Forum Marinum julkaisi kirjan laivanrakennuksen historiasta

Forum Marinum on julkaissut Sari Mäenpään toimittaman kirjan Telakoilta Maailman Merille – laivanrakennuksen historiaa Suomessa. Julkaisu johdattaa alan tuoreimman historiantutkimuksen äärelle.

Laivanrakennus näyttäytyy myös historialtaan teollisuuden alana, jossa verkostoituminen ja henkilökohtaiset suhteet ovat olleet todella tärkeitä. Kun lopputuote on niin massiivinen esine kuin laiva, sen rakentamiseen on tarvittu pääomaa, raaka-aineita, työvoimaa ja kansainvälisiä verkostoja. Kirjassa kerrotaan myös laivanrakentajien työkulttuurista Raumalla ja esitellään Forum Marinumin kokonaan uusittu laivanrakennuksen historiaa käsittelevä näyttely.

Mikko Aho tuo artikkelikokoelmaan rautakourien näkökulman. Hän keskittyy kuvaamaan raumalaisten laivanrakentajien kokemusta työstään 1960–80-luvuilla. Ahon aineisto perustuu laivanrakentajien vuosina 2009–11 tallennettuihin haastatteluihin ja ryhmäkeskusteluihin. Useimmissa tapauksissa myös haastattelijat olivat entisiä laivanrakentajia, vaikkakin osa haastatteluista on Rauman merimuseon henkilökunnan tekemiä. Artikkeli on osa Ahon tekeillä olevaa väitöskirjatutkimusta.

Pekka Sörensenin artikkeli edustaa suurelta osin aiemmin julkaisematonta tutkimusta laivanvarustaja Hans von Rettigistä ja hänen suhteistaan laivanrakennuksen toimijoihin. Sörensen on kiinnostunut erityisesti Rettigin ja Höyrylaivaosakeyhtiö Boren toiminnasta vuonna 1918 perustetussa yhteisliikennevarustamokartellissa ja sen vaikutuksesta matkustajalaivojen suunnittelun kehitykseen vuoteen 1960 saakka.

Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Aaro Sahari tarkastelee artikkelissaan suuria suomalaisia merialan toimijoita. Toimijaverkostomallia hyödyntäen Sahari tulkitsee uudelleen Crichton-Vulcanin telakan fuusiota, laivasto-ohjelmaa, Wärtsilä-konsernin syntyä, sekä muutamia muita vähemmän tunnettuja tapahtumia kuten Korppolaismäen korjaustelakan rakentamista ja 1920-luvun laivanrakennuskongresseja.

Kirja sisältää Forum Marinumin tutkijoiden Pauli Kivistön, Mikko Merosen ja Sari Mäenpään artikkelit laivanrakennuksen historiasta ja sen tulkitsemisesta näyttelyteknologian avulla.

Kirjaa on saatavissa Forum Marinumin museomyymälästä ja Trafiikki-museoiden verkkokaupasta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Ihmisen evoluutio vaikuttaa yhteistyöhön ja konfliktikäyttäytymiseen

Ihmiskunnan menestys perustuu yhteistyökykyymme. Silti halki tunnetun historian ja kulttuurien kirjon olemme käyttäneet yhteistyökykyämme tehokkaimmillaan ryhmien välisiin konflikteihin. Tänäkin päivänä ihmiskunnan suurimmat haasteet liittyvät näihin käyttäytymispiirteisiin: kuinka estää väkivaltaiset konfliktit ja kuinka saavuttaa yhteistyö esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Riski uuteen sairaalajaksoon ja ympärivuorokautiseen hoitoon nousee, jos läheisapua ei ole

Iäkkäiden avun tarve on sairaalasta kotiutuessa suuri. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan vain neljä prosenttia arvioitiin kotiutettaessa omatoimiseksi ja puolet kuului kahteen eniten apua tarvitsevien ryhmään. Kolmannes kotiutetuista ei ollut säännöllisten palvelujen piirissä tarkasteluajanjaksolla eikä ollut saanut edes lyhytaikaista kotihoitoa. Kokonaan koti- ja ympärivuorokautisen hoidon palvelujen ulkopuolella olevia oli selvästi useammin läheisapua saavien ryhmässä.

Liikkumalla pienennät riskiä sairastua syöpään

Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä. Euroopan syöpäviikolla haluamme muistuttaa, että jokainen voi itse vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Syöpäviikkoa vietetään 25.–31. toukokuuta.

Urheilu

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.