Huono sää ja mielenilmaus häiritsevät loppuviikon liikennettä

Runsas lumisade vaikeuttaa liikennettä torstaina Suomen eteläosissa. Perjantaina teitä ruuhkauttaa laaja mielenilmaus. Sakea lumipyry tuo haasteita liikkumiseen torstaina erityisesti Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa. Lumisateeseen yhdistyvä voimakas puuskittainen tuuli heikentää näkyvyyttä ja ajokeli muuttuu erittäin huonoksi. Lumisade saapuu Suomen länsi- ja eteläosaan keskiviikkoiltana, ja perjantaiaamuun mennessä lunta kertynee etelä- ja lounaisrannikolle paikoin 20–30 senttiä.

Perjantaina lumisateen ennustetaan heikkenevän, mutta silloin järjestettävä mielenilmaus ruuhkauttaa liikennettä. Mielenilmaus seisauttaa ison osan joukkoliikenteestä pääkaupunkiseudulla ja muissa suurimmissa kaupungeissa. Tieliikenteessä erityisesti isoilla kaupunkiseuduilla aiheutuu normaalia suurempia ruuhkia, joten omalla autolla liikkumista kannattaa välttää.

- Pääkaupunkiseudulla tehdään arkisin noin miljoona joukkoliikennematkaa päivässä. Kun mielenilmauksen vuoksi suurin osa joukkoliikenteestä jää perjantaina ajamatta, ei sitä voi korvata yksityisautoilla. Tie- ja katuverkko ei vedä sellaista määrää ajoneuvoja, toteaa liikennekeskuspäällikkö Mika Jaatinen.

Mielenilmauksen aikana kannattaa varata aikaa kulkemiselle ja varautua ruuhkiin. Mielenilmaus tulee vaikeuttamaan ihmisten liikkumista sekä kaupungeissa että niiden välillä. Liikennevirasto kehottaakin suosimaan etätyötä, kimppakyytejä, vaihtoehtoisia kulkumuotoja sekä liikkumista ruuhka-aikojen ulkopuolella.

Rautatieliikenteessä mielenilmauksen vaikutukset jäänevät näillä näkymin vähäisimmiksi – ruuhkautuminen tullee koskemaan asemia ja junia. Itse rautatieliikenteen osalta liikenne tulee sujumaan kohtuullisen normaalisti.

Meriliikenteessä mielenilmaus saattaa aiheuttaa ruuhkia satamiin ja niiden ulkopuolelle. Alukset voivat joutua odottamaan laiturivuoroa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Ihmisen evoluutio vaikuttaa yhteistyöhön ja konfliktikäyttäytymiseen

Ihmiskunnan menestys perustuu yhteistyökykyymme. Silti halki tunnetun historian ja kulttuurien kirjon olemme käyttäneet yhteistyökykyämme tehokkaimmillaan ryhmien välisiin konflikteihin. Tänäkin päivänä ihmiskunnan suurimmat haasteet liittyvät näihin käyttäytymispiirteisiin: kuinka estää väkivaltaiset konfliktit ja kuinka saavuttaa yhteistyö esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Riski uuteen sairaalajaksoon ja ympärivuorokautiseen hoitoon nousee, jos läheisapua ei ole

Iäkkäiden avun tarve on sairaalasta kotiutuessa suuri. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan vain neljä prosenttia arvioitiin kotiutettaessa omatoimiseksi ja puolet kuului kahteen eniten apua tarvitsevien ryhmään. Kolmannes kotiutetuista ei ollut säännöllisten palvelujen piirissä tarkasteluajanjaksolla eikä ollut saanut edes lyhytaikaista kotihoitoa. Kokonaan koti- ja ympärivuorokautisen hoidon palvelujen ulkopuolella olevia oli selvästi useammin läheisapua saavien ryhmässä.

Liikkumalla pienennät riskiä sairastua syöpään

Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä. Euroopan syöpäviikolla haluamme muistuttaa, että jokainen voi itse vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Syöpäviikkoa vietetään 25.–31. toukokuuta.

Urheilu

Turun roller derby -joukkueen ensimmäinen kotipeli vuosiin Kupittaan palloiluhallissa

Roller derbyä pelataan ensi lauantaina Kupittaan palloiluhallissa.

Turkulainen urheiluseura Dirty River Roller Derby pääsee pelaamaan uudessa Kupittaan palloiluhallissa lauantaina 26. toukokuuta yleisölle avoimen kotipelin ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Turkua vastaan asettuu Kouvola ja Helsingin Kallio kohtaa Tampereen joukkueen. Tapahtuma on osa kansallista Suomi Cup -sarjaa ja siellä ratkeavat runkosarjan lopulliset sijoitukset.

Menoviikko: Inter metsästää kotivoittoa

RoPSia vastaan kentälle juoksee vähähiuksisempi Mika Ojala. Cup-voitto vei Inter-ikonilta hiukset.

FC Inter palaa ensimmäistä kertaa kotiyleisön eteen Suomen Cupin voiton jälkeen lauantaina 26. toukokuuta. Tuolloin vastassa on yksi alkukauden positiivisimpia yllätyksiä Rovaniemen Palloseura, joka on ollut sekä pelillisesti että tuloksellisesti alkukauden paras joukkue.

F-rallisarjan kolmas osakilpailu ajetaan Raisiossa

Juhlavuottaan viettävä 30-vuotias Raision Urheiluautoilijat ry järjestää F-rallisarjan kolmannen osakilpailun eli Kaasujalka Rallin Varsinais-Suomen teillä lauantaina 26. toukokuuta

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.