-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen uusi päävalmentaja Juha Malinen nimesi maajoukkueensa 23. ja 26. maaliskuuta Sveitsiä vastaan pelattaviin maaotteluihin. TPS:sta joukkueeseen mahtui Juho Montola sekä Laziota nykyisin edustava Abukar Mohammed . Lisäksi turkulaisuutta joukkueessa edustavat valmennusryhmässä kakkosvalmentajana jatkava Marko Rajamäki sekä maalivahtivalmentaja Eemeli Reponen .

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!