Markku Intoa muistellaan pääkirjastossa

- Syötti on merrassa. Nyt voin vain odottaa, että rapu menee halpaan, tulkitsi  Markku Into kuvaelmassaan Pelkoa ja intoa Korppo träskissä Turun ylioppilasteatterissa lokakuussa 1982. - Syötti on merrassa. Nyt voin vain odottaa, että rapu menee halpaan, tulkitsi Markku Into kuvaelmassaan Pelkoa ja intoa Korppo träskissä Turun ylioppilasteatterissa lokakuussa 1982. Kuva: TS-arkisto

Turkulainen runoilija, suomentaja ja musiikkikirjastonhoitaja Markku Into (1945–2018) kuoli tammikuun alussa. Kirjailija- ja kirjastokollegat sekä ystävät muistelevat matineassa Innon monipuolista toimintaa kulttuurin eri kentillä. Turun kaupunginkirjaston musiikkiosastolla Into työskenteli vuosina 1980–2007.

Tilaisuuden vetää kirjailija ja Innon postuumin runokokoelman Haikuvia: Ukkokodin pieniä runoja toimittaja, kirjailija Joni Pyysalo. Muita puhujia ovat kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula sekä rehtori ja professori emeritus Keijo Virtanen. Innon runoja lukee Juha Kulmala. Blues Ones -yhtye esiintyy tilaisuuden päätteeksi.

Innon tuotanto kattaa toistakymmentä runokirjaa, merkittäviä yhdysvaltalaisen beatrunouden suomennoksia; lisäksi Hans Magnus Enzensbergiä, Kurt Schwittersiä ja Bruno K. Öijeriä suomeksi sekä radioproduktioita ja proosaa.

Markku Innolle myönnettiin Eino Leino-palkinto vuonna 2001, täysi taiteilijaeläke 2010 sekä Suomen kirjailijaliiton elämäntyöpalkinto 2015.

Tilaisuus on kaikille avoin.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Ihmisen evoluutio vaikuttaa yhteistyöhön ja konfliktikäyttäytymiseen

Ihmiskunnan menestys perustuu yhteistyökykyymme. Silti halki tunnetun historian ja kulttuurien kirjon olemme käyttäneet yhteistyökykyämme tehokkaimmillaan ryhmien välisiin konflikteihin. Tänäkin päivänä ihmiskunnan suurimmat haasteet liittyvät näihin käyttäytymispiirteisiin: kuinka estää väkivaltaiset konfliktit ja kuinka saavuttaa yhteistyö esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Riski uuteen sairaalajaksoon ja ympärivuorokautiseen hoitoon nousee, jos läheisapua ei ole

Iäkkäiden avun tarve on sairaalasta kotiutuessa suuri. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan vain neljä prosenttia arvioitiin kotiutettaessa omatoimiseksi ja puolet kuului kahteen eniten apua tarvitsevien ryhmään. Kolmannes kotiutetuista ei ollut säännöllisten palvelujen piirissä tarkasteluajanjaksolla eikä ollut saanut edes lyhytaikaista kotihoitoa. Kokonaan koti- ja ympärivuorokautisen hoidon palvelujen ulkopuolella olevia oli selvästi useammin läheisapua saavien ryhmässä.

Liikkumalla pienennät riskiä sairastua syöpään

Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä. Euroopan syöpäviikolla haluamme muistuttaa, että jokainen voi itse vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Syöpäviikkoa vietetään 25.–31. toukokuuta.

Urheilu

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.