Katse sisustuksen vuoteen 2018

Pyöreät muodot ovat tänä vuonna trendikkäitä. Pyöreät muodot ovat tänä vuonna trendikkäitä. Kuva: Hm Home

Tuntuuko sinustakin, että tummemmat sävyt miellyttävät tänä vuonna silmää vaalean skandisisustuksen sijaan? Et ole ainoa. Hygge ja kotoilu on tullut jäädäkseen ja kodeista tehdään vieläkin kotoisampia ja lämpimän, houkuttelevan pehmeitä. Downshiftaaminen ulottuu työelämästä materiaan saakka, ja myös kotona suositaan kokemuksia ja pieniä iloja.

Ekologiset valinnat kiinnostavat sisustajaa ja tällä onkin suuri merkitys myös kodin sisustuksen trendeihin. Kaipuu luontoon näkyy niin värimaailmassa kuin materiaalivalinnoissa. Kotiin halutaan lämmintä, himmeää ja luonnonmukaista. Miltä siis näyttää uusi sisustusvuosi värien, ilmiöiden, materiaalien ja sisustusesineiden osalta?

Värit

Punaisen eri sävyt ovat tehneet tuloaan jo viime vuonna, kun Tikkurilan vuoden väriksi valikoitui punainen ”ruukku”. Punaisen sävyjä puuterisen pehmeästä roosasta aina syvään viininpunaiseen on näkyvillä monen merkin kevätmallistossa. Punaisen lisäksi sinapinkeltainen, tumma lila tai siniharmaa väri näkyy seinillä ja sisustusesineissä.

Vähemmän on enemmän

Kauniisti patinoituvat ja kestävät materiaalit elävät uutta nousukautta. Laatu korvaa määrän. Esimerkiksi nahkaa nähdään niin koriste-esineissä kuin huonekaluissakin. Hankintoja tehdään vähemmän, mutta laatuun ja kestävään kehitykseen sen sijaan panostetaan enemmän.

Värillinen ja tumma puu

Puu on vuoden 2018 innostavin materiaali. Puupaneloinnitkin ovat taas muodissa, ja erityisesti levymäisistä panelirakenteista veikataan 70-lukuhenkistä retrosuosikkia. Puupanelointi maalataan tummanpuhuvaksi sinivihreäksi, tai vaikkapa lilaksi. Tumma puu on myös palannut koiteihin vaalean aikakauden jälkeen, ehkäpä myös pian lattioihin.

Pyöreä muoto

Pyöreä muoto on ollut pinnalla jo pidempään peilien ja pikkupöytien muodossa. Nyt pyöreitä muotoja tullaan näkemään enemmänkin huonekalujen linjoissa ja sisustustyynyissä.

Peilipinnat

Peilipintaa on tänä vuonna muuallakin kuin seinässä. Peilillä varustetut tarjottimet, lasinaluset ja jopa huonekalut ovat pinnalla. Peilipinnasta tehty olohuoneen sohvapöytä, makuuhuoneen laatikosto tai meikkauspöytä löytyy yhä useammasta kodista. Hyvällä tuurilla peilipintaisia huonekaluja löytää halvalla ekotoreilta tai vanhan tavaran liikkeistä.

Kromi

Kromi on kivunnut takaisin koteihin esimerkiksi lamppujen ja koriste-esineiden muodossa. Lämpimät metallitkin pitävät vielä pintansa, mutta tänä vuonna niitä yhdistellään viileämpään kromiin.

Persoonalliset sisustusesineet

Massakulttuurin aika sisustamisessakin on ohi. Nyt koti saa näyttää juuri siltä, miltä sinäkin. Matkoilta haalitut koriste-esineet pääsevät hyllyille. Taiteelliset esineet, kuten veistokset tai pienet patsaat tuovat sisustukseen ripauksen persoonallisuutta. Ananas, koira, simpukka - mitä hassumpi sitä persoonallisempi.

Hotellitunnelma

Kylpylä- ja hotellitunnelmaa kaivataan myös kotiin. Nyt kiinnostaa hotellin pehmeät ja ylelliset lakanat, pyyhkeet sekä ammeet vaahtokylpyineen. Mikä sen parempaa kuin pujahtaa omassa kodissa vaahtokylpyyn, sujauttaa päälle ronskin paksu kylpytakki ja tossut? No ehkäpä se, kun hyppää hotellimaisen pehmeään sänkyyn, jossa on paksu untuvapeitto ja hyväntuoksuiset laadukkaat lakanat.

Henriikka Fingerborg

Matkatuliaisina tuotuja patsaita saa taas pitää esillä. Matkatuliaisina tuotuja patsaita saa taas pitää esillä. Kuva: Mads Hjorth Jakobsen

Yritysten varastojen arvo kasvoi viime vuoden neljännellä neljänneksellä

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden, kaivostoiminnan, sähköntuotannon ja kaupan alan yhteenlasketut varastojen arvot kasvoivat edellisvuodesta 3,0 prosenttia vuoden 2017 neljännellä neljänneksellä. Teollisuudessa varastojen arvo kasvoi 3,8 prosenttia vuoden 2016 neljänteen vuosineljännekseen verrattuna. Kaupan toimialalla varastojen arvo kasvoi 1,8 prosenttia vuodentakaisesta.

Ylijohtaja Kirsi Varhila: Sote-uudistus ei ole uhka alan työllisyydelle

Ylijohtaja Kirsi Varhila.

– Valtaosa sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannuksista on palkkakuluja. Siten sote-uudistuksen tavoite hillitä kustannuskasvua edellyttää säästöjä henkilöstökuluissa. Samaan aikaan sosiaali- ja terveysalan yleinen työtilanne on tulevaisuudessakin hyvä. Uhkakuvien maalailu on perusteetonta, sillä työvoimapula on todennäköisempää kuin massatyöttömyys. On tärkeää, että alalle valmistuu runsaasti uusia ammattilaisia vuosittain ja myös maahanmuuttajat työllistetään, kirjoittaa sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila blogissaan.

Tuleeko talvipyöräilystä vientituote?

Suomalainen pyöräliikenneosaaminen herättää yhä enemmän kiinnostusta. Kysyntää on, sillä monet suuret kaupungit ovat havahtuneet pyöräilyn edistämisen tärkeyteen. Yli kolme miljardia ihmistä elää alueilla, joilla sataa lunta ainakin joskus.

HKScanin Rakveren teurastamon lakossa olevat työntekijät osoittavat mieltään Turussa keskiviikkona

HKScanin Viron Rakveren lakossa olevia teurastamon työntekijöitä edustava lakkokomitea tulee Suomeen keskiviikkona osoittamaan mieltä HKScanin pääkonttorille Turkuun. Lakkoilijat vaativat, että HKScanin on tunnustettava ammattiyhdistys neuvotteluosapuoleksi, kunnioitettava työntekijöiden järjestäytymisoikeutta ja maksettava työntekijöilleen elämiseen riittävää palkkaa.

Työhön paluu ja työhön osallistuminen parantunut lakimuutoksen jälkeen

Vakiintunut työhön paluu lisääntyi neljä prosenttia ja työhön osallistuminen viisi prosenttia yli 30 päivän sairauspoissaolon jälkeen, kun verrattiin aikaa ennen ja jälkeen vuonna 2012 voimaan tullutta niin sanottua 30 päivän sääntöä. Sääntö velvoittaa työnantajaa ilmoittamaan työterveyshuollolle, kun työntekijä on ollut sairauslomalla 30 päivää. Muutokset työhön paluussa olivat selvempiä naisilla verrattuna miehiin. Työhön osallistuminen parani eniten julkisen sektorin työntekijöillä, sekä alueilla, joilla työttömyysaste oli alhainen.

Anna Lähteenmäki palkittiin Turun raviradan Vuoden Ystävänä

Ruskon kunnassa palkittiin Turun raviradan Vuoden Ystävä Hepsis-Teamin Raviponi ystäväksi -tapahtumassa. Turun raviradan Vuoden 2017 Ystävä on Varsinais-Suomen ravinuorten Anna Lähteenmäki . Hänet palkittiin Suomen Hippoksen Hevoset Kaivarissa -stipendillä ja kunniakirjalla.

Dreamteam ensi-iltaan kaupunginteatterissa

Jutta (Minna Hämäläinen), Hanna (Ulla Reinikainen), Mia (Riitta Salminen) ja Eeva (Ulla Koivuranta) muodostavat Dreamteamin nelikon.

Dreamteam on draamakomedia neljästä naisesta, jotka kokoontuvat yhteen perustaakseen elämänhallintapalveluita tarjoavan yrityksen. Unelmavalmennuksen avulla naiset haluavat tarjota kokonaisvaltaista ja energisoivaa apua suorituskeskeisen elämän stressaamille ihmisille. Mia, Eeva, Hanna ja Jutta ovat kaaoksen kokemusasiantuntijoita, ja varsinainen yrityksen perustaminen jääkin naisten jatkuvan visioimisen ja keskinäisen sparraamisen jalkoihin. Unelmien ammattilaisten täytyy ensin selvittää mitkä heidän omat unelmansa ovat ja miksi ne eivät ole toteutuneet.

Urheilu

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Jälkipeli: Ilmoitetaanko otteluiden yleisömäärät oikein?

Kupittaan palloiluhalliin mahtuu, kun koko pääkenttä on käytössä, noin 2 700 katsojaa. Jos hallista on vain kaksi kolmasosaa käytössä, maksimi yleisömäärä on noin 1 700.

Vai, pitäisikö oikeastaan kysyä, kuinka paljon otteluiden yleisömääriä ilmoitetaan yläkanttiin? Yleisömääräksi ilmoitetaan lukema, jonka pitäisi tarkoittaa täyttä hallia, mutta vapaita paikkoja onkin runsaasti.

TPS:n yhteiskausikortti sai lentävän lähdön

TPS jääkiekon ja TPS jalkapallon yhteinen seurakortti on saanut hyvän vastaanoton heti alkuun. TPS jääkiekko ja TPS jalkapallo lanseerasivat keskiviikkona yhteiskausikortin, jota varattiin jo ensimmäisen vuorokauden aikana yli sata.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.