Sushi valmistuu nopeasti ja kätevästi jääpalamuoteissa

Kuva: Henriikka Fingerborg

Sushi maistuu taivaalliselta, mutta sen valmistaminen vie usein liikaa aikaa. Myös merilevän rullailu voi tuntua monen mielestä haasteelta kostutuksineen ja bambumattoineen. Sushin voi myös valmistaa helposti ja nopeasti muutamasta raaka-aineesta, kasaamalla ainekset muovisiin, kelmulla vuorattuihin jääpalamuotteihin.

Jääpalasushien tekeminen onnistuu myös perheen pienimmiltä, kun ainekset ovat valmiiksi pilkottuja. Jääpalasushiin voi laittaa täytteeksi rapuja, tuoretta tonnikalaa tai kurkkua, vain mielikuvitus on rajana. Tässä ohjeessa käytetään ainoastaan muutamaa herkullista raaka-ainetta; tuoretta lohta, kermaista avokadoa, makeaa mangoa, Philadelphia-juustoa ja mätiä.

Riisi keitetään ja maustetaan sushiriisipaketin ohjeiden mukaan ja jäähdytetään. Ainekset ladotaan muotteihin ja laitetaan hetkeksi jääkaappiin tekeytymään. Sushin voi valmistaa vaikkapa päivällä valmiiksi ja kumota lautasille vasta illalla.

Jääpalasushi

kaksi muovista jääpalamuottia

150 g tuoretta lohta

1 kypsä avokado

puolikas kypsä mango

100 g sushiriisiä (halutessa lisää sushiriisimausteet)

Philadelphia-juustoa tai majoneesia

muovikelmua

muutama ruokalusikallinen mätiä koristeeksi

soijaa

wasabia

sushi-inkivääriä

Keitä sushiriisi ohjeen mukaan ja mausta halutessasi suolalla, sokerilla ja riisiviinietikalla. Jäähdytä. Vuoraa jääpalamuotit muovikelmulla. Pilko ainekset sushiin sopiviksi. Asettele ensin ohueksi leikatut lohipalat pohjalle ja laita päälle nokare tuorejuustoa tai majoneesia. Laita seuraavaksi avokado ja mango. Painele päälle riisi ja peitä kelmulla.

Laita jääkaappiin tekeytymään vähintään tunniksi ja kumoa lautasille. Nauti soijan, inkiväärin ja wasabin kera.

Henriikka Fingerborg

Ihmisen evoluutio vaikuttaa yhteistyöhön ja konfliktikäyttäytymiseen

Ihmiskunnan menestys perustuu yhteistyökykyymme. Silti halki tunnetun historian ja kulttuurien kirjon olemme käyttäneet yhteistyökykyämme tehokkaimmillaan ryhmien välisiin konflikteihin. Tänäkin päivänä ihmiskunnan suurimmat haasteet liittyvät näihin käyttäytymispiirteisiin: kuinka estää väkivaltaiset konfliktit ja kuinka saavuttaa yhteistyö esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Riski uuteen sairaalajaksoon ja ympärivuorokautiseen hoitoon nousee, jos läheisapua ei ole

Iäkkäiden avun tarve on sairaalasta kotiutuessa suuri. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan vain neljä prosenttia arvioitiin kotiutettaessa omatoimiseksi ja puolet kuului kahteen eniten apua tarvitsevien ryhmään. Kolmannes kotiutetuista ei ollut säännöllisten palvelujen piirissä tarkasteluajanjaksolla eikä ollut saanut edes lyhytaikaista kotihoitoa. Kokonaan koti- ja ympärivuorokautisen hoidon palvelujen ulkopuolella olevia oli selvästi useammin läheisapua saavien ryhmässä.

Liikkumalla pienennät riskiä sairastua syöpään

Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä. Euroopan syöpäviikolla haluamme muistuttaa, että jokainen voi itse vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Syöpäviikkoa vietetään 25.–31. toukokuuta.

Urheilu

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.