Oman rannan tilaa voi parantaa itse tai talkootyönä

Suomen Talousseuran kaksikielisessä neuvonta- ja selvityshankkeessa Bystränder i skärgården – Kylärannat saaristossa keskityttiin Paraisten seudun kylärantojen hoitoon. Hankkeeseen osallistui 12 kylää ja 14 rantaa. Kylille koostettiin neuvontamateriaalia, työstettiin kylärantakarttoja sekä selvityksiä rantojen nykytilasta, tavoitteista ja kehitysmahdollisuuksista.

Hankevetäjä, maiseman- ja ympäristönhoidonneuvoja Riitta-Liisa Pettersson, kertoo että työtä voi tehdä itse. Yksi konkreettinen teko on ruovikon poisto. Kaislan poistolla voidaan sekä lisätä veden virtausta ja laatua että parantaa viereisen rantaniityn arvoja. Myös kalat ja merilinnut sekä niittykasvillisuus voivat paremmin. Työ soveltuu hyvin talkootyöksi. Nauvossa kahden rannan asukkaat olivat perustaneet yhdistyksen, joka helpottaa toteutusta, koska rekisteröidyn yhdistyksen on helpompi hakea avustuksia. Uutta on, että vesikasvillisuuden niitosta on nykyisin ilmoitettava ELY-keskukseen.

Pettersson sanoo, että kaislan poistaminen on helpointa aloittaa nyt, kun on jäätä. Hän myös suosittelee, aloittamaan pienestä alueesta, jotta työstä ei tule liian iso. Nosta niitetty kaisla sellaiselle paikalle, mistä se ei voi huuhtoutua takaisin mereen, vaikka vesi olisi korkealla.

Kaisla on hyvää maanparannusainetta. Sekoita keväällä viljelyksille murskattua, vuoden verran kompostoitunutta kaislaa. Näin maan mururakenne kohentuu, se pidättää vettä ja ravinteita paremmin. Se lisää maan ravinteita, ja madot viihtyvät. Murskattu kaisla on hyvää myös kateaineena. Parantamalla maata, osallistut ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Hyväkuntoinen multava maa, kuten kasvitkin, sitovat hiiltä.

Kaislan toinen poisto kannattaa tehdä keskikesällä, heti kukinnan päättyessä, kun kaikki ravinteet ovat vielä kasveissa eivätkä juurissa. Jos toteutat niiton manuaalisesti ja merenpohja on hyvin pehmeää, kannattaa käyttää lumikenkiä. Niiden avulla saappaat eivät jää kiinni pohjaan. Myös kahluuhaalarit soveltuvat avuksi.

Saaristomeren Suojelurahaston kanavoi rahoitusta. Lahjoitukset käytetään Saaristomeren tilan parantamiseen tähtääviin konkreettisiin toimenpiteisiin, vesiensuojeluhankkeisiin ja asennekasvatukseen.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Littoistenjärven ympäri kierrettiin joukolla

Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi 120 osallistujaa.

Kahdeksatta kertaa järjestetty kaikenikäisille ja -kuntoisille soveltuva vuosittainen liikuntatapahtuma Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi torstai-iltana 120 osallistujaa. Viime vuonna tapahtumaan osallistui noin 181 järvenkiertäjää.

THL kehittää mallia terveydenhuollon kansallisiksi laaturekistereiksi

THL kehittää mallia, jonka pohjalta terveydenhuoltoon voitaisiin luoda kansallisesti kattavat laaturekisterit. Rekistereistä saatavan tilastotiedon avulla voitaisiin parantaa potilaiden saaman hoidon laatua ja vaikuttavuutta. Lisäksi voitaisiin seurata potilasturvallisuutta eli sitä, millaisia sivuvaikutuksia hoidoilla on.

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton Mylly motor show -tapahtumaan. Opiskelijoiden aikaansaannos eli retrotyylillä ja erikoismaalauksella uudistettu Volvo Amazon vuosimallia 1965, esitellään 25.-27. toukokuuta Raision kauppakeskus Myllyssä pidettävässä Varsinais-Suomen suurimmassa auto- ja moottoripyöränäyttelyssä Mylly motor show -tapahtumassa.

Vesipelien kauppa helpottuu

Kevät on kiivainta venekaupan aikaa ja usein vene ostetaan käytettynä suoraan omistajalta. Trafin maksullisessa vesikulkuneuvon julkiset rekisteritiedot -palvelussa voi rekisteritunnuksella tarkastaa minkä tahansa rekisteriin merkityn vesikulkuneuvon tiedot.

Urheilu

Miksi TPS:n Ben McKendry valitsi jalkapallon jääkiekon sijaan?

Ben McKendry on ollut tärkeä pala TPS:n keskikenttää tällä kaudella.

Teini-ikäisen Ben McKendryn lauantaiaamut olivat jalkapalloa, socceria. Varhain aamulla hän katsoi Englannin Valioliigan otteluita televisiosta. Erityisesti nuoren kanadalaisen silmää miellytti Chelsean keskikentän raataja Frank Lampard .

Matt Nickerson Tutoon

Matt Nickerson (oik.) pukeutuu seuraavaksi Tuton paitaan..

Aiemmin urallaan muun muassa Porin Ässissä, Tampereen Ilveksessä sekä Kouvolan KooKoossa pelannut Matt Nickerson on tehnyt Tuto Hockeyn kanssa sopimuksen kaudesta 2018-19. Viime kaudet Nickerson on pelannut Britannian EIHL-liigassa, seuroinaan Fife Flyers, Belfast Giants sekä Milton Keynes Lightning.

TPS mittaa Malmön iskukyvyn

TPS tuulettelee CHL:ssä jälleen ensi syksynä.

TPS arvottiin samaan CHL-lohkoon Malmö Redhawksin, Red Bull Münchenin ja Junost Minskin kanssa. Mestarien liigan B-lohkon vastustajista etukäteen arvioiden kovin on päättyneellä kaudella neljän joukossa Ruotsissa ollut Malmö.

Åboraakkeli: Katse Prahaan

Kovin tavoittein Meksikoon thainyrkkeilyn MM-kisoihin lähteneen Daniel Forsbergin kisat päättyivät pettymykseen. Viimevuotisen 86-kiloisissa voitetun pronssin jälkeen katse 81-kiloisissa oli kullassa. Ensimmäisellä kierroksella tuli vielä puhdas 3-0-voitto espanjalaisesta Victor Monfort Fernandezista . Toisella kierroksella turkulainen hävisi samoin numeroin Turkin Ali Doganille ja kisat olivat siinä.

Otteluanalyysi: Hyvät otteet eivät muutu pisteiksi

Filip Valencic.

Kun ei, niin ei. TPS kamppaili tasapäisesti HJK:n kanssa Veikkausliigan ottelussa Kupittaalla ja pani puolustavan mestarin ahtaalle toisella puoliajalla, mutta se ei riittänyt mihinkään. Klubi teki yhden maalin, TPS ei yhtään ja HJK voitti 1-0 (1-0). Niin mestarit tapaavat tehdä.

Täysosuma
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.