Tänään kotona: Mikko Hissa ei pelkää Kakolan aaveita

Sinapinkeltainen sohva toimii Mikko Hissan kodin väriläiskänä, nelijalkaiset Kyösti ja Bosse talonvahteina.. Sinapinkeltainen sohva toimii Mikko Hissan kodin väriläiskänä, nelijalkaiset Kyösti ja Bosse talonvahteina.. Kuva: Timo Salmesmaa

Tänään Kotona -juttusarjassa vierailemme Bar4:n yrittäjän Mikko Hissan kotona. Ravintoloitsijana ja maahantuojana toimivan miehen koti sijaitseee varmasti eräällä kaupungin puhutuimmista alueista, Kakolan länsisellissä. Vuonna 1911 valmistunut massiivinen graniittilinna on eräs Turun suurimmista ja vaikuttavimmista rakennuksista.

– Ajatus kodin hankkimisesta Kakolasta syntyi vuonna 2017. Hankintaperusteeni asunnolle oli uniikkius, talolla pitää mielestäni olla tarina. Toimiva sijainti ja kehittyvä miljöö sinetöivät lopullisen päätöksen.

Kuudesta entisestä sellistä rakennettu asunto huokuu historiaa. Länsiselli oli aikoinaan todellinen hurjien poikien koti. Vuosikymmeniä se toimi pakkolaitosvankilana, jonne lähetettiin yli kuusinkertaiset rikoksenuusijat.

– Kakolan alue kehittyy koko ajan voimallisesti. Palvelut monipuolistuvat. Ravintolan ohella sisäpihalle rakennetaan leipomo sekä kuntosali- ja kylpyläpalvelut. Alueelle ollaan myös suunnittelemassa hotellia. Jatkossa asukkaille hankitaan sähköautoja kaupungilla asiointeja varten.

Kaupunkimaisen ympäristön vastapainoksi jokiranta tarjoaa keitaan ulkoiluun ja vapaa-aikaan. Ennen muuttamistaan Hissa sai vapaa kädet valita kotinsa pintamateriaaleja Seinät maalattiin vaaleiksi ja lattiat pinnoitettiin mikrosementillä. Tunnusomaista kodille on johdottomuus; välikaton laskeminen mahdollisti johtojen kätkemisen katon sisään.

Mikko Hissan kodin katseenvangitsijana toimii Natasin sinapinkeltainen sohva. Se ja käsinsolmitut afgaanimatot toimivat väriläiskinä muuten hyvin hillityssä värimaailmassa. Kalusteet ovat klassikkoja. Tummat keittiökaapistot luovat selkeän kontrastin muuten vaaleasävyiseen huoneistoon.

Sisustukseen hän halusi selkeitä, yksinkertaisia linjoja, jopa industrialismia. Jykevät louhitut ikkunapuitteet tuovat kotiin veistoksellisuutta.

Elokuvista viehtynyt Hissa halusi hemmotella itseään moottoroidulla valkokankaalla ja videotykillä Asunnon erikoisuutena on rannekellolla ohjattava valaistus. Ohjelmointi tarjoaa pehmeän iltavalaistuksen, hämärän yövalaistuksen ja hyvää huomenta -aamuvalon.

Sijainniltaan asunto on Hissan mielestä optimi. Keskustaan huristelee parissa minuutissa ja yhtiön eri-ikäisistä asukkaista muodostuva asukaskunta on yhteistyökykyinen,

Vilkkaan syksyn jälkeen, alkuvuosi vedettiin henkeä. Kodin pitää sen isännän mukaan olla rauhoittumisen tyyssija. Kevät vilkastaa jälleen anniskelumaailman ja päätyön ohella ravintoloitsijaa nähdään kesän suurimmilla festareilla, muun muassa Ruisrockissa ja Provinssissa. Loppuaika menee rakkaan golf-harrastuksen parissa.

– Asunnon sisustamisen jälkeen on vuorossa sisäpihan parvekkeen muokkaaminen. Jos aikaa jää, ryhdyn selvittelemään kotini entisten asukkaiden historiaa, Hissa nauraa.

Timo Salmesmaa

Hyvä leffa tai vaikka olympialaisten aamulähetykset rentouttavat työillan jälkeen. Massiivinen valkokangas ja kattava äänentoisto mahdollistavat katselunautinnon Hyvä leffa tai vaikka olympialaisten aamulähetykset rentouttavat työillan jälkeen. Massiivinen valkokangas ja kattava äänentoisto mahdollistavat katselunautinnon Kuva: Timo Salmesmaa
Länsisellin jykevät ikkunapuitteet tuovat asuntoon veistoksellisuutta. Länsisellin jykevät ikkunapuitteet tuovat asuntoon veistoksellisuutta. Kuva: Timo Salmesmaa

Ihmisen evoluutio vaikuttaa yhteistyöhön ja konfliktikäyttäytymiseen

Ihmiskunnan menestys perustuu yhteistyökykyymme. Silti halki tunnetun historian ja kulttuurien kirjon olemme käyttäneet yhteistyökykyämme tehokkaimmillaan ryhmien välisiin konflikteihin. Tänäkin päivänä ihmiskunnan suurimmat haasteet liittyvät näihin käyttäytymispiirteisiin: kuinka estää väkivaltaiset konfliktit ja kuinka saavuttaa yhteistyö esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Riski uuteen sairaalajaksoon ja ympärivuorokautiseen hoitoon nousee, jos läheisapua ei ole

Iäkkäiden avun tarve on sairaalasta kotiutuessa suuri. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan vain neljä prosenttia arvioitiin kotiutettaessa omatoimiseksi ja puolet kuului kahteen eniten apua tarvitsevien ryhmään. Kolmannes kotiutetuista ei ollut säännöllisten palvelujen piirissä tarkasteluajanjaksolla eikä ollut saanut edes lyhytaikaista kotihoitoa. Kokonaan koti- ja ympärivuorokautisen hoidon palvelujen ulkopuolella olevia oli selvästi useammin läheisapua saavien ryhmässä.

Liikkumalla pienennät riskiä sairastua syöpään

Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä. Euroopan syöpäviikolla haluamme muistuttaa, että jokainen voi itse vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Syöpäviikkoa vietetään 25.–31. toukokuuta.

Urheilu

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.