Sopivimman lämmitysmuodon etsimiseen kannattaa panostaa tunti jos toinenkin

Maalämpö, lämpöpumppu vai sittenkin perinteinen vesikiertoinen patterilämmitys, takalla vai ilman? Lämmitysmuodon valinta on yksi pientalon rakentajan suurimmista päätöksistä. Maalämpö, lämpöpumppu vai sittenkin perinteinen vesikiertoinen patterilämmitys, takalla vai ilman? Lämmitysmuodon valinta on yksi pientalon rakentajan suurimmista päätöksistä. Kuva: Jarno Keskinen

Talon lämmitysjärjestelmän valinta on yksi suurimpia talon suunnitteluvaiheessa tehtäviä päätöksiä. Valinnalla on oleellinen merkitys myös tulevien asumiskustannusten kannalta. Valittava lämmitysjärjestelmä vaikuttaa myös talon eristämistarpeeseen. Mitä enemmän eristettä, sitä kevyempi lämmitysjärjestelmä riittää.

Pientalorakentamisessa maalämpö on jo suosituin lämmitysmuoto. Lämmitysmuoto on kasvattanut suosiotaan rajusti vuoden 2009 jälkeen. Maalämpö kilpailee ennen kaikkea sähkölämmityksen, puulämmityksen ja fossiilisia polttoaineita käyttävien lämmitysmuotojen kanssa.

– Kallistuin omassa projektissa maalämpöön. Koska sen lämmöntuotto on varmaa ja tehokasta, kovatkaan pakkaset eivät aiheuta toimintahäiriöitä. Maalämmön valintaa rajaa se, että maalämpöä ei saa porauttaa pohjavesialueelle tai lähelle poravesikaivoa, Timpurille Talo -blogia kirjoittava Mikko Merelä kertoo.

Maalämmön rakentaminen ei ole aivan halpaa. Kallein osuus on pehmeän maan poraaminen, koska pehmeän maan osuudelle lämpökaivoon asennetaan suojaputki, jonka jatkokset hitsataan. Kallioon porattavissa kaivoissa vastaavaa kuluerää ei tule.

Maalämmön tasaisen matalat ylläpitokustannukset puhuvat valinnan puolesta.

– Sähkön hinnan nousut eivät juuri tunnu maalämpötaloissa. Pienellä määrällä sähköenergiaa tehdään iso määrä lämpöä talon lattiaan sekä lämmitetään käyttövesi, Merelä muistuttaa.

Maalämmön voi joutua unohtamaan, mikäli useat naapurit ovat päätyneet samaan ratkaisuun. Maalämpökaivojen etäisyyden toisistaan tulee olla vähintään 15 metriä. Lämpöpumpputeknologian voi kuitenkin valita, vaikka maalämpö olisi pois laskuista.

– Alueelle, jossa maalämpökaivot on kielletty, asenneteen usein ilmasta veteen -lämpöpumput. Niiden lämmöntuotto on hyvää, mutta ei niin tehokasta kuin maalämmössä.

Kaukolämpö ei ole koskaan noussut suosituksi lämmitysmuodoksi pientaloissa. Tilastokeskuksen mukaan kaukolämmitys on ennen kaikkea kerrostalojen sekä liike- ja toimistorakennusten lämmitysmuoto. Joillakin asuntoalueilla kaukolämmön suosiota selittää asetettu liittymisvelvollisuus kaukolämpöverkkoon. Lämmitysmuodon nopeasti nousseet kustannukset ovat aiheuttaneet lämmitysmuodon suosioon heilahtelua.

Hyvin eristetyssä talossa kuten passiivienergiatalossa lämmönlähteeksi voi riittää pelkkä ilmalämpöpumppu. Ilmalämpöpumpun lämmöntuotto on kovilla pakkasilla heikkoa, jolloin talo siirtyy suoraan sähkölämmitykseen. Sähkön suosio pientalojen lämmitysmuotona on romahtanut vuoden 2010 jälkeen, mutta oikein eristetyssä talossa sekään ei ole täysin toivoton.

– Passiivienergiataloissa voi olla myös suora sähkölämmitys, koska eristeet ja ilmanvaihtolaitteet ovat niin hyviä. Passiivienergiatalossa myös ikkunapinta-ala tulee lämmityksen tueksi kun oikeankokoiset ikkunat asennetaan oikeisiin ilmansuuntiin.”

Vaikka takkaa nykyaikaisissa taloissa harvoin käytetään, sille kannattaa vähintään tehdä varaus talon perustuksiin. Silloin takan asentaminen jälkeenpäin on mahdollista. Periaatteessa takan asentaminen on mahdollista myös ilman varausta, mutta kustannukset ovat erittäin korkeat, koska perustukset pitää vahvistaa jälkikäteen.

Jos varaus on tehty, takan asentaminen myöhemmin maksaa vain karvan verran enemmän kuin rakennusvaiheessa. Nykyään takka asennetaan muutamassa päivässä käyttövalmiiksi.

– Jokaisessa omakotitalossa pitäisi olla ainakin hätävarana vaihtoehtoinen lämmitysjärjestelmä kuten takka. Silloin taloa pystyy lämmittämään muutaman kovan pakkaspäivän ajan mikäli sähkökatko yllättää. Muutenkin takka luo asuntoon tunnelmaa ja nostaa asunnon arvoa vähintäänkin takan kustannushinnan edestä.

Lämmitysmuodon valinta on niin suuri ratkaisu, että päätöksen tueksi kannattaa hakea kaikki mahdollinen tieto. Oiva apu on Motivan ilmainen lämmitysmuotolaskuri. Laskurilla voit vertailla pientalon lämmitysvaihtoehtojen kustannuksia. Laskuria voidaan käyttää sekä uusille että vanhoille taloille. Laskuri soveltuu vain pientaloille. Laskurin ohjearvot vastaavat pientaloja ja esitäytetyt arvot ovat uuden pientalon tyypillisiä arvoja.

Jarno Keskinen

Kiusaamisen ehkäisyyn ja koulurauhan edistämiseen uusia keinoja

Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä on selvittänyt keinoja ehkäistä ja puuttua kiusaamiseen ja edistää koulurauhaa. Toimeksianto käsitti varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen. Työryhmän ehdotus sisältää 24 toimenpide-esitystä. Esitys luovutettiin opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle perjantaina 16. maaliskuuta.

Härkätien voro kiinni takaa-ajon jälkeen

Kosken Teboilille ja Marttilassa sijaitsevan Jasepuu Oy:n tiloihin murtauduttiin perjantain ja lauantain välisen yön aikana. Epäilty tekijä murtautui lopuksi vielä Tarvasjoen Seolle lauantai-aamuna.

Kotitaloussektorin säästämisaste laskussa

Kotitalouksien säästämisaste heikkeni loka-joulukuussa edellisestä neljänneksestä. Säästämisaste laski, koska kotitalouksien kulutusmenot kasvoivat ja käytettävissä olevat tulot hieman laskivat. Kotitalouksien investointiaste jatkoi kasvuaan. Yrityssektorin voittoaste parani edelliseen vuosineljännekseen verrattuna sektorin arvonlisäyksen kasvaessa maksettuja palkansaajakorvauksia nopeammin. Yritysten investointiaste laski edellisestä neljänneksestä. Tiedot käyvät ilmi Tilastokeskuksen neljännesvuosittaisesta sektoritilinpidosta.

Tulli: Verkosta tilattu polkupyörä tai sen osat voivat tulla kalliiksi

Kiinasta, Sri Lankasta, muutamista muista Aasian maista ja Tunisiasta lähetetyt polkupyörät sekä Kiinasta lähetetyt polkupyörän osat voivat tulla nettishoppaajalle kalliiksi. tilaaja voi joutua maksamaan ulkomailta tilaamastaan polkupyörästä tai polkupyörän osista polkumyyntitullia mahdollisen yleisen tullin ja arvonlisäveron lisäksi. Tullien ja verojen jälkeen polkupyörän hankintahinta voi olla jopa yli kaksinkertaistunut.

Opettajien osaamisen kehittämiseen haettavana 12 miljoonaa euroa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut opettajankoulutusta tarjoaville korkeakouluille 12 miljoonan euron avustushaun opettajankoulutuksen kehittämiseen. Opettajien perus-, perehdyttämis- ja täydennyskoulutusta uudistetaan ja samalla vahvistetaan yhteisöllistä toimintakulttuuria.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Sävelkujan päiväkodin toiminta jatkuu osittain

Sävelkujan päiväkodissa Koivulassa halkesi keskiviikkona 14. maaliskuuta runkovesiputki. Rakennuksen tekninen kunto kartoitettiin perjantaina. Vaurion laajuuden takia päiväkodin toinen puoli, jossa toimii integroitu erityisryhmä ja esiopetusryhmä, suljetaan kokonaan kevään ajaksi.

Urheilu

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Jälkipeli: Rauno Sjöroosilla on Turun suurin mustavalkoinen sydän

HC TPS:n markkinointipäällikkö Rauno Sjöroos on nähnyt vuosikymmenien aikana aitiopaikalta seurahistorian nousut ja laskut. Väki on vaihtunut, mutta TPS-ikoni on pitänyt seuraa pystyssä vaikeinakin vuosina.

” Rauno Sjöroos on nähnyt kaiken. ”Rane” on kävelevä tietopankki. Hän on hyvällä huumorilla varustettu herrasmies. Ranella on varmasti laajemmat verkostot kuin kellään. Häntä voisi kuvata sanalla ”liima”, joka on pitänyt seuran kasassa vaikeinakin vuosina. En tiedä, missä HC TPS olisi ilman häntä.”

TPS:n Montola Sveitsi-maaotteluihin

Suomen alle 19-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen uusi päävalmentaja Juha Malinen nimesi maajoukkueensa 23. ja 26. maaliskuuta Sveitsiä vastaan pelattaviin maaotteluihin. TPS:sta joukkueeseen mahtui Juho Montola sekä Laziota nykyisin edustava Abukar Mohammed . Lisäksi turkulaisuutta joukkueessa edustavat valmennusryhmässä kakkosvalmentajana jatkava Marko Rajamäki sekä maalivahtivalmentaja Eemeli Reponen .

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!