Turku Jazz Orchestralle valtion toiminta-avustus ja uusi taiteellinen johtaja

Vellu Halkosalmi ja Tero Lindberg.   Vellu Halkosalmi ja Tero Lindberg. Kuva: Pia Jalkanen

Vuodesta 2012 lähtien Turussa toimineen 17-henkisen big bandin, Turku Jazz Orchestran vuosi 2018 tuo mukanaan uusia tuulia taiteellisen johtajan vaihdoksen ja valtionavustuksen muutoksen myötä.

Turku Jazz Orchestran taiteellisena johtajana viisi vuotta (2013-17) toiminut kapellimestari-säveltäjä Vellu Halkosalmi jättää tehtävänsä siirtyessään uuden kokopäivätyön pariin. Halkosalmi on luotsannut Turku Jazz Orchestraa ansiokkaasti lähes koko sen kuusivuotisen historiansa ajan. TJO:n puheenjohtajan Jusu Heinosen mukaan orkesteri tuskin olisi saavuttanut verrattain lyhyen historiansa aikana näin korkeatasoista toimintaa ilman Halkosalmen näkemystä ja ammattitaitoa.

- Toisaalta myös aika ajoin tapahtuva vaihdos taiteellisen johtajan pestissä pitää orkesterin kehityksen yllä ja tuo aina jotain uutta tullessaan, toteaa Heinonen.

Taiteellisen johtajan saappaisiin Halkosalmen jälkeen astuu TJO:n pitkäaikainen aktiivijäsen ja 1. trumpetisti Tero Lindberg (s. 1976). Lindberg tunnetaan eritoten yhtenä Suomen johtavista trumpetisteista, ja hän onkin soittanut TJO:n lisäksi lukuisissa kotimaan kärkiyhtyeissä, kuten Dallapéssa, Sunrise Avenuessa, Espoo Big Bandissa ja Paula Koivuniemen orkesterissa. Hänen soittonsa tunnetaan myös tv-tuotannoista, kuten Tähdet Tähdet, Saturday Night Live Suomi ja Tanssii Tähtien Kanssa.

Lindberg on myös taitava sovittaja, ja omien soolotuotantojensa lisäksi hän on sovittanut paljon musiikkia tv-tuotantoihin, big bandeille, sinfoniaorkestereille ja pienemmille kokoonpanoille, kuten Vesa-Matti Loirille ja Juha Tapiolle.

Muutosta Turku Jazz Orchestran toimintaan vuonna 2018 tuo myös Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) myöntämä toiminta-avustus, suuruudeltaan 25.000 euroa. Ensi kertaa TJO:lle myönnetty toiminta-avustus on orkesterille askel kohti vakaampaa tulevaisuutta, tukimuodon stabiilimman luonteensa ansiosta. Kahtena edellisvuotena TJO on saanut Taikelta musiikin erityisavustusta ja vuonna 2017 sen suuruus oli 22.500 euroa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Palkansaajien yleisin kokonaistuntiansio 15 euroa vuonna 2016

Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan palkansaajien yleisin kokonaisansio palkattua tuntia kohden oli 15 euroa vuonna 2016. Kokonaistuntiansioihin on laskettu mukaan perus- ja taulukkopalkkojen lisäksi kaikki lisät, ylityöansiot ja luontoisedut. Kokonaistuntiansiot ovat bruttomääräisiä, eli niistä ei ole vähennetty veroja tai muita maksuja.

Inflaatio tammikuussa 0,8 prosenttia

Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos oli tammikuussa 0,8 prosenttia. Joulukuussa inflaatio oli 0,5 prosenttia. Tilastokeskus on päivittänyt tammikuun alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja kulutuksen painorakenteen . Hyödykekoriin lisättiin mm. musiikin suoratoistopalvelut ja poistettiin vähäisestä kulutuksesta johtuen lankapuhelumaksut ja videokamera.

Pakettiauton kuljettaja ajoi humalassa poliisia karkuun Paraisilla

Poliisia vastaan tuli viime lauantai-iltana Paraisten Kalkkitiellä vastaan pakettiauto, joka ajoi ylinopeutta. Pakettiauton kuljettaja ei pysähtynyt, vaikka poliisi antoi pysäytysmerkin. Poliisi seurasi pakettiautoa hetken ja sai sen pysäytettyä läheiselle tielle.

Sirkusputiikin kauppias haluaa vähentää kuluttamista

Sirkus on Kaj-Mikael Schüttille elämäntapa.

Sirkussirkus Putiikki avasi marraskuussa viiden vuoden tauon jälkeen kivijalkakaupan Turkuun Lonttistentielle. Suomen ainoan sirkusvälineisiin erikoistuneen liikkeen kauppiaana toimii Turussa asuva esiintyjä ja sirkustaiteilija Kai Kuutamo , alias Kaj-Mikael Schütt , jonka juuret ovat Naantalissa.

Taviolta kirjallinen kysymys median puolueettomuudesta

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Ville Tavio on tehnyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen median puolueettomuudesta. Tavio moittii trendiä, jossa uutiset perustuvat kylmien faktojen sijaan toimittajien omaan tarinankerrontaan ja sävyttämiseen.

Vanhempien huolenpito sidoksissa korkeampaan kumppaniarvoon aikuisiässä

Aikuiset, jotka lapsuudessaan ovat saaneet paljon huolenpitoa vanhemmiltaan, kokevat olevansa houkuttelevampia kumppaneina. Erityisesti äidin huolenpito on sidoksissa korkeampaan kumppaniarvoon aikuisiässä. Tämän osoittaa uusi tutkimus joka on tehty psykologian oppiaineessa Åbo Akademissa. Tutkimustulokset korostavat, että sekä äidin että isän huolenpito ovat tärkeitä lapsen omakuvalle.

Huolehdi karvakaverin tarkenemisesta

Kylmillä säillä tulee muistaa, että kaikki koirarodut eivät siedä pakkasessa oleilua pitkään. Ulkoilua varten koiralle voi pukea takin ja töppösetkin. Ohutturkkiset koirarodut sietävät kylmää huonoiten, paksuturkkiset rodut puolestaan pärjäävät pakkasessa paremmin.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Jälkipeli: Ilmoitetaanko otteluiden yleisömäärät oikein?

Kupittaan palloiluhalliin mahtuu, kun koko pääkenttä on käytössä, noin 2 700 katsojaa. Jos hallista on vain kaksi kolmasosaa käytössä, maksimi yleisömäärä on noin 1 700.

Vai, pitäisikö oikeastaan kysyä, kuinka paljon otteluiden yleisömääriä ilmoitetaan yläkanttiin? Yleisömääräksi ilmoitetaan lukema, jonka pitäisi tarkoittaa täyttä hallia, mutta vapaita paikkoja onkin runsaasti.

TPS:n yhteiskausikortti sai lentävän lähdön

TPS jääkiekon ja TPS jalkapallon yhteinen seurakortti on saanut hyvän vastaanoton heti alkuun. TPS jääkiekko ja TPS jalkapallo lanseerasivat keskiviikkona yhteiskausikortin, jota varattiin jo ensimmäisen vuorokauden aikana yli sata.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.