Turun vanhimmat varsinaiset asuinrakennukset ovat 1790-luvulta

Sirkkalankadun liepeillä on puutalo, joka on rakennettu 1790-luvulla. Siinä asutaan yhä. Sirkkalankadun liepeillä on puutalo, joka on rakennettu 1790-luvulla. Siinä asutaan yhä. Kuva: Heikki Möttönen

Missä ovat Turun kaupungin vanhimmat rakennukset, joissa edelleen asutaan? Turussa on edelleen runsaasti vanhoja asuinrakennuksia, vaikka vuonna 1827 roihunnut Turun palo harveni kovalla kädellä kaupungin rakennuskantaa. Turun museokeskuksen tutkija Sanna Kupila tutkii työkseen muun muassa Turun kaupungin vanhaa rakennuskantaa.

– Vanhimmat rakennukset tunnetaan jo entuudestaan, mutta esimerkiksi kaavoitusasioiden yhteydessä jonkin yksittäisen rakennuksen historia voidaan tutkia tavallista tarkemmin, hän muistuttaa.

Kupila pystyy suoralta kädeltä nimeämään kaupungin vanhimman rakennuksen, jossa edelleen asutaan.

– Tätä nyt ei ehkä haettu, mutta Turun linna on varmasti vanhin rakennus, jossa edelleen asutaan. Se linnan osa, missä asutaan, on 1500-luvulta, hän tarkentaa.

Kupila muistuttaa, että Turun kaupunki on laajentunut useaan otteeseen 1900-luvun aikana. Näiden laajennusten myötä kaupungin rakennuskantaan on liittynyt myös paljon perinteisiä maalaistaloja, joista vanhimmat ovat 1700-luvulta.

– Hirvensalon Kaistarniemen Alitalossa on osia jopa 1600-luvulta. Myös Paattisilta löytyy vanhoja rakennuksia. Joissain rakennuksissa kellarit saattavat olla vielä vanhempia kuin itse talot, Kupila painottaa.

Myös kantakaupungista löytyy muutama todella ikääntynyt asuinrakennus.

– Sirkkalankatu 17:n ja Kotikatu 2:n sisäpihalla on punainen puutalo, joka on varmuudella 1790-luvulta. Se on jäänyt Käsityöläismuseon ulkopuolelle ja sitä uudistettu useaan otteeseen vuosien varrella. Linnakatu 29:stä, Marinan vierestä, löytyy samalta vuosikymmeneltä oleva talo, mutta se taitaa olla nykyään vain varastokäytössä, Kupila arvelee.

Oma lukunsa on edellä mainittu Käsityöläismuseo, joka tunnetusti pelastui Turun palolta. Se kävi muutamankin selviämistaistelun myös sen jälkeen. Aluetta aloitettiin tontittamaan jo 1780-luvulla. Käsityöläismuseosta ja sen mahdollisista viimeisistä asukkaista on ollut hieman ristiriitaista tietoa vuosien varrella liikkeellä.

Tutkija Leena Vuorio vastaa Käsityöläismuseon näyttely- ja tapahtumatoiminnasta ja häneltä tulee asian suhteen varmaa faktaa.

– Kolmessa alueen rakennuksessa asutaan edelleen. Asunnot on tietysti kunnostettu niin, että ne vastaavat nykypäivän vaatimuksia, Vuorio vahvistaa.

Käsityöläismuseon vanhimmat asumiskäytössä olevat rakennukset ovat aivan 1800-luvun alkuvuosilta.

Heikki Möttönen

Väittelijä löysi potentiaalisen PET-merkkiaineen sydämen vajaatoiminnan seurantaan

Max Kiugel.

Sydämen vajaatoiminta on palautumaton toimintahäiriö, joka johtaa elimistön metabolisten tarpeiden suhteen riittämättömään verenkiertoon. Sydämen vajaatoiminta kehittyy lähes 25 prosentille sydäninfarktista selvinneistä potilaista. Turun yliopistossa väittelevä Max Kiugel tutki molekulaarisia kohteita ja niihin soveltuvia merkkiaineita sydämen vajaatoiminnan PET-kuvantamista varten.

Toukokuussa tarvitaan paljon verenluovuttajia

Toukokuu on verenluovutusten kannalta usein vuoden haastavin kuukausi. Lämpenevät säät ja loppukevään kiireet saattavat viedä huomion, eivätkä toukokuulle osuvat monet arkipyhät auta asiaa. Sairaaloissa toiminta jatkuu kuitenkin normaaliin tapaan pitkälle kesään, joten potilaat tarvitsevat toukokuussakin 800 verenluovuttajan avun joka arkipäivä.

Juha Pesola VMP Groupin toimitusjohtajaksi

Juha Pesola.

Henkilöstöpalveluyritys VMP Groupin uudeksi toimitusjohtajaksi 17. toukokuuta alkaen on nimitetty Juha Pesola , joka on vuodesta 2015 työskennellyt konserniin kuuluvan VMP Varamiespalvelun toimitusjohtajana. Konsernin aikaisempi toimitusjohtaja Heimo Hakkarainen siirtyy VMP Groupin hallituksen jäseneksi.

Ruokahuoli yhdistää suomalaisia perheitä

Ruokahuoli yhdistää suomalaisia perheitä, kertoo S-ryhmän tekemä tuore asiakastutkimus. Huolta ja syyllisyyttä lastensa syömisistä kantaa neljännes lähes 2 000 vastaajasta. Joka kymmenes kokee olevansa huono vanhempi lastensa ruokatottumusten takia. Kolmannes vanhemmista näkee huomattavasti vaivaa lastensa fiksun syömisen varmistamiseksi.

Liikenneonnettomuuksissa lähes 60 uhria alkuvuonna

Onnettomuustietoinstituutin (OTI) ennakkoraportti kuluvan vuoden tammi–huhtikuun kuolemaan johtaneista liikenneonnettomuuksista on valmistunut. Ajanjaksolla sattui 50 kuolonkolaria, joissa menehtyi 57 henkilöä.

Urheilu

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Menoviikko: Paroni ja muut urheilijasuuruudet

Jarno Saarinen on yksi Turkuun haudatuista urheilijasuuruuksista.

Tiistaina 22. toukokuuta tutustutaan kuolleisiin turkulaisiin urheilusuuruuksiin hautausmaan kävelykierroksella. Lähtö pari tuntia kestävälle kävelykierrokselle tapahtuu vanhan hautausmaan portilta Uudenmaantien varrelta kello 17. Matkaa kävelykierrokselle kertyy noin kolme kilometriä.

Täysosuma
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.