Turku Jazz Orchestralle valtion toiminta-avustus ja uusi taiteellinen johtaja

Vellu Halkosalmi ja Tero Lindberg.   Vellu Halkosalmi ja Tero Lindberg. Kuva: Pia Jalkanen

Vuodesta 2012 lähtien Turussa toimineen 17-henkisen big bandin, Turku Jazz Orchestran vuosi 2018 tuo mukanaan uusia tuulia taiteellisen johtajan vaihdoksen ja valtionavustuksen muutoksen myötä.

Turku Jazz Orchestran taiteellisena johtajana viisi vuotta (2013-17) toiminut kapellimestari-säveltäjä Vellu Halkosalmi jättää tehtävänsä siirtyessään uuden kokopäivätyön pariin. Halkosalmi on luotsannut Turku Jazz Orchestraa ansiokkaasti lähes koko sen kuusivuotisen historiansa ajan. TJO:n puheenjohtajan Jusu Heinosen mukaan orkesteri tuskin olisi saavuttanut verrattain lyhyen historiansa aikana näin korkeatasoista toimintaa ilman Halkosalmen näkemystä ja ammattitaitoa.

- Toisaalta myös aika ajoin tapahtuva vaihdos taiteellisen johtajan pestissä pitää orkesterin kehityksen yllä ja tuo aina jotain uutta tullessaan, toteaa Heinonen.

Taiteellisen johtajan saappaisiin Halkosalmen jälkeen astuu TJO:n pitkäaikainen aktiivijäsen ja 1. trumpetisti Tero Lindberg (s. 1976). Lindberg tunnetaan eritoten yhtenä Suomen johtavista trumpetisteista, ja hän onkin soittanut TJO:n lisäksi lukuisissa kotimaan kärkiyhtyeissä, kuten Dallapéssa, Sunrise Avenuessa, Espoo Big Bandissa ja Paula Koivuniemen orkesterissa. Hänen soittonsa tunnetaan myös tv-tuotannoista, kuten Tähdet Tähdet, Saturday Night Live Suomi ja Tanssii Tähtien Kanssa.

Lindberg on myös taitava sovittaja, ja omien soolotuotantojensa lisäksi hän on sovittanut paljon musiikkia tv-tuotantoihin, big bandeille, sinfoniaorkestereille ja pienemmille kokoonpanoille, kuten Vesa-Matti Loirille ja Juha Tapiolle.

Muutosta Turku Jazz Orchestran toimintaan vuonna 2018 tuo myös Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) myöntämä toiminta-avustus, suuruudeltaan 25.000 euroa. Ensi kertaa TJO:lle myönnetty toiminta-avustus on orkesterille askel kohti vakaampaa tulevaisuutta, tukimuodon stabiilimman luonteensa ansiosta. Kahtena edellisvuotena TJO on saanut Taikelta musiikin erityisavustusta ja vuonna 2017 sen suuruus oli 22.500 euroa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton Mylly motor show -tapahtumaan. Opiskelijoiden aikaansaannos eli retrotyylillä ja erikoismaalauksella uudistettu Volvo Amazon vuosimallia 1965, esitellään 25.-27. toukokuuta Raision kauppakeskus Myllyssä pidettävässä Varsinais-Suomen suurimmassa auto- ja moottoripyöränäyttelyssä Mylly motor show -tapahtumassa.

Vesipelien kauppa helpottuu

Kevät on kiivainta venekaupan aikaa ja usein vene ostetaan käytettynä suoraan omistajalta. Trafin maksullisessa vesikulkuneuvon julkiset rekisteritiedot -palvelussa voi rekisteritunnuksella tarkastaa minkä tahansa rekisteriin merkityn vesikulkuneuvon tiedot.

Uudet katsastusaikavälit voimaan sunnuntaina

Katsastukseen menevät henkilö- ja pakettiautot sekä raskaat mönkijät siirtyvät uuteen katsastusaikavälikäytäntöön sunnuntaista 20. toukokuuta lähtien. Uudistusta kannattaa hyödyntää myös käytettyjen autojen kaupassa, sillä jatkossa katsastukseen voi mennä mihin aikaan vuodesta tahansa ja vasta katsastettu auto voikin toimia myyntivalttina.

Vuoden maisemateko valitaan taas

Maa- ja kotitalousnaisten järjestämässä Vuoden maisemateko -kilpailussa halutaan edistää kohteen säilymistä tuleville sukupolville. Kilpailuun osallistutaan Laita hyvä kiertämään -teemalla.

Urheilu

Miksi TPS:n Ben McKendry valitsi jalkapallon jääkiekon sijaan?

Ben McKendry on ollut tärkeä pala TPS:n keskikenttää tällä kaudella.

Teini-ikäisen Ben McKendryn lauantaiaamut olivat jalkapalloa, socceria. Varhain aamulla hän katsoi Englannin Valioliigan otteluita televisiosta. Erityisesti nuoren kanadalaisen silmää miellytti Chelsean keskikentän raataja Frank Lampard .

Matt Nickerson Tutoon

Matt Nickerson (oik.) pukeutuu seuraavaksi Tuton paitaan..

Aiemmin urallaan muun muassa Porin Ässissä, Tampereen Ilveksessä sekä Kouvolan KooKoossa pelannut Matt Nickerson on tehnyt Tuto Hockeyn kanssa sopimuksen kaudesta 2018-19. Viime kaudet Nickerson on pelannut Britannian EIHL-liigassa, seuroinaan Fife Flyers, Belfast Giants sekä Milton Keynes Lightning.

TPS mittaa Malmön iskukyvyn

TPS tuulettelee CHL:ssä jälleen ensi syksynä.

TPS arvottiin samaan CHL-lohkoon Malmö Redhawksin, Red Bull Münchenin ja Junost Minskin kanssa. Mestarien liigan B-lohkon vastustajista etukäteen arvioiden kovin on päättyneellä kaudella neljän joukossa Ruotsissa ollut Malmö.

Åboraakkeli: Katse Prahaan

Kovin tavoittein Meksikoon thainyrkkeilyn MM-kisoihin lähteneen Daniel Forsbergin kisat päättyivät pettymykseen. Viimevuotisen 86-kiloisissa voitetun pronssin jälkeen katse 81-kiloisissa oli kullassa. Ensimmäisellä kierroksella tuli vielä puhdas 3-0-voitto espanjalaisesta Victor Monfort Fernandezista . Toisella kierroksella turkulainen hävisi samoin numeroin Turkin Ali Doganille ja kisat olivat siinä.

Otteluanalyysi: Hyvät otteet eivät muutu pisteiksi

Filip Valencic.

Kun ei, niin ei. TPS kamppaili tasapäisesti HJK:n kanssa Veikkausliigan ottelussa Kupittaalla ja pani puolustavan mestarin ahtaalle toisella puoliajalla, mutta se ei riittänyt mihinkään. Klubi teki yhden maalin, TPS ei yhtään ja HJK voitti 1-0 (1-0). Niin mestarit tapaavat tehdä.

Täysosuma
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.