Oman rannan tilaa voi parantaa itse tai talkootyönä

Suomen Talousseuran kaksikielisessä neuvonta- ja selvityshankkeessa Bystränder i skärgården – Kylärannat saaristossa keskityttiin Paraisten seudun kylärantojen hoitoon. Hankkeeseen osallistui 12 kylää ja 14 rantaa. Kylille koostettiin neuvontamateriaalia, työstettiin kylärantakarttoja sekä selvityksiä rantojen nykytilasta, tavoitteista ja kehitysmahdollisuuksista.

Hankevetäjä, maiseman- ja ympäristönhoidonneuvoja Riitta-Liisa Pettersson, kertoo että työtä voi tehdä itse. Yksi konkreettinen teko on ruovikon poisto. Kaislan poistolla voidaan sekä lisätä veden virtausta ja laatua että parantaa viereisen rantaniityn arvoja. Myös kalat ja merilinnut sekä niittykasvillisuus voivat paremmin. Työ soveltuu hyvin talkootyöksi. Nauvossa kahden rannan asukkaat olivat perustaneet yhdistyksen, joka helpottaa toteutusta, koska rekisteröidyn yhdistyksen on helpompi hakea avustuksia. Uutta on, että vesikasvillisuuden niitosta on nykyisin ilmoitettava ELY-keskukseen.

Pettersson sanoo, että kaislan poistaminen on helpointa aloittaa nyt, kun on jäätä. Hän myös suosittelee, aloittamaan pienestä alueesta, jotta työstä ei tule liian iso. Nosta niitetty kaisla sellaiselle paikalle, mistä se ei voi huuhtoutua takaisin mereen, vaikka vesi olisi korkealla.

Kaisla on hyvää maanparannusainetta. Sekoita keväällä viljelyksille murskattua, vuoden verran kompostoitunutta kaislaa. Näin maan mururakenne kohentuu, se pidättää vettä ja ravinteita paremmin. Se lisää maan ravinteita, ja madot viihtyvät. Murskattu kaisla on hyvää myös kateaineena. Parantamalla maata, osallistut ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Hyväkuntoinen multava maa, kuten kasvitkin, sitovat hiiltä.

Kaislan toinen poisto kannattaa tehdä keskikesällä, heti kukinnan päättyessä, kun kaikki ravinteet ovat vielä kasveissa eivätkä juurissa. Jos toteutat niiton manuaalisesti ja merenpohja on hyvin pehmeää, kannattaa käyttää lumikenkiä. Niiden avulla saappaat eivät jää kiinni pohjaan. Myös kahluuhaalarit soveltuvat avuksi.

Saaristomeren Suojelurahaston kanavoi rahoitusta. Lahjoitukset käytetään Saaristomeren tilan parantamiseen tähtääviin konkreettisiin toimenpiteisiin, vesiensuojeluhankkeisiin ja asennekasvatukseen.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Tuotekadulla Raisiossa kärähti sähköpääkeskus

Pelastuslaitos sai hälytyksen Raision Tuotekatu 5:een tänään hieman ennen puoltapäivää. Kohteessa ilmeni, että sähköpääkeskus oli syttynyt palamaan. Pelastuslaitos sammutti palon, eikä siitä aiheutunut henkilövahinkoja.

Vesihuollon tilaa ja rakennemuutosta selvittävä hanke käynnistyy

Vesihuoltoverkoston nykyinen korjaustahti ei ole riittävä. Helmikuussa käynnistyy valtioneuvoston tutkimus- ja selvitystoimintaan kuuluva hanke Vesihuollon tila ja rakennemuutos. Hankkeen päätavoite on tarjota vesihuollon toimijoille työkalut vesihuoltoverkostojen kunnon ja saneeraustarpeen arviointiin sekä arvioida vesihuoltoalan rakennemuutoksen hyötyjä ja siihen tarvittavia ohjauskeinoja.

Urbaani kaupunkikeidas avautuu Piha & Puutarha -messuilla

Turun Piha & Puutarha -messut esittelee 6.–8. huhtikuuta yleisölle muun muassa vehreän kaupunkipuutarhan. Ammattiopisto Livian toteuttama yleiskoristelu sisältää oleskelutilan, lyhtyjä, räsymattoja sekä istutuksia. Luvassa on myös hyggeilyä lattiatasolta korkeuksiin.

Baltic Princessin paluu liikenteeseen viivästyy viikolla, varatut matkat peruttu

Baltic Princess ei palaa liikenteeseen suunnitellusti.

Baltic Princessin paluu risteilyliikenteeseen viivästyy. Laivan arvioitu paluupäivä on perjantaina 2. maaliskuuta iltalähdöllä. Baltic Princessin lähdöt ajalle 24.2.–1.3. joudutaan valitettavasti kokonaan perumaan. Viivästyminen johtuu laivalle tehtävistä teknisistä lisätöistä, joita on ilmennyt uuden vaihdelaatikon asennuksen yhteydessä.

Minna Rainio ja Mark Roberts saavat Turku Biennaali -palkinnon

Mark Roberts ja Minna Rainio.

Turku Biennaali -palkinnon saavat taiteilijat Minna Rainio ja Mark Roberts . He osallistuvat 8. Turku Biennaaliin lyhytelokuvalla They Came in Crowded Boats and Trains . Aboa Vetus & Ars Nova myöntää taiteilijoille 5 000 euron suuruisen palkinnon.

Operaatio Ruokakassi juhlii ensimmäistä vuosikymmentään, Akselintiellä avoimet ovet

Operaatio Ruokakassi ry. täyttää kymmenen vuotta 1. maaliskuuta. Juhlan kunniaksi järjestetään perjantaina 2. maaliskuuta kello 14–17 avoimet ovet toimipaikassa osoitteessa Akselintie 16. Ohjelmassa on vapaata tutustumista 650-neliön toimitiloihin, kuumaa keittoa soppatykistä, kahvitarjoilu ja video- ja diaesityksiä Operaatio Ruokakassin työstä.

Olohuone etsii tuottajaa, vielä tänään ehdit hakea

Morsian lähti karkuteille Olohuone-fesdtivaaleilla kesäkuussa 2015.

Kaupunkitaidetapahtuma Olohuone 306,4 m² hakee tuottajaa. Tuottajan toimenkuvaan kuuluvat tapahtuman käytännön järjestelyt sekä ohjelman koostaminen yhdessä Taideyhdistys Olohuone ry:n hallituksen kanssa. Työ on määräaikainen ja kestää kesäkuun loppuun. Lisätiedot ja hakemusohjeet osoitteesta www.olohuone.org. Haku kestää 19. helmikuuta saakka. Olohuone 306,4 m² järjestetään tänä vuonna 7.–9. kesäkuuta.

Keskiaikaiset markkinat hakee harrastajanäyttelijöitä

Keskiaikaisille markkinoille haetaan jälleen näyttelijöitä.

Turun Suurtorin keskiaika ry hakee harrastajanäyttelijöitä Keskiaikaisilla markkinoilla 28.6.–1.7. esitettävään ulkoilmanäytelmään. Keskiaikaiseen Turkuun sijoittuvan näytelmän hakuaika päättyy tiistaina 20. maaliskuuta. Hakijoilta ei vaadita etukäteen keskiaikaharrastaneisuutta tai aiempaa kokemusta näyttelijäntyöstä. Reippaus, rohkeus, iloinen ja positiivinen asenne sekä kyky työskennellä suuressakin ryhmässä ovat sen sijaan tärkeitä.

Urheilu

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Jälkipeli: Ilmoitetaanko otteluiden yleisömäärät oikein?

Kupittaan palloiluhalliin mahtuu, kun koko pääkenttä on käytössä, noin 2 700 katsojaa. Jos hallista on vain kaksi kolmasosaa käytössä, maksimi yleisömäärä on noin 1 700.

Vai, pitäisikö oikeastaan kysyä, kuinka paljon otteluiden yleisömääriä ilmoitetaan yläkanttiin? Yleisömääräksi ilmoitetaan lukema, jonka pitäisi tarkoittaa täyttä hallia, mutta vapaita paikkoja onkin runsaasti.

TPS:n yhteiskausikortti sai lentävän lähdön

TPS jääkiekon ja TPS jalkapallon yhteinen seurakortti on saanut hyvän vastaanoton heti alkuun. TPS jääkiekko ja TPS jalkapallo lanseerasivat keskiviikkona yhteiskausikortin, jota varattiin jo ensimmäisen vuorokauden aikana yli sata.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.