Tänään kotona: Mikko Hissa ei pelkää Kakolan aaveita

Sinapinkeltainen sohva toimii Mikko Hissan kodin väriläiskänä, nelijalkaiset Kyösti ja Bosse talonvahteina.. Sinapinkeltainen sohva toimii Mikko Hissan kodin väriläiskänä, nelijalkaiset Kyösti ja Bosse talonvahteina.. Kuva: Timo Salmesmaa

Tänään Kotona -juttusarjassa vierailemme Bar4:n yrittäjän Mikko Hissan kotona. Ravintoloitsijana ja maahantuojana toimivan miehen koti sijaitseee varmasti eräällä kaupungin puhutuimmista alueista, Kakolan länsisellissä. Vuonna 1911 valmistunut massiivinen graniittilinna on eräs Turun suurimmista ja vaikuttavimmista rakennuksista.

– Ajatus kodin hankkimisesta Kakolasta syntyi vuonna 2017. Hankintaperusteeni asunnolle oli uniikkius, talolla pitää mielestäni olla tarina. Toimiva sijainti ja kehittyvä miljöö sinetöivät lopullisen päätöksen.

Kuudesta entisestä sellistä rakennettu asunto huokuu historiaa. Länsiselli oli aikoinaan todellinen hurjien poikien koti. Vuosikymmeniä se toimi pakkolaitosvankilana, jonne lähetettiin yli kuusinkertaiset rikoksenuusijat.

– Kakolan alue kehittyy koko ajan voimallisesti. Palvelut monipuolistuvat. Ravintolan ohella sisäpihalle rakennetaan leipomo sekä kuntosali- ja kylpyläpalvelut. Alueelle ollaan myös suunnittelemassa hotellia. Jatkossa asukkaille hankitaan sähköautoja kaupungilla asiointeja varten.

Kaupunkimaisen ympäristön vastapainoksi jokiranta tarjoaa keitaan ulkoiluun ja vapaa-aikaan. Ennen muuttamistaan Hissa sai vapaa kädet valita kotinsa pintamateriaaleja Seinät maalattiin vaaleiksi ja lattiat pinnoitettiin mikrosementillä. Tunnusomaista kodille on johdottomuus; välikaton laskeminen mahdollisti johtojen kätkemisen katon sisään.

Mikko Hissan kodin katseenvangitsijana toimii Natasin sinapinkeltainen sohva. Se ja käsinsolmitut afgaanimatot toimivat väriläiskinä muuten hyvin hillityssä värimaailmassa. Kalusteet ovat klassikkoja. Tummat keittiökaapistot luovat selkeän kontrastin muuten vaaleasävyiseen huoneistoon.

Sisustukseen hän halusi selkeitä, yksinkertaisia linjoja, jopa industrialismia. Jykevät louhitut ikkunapuitteet tuovat kotiin veistoksellisuutta.

Elokuvista viehtynyt Hissa halusi hemmotella itseään moottoroidulla valkokankaalla ja videotykillä Asunnon erikoisuutena on rannekellolla ohjattava valaistus. Ohjelmointi tarjoaa pehmeän iltavalaistuksen, hämärän yövalaistuksen ja hyvää huomenta -aamuvalon.

Sijainniltaan asunto on Hissan mielestä optimi. Keskustaan huristelee parissa minuutissa ja yhtiön eri-ikäisistä asukkaista muodostuva asukaskunta on yhteistyökykyinen,

Vilkkaan syksyn jälkeen, alkuvuosi vedettiin henkeä. Kodin pitää sen isännän mukaan olla rauhoittumisen tyyssija. Kevät vilkastaa jälleen anniskelumaailman ja päätyön ohella ravintoloitsijaa nähdään kesän suurimmilla festareilla, muun muassa Ruisrockissa ja Provinssissa. Loppuaika menee rakkaan golf-harrastuksen parissa.

– Asunnon sisustamisen jälkeen on vuorossa sisäpihan parvekkeen muokkaaminen. Jos aikaa jää, ryhdyn selvittelemään kotini entisten asukkaiden historiaa, Hissa nauraa.

Timo Salmesmaa

Hyvä leffa tai vaikka olympialaisten aamulähetykset rentouttavat työillan jälkeen. Massiivinen valkokangas ja kattava äänentoisto mahdollistavat katselunautinnon Hyvä leffa tai vaikka olympialaisten aamulähetykset rentouttavat työillan jälkeen. Massiivinen valkokangas ja kattava äänentoisto mahdollistavat katselunautinnon Kuva: Timo Salmesmaa
Länsisellin jykevät ikkunapuitteet tuovat asuntoon veistoksellisuutta. Länsisellin jykevät ikkunapuitteet tuovat asuntoon veistoksellisuutta. Kuva: Timo Salmesmaa

Menoviikko: Uusi dramatisointi testiin

Mikko Koukin ohjaa Tolkien-klassikon kaupunginteatterin päänäyttämölle. Suurteoksen rekvisiitan valmistaminen aloitettiin jo yli vuosi sitten.

Pitkään odotettu J.R.R. Tolkienin Taru Sormusten Herrasta teki paluun Turun kaupunginteatterin päänäyttämölle yli 30 vuoden tauon jälkeen. Nelituntinen fantasiaspektaakkeli on puitteiltaan iso satsaus kaupunginteatterilta lavasteita ja efektejä myöden.

Kortiton kuski kärähti Kohmontiellä törkeästä rattijuopumuksesta

Poliisi pysäytti lauantaina kello 9.20 Pernontiellä henkilöauton, jonka kuljettajana toimi vuonna 1962 syntynyt mies. Miestä epäillään rattijuopumuksesta, koska tarkkuusalkometrikokeen tulos oli 0,20 milligrammaa litrassa. Mies määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon.

Maanteiden talvihoitoluokkia nostetaan Varsinais-Suomessa 102 kilometrillä

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoi torstaina kahden miljoonan lisärahoituksesta teiden talvihoitoon. Lisärahoituksella maanteiden talvihoitoluokkia nostetaan yhteensä lähes 1 300 kilometrillä, lisätään täsmähoitoa ja hiekoitusta. Myös hoidon laadunvalvontaa tehostetaan.

Seksiturismin eri puolet

Päivi ja Santeri Kanniston teos Kuuma loma kertoo seksiturismista. Kannistot valottavat, että seksiturismi ei ole pelkkää humalaisten miesten örvellystä Tallinnassa tai nuorten miesten bilereissuja punaisten lyhtyjen alueelle. He luokittelevat seksiturismiksi myös kiihkeät lomaromanssit tai hetken huumasta syntyneen pysyvämmän ihmissuhteen.

Poliisi nappasi Raisiontiellä kiinni kortittoman amfetamiinikuskin

Poliisit pysäyttivät lauantaina kello 10 Raisiossa Raisiontiellä henkilöautolla liikkeellä olleen vuonna 1975 syntyneen miehen. Miehelle tehty puhalluskoe näytti nolla promillea, mutta huumepikatesti oli positiivinen amfetamiinin osalta.

Musikaali ja sirkus lyövät kättä

Turun konservatorion ja Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden yhteistyön tuloksena syntynyt sirkusmusikaali Ei ole norsua korviin katsominen saa ensi-iltansa Sigyn-salissa 28. helmikuuta kello 19. Muut esitykset ovat 1. ja 2. maaliskuuta, kello 14 ja 19 kumpanakin päivänä.

Menoviikko: Muumit heräävät hiihtolomalla

Taikatalvea on vietetty Naantalin Muumimaailmassa vuodesta 2007 saakka. Kuva on vuodelta 2014.

Perinteiseen tapaan Naantalin Muumimaailman muumit heräävät talviuniltaan hiihtolomaviikolla Muumimaailman Taikatalven myötä. Taikatalvea vietetään Naantalissa tänä vuonna 17.–25. helmikuuta. Tuolloin Muumimaailma on auki joka päivä kello 10–16.

Rakennustyö sulkee ajoradan Kaivokadulla

Katualueelle ulottuva uudisrakennustyö sulkee ajoradan Kaivokatu 18:n kohdalta maanantaista alkaen. Työstä on haittaa molemmissa ajosuunnissa.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Jälkipeli: Ilmoitetaanko otteluiden yleisömäärät oikein?

Kupittaan palloiluhalliin mahtuu, kun koko pääkenttä on käytössä, noin 2 700 katsojaa. Jos hallista on vain kaksi kolmasosaa käytössä, maksimi yleisömäärä on noin 1 700.

Vai, pitäisikö oikeastaan kysyä, kuinka paljon otteluiden yleisömääriä ilmoitetaan yläkanttiin? Yleisömääräksi ilmoitetaan lukema, jonka pitäisi tarkoittaa täyttä hallia, mutta vapaita paikkoja onkin runsaasti.

TPS:n yhteiskausikortti sai lentävän lähdön

TPS jääkiekon ja TPS jalkapallon yhteinen seurakortti on saanut hyvän vastaanoton heti alkuun. TPS jääkiekko ja TPS jalkapallo lanseerasivat keskiviikkona yhteiskausikortin, jota varattiin jo ensimmäisen vuorokauden aikana yli sata.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.