Lakana-asiat kannattaa pitää kunnossa

Peitot kannattaa pestä kerran ja tyynyt kahdesti vuodessa, patja puolestaan imuroida perussiivouksen yhteydessä. Ulkona tuulettaminen ja pudistelu irrottaa petivaatteiden pölyt suoraan ulos. Peitot kannattaa pestä kerran ja tyynyt kahdesti vuodessa, patja puolestaan imuroida perussiivouksen yhteydessä. Ulkona tuulettaminen ja pudistelu irrottaa petivaatteiden pölyt suoraan ulos. Kuva: Linnea Lahtinen

– Lakanat on hyvä vaihtaa ja pestä parin kolmen viikon välein, tyynyliinoja kannattaa vaihtaa useamminkin, kertoo Marttaliitto ry:n koordinaattori Katariina Juurikkala.

Vaihtoväliin vaikuttaa esimerkiksi se, hikoileeko nukkuessaan paljon, syökö sängyssä, onko allergikko tai käyttääkö paljon vartalovoiteita. Lakanat tulisi vaihtaa viimeistään silloin, kuin ne tuntuvat likaisilta ja tuoksuvat tunkkaisilta.

– Sänkyä ei kannata pedata heti siitä noustessa, jotta yön aikainen kosteus ehtii haihtua.

Päiväpeitto suojaa petiä hyvin pölyltä. Juurikkala suosittelee sen käyttöä etenkin, jos sängyllä istutaan muuten tai jos lemmikit nukkuvat sen päällä.

Lakanoiden valintaan vaikuttavat materiaali, kuosi, väri sekä oikea koko.

– Puuvilla on yleisin käytetty materiaali lakanoissa. Satiinipuuvilla on sileää, ja sitä usein suositellaan tiiviytensä ja pölyämättömyytensä vuoksi allergikoille, Juurikkala vinkkaa.

Kannattaa valita riittävän paksusta kankaasta valmistettu lakana, jolloin se suojaa sänkyäkin paremmin. Tekokuitukankaat ja sekoitteet eivät hengitä samalla tavalla kuin luonnonkuidut ja saattavat siksi hiostaa.

Lakanoiden pesussa on tärkeää riittävän korkea pesulämpötila. Juurikkala kehottaa valitsemaan liinavaatteiksi vain sellaisia materiaaleja, joita voi pestä vähintään 60 asteessa.

– Näin saa varmasti puhdasta jälkeä. Pese lakanat riittävän väljästi, niin saat rypyttömämmän lopputuloksen. Pesuaineen oikeaan annosteluun on hyvä kiinnittää huomiota, Juurikkala ohjeistaa.

Varsinkin allergisten kannattaa suosia hajusteettomia pesuaineita, sillä tavalliset pesuaineet saattavat sisältää voimakkaitakin tuoksuja. Lakanat voi kuivata kuivausrummussa tai narulla. Ulkona kuivattamalla niihin saa raikkaan tuoksun. Mankeleita löytyy nykyään harvemmasta taloudesta, mutta suhteellisen sileään lopputulokseen pääsee oikomalla lakanapyykin heti pesun jälkeen ja kuivattamalla sen suorana.

Allergiselle mankelointi on hyvä keino hillitä pölyn määrää, sillä mankelointi tavallaan sulkee kankaan kuidun. Yliherkän kannattaa kuivattaa lakanapyykki sisätiloissa siitepölyaikaan.

– Lakanoista kyllä huomaa sitten, kun ne ovat palvelleet parhaat päivänsä. Ne saattavat esimerkiksi haalistua vuosien käytön saatossa, Juurikkala sanoo.

Lakanat tapaavat haurastua eniten keskeltä, joten hyvää kangasta jää käytettäväksi paljon. Vanhoista lakanoista saa käteviä siivousliinoja, joita voi pestä riittävän korkeissa lämpötiloissa.

– Kauniista kuoseista voi näppärästi ommella myös vaikka kangaskassin! ideoi Juurikkala.

Linnea Lahtinen

Littoistenjärven ympäri kierrettiin joukolla

Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi 120 osallistujaa.

Kahdeksatta kertaa järjestetty kaikenikäisille ja -kuntoisille soveltuva vuosittainen liikuntatapahtuma Littoistenjärven ympärijuoksu keräsi torstai-iltana 120 osallistujaa. Viime vuonna tapahtumaan osallistui noin 181 järvenkiertäjää.

THL kehittää mallia terveydenhuollon kansallisiksi laaturekistereiksi

THL kehittää mallia, jonka pohjalta terveydenhuoltoon voitaisiin luoda kansallisesti kattavat laaturekisterit. Rekistereistä saatavan tilastotiedon avulla voitaisiin parantaa potilaiden saaman hoidon laatua ja vaikuttavuutta. Lisäksi voitaisiin seurata potilasturvallisuutta eli sitä, millaisia sivuvaikutuksia hoidoilla on.

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton

Turun Ammattiopiston opiskelijat rakentavat näyttelyauton Mylly motor show -tapahtumaan. Opiskelijoiden aikaansaannos eli retrotyylillä ja erikoismaalauksella uudistettu Volvo Amazon vuosimallia 1965, esitellään 25.-27. toukokuuta Raision kauppakeskus Myllyssä pidettävässä Varsinais-Suomen suurimmassa auto- ja moottoripyöränäyttelyssä Mylly motor show -tapahtumassa.

Vesipelien kauppa helpottuu

Kevät on kiivainta venekaupan aikaa ja usein vene ostetaan käytettynä suoraan omistajalta. Trafin maksullisessa vesikulkuneuvon julkiset rekisteritiedot -palvelussa voi rekisteritunnuksella tarkastaa minkä tahansa rekisteriin merkityn vesikulkuneuvon tiedot.

Urheilu

Miksi TPS:n Ben McKendry valitsi jalkapallon jääkiekon sijaan?

Ben McKendry on ollut tärkeä pala TPS:n keskikenttää tällä kaudella.

Teini-ikäisen Ben McKendryn lauantaiaamut olivat jalkapalloa, socceria. Varhain aamulla hän katsoi Englannin Valioliigan otteluita televisiosta. Erityisesti nuoren kanadalaisen silmää miellytti Chelsean keskikentän raataja Frank Lampard .

Matt Nickerson Tutoon

Matt Nickerson (oik.) pukeutuu seuraavaksi Tuton paitaan..

Aiemmin urallaan muun muassa Porin Ässissä, Tampereen Ilveksessä sekä Kouvolan KooKoossa pelannut Matt Nickerson on tehnyt Tuto Hockeyn kanssa sopimuksen kaudesta 2018-19. Viime kaudet Nickerson on pelannut Britannian EIHL-liigassa, seuroinaan Fife Flyers, Belfast Giants sekä Milton Keynes Lightning.

TPS mittaa Malmön iskukyvyn

TPS tuulettelee CHL:ssä jälleen ensi syksynä.

TPS arvottiin samaan CHL-lohkoon Malmö Redhawksin, Red Bull Münchenin ja Junost Minskin kanssa. Mestarien liigan B-lohkon vastustajista etukäteen arvioiden kovin on päättyneellä kaudella neljän joukossa Ruotsissa ollut Malmö.

Åboraakkeli: Katse Prahaan

Kovin tavoittein Meksikoon thainyrkkeilyn MM-kisoihin lähteneen Daniel Forsbergin kisat päättyivät pettymykseen. Viimevuotisen 86-kiloisissa voitetun pronssin jälkeen katse 81-kiloisissa oli kullassa. Ensimmäisellä kierroksella tuli vielä puhdas 3-0-voitto espanjalaisesta Victor Monfort Fernandezista . Toisella kierroksella turkulainen hävisi samoin numeroin Turkin Ali Doganille ja kisat olivat siinä.

Otteluanalyysi: Hyvät otteet eivät muutu pisteiksi

Filip Valencic.

Kun ei, niin ei. TPS kamppaili tasapäisesti HJK:n kanssa Veikkausliigan ottelussa Kupittaalla ja pani puolustavan mestarin ahtaalle toisella puoliajalla, mutta se ei riittänyt mihinkään. Klubi teki yhden maalin, TPS ei yhtään ja HJK voitti 1-0 (1-0). Niin mestarit tapaavat tehdä.

Täysosuma
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.