Sopivimman lämmitysmuodon etsimiseen kannattaa panostaa tunti jos toinenkin

Maalämpö, lämpöpumppu vai sittenkin perinteinen vesikiertoinen patterilämmitys, takalla vai ilman? Lämmitysmuodon valinta on yksi pientalon rakentajan suurimmista päätöksistä. Maalämpö, lämpöpumppu vai sittenkin perinteinen vesikiertoinen patterilämmitys, takalla vai ilman? Lämmitysmuodon valinta on yksi pientalon rakentajan suurimmista päätöksistä. Kuva: Jarno Keskinen

Talon lämmitysjärjestelmän valinta on yksi suurimpia talon suunnitteluvaiheessa tehtäviä päätöksiä. Valinnalla on oleellinen merkitys myös tulevien asumiskustannusten kannalta. Valittava lämmitysjärjestelmä vaikuttaa myös talon eristämistarpeeseen. Mitä enemmän eristettä, sitä kevyempi lämmitysjärjestelmä riittää.

Pientalorakentamisessa maalämpö on jo suosituin lämmitysmuoto. Lämmitysmuoto on kasvattanut suosiotaan rajusti vuoden 2009 jälkeen. Maalämpö kilpailee ennen kaikkea sähkölämmityksen, puulämmityksen ja fossiilisia polttoaineita käyttävien lämmitysmuotojen kanssa.

– Kallistuin omassa projektissa maalämpöön. Koska sen lämmöntuotto on varmaa ja tehokasta, kovatkaan pakkaset eivät aiheuta toimintahäiriöitä. Maalämmön valintaa rajaa se, että maalämpöä ei saa porauttaa pohjavesialueelle tai lähelle poravesikaivoa, Timpurille Talo -blogia kirjoittava Mikko Merelä kertoo.

Maalämmön rakentaminen ei ole aivan halpaa. Kallein osuus on pehmeän maan poraaminen, koska pehmeän maan osuudelle lämpökaivoon asennetaan suojaputki, jonka jatkokset hitsataan. Kallioon porattavissa kaivoissa vastaavaa kuluerää ei tule.

Maalämmön tasaisen matalat ylläpitokustannukset puhuvat valinnan puolesta.

– Sähkön hinnan nousut eivät juuri tunnu maalämpötaloissa. Pienellä määrällä sähköenergiaa tehdään iso määrä lämpöä talon lattiaan sekä lämmitetään käyttövesi, Merelä muistuttaa.

Maalämmön voi joutua unohtamaan, mikäli useat naapurit ovat päätyneet samaan ratkaisuun. Maalämpökaivojen etäisyyden toisistaan tulee olla vähintään 15 metriä. Lämpöpumpputeknologian voi kuitenkin valita, vaikka maalämpö olisi pois laskuista.

– Alueelle, jossa maalämpökaivot on kielletty, asenneteen usein ilmasta veteen -lämpöpumput. Niiden lämmöntuotto on hyvää, mutta ei niin tehokasta kuin maalämmössä.

Kaukolämpö ei ole koskaan noussut suosituksi lämmitysmuodoksi pientaloissa. Tilastokeskuksen mukaan kaukolämmitys on ennen kaikkea kerrostalojen sekä liike- ja toimistorakennusten lämmitysmuoto. Joillakin asuntoalueilla kaukolämmön suosiota selittää asetettu liittymisvelvollisuus kaukolämpöverkkoon. Lämmitysmuodon nopeasti nousseet kustannukset ovat aiheuttaneet lämmitysmuodon suosioon heilahtelua.

Hyvin eristetyssä talossa kuten passiivienergiatalossa lämmönlähteeksi voi riittää pelkkä ilmalämpöpumppu. Ilmalämpöpumpun lämmöntuotto on kovilla pakkasilla heikkoa, jolloin talo siirtyy suoraan sähkölämmitykseen. Sähkön suosio pientalojen lämmitysmuotona on romahtanut vuoden 2010 jälkeen, mutta oikein eristetyssä talossa sekään ei ole täysin toivoton.

– Passiivienergiataloissa voi olla myös suora sähkölämmitys, koska eristeet ja ilmanvaihtolaitteet ovat niin hyviä. Passiivienergiatalossa myös ikkunapinta-ala tulee lämmityksen tueksi kun oikeankokoiset ikkunat asennetaan oikeisiin ilmansuuntiin.”

Vaikka takkaa nykyaikaisissa taloissa harvoin käytetään, sille kannattaa vähintään tehdä varaus talon perustuksiin. Silloin takan asentaminen jälkeenpäin on mahdollista. Periaatteessa takan asentaminen on mahdollista myös ilman varausta, mutta kustannukset ovat erittäin korkeat, koska perustukset pitää vahvistaa jälkikäteen.

Jos varaus on tehty, takan asentaminen myöhemmin maksaa vain karvan verran enemmän kuin rakennusvaiheessa. Nykyään takka asennetaan muutamassa päivässä käyttövalmiiksi.

– Jokaisessa omakotitalossa pitäisi olla ainakin hätävarana vaihtoehtoinen lämmitysjärjestelmä kuten takka. Silloin taloa pystyy lämmittämään muutaman kovan pakkaspäivän ajan mikäli sähkökatko yllättää. Muutenkin takka luo asuntoon tunnelmaa ja nostaa asunnon arvoa vähintäänkin takan kustannushinnan edestä.

Lämmitysmuodon valinta on niin suuri ratkaisu, että päätöksen tueksi kannattaa hakea kaikki mahdollinen tieto. Oiva apu on Motivan ilmainen lämmitysmuotolaskuri. Laskurilla voit vertailla pientalon lämmitysvaihtoehtojen kustannuksia. Laskuria voidaan käyttää sekä uusille että vanhoille taloille. Laskuri soveltuu vain pientaloille. Laskurin ohjearvot vastaavat pientaloja ja esitäytetyt arvot ovat uuden pientalon tyypillisiä arvoja.

Jarno Keskinen

Kesällä myynnissä Fölin ja Ukkopekan yhteislippuja

Ukkopekka liikennöi Turun ja Naantalin välillä.

Turun seudun joukkoliikenne Fölin mobiilisovelluksessa on kesällä myynnissä Fölin ja Höyrylaiva s/s Ukkopekan yhteislippuja. Yhteislippu sisältää yhdensuuntaisen reittimatkan s/s Ukkopekalla Turusta Naantaliin tai toisin päin, sekä Fölin kertalipun, jossa on kahden tunnin vaihto-oikeus Fölin liikenteeseen. Yhteislippujen hinnat vaihtelevat päivän ja lähdön mukaan. Hinnat ovat yhdeksän, 16 tai 22 euroa.

Lipputaistelu käytiin väreistä

Suomen itsenäistymisen yhteydessä käytettiin leijonalippua.

Useimpien maiden kansallisväreillä on heraldinen alkuperä. Heraldiikan eli vaakunaopin perussäännön mukaan tarvitaan vähintään kaksi väriä, joista toinen on tumma ja toinen vaalea, jolloin syntyy kontrasti ja lippu näkyy kauas. Lippukysymys muodostuikin suureksi riitakysymykseksi väreistä. Siniseltä väriltä ei puuttunut historiallisia juuria, mutta punapohjainen leijonalippu ja punakeltainen ristilippu saivat kannatusta erityisesti ruotsinkielisten kansanedustajien keskuudessa.

Huippututkija Usha Menon luennoi munasarjasyövän hoidosta

Gynekologisten syöpien professori Usha Menon University College Londonista pitää kaikille avoimen englanninkielisen luennon munasarjasyövän tunnistamisesta ja seulonnasta torstaina 31. toukokuuta kello 12 Turun yliopistolla Presidentti-auditoriossa BioCityssä.

Lukukoira Winston jatkaa Föri-pulun jalanjäljissä

Kun ääneen lukeminen vielä takkuaa ja kuulijat ujostuttavat, tulee lukukoira Winston pienen koululaisen tueksi. Winston ei korjaa, kritisoi tai kikata, vaikka tavut hupsahtaisivat nurin niskoin tai ajatus katkeaisi kesken lauseen. Tänä kesänä alakoululaiset pääsevät harjoittelemaan lukemista lukukoiran seurassa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kesäkerhoissa, missä Winston vierailee ohjaajansa luokanopettaja Taina Järven kanssa.

Venemessuhulina alkaa Naantalissa

Venemessut käynnistyvät Naantalissa.

Naantalin Venemessuista on tulossa tänä vuonna ennätyksellisen suuret. Tämän vuoden messuilla veneitä nähdään enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Puun energiakäyttö uuteen ennätykseen viime vuonna

Puupolttoaineita kulutettiin Suomessa vuonna 2017 enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Ne olivat Suomen merkittävin energialähde ja kattoivat energian kokonaiskulutuksesta 27 prosenttia. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilaston mukaan kiinteiden puupolttoaineiden lämpö- ja voimalaitoskäytössä saavutettiin uusi ennätys, mikä perustui metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteiden polton lisääntymiseen. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Vanhoja veneitä kerätään pois Saaristomereltä, ilmoita veneesi mukaan

Viime kesänä suuren suosion saavuttanut venekeräyskampanja starttaa taas. Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) keräävät tänäkin vuonna asukkaiden ja mökkiläisten rikkinäisiä veneitä pois Saaristomerta likaamasta. Rannoilla lojuvat veneet ovat ympäristölle ongelmaksi, sillä niistä siirtyy vesistöihin makro- ja mikroroskaa.

Oikeusprosessien keventämistä koskevat lainmuutokset voimaan ensi vuoden alusta

Oikeudenkäyntimenettelyjä yleisissä tuomioistuimissa kevennetään. Vuoden 2019 alusta alkaen tuomioistuinten käsittelyaikoja lyhennetään muun muassa joustavoittamalla ratkaisukokoonpanoja koskevia säännöksiä. Videoyhteyden käyttöä lisätään, mikä tehostaa tuomioistuinten työtä sekä vähentää oikeudenkäyntien osapuolten matkustusta ja siten myös oikeudenkäyntien kustannuksia.

Kirstinpuisto esittäytyy kaupunkilaisille

Kirstinpuiston suunnittelu tähtää elävän naapuruston syntymiseen ja yhteistoimintaan alueella.

Keskustan kupeessa sijaitsevan Kirstinpuiston alueen suunnitelma alkaa konkretisoitua. Kirstinpuistosta kiinnostuneilla on tilaisuus tulla ensimmäisten joukossa paikan päälle tutustumaan alueeseen ja suunnitelmiin tiistaina 29. toukokuuta.

Kaupunki
Kulttuuri

Lukukoira Winston jatkaa Föri-pulun jalanjäljissä

Kun ääneen lukeminen vielä takkuaa ja kuulijat ujostuttavat, tulee lukukoira Winston pienen koululaisen tueksi. Winston ei korjaa, kritisoi tai kikata, vaikka tavut hupsahtaisivat nurin niskoin tai ajatus katkeaisi kesken lauseen. Tänä kesänä alakoululaiset pääsevät harjoittelemaan lukemista lukukoiran seurassa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kesäkerhoissa, missä Winston vierailee ohjaajansa luokanopettaja Taina Järven kanssa.
Urheilu

Juho Kailio Uran valmennusryhmään

Juho Kailio (kesk.).

Korisliigaan valmistautuva Kaarinan Ura vahvistaa valmennusryhmäänsä 35-vuotiaalla Juho Kailiolla . Kailio on viime vuodet toiminut Kouvolan Kouvojen apuvalmentajana ja tehnyt töitä Kouvolan urheiluakatemiassa nuorten pelaajien kehittäjänä.

Väinö Rahko ja Oskari keskinen uusina niminä Loimun mukaan

Väinö Rahko.

Viime kaudella lentopallon Mestaruusliigan runkosarjan seitsemänneksi sijoittunut ja puolivälierissä Pielaveden Sampoa vastaan kesälomalle joutunut Raision Loimu valmistautuu syksyllä alkavaan juhlakauteen. Loimu perustettiin syksyllä 1958, joten kesän jälkeen on edessä 60-vuotisjuhlakausi.

Puukkokatsomo: Amirkhanin ura puntarissa Liverpoolissa

Makwan Amirkhani.

Tulevana lauantaina, 26. toukokuuta, Liverpoolin UFC-illassa vapaaottelija Makwan Amirkhani on UFC-uransa kovimmassa paikassa. Amerikkalainen Jason Knight on nuorempi, mutta kokeneempi. Hän on voittanut 20 ottelua ja hävinnyt vain neljästi. Knightilla on takataskussa kovia päänahkoja, muun muassa turkulaisillekin tutun Chas Skellyn hän on voittanut. Mutta nyt alla on kaksi tappiota.

Aki Keinänen lajinsa viimeisenä eläkkeelle

Aki Keinänen (vas.) ehti pelata Tutossa 13 kauden ajan.

Tällä viikolla saatiin varmuus jo keväällä pyörineisiin huhuihin, kun Tuton ensi kauden joukkue julkaistiin. Matt Nickersonin saapuminen jätti varjoonsa muun muassa Lassi Kokkalan sopimuksen. Toisaalta nimilistasta puuttui muun muassa uransa lopettavan Anssi Virkin nimi.

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.