Naisten päihteidenkäytön lisääntyminen näkyy A-klinikalla

Markus Partasen mukaan Suomessa on noin 500 000 alkoholin suurkuluttajaa ja heistä noin 70% on työelämässä. Markus Partasen mukaan Suomessa on noin 500 000 alkoholin suurkuluttajaa ja heistä noin 70% on työelämässä. Kuva: Kurt Hedborg

Taidemuseon takana sijaitsevalla lyhyellä Ajurinkadulla on harmaa Turun A-klinikan ja Nuorisoaseman virastorakennus. Avohoidollisia palveluita yli 25-vuotiaille tarjoava Turun A-klinikka sekä 16-25 vuotiaiden hoitoon keskittyvä Nuorisoasema ovat sisältä hyvin pelkistettyjä, mutta omaavat tilavan vastaanoton.

Länsi- ja Sisä-Suomen palvelualueen ylilääkäri Markus Partasen mukaan sukupolvien ja sukupuolten erot tulevat esiin A-klinikan asiakkaissa.

– Kyllä Suomessa näkyy se, että miehillä on enemmän päihteidenkäyttöä, niin alkoholin, lääkkeiden kuin huumeidenkin osalta. Naissukupuolella päihteidenkäyttö on lisääntymässä, se on tietynlainen trendi.

– Alkoholin suurkulutuksen osalta näkyy painotus neljästäkymmenestä ikävuodesta ylöspäin. Nuoremmissa ikäpolvissa huumausaineet ovat suhteessa taas isommassa roolissa. Humalahakuinen juominen on nuoremmilla kuitenkin vähentynyt ja täysin raittiiden nuorten määrä on ollut kasvussa, muistuttaa Partanen.

Aikaisempiin sukupolviin verrattuna on erilaisten huumaavien aineiden käyttö lisääntynyt ja tämä näkyy jo viiveellä 16-35-vuotiaiden asiakkaiden lisääntymisenä A-klinikalla, Nuorisoasemalla ja Vieroitushoitoyksikössä.

– Kannabiksen käyttö näkyy selkeimmin 25–40-vuotiaissa. Maahanmuuttajissa kannabiksen käyttö on suhteessa yleisempää verrattuna kantaväestöön.

A-klinikka ja Nuorisoasema auttavat alkoholin, huumeiden ja lääkkeiden aiheuttamissa riippuvuusongelmissa tai toiminnallisten riippuvuuksien osalta, kuten peliongelmissa.

– Meiltä saa keskustelukäyntejä ja sekä nuorisopuolella että myös aikuisille A-klinikan puolella on ryhmätoimintaa, josta pyrimme ohjaamaan hoitoon, kertoo A-klinikan palveluesimies Sarita Michelsson.

On arvioitu, että vain lähemmäs joka kymmenes avuntarvitsijoista hakeutuu omaehtoisesti A-klinikan avun piiriin.

– Meille on silti enemmän hoitoon hakeutujia kuin pystymme suoraan auttamaan, toteaa Michelsson.

Alkoholilain kokonaisuudistus, joka tulee kaikilta osin voimaan 1. maaliskuuta, on lisännyt huolta alkoholin kokonaiskulutuksen osalta. Lainsäädäntöuudistuksella pyritään virallisesti sekä alkoholihaittojen vähentämiseen että elinkeinoelämän toimintaedellytysten parantamiseen. Tämä ristiriitainen lähestymistapa ei kuitenkaan edistä alkoholikulutuksen vähentämistä.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on varovaisesti arvioinut siinä kuuden prosentin kasvua alkoholin kokonaiskulutuksessa, kertoo Partanen.

– Olen aika pettynyt, että tällainen laki näillä muutoksilla hyväksyttiin, koska tämä tarkoittaa hyvin paljon lisää sairastavuutta ja lisää kuolemia. Pienimmän tuloluokan ja suurimman tuloluokan välillä on 10–15 vuoden suuruinen elinikäero.

Kurt Hedborg

Lumen puutteessa on kylttienkin varominen suotavaa. Lumen puutteessa on kylttienkin varominen suotavaa.

Euroopassa todettu korkeapatogeenista H5N6-tyypin lintuinfluenssaa

Korkeapatogeenista H5N6-tyypin lintuinfluenssaa (HPAI H5N6) on todettu Euroopassa joulukuun 2017 ja tammikuun 2018 aikana neljässä maassa. Joulukuun alussa virusta todettiin Alankomaissa ankkatilalla ja luonnonvaraisissa linnuissa, ja sen jälkeen virusta on todettu luonnonvaraisissa linnuissa Sveitsissä, Britanniassa ja Saksassa.

Uudet matkailukartat nostavat esiin Kuninkaantien kohteet ja Suomen kylät

Turun saaristosta itärajalle ulottuvan Kuninkaantien kartta sekä koko Suomen kattava kylämatkailun kartta muistuttavat, että digitalisoituvassa ajassakin paperisessa kartassa on voimaa. Kartat päivittävät vuosisatoja vanhan Kuninkaantien tämän päivän matkailijan kohdelistalle ja tuovat uudella tavalla esiin kiinnostavia kyliä.

Kaskis kuutosena, Mami sijalla 15

Kaskis soli turkulaisravintoiloista äänestyksessä korkeimmalla tilalla, kuudes.

Helsinkiläinen Grön on Suomen paras ravintola. Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksessä seuraaviksi sijoittuivat helsinkiläiset Olo ja BasBas. Äänestyksen tulos julkistettiin maanantaina.

Impivaaran uimahallin vesi todettu uimakelpoiseksi

Impivaaran uimahallin monitoimi-, perhe- ja lastenallas ovat olleet pois käytöstä veden laadun epäselvyyden vuoksi, mutta näytteiden perusteella vesi on nyt todettu uimakelpoiseksi.

Peltipoliisien viikon saldo: lähes 1 300 välähdystä

Turun uudet automaattivalvontakamerat kuvasivat lähes 1 300 ylinopeutta ajanutta ajoneuvoa viikon kuluessa. Eniten ylinopeuksia todettiin Satakunnantiellä, jossa kuvattuja ajoneuvoja oli 675.

Tomas Hradecky tekee paluun kasvattajaseuransa TPS:n riveihin

Tomas Hradecky

TPS saa alkavalle Veikkausliigakaudelle tutun vahvistuksen, kun keskikenttäpelaaja Tomas Hradecky palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. 25-vuotias Hradecky on solminut TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Tomas Hradecky tekee paluun kasvattajaseuransa TPS:n riveihin

Tomas Hradecky

TPS saa alkavalle Veikkausliigakaudelle tutun vahvistuksen, kun keskikenttäpelaaja Tomas Hradecky palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. 25-vuotias Hradecky on solminut TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen.

TPS Salibandy Suomen seitsemänneksi suurin, FBC Turku sijalla 17

Salibandyn suosio jatkuu rekisteröityjien pelaajien ja harrastajien määrällä mitattuna. Vuoden 2017 viimeisen päivän (31.12.) lukema on 59 791 henkilöä. Tästä määrästä Salibandyliiton lisenssinhaltijoita on 57 330.

Jälkipeli: Salibandy veti Kupittaan palloiluhallin täyteen

FBC Turun kotiottelu keräsi reilusti yli tuhat katsojaa. Määrä on seurahistorian suurin ja eräs Suomen suurimmista Divarin yleisömääristä.

Turkulainen salibandy todisti yhden päivänä aikana, miksi laji on uuden Kupittaan palloiluhallin suurin käyttäjä. Yhteensä noin 4 000 katsojaa kahteen peliin on saavutus, josta moni olisi kateellinen. Viisaasti koko halli katsomotiloineen oli varattu päivän salibandyotteluille.

Anne Pohjola hurjasteli 17 tehopistettä Naantalissa

Sunnuntain kohtasivat ringeten SM-sarjan sarjajumbo ja kärki. Vaikka VG-62:lla oli kotietu puolellaan, sarjakärki Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese oli odotetun murskaava. Loppulukemiksi saatiin 2–19. Voiton myötä sarjajohtonsa jo seitsemän pisteen suuruiseksi kasvattanut Lapinlahti varmisti ensimmäisenä joukkueena pudotuspelipaikan.

Menoviikko: Mestaruusliiga poikkeaa Kupittaan palloiluhallissa

Raision Loimu pelaa tammi-helmikuussa kaksi peliä Kupittaan uudessa palloiluhallissa.

Turun uusi palloiluhalli oli jo tammikuun alussa lentopallon näyttämönä, kun Suomen Cupin final four -turnaukset pelattiin Turussa. 17. tammikuuta lentopallo palaa palloiluhalliin, kun Raision Loimu tuo Mestaruusliigaottelunsa Turkuun. Tuolloin kello 18.30 alkavassa ottelussa Loimu mittaa Akaa-Volleyn taidot.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.