Kino Diana avaamassa helmi-maaliskuun taitteessa

Leffakansaa Dianassa toukokuussa 2001. Leffakansaa Dianassa toukokuussa 2001. Kuva: Harri Pälviranta

Kino Piispanristiä pyörittävillä Henry Erkkilällä ja Antti Juntusella on pitänyt kiirettä. Ihmiset ovat löytäneet vajaan vuoden Piispanristillä toimineen teatterin hyvin ja viime aikoina kaksikon päivät ovat täyttyneet Humalistonkadulla uudelleen avattavan Dianan rakentamisesta.

– Parhaillaan laitetaan lattiaa paikalleen. Ensi viikolla saadaan penkit ja tekniikka paikalleen. Sitten odotellaan lupa-asioiden selviämistä. Helmi-maaliskuun vaihteessa päästään todennäköisesti avaamaan, Erkkilä toteaa.

– Kaikki on mennyt aikataulussa. Asiat ovat sujuneet toistaiseksi oikeastaan jopa pelottavan hyvin.

Aikanaan vuonna 1967 Humalistonkadulle Astor-nimisenä avattu elokuvateatteri sulki ovensa Dianana taiteiden yönä 2004. Astorissa oli 110 paikkaa. Dianassa vuonna 2004 oli hieman vähemmän, 99 paikkaa. Nyt avattava uusi Kino Diana tulee olemaan asiakaspaikoiltaan vanhaa salia pienempi, vaikka seinät ovatkin vanhalla paikallaan.

– Dianaan tulee 68 paikkaa ja invapaikat. Koska sali on nykyaikaisten vaatimusten mukainen, paikkamäärä pienenee.

– Katsomo nousee jyrkemmin kuin ennen, valkokangas on isompi ja penkit ovat nykyaikaiset. Lisäksi saamme tänne laserprojektorin, Erkkilä iloitsee.

Hän laskee, että vuodessa Dianaan saadaan noin sata ensi-iltaa. Pääosin ohjelmisto tulee noudattelemaan Piispanristiltä tuttua linjaa. Koska saleja on käytössä vain yksi, ohjelmiston suunnittelun merkitys korostuu.

– Pyrimme miettimään näytösaikoja potentiaalisten kävijöiden mukaan. Viikonlopun primetime-näytöksissä ohjelmisto noudattelee Piispanristin linjaa. Ensimmäiset näytökset arkisin järjestämme jo päivällä. Niihin otetaan sellaista ohjelmistoa, joka kiinnostaa hieman varttuneempia kävijöitä ja esimerkiksi eurooppalaisia elokuvia. Viikonloppujen alkuillat taas ovat hyvää aikaa lasten elokuville, Erkkilä valottaa.

Erkkilä on kasvanut pienestä pitäen elokuvien keskellä. Hänen vanhempansa pyörittivät pitkään kiertävää elokuvateatteria, joten ala tuli tutuksi pienestä pitäen.

Digitalisoituminen on ollut koko alan lävistävä murros, joka näkyy monin tavoin myös pienen teatterin arjessa.

– Digitalisoituminen mahdollistaa Dianan tyyppisen paikan pyörittämisen. Jos elettäisiin vielä 35-millisten elokuvien aikakautta, ei tällainen toiminta tässä muodossa olisi mahdollista, Erkkilä sanoo.

– Elokuvateattereiden tarjonta on monipuolistunut digitalisoitumisen myötä. Nykyään monella sellaisellakin elokuvalla, joka aiemmin ei olisi voinut lähteä teatterilevitykseen, pyrkii teattereihin. Meillekin tarjotaan koko ajan enemmän elokuvia kuin voidaan ottaa. Ohjelmiston suunnittelu on tämän alan haastavin homma. Koskaan ei voi olla ihan varma, mikä elokuva lähtee vetämään.

Ilkka Lappi

Ihmisen evoluutio vaikuttaa yhteistyöhön ja konfliktikäyttäytymiseen

Ihmiskunnan menestys perustuu yhteistyökykyymme. Silti halki tunnetun historian ja kulttuurien kirjon olemme käyttäneet yhteistyökykyämme tehokkaimmillaan ryhmien välisiin konflikteihin. Tänäkin päivänä ihmiskunnan suurimmat haasteet liittyvät näihin käyttäytymispiirteisiin: kuinka estää väkivaltaiset konfliktit ja kuinka saavuttaa yhteistyö esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Riski uuteen sairaalajaksoon ja ympärivuorokautiseen hoitoon nousee, jos läheisapua ei ole

Iäkkäiden avun tarve on sairaalasta kotiutuessa suuri. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan vain neljä prosenttia arvioitiin kotiutettaessa omatoimiseksi ja puolet kuului kahteen eniten apua tarvitsevien ryhmään. Kolmannes kotiutetuista ei ollut säännöllisten palvelujen piirissä tarkasteluajanjaksolla eikä ollut saanut edes lyhytaikaista kotihoitoa. Kokonaan koti- ja ympärivuorokautisen hoidon palvelujen ulkopuolella olevia oli selvästi useammin läheisapua saavien ryhmässä.

Liikkumalla pienennät riskiä sairastua syöpään

Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä. Euroopan syöpäviikolla haluamme muistuttaa, että jokainen voi itse vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Syöpäviikkoa vietetään 25.–31. toukokuuta.

Urheilu

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.