Harjureitillä voi useimmiten hiihtää vielä huhtikuussakin

Kuva: Marianne Rovio

Tunnin ajomatkan päässä Turusta Huittisten suuntaan on päässyt tammikuussa hiihtämään Harjureitin latuverkostossa, vaikka muualla ei lumisia latuja juuri olisi ollutkaan. Hiihtoreitit kulkevat metsäisissä harjumaisemissa ja kilometrejä saa kertymään useita, jos haluaa pidempiäkin matkoja hiihtää. Latuverkostoa on hiihtäjien käytössä huimat 25 kilometriä. Lisäksi mukaan voi pakata eväitä ja tulitikut, sillä laavuilla voi pysähtyä herkuttelemaan vaikka tulen äärellä.

– Hiihtoreissu on hyvä aloittaa esimerkiksi kantolaavulta, jossa voi tehdä tulenkin. Se sijaitsee Säkylä–Virttaa-tieosuudella. Kantolaavun kohdalla on parkkipaikka ja toisella puolella tietä on iso paikotuspaikka jonne mahtuu useita autoja, kertoi Esa Lähteenmäki, joka on ideoinut Harjureitin 18 vuotta sitten EU-hankkeen ja kunnan rahoituksella.

Harjureitistä huolehtivat nykyiset Säkylän, Oripään, Huittisten ja Loimaan kunnat.

– Lähtöpaikkoja reiteille on kahdeksan ja reitistö kulkee neljän eri kunnan alueella. Hiihtoreittejä voi valita lyhyempiä tai sitten tehdä pidemmän lenkin. Mäet eivät ole kovin pahoja ja hiihtoreitti soveltuu hyvin niin sanotuille sunnuntaihiihtäjille, Lähteenmäki totesi.

Harjureitin ladut pysyvät parhaimpina vuosina jopa melkein huhtikuun puoleen väliin asti.

– Harjun kivisen maaperän vuoksi lumi on pysynyt laduilla, koska se ei sula niin helposti ja latuja saattaa olla vielä maaliskuun lopulla. Harju on hieman korkeampi paikka ja siellä ladut saavat enemmän lumisadetta, Lähteenmäki kertoi.

Hiihtämään pääsee myös pimeään aikaan sillä valaistuja latuja löytyy Toimintaloman, Eräveikkojen Majan ja Vampulan Ulkoilumajan maastoissa kello kymmeneen asti illalla. Osalla laduista ei ole valoja, mutta valaistuja latuja on yhteensä silti 14 kilometriä.

Hyvää reitistössä on myös se, että sen kunnosta löytyy jatkuvasti tietoa netissä Harjureitin omilta sivuilta, joita Lähteenmäki päivittää. Ennen lähtöä vois siis tarkastaa netistä kannattaako lähteä. Latujen kuntoa pääsee seuraamaan myös web-kameran kautta.

– Laduista pidetään päivittäin huolta. Lumisateen ollessa vähäinen reitillä saattaa olla jonkun verran puista tippuvia neulasia ja muuta roskaa, Lähteenmäki kertoi.

Hiihtämisen lisäksi alueella voi tutustua alueen eläimistöön sekä geologiaan ja tutustua pohjaveden tarinaan opastetaulujen avulla. Alueella on jääkauden synnyttämiä harjuja ja niihin liittyvät geologiset muodostumat ovat arvokkaita suomalaisia luonnonnähtävyyksiä.

Jokamiehen oikeuksiin nojaten alueen laavuja sekä Turvekammia voi käyttää vapaasti, kun vain siivoaa omat jälkensä. Tulenteosta vastaa aina tulentekijä.

Lisää tietoa muun muassa Harjureitin latujen kunnosta sekä ajo-ohjeet löytyy osoitteesta www.harjureitti.fi.

Marianne Rovio

Littoistenjärven ympäri kierrettiin joukolla

Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi 120 osallistujaa.

Kahdeksatta kertaa järjestetty kaikenikäisille ja -kuntoisille soveltuva vuosittainen liikuntatapahtuma Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi torstai-iltana 120 osallistujaa. Viime vuonna tapahtumaan osallistui noin 181 järvenkiertäjää.

THL kehittää mallia terveydenhuollon kansallisiksi laaturekistereiksi

THL kehittää mallia, jonka pohjalta terveydenhuoltoon voitaisiin luoda kansallisesti kattavat laaturekisterit. Rekistereistä saatavan tilastotiedon avulla voitaisiin parantaa potilaiden saaman hoidon laatua ja vaikuttavuutta. Lisäksi voitaisiin seurata potilasturvallisuutta eli sitä, millaisia sivuvaikutuksia hoidoilla on.

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton Mylly motor show -tapahtumaan. Opiskelijoiden aikaansaannos eli retrotyylillä ja erikoismaalauksella uudistettu Volvo Amazon vuosimallia 1965, esitellään 25.-27. toukokuuta Raision kauppakeskus Myllyssä pidettävässä Varsinais-Suomen suurimmassa auto- ja moottoripyöränäyttelyssä Mylly motor show -tapahtumassa.

Vesipelien kauppa helpottuu

Kevät on kiivainta venekaupan aikaa ja usein vene ostetaan käytettynä suoraan omistajalta. Trafin maksullisessa vesikulkuneuvon julkiset rekisteritiedot -palvelussa voi rekisteritunnuksella tarkastaa minkä tahansa rekisteriin merkityn vesikulkuneuvon tiedot.

Urheilu

Miksi TPS:n Ben McKendry valitsi jalkapallon jääkiekon sijaan?

Ben McKendry on ollut tärkeä pala TPS:n keskikenttää tällä kaudella.

Teini-ikäisen Ben McKendryn lauantaiaamut olivat jalkapalloa, socceria. Varhain aamulla hän katsoi Englannin Valioliigan otteluita televisiosta. Erityisesti nuoren kanadalaisen silmää miellytti Chelsean keskikentän raataja Frank Lampard .

Matt Nickerson Tutoon

Matt Nickerson (oik.) pukeutuu seuraavaksi Tuton paitaan..

Aiemmin urallaan muun muassa Porin Ässissä, Tampereen Ilveksessä sekä Kouvolan KooKoossa pelannut Matt Nickerson on tehnyt Tuto Hockeyn kanssa sopimuksen kaudesta 2018-19. Viime kaudet Nickerson on pelannut Britannian EIHL-liigassa, seuroinaan Fife Flyers, Belfast Giants sekä Milton Keynes Lightning.

TPS mittaa Malmön iskukyvyn

TPS tuulettelee CHL:ssä jälleen ensi syksynä.

TPS arvottiin samaan CHL-lohkoon Malmö Redhawksin, Red Bull Münchenin ja Junost Minskin kanssa. Mestarien liigan B-lohkon vastustajista etukäteen arvioiden kovin on päättyneellä kaudella neljän joukossa Ruotsissa ollut Malmö.

Åboraakkeli: Katse Prahaan

Kovin tavoittein Meksikoon thainyrkkeilyn MM-kisoihin lähteneen Daniel Forsbergin kisat päättyivät pettymykseen. Viimevuotisen 86-kiloisissa voitetun pronssin jälkeen katse 81-kiloisissa oli kullassa. Ensimmäisellä kierroksella tuli vielä puhdas 3-0-voitto espanjalaisesta Victor Monfort Fernandezista . Toisella kierroksella turkulainen hävisi samoin numeroin Turkin Ali Doganille ja kisat olivat siinä.

Otteluanalyysi: Hyvät otteet eivät muutu pisteiksi

Filip Valencic.

Kun ei, niin ei. TPS kamppaili tasapäisesti HJK:n kanssa Veikkausliigan ottelussa Kupittaalla ja pani puolustavan mestarin ahtaalle toisella puoliajalla, mutta se ei riittänyt mihinkään. Klubi teki yhden maalin, TPS ei yhtään ja HJK voitti 1-0 (1-0). Niin mestarit tapaavat tehdä.

Täysosuma
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.