Naisten päihteidenkäytön lisääntyminen näkyy A-klinikalla

Markus Partasen mukaan Suomessa on noin 500 000 alkoholin suurkuluttajaa ja heistä noin 70% on työelämässä. Markus Partasen mukaan Suomessa on noin 500 000 alkoholin suurkuluttajaa ja heistä noin 70% on työelämässä. Kuva: Kurt Hedborg

Taidemuseon takana sijaitsevalla lyhyellä Ajurinkadulla on harmaa Turun A-klinikan ja Nuorisoaseman virastorakennus. Avohoidollisia palveluita yli 25-vuotiaille tarjoava Turun A-klinikka sekä 16-25 vuotiaiden hoitoon keskittyvä Nuorisoasema ovat sisältä hyvin pelkistettyjä, mutta omaavat tilavan vastaanoton.

Länsi- ja Sisä-Suomen palvelualueen ylilääkäri Markus Partasen mukaan sukupolvien ja sukupuolten erot tulevat esiin A-klinikan asiakkaissa.

– Kyllä Suomessa näkyy se, että miehillä on enemmän päihteidenkäyttöä, niin alkoholin, lääkkeiden kuin huumeidenkin osalta. Naissukupuolella päihteidenkäyttö on lisääntymässä, se on tietynlainen trendi.

– Alkoholin suurkulutuksen osalta näkyy painotus neljästäkymmenestä ikävuodesta ylöspäin. Nuoremmissa ikäpolvissa huumausaineet ovat suhteessa taas isommassa roolissa. Humalahakuinen juominen on nuoremmilla kuitenkin vähentynyt ja täysin raittiiden nuorten määrä on ollut kasvussa, muistuttaa Partanen.

Aikaisempiin sukupolviin verrattuna on erilaisten huumaavien aineiden käyttö lisääntynyt ja tämä näkyy jo viiveellä 16-35-vuotiaiden asiakkaiden lisääntymisenä A-klinikalla, Nuorisoasemalla ja Vieroitushoitoyksikössä.

– Kannabiksen käyttö näkyy selkeimmin 25–40-vuotiaissa. Maahanmuuttajissa kannabiksen käyttö on suhteessa yleisempää verrattuna kantaväestöön.

A-klinikka ja Nuorisoasema auttavat alkoholin, huumeiden ja lääkkeiden aiheuttamissa riippuvuusongelmissa tai toiminnallisten riippuvuuksien osalta, kuten peliongelmissa.

– Meiltä saa keskustelukäyntejä ja sekä nuorisopuolella että myös aikuisille A-klinikan puolella on ryhmätoimintaa, josta pyrimme ohjaamaan hoitoon, kertoo A-klinikan palveluesimies Sarita Michelsson.

On arvioitu, että vain lähemmäs joka kymmenes avuntarvitsijoista hakeutuu omaehtoisesti A-klinikan avun piiriin.

– Meille on silti enemmän hoitoon hakeutujia kuin pystymme suoraan auttamaan, toteaa Michelsson.

Alkoholilain kokonaisuudistus, joka tulee kaikilta osin voimaan 1. maaliskuuta, on lisännyt huolta alkoholin kokonaiskulutuksen osalta. Lainsäädäntöuudistuksella pyritään virallisesti sekä alkoholihaittojen vähentämiseen että elinkeinoelämän toimintaedellytysten parantamiseen. Tämä ristiriitainen lähestymistapa ei kuitenkaan edistä alkoholikulutuksen vähentämistä.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on varovaisesti arvioinut siinä kuuden prosentin kasvua alkoholin kokonaiskulutuksessa, kertoo Partanen.

– Olen aika pettynyt, että tällainen laki näillä muutoksilla hyväksyttiin, koska tämä tarkoittaa hyvin paljon lisää sairastavuutta ja lisää kuolemia. Pienimmän tuloluokan ja suurimman tuloluokan välillä on 10–15 vuoden suuruinen elinikäero.

Kurt Hedborg

Lumen puutteessa on kylttienkin varominen suotavaa. Lumen puutteessa on kylttienkin varominen suotavaa.

Mies anasti oluttölkin Wiklundin S-marketista, alkoi riehua

Mies jäi kiinni varastettuaan Wiklundin S-marketista yhden keskioluttölkin eilen torstaina kello 18.55. Vartijoiden ottaessa miestä kiinni hän ryhtyi käyttäytymään aggressiivisesti, ja vartijat laittoivat miehelle käsiraudat. Turvallisuustarkastuksessa mieheltä löytyi pieni määrä kannabista. Häntä epäillään näpistyksestä ja huumausaineen käyttörikoksesta.

Asunnottomuus nostaa kuolemanriskin viisinkertaiseksi

Ensisuojassa yöpyvillä asunnottomilla miehillä on yli viisinkertainen kuolemanriski muuhun väestöön vertailtaessa, ja heistä varsinkin alle 50-vuotiaiden ylikuolleisuus on suurta. Lisäksi asunnottomien riski kuolla tauteihin on yli kolminkertainen ja muihin syihin, kuten myrkytyksiin, tapaturmiin, itsemurhiin ja väkivaltaan yli kymmenkertainen verrokkeihin nähden. Alle 50-vuotiailla asunnottomilla riski kuolla muihin syihin kuin tauteihin nousi lähes 20-kertaiseksi.

Kauppatorin paviljonkien luonnokset kaupunginhallituksen syyniin

Maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle esitetään, että Kauppatorin paviljonkien suunnittelun valmistelua jatketaan Schaumann Arkkitehdit Oy:n laatimien viitesuunnitelmien pohjalta. Kaupunkiympäristötoimiala valmistelee torin ja sitä ympäröivien alueiden valaistussuunnitelman sekä torin toiminnallisen suunnitelman. Kaupunki käynnistää torille toteutettavan vesiaiheisen taide-elementin suunnittelukilpailun valmistelun. Suunnittelukilpailun käynnistämispäätöksen kilpailuohjelmineen hyväksyy kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto.

Suomalainen tuberkuloosipotilas iäkäs suomalaissyntyinen tai nuori maahanmuuttaja

Tuberkuloosiin sairastuu yli kymmenen miljoonaa ihmistä joka vuosi. Viime vuonna Suomessa todettiin 232 uutta tuberkuloositapausta. Tyypillinen tuberkuloosipotilas on keski-iältään 72-vuotias suomalainen tai 33-vuotias nuori maahanmuuttaja. Maahanmuuttaja on kotoisin alueelta, missä tuberkuloosi on yleinen tauti. Tautiin sairastuneiden määrä Suomessa on pysynyt ennallaan viime vuosina.

Turussa odotetaan hyvää asuntokauppavuotta

Helmikuu oli koko maan tasolla tarkasteltuna hiljaisempi asuntokauppakuukausi kuin helmikuu vuosi sitten. Matalien korkojen ja ennätyksellisen korkean kuluttajaluottamuksen vuoksi Huoneistokeskus ennustaa kuitenkin kaupan jälleen piristyvän kevättä kohden. Tarkastelemme tässä katsauksessa erityisesti Turun asuntomarkkinaa, jota on viime vuosina piristänyt parantunut talousalueen kehitys, työllisyystilanne sekä vilkas uudisrakentaminen.

Kaupunki
Urheilu

Tuto pääsee savonlinnalaisen tillilihan makuun

Tuto yrittää karistaa semifinaalikirouksensa. Edellisen kerran joukkue raivasi tiensä finaaleihin mestaruuskeväänä 2008.

Mestiksen kestomenestyjä Tuto on jälleen tutussa tilanteessa. Semifinaalit ovat edessä. Puolivälieräsarjassa Tuto kaatoi ehjällä pelaamisella K-Vantaan otteluvoitoin 4-1.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!