Kotien kaupassa viime vuosi oli Turussa hyvä vuosi

Pääekonomisti Heidi Schauman kehottaa asuntosijoittajia suhtautumaan varauksella muuttotappioalueiden kohteisiin. Pääekonomisti Heidi Schauman kehottaa asuntosijoittajia suhtautumaan varauksella muuttotappioalueiden kohteisiin. Kuva: Riitta Salmi

Uusien yksiöiden myyntimäärä nousi Turussa viime vuonna yli 70 prosenttia. Myös eliöhinnat jatkoivat kasvuaan alueen uusissa ja vanhoissa kerrostaloasunnoissa. Turun alueella asuntokauppoja tehtiin enemmän kuin aiempina vuosina ja myyntiajat lyhenivät, kertoo Aktia Kiinteistönvälityksen myyntijohtaja Petri Abrahamsson.

– Turun alueella hinnat ovat nousseet maltillisesti, mutta varsinkin yksiöiden ja kaksioiden hinnoissa on ollut huomattavaa nousua. Hinnat tulevat todennäköisesti jatkamaan kasvuaan erityisesti keskusta-alueen kerrostaloissa sekä uudehkoissa rivitaloissa, Abrahamsson sanoo.

Kerrostaloasuminen kiinnostaa opiskelijoiden ja vanhemman väestön lisäksi myös lapsiperheitä. Abrahamssonin mukaan nopeasti kaupaksi menevät asunnot, jotka ovat hyväkuntoisia ja hyvällä sijainnilla.

– Keskustassa hyväkuntoisesta, remontoidusta kerrostaloasunnosta tehdään kaupat nopeasti. Jos taas isommat remontit ovat vasta tulossa, on ostajaa vaikeampi löytää, Abrahamsson sanoo.

Aktian pääekonomisti Heidi Schaumanin mukaan Euroopan keskuspankki on alkuvuonna puolittanut valtioiden velkakirjojen oston.

– Olisi luonnollista, että ensin lopetetaan ostot ja sitten nostetaan ohjauskorkoja. Joten jos talouden nousu jatkuu, voidaan olettaa, että vuonna 2019 korot kääntyvät nousuun ja se näkyy tietysti myös asuntolainojen korkotasossa.

Schauman kehottaakin miettimään, miten paljon riskiä haluaa ottaa.

– Jos asuntolaina on sidottu lyhyeen euriborkorkoon, voi miettiä sen muutosta pidempään tai jonkun korkosuojan ostamista. Sama koskee lainan maksutapaa: mitä jos korot nousevat, paljonko se vaikuttaa kuukauden lainanlyhennykseen.

Viime vuosina suomalaiset kotitaloudet ovat kiinnostuneet asuntosijoittamisesta, sillä muista sijoituskohteista on ollut vaikeaa saada yhtä hyvää tuottoa. Heidi Schauman kannustaa miettimään asuntosijoituskohdetta myös kotipaikkakunnan ulkopuolelta.

– Jos suurin omaisuus, eli yleensä se oma koti, on vaikka pienemmässä kaupungissa, kannattaa miettiä paikkakuntakohtaista sijoitusriskiä. Esimerkiksi muuttotappiokunnat ovat suurempi riski asuntosijoittamisen osalta, Schauman sanoo.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Ihmisen evoluutio vaikuttaa yhteistyöhön ja konfliktikäyttäytymiseen

Ihmiskunnan menestys perustuu yhteistyökykyymme. Silti halki tunnetun historian ja kulttuurien kirjon olemme käyttäneet yhteistyökykyämme tehokkaimmillaan ryhmien välisiin konflikteihin. Tänäkin päivänä ihmiskunnan suurimmat haasteet liittyvät näihin käyttäytymispiirteisiin: kuinka estää väkivaltaiset konfliktit ja kuinka saavuttaa yhteistyö esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Riski uuteen sairaalajaksoon ja ympärivuorokautiseen hoitoon nousee, jos läheisapua ei ole

Iäkkäiden avun tarve on sairaalasta kotiutuessa suuri. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan vain neljä prosenttia arvioitiin kotiutettaessa omatoimiseksi ja puolet kuului kahteen eniten apua tarvitsevien ryhmään. Kolmannes kotiutetuista ei ollut säännöllisten palvelujen piirissä tarkasteluajanjaksolla eikä ollut saanut edes lyhytaikaista kotihoitoa. Kokonaan koti- ja ympärivuorokautisen hoidon palvelujen ulkopuolella olevia oli selvästi useammin läheisapua saavien ryhmässä.

Liikkumalla pienennät riskiä sairastua syöpään

Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä. Euroopan syöpäviikolla haluamme muistuttaa, että jokainen voi itse vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Syöpäviikkoa vietetään 25.–31. toukokuuta.

Urheilu

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.