Maidoton raakakaakaojuoma rauhoittaa mieltä ja vatsaa

Kuva: Henriikka Fingerborg

Pulkkamäen tai luistelun jälkeen on ihanaa rauhoittua kotisohvalle villasukat jalassa ja nauttia jotain lämmintä. Perinteinen tumma kaakao maistuu aina ihanalta, mutta maidon ja kaakaon sijaiseksi löytyy muitakin vaihtoehtoja. Mantelimaidosta, raakakaakaosta ja mantelimaidosta tulee syntisen hyvää kaakaota. Mantelimaito on hyvä valinta, sillä se on laktoositonta ja sitä voidaan käyttää lehmänmaidon tavoin. Se sisältää paljon antioksidantteja ja tärkeitä mineraaleja, kuten kaliumia ja kalsiumia.

Raakakaakao on taas oikea terveyspommi. ”Jumalten ruuaksikin” kutsuttu raakakaakao on ravinteikas aines, jonka nauttimisen on todettu lisäävän hyvänolon tunnetta ja edistävän rentoutumista. Raakakaakaossa on paljon magnesiumia sekä rautaa, kromia, sinkkiä, rikkiä ja kuparia. Kaakao on myös hyvä kuitujen lähde.

Taatelit tuovat ihanaa pehmeää makeutta kaakaoon. Kunnollinen taateli on mehevä ja makea, tahmea ja toffeinen ja se surahtaa joukkoon helposti tehosekoittimessa. Taatelit sisältävät magnesiumia, kalsiumia, rautaa ja kaliumia ja taateleiden sanotaan auttavan kehon immuunipuolustusta.

Rauhoittava raakakaakao

5 dl mantelimaitoa

2 rkl raakakaakaojauhetta

4 tuoretta ja pehmeää taatelia

ripaus vaniljasokeria

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta sekaisin. Lämmitä kaakao kattilassa sekoitellen höyryävän kuumaksi. Nauti villasukat jalassa.

Henriikka Fingerborg

Sököä Turakaisen kera

Elsa Turakainen ja Leif Wager.

Virkeä 88-vuotias enoni näki lehdessänne ilmoituksen: ”Oletko esiintynyt elokuvassa avustajana?” Hän kertoi, että armeija-aikana vuonna 1950 heitä sotilaita oli pyydetty ja valittu elokuvaan Kenraalin morsian . Hän oli valittujen joukossa. Elokuvassa hän pelasi sököä vartiotuvassa Elsa Turakaisen kanssa. Hänellä oli siinä myöskin vuorosanat: ”Ja minä pistän vielä henkselitkin peliin”.

Uutta Ritarikuntaa vinyylille

DJ Chuck Mainin (vas.) liittyminen Ritarikuntaan tukevoitti hip hop -yhtyeen soundia. MC Chydeone on ollut Ritarikunnan riveissä alusta saakka.

Turkulainen rap-retkue Ritarikunta on pian 20-vuotias kokoonpano, mutta bändin musiikkia on harvakseltaan julkaistu vinyylimuodossa. Bändin uusi levy Ei oo valmis julkaistaan 25. toukokuuta juuri vinyylinä. Ei oo valmis pitää sisällään bändin aikaisemmin vinyylillä julkaisemattomia biisejä sekä muutaman biisin verran täysin uutta materiaalia.

Runoset pelmahtavat Raision kirjaston Runonurkkaan

Raision kaupunginkirjaston Runonurkan tähtihetkessä esiintyy maanantaina 23. huhtikuuta kello 18 neljän naantalilaisen naisen ryhmä Runoset. He ovat yhdessä julkaisseet antologian Kuuntele tarkasti .

Mies pahoinpiteli kahta naista Aurakadulla

Vuonna 1991 syntynyttä miestä epäillään pahoinpidelleen kahta naista Aurakadulla Turun keskustassa lauantaina kello 2. Mies oli riepotellut ja kaatanut naiset maahan.

Urheilu

Otteluanalyysi: TPS vei derbyn ensi kertaa viiteen vuoteen

TPS:n Mika Laurikainen (vas.) oli tyytyväinen peliin ja tulokseen, Interin Fabrizio Piccareta vähemmän tyytyväinen.

Turkulaisten jalkapalloihmisten pitkä odotus päättyi. TPS:n paluu jalkapalloilun Veikkausliigaan tarkoitti, että pitkästä aikaa pelataan myös derbyjä, paikallispelejä. Odotus ei ollut turhaa, sillä Inter ja TPS tarjoilivat värikkään ja tapahtumarikkaan ottelun, jonka vierailija TPS vei nimiinsä 1-2 (0-2).

Jälkipeli: Tom Rajalin kulkee esikuvansa Aulis Virtasen jalanjälkiä

Turkulaisille tutuksi tulleen kuuluttaja Tom Rajalinin esikuva ja oppi-isä oli Aulis Virtanen. Kupittaalla kuultu kuulutus on yhä nykyäänkin Auliksen oppien mukainen.

"Missä Aulis on?", ihmetteli moni huolissaan, kun tuttu ääni puuttui jäähallista. Kuuluttajauran loppuvaiheessa sairauden haitatessa kuulutushommia Aulis Virtanen joutui jättämään joitakin otteluita väliin. Silloin varamies Tom Rajalin kutsuttiin hätiin.

TPS lähtee haastajana derbyyn

Turussa nähdään pitkästä aikaa Historian saatossa Inter ja TPS ovat kohdanneet Veikkausliigassa 26 kertaa. Voittoja molemmilla on kahdeksan ja kymmenen kertaa pisteet on jaettu.

Kolme vuotta jouduttiin Turussa kärvistelemään ilman jalkapallon paikallispelejä Veikkausliigassa. Ensi lauantaina Inter ja TPS kohtaavat ensimmäisen kerran sitten syyskuun 2014 Veikkausliigaottelussa.

Naisten Suomen cup uudistuu

Naisten Suomen cupia uudistetaan.

Jalkapallon naisten Suomen cup uudistuu kaudeksi 2018–19. Naisten Suomen Cup käynnistyy elokuussa 2018 ja päättyy kesällä 2019. Naisten cup seuraa miesten cupin mallia, jossa pelataan syksy–kevät -rytmillä. Uudistettuun cupiin on ilmoittautunut yhteensä 33 joukkuetta.

Make Lentonen sävelsi FC Interille kannatuslaulun

Make Lentonen.

Vuosikymmeniä musiikkia työstänyt turkulainen Make Lentonen vastaanotti alkuvuodesta mielenkiintoisen haasteen. Vuoden 1994 Suomen euroviisusävelmän Bye Bye Babyn luoja suuntasi luomisvoimansa jalkapallomaailmaan. Yli neljännesvuosisadan Veikkausliigaa pelannut FC Inter tilasi mieheltä historiansa ensimmäisen virallisen kannatuslaulun.

Puukkokatsomo: Hienot finaalit

KeuPa vei mestiksen mestaruuden.

Tuto joutui taipumaan KeuPalle Mestiksen finaalisarjassa otteluvoitoin 4–2. KeuPa juhli historiansa ensimmäistä mestaruutta maanantaina Kupittaan jäällä, kun jatkoerässä kiekko löysi tiensä Julius Pohjanoksan vartioimaan maaliin.

Täysosuma
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.