Kino Diana avaamassa helmi-maaliskuun taitteessa

Leffakansaa Dianassa toukokuussa 2001. Leffakansaa Dianassa toukokuussa 2001. Kuva: Harri Pälviranta

Kino Piispanristiä pyörittävillä Henry Erkkilällä ja Antti Juntusella on pitänyt kiirettä. Ihmiset ovat löytäneet vajaan vuoden Piispanristillä toimineen teatterin hyvin ja viime aikoina kaksikon päivät ovat täyttyneet Humalistonkadulla uudelleen avattavan Dianan rakentamisesta.

– Parhaillaan laitetaan lattiaa paikalleen. Ensi viikolla saadaan penkit ja tekniikka paikalleen. Sitten odotellaan lupa-asioiden selviämistä. Helmi-maaliskuun vaihteessa päästään todennäköisesti avaamaan, Erkkilä toteaa.

– Kaikki on mennyt aikataulussa. Asiat ovat sujuneet toistaiseksi oikeastaan jopa pelottavan hyvin.

Aikanaan vuonna 1967 Humalistonkadulle Astor-nimisenä avattu elokuvateatteri sulki ovensa Dianana taiteiden yönä 2004. Astorissa oli 110 paikkaa. Dianassa vuonna 2004 oli hieman vähemmän, 99 paikkaa. Nyt avattava uusi Kino Diana tulee olemaan asiakaspaikoiltaan vanhaa salia pienempi, vaikka seinät ovatkin vanhalla paikallaan.

– Dianaan tulee 68 paikkaa ja invapaikat. Koska sali on nykyaikaisten vaatimusten mukainen, paikkamäärä pienenee.

– Katsomo nousee jyrkemmin kuin ennen, valkokangas on isompi ja penkit ovat nykyaikaiset. Lisäksi saamme tänne laserprojektorin, Erkkilä iloitsee.

Hän laskee, että vuodessa Dianaan saadaan noin sata ensi-iltaa. Pääosin ohjelmisto tulee noudattelemaan Piispanristiltä tuttua linjaa. Koska saleja on käytössä vain yksi, ohjelmiston suunnittelun merkitys korostuu.

– Pyrimme miettimään näytösaikoja potentiaalisten kävijöiden mukaan. Viikonlopun primetime-näytöksissä ohjelmisto noudattelee Piispanristin linjaa. Ensimmäiset näytökset arkisin järjestämme jo päivällä. Niihin otetaan sellaista ohjelmistoa, joka kiinnostaa hieman varttuneempia kävijöitä ja esimerkiksi eurooppalaisia elokuvia. Viikonloppujen alkuillat taas ovat hyvää aikaa lasten elokuville, Erkkilä valottaa.

Erkkilä on kasvanut pienestä pitäen elokuvien keskellä. Hänen vanhempansa pyörittivät pitkään kiertävää elokuvateatteria, joten ala tuli tutuksi pienestä pitäen.

Digitalisoituminen on ollut koko alan lävistävä murros, joka näkyy monin tavoin myös pienen teatterin arjessa.

– Digitalisoituminen mahdollistaa Dianan tyyppisen paikan pyörittämisen. Jos elettäisiin vielä 35-millisten elokuvien aikakautta, ei tällainen toiminta tässä muodossa olisi mahdollista, Erkkilä sanoo.

– Elokuvateattereiden tarjonta on monipuolistunut digitalisoitumisen myötä. Nykyään monella sellaisellakin elokuvalla, joka aiemmin ei olisi voinut lähteä teatterilevitykseen, pyrkii teattereihin. Meillekin tarjotaan koko ajan enemmän elokuvia kuin voidaan ottaa. Ohjelmiston suunnittelu on tämän alan haastavin homma. Koskaan ei voi olla ihan varma, mikä elokuva lähtee vetämään.

Ilkka Lappi

Menoviikko: Uusi dramatisointi testiin

Mikko Koukin ohjaa Tolkien-klassikon kaupunginteatterin päänäyttämölle. Suurteoksen rekvisiitan valmistaminen aloitettiin jo yli vuosi sitten.

Pitkään odotettu J.R.R. Tolkienin Taru Sormusten Herrasta teki paluun Turun kaupunginteatterin päänäyttämölle yli 30 vuoden tauon jälkeen. Nelituntinen fantasiaspektaakkeli on puitteiltaan iso satsaus kaupunginteatterilta lavasteita ja efektejä myöden.

Kortiton kuski kärähti Kohmontiellä törkeästä rattijuopumuksesta

Poliisi pysäytti lauantaina kello 9.20 Pernontiellä henkilöauton, jonka kuljettajana toimi vuonna 1962 syntynyt mies. Miestä epäillään rattijuopumuksesta, koska tarkkuusalkometrikokeen tulos oli 0,20 milligrammaa litrassa. Mies määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon.

Maanteiden talvihoitoluokkia nostetaan Varsinais-Suomessa 102 kilometrillä

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoi torstaina kahden miljoonan lisärahoituksesta teiden talvihoitoon. Lisärahoituksella maanteiden talvihoitoluokkia nostetaan yhteensä lähes 1 300 kilometrillä, lisätään täsmähoitoa ja hiekoitusta. Myös hoidon laadunvalvontaa tehostetaan.

Seksiturismin eri puolet

Päivi ja Santeri Kanniston teos Kuuma loma kertoo seksiturismista. Kannistot valottavat, että seksiturismi ei ole pelkkää humalaisten miesten örvellystä Tallinnassa tai nuorten miesten bilereissuja punaisten lyhtyjen alueelle. He luokittelevat seksiturismiksi myös kiihkeät lomaromanssit tai hetken huumasta syntyneen pysyvämmän ihmissuhteen.

Poliisi nappasi Raisiontiellä kiinni kortittoman amfetamiinikuskin

Poliisit pysäyttivät lauantaina kello 10 Raisiossa Raisiontiellä henkilöautolla liikkeellä olleen vuonna 1975 syntyneen miehen. Miehelle tehty puhalluskoe näytti nolla promillea, mutta huumepikatesti oli positiivinen amfetamiinin osalta.

Musikaali ja sirkus lyövät kättä

Turun konservatorion ja Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden yhteistyön tuloksena syntynyt sirkusmusikaali Ei ole norsua korviin katsominen saa ensi-iltansa Sigyn-salissa 28. helmikuuta kello 19. Muut esitykset ovat 1. ja 2. maaliskuuta, kello 14 ja 19 kumpanakin päivänä.

Menoviikko: Muumit heräävät hiihtolomalla

Taikatalvea on vietetty Naantalin Muumimaailmassa vuodesta 2007 saakka. Kuva on vuodelta 2014.

Perinteiseen tapaan Naantalin Muumimaailman muumit heräävät talviuniltaan hiihtolomaviikolla Muumimaailman Taikatalven myötä. Taikatalvea vietetään Naantalissa tänä vuonna 17.–25. helmikuuta. Tuolloin Muumimaailma on auki joka päivä kello 10–16.

Rakennustyö sulkee ajoradan Kaivokadulla

Katualueelle ulottuva uudisrakennustyö sulkee ajoradan Kaivokatu 18:n kohdalta maanantaista alkaen. Työstä on haittaa molemmissa ajosuunnissa.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Jälkipeli: Ilmoitetaanko otteluiden yleisömäärät oikein?

Kupittaan palloiluhalliin mahtuu, kun koko pääkenttä on käytössä, noin 2 700 katsojaa. Jos hallista on vain kaksi kolmasosaa käytössä, maksimi yleisömäärä on noin 1 700.

Vai, pitäisikö oikeastaan kysyä, kuinka paljon otteluiden yleisömääriä ilmoitetaan yläkanttiin? Yleisömääräksi ilmoitetaan lukema, jonka pitäisi tarkoittaa täyttä hallia, mutta vapaita paikkoja onkin runsaasti.

TPS:n yhteiskausikortti sai lentävän lähdön

TPS jääkiekon ja TPS jalkapallon yhteinen seurakortti on saanut hyvän vastaanoton heti alkuun. TPS jääkiekko ja TPS jalkapallo lanseerasivat keskiviikkona yhteiskausikortin, jota varattiin jo ensimmäisen vuorokauden aikana yli sata.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.