Kasvisten käytön voisi kaksinkertaistaa

Suomalaiset syövät kasviksia ja hedelmiä keskimäärin 300 grammaa vuorokaudessa. Suositus on puoli kiloa päivässä. Suomalaiset syövät kasviksia ja hedelmiä keskimäärin 300 grammaa vuorokaudessa. Suositus on puoli kiloa päivässä. Kuva: Jori Liimatainen

Suomalaisilla on reilusti varaa lisätä kasvisten käyttöä. Päivittäinen kasvisten saanti jää keskimäärin alle suositellun tason, ja myös muualla Euroopassa kasvisten ja hedelmien käyttö alittaa kansalliset suositukset (1). Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan kasvisten käyttö saadaan nousuun paremmalla ravitsemusviestinnällä sekä rohkeudella ja taidoilla käyttää kasviksia monipuolisesti.

Suomalaiset syövät kasviksia ja hedelmiä keskimäärin 300 grammaa vuorokaudessa. Suositus on puoli kiloa päivässä. Kasvisten käytön voisi jopa kaksinkertaistaa.

– Lähes kaikilla vastaanotolleni tulevista asiakkaista keskeisenä haasteena on kasvisten, hedelmien ja marjojen riittävä saanti, sanoo ravitsemusterapeuttina työskentelevä Leena Putkonen.

Putkosen mukaan kasvisten riittävä syönti on haasteena kaikilla, riippumatta perheiden taloudellisista tilanteista ‒ joskin rahavaikeudet hankaloittavat tilannetta entisestään. Saman on havainnut perheiden parissa ruokakasvatustutkimusta tekevä ravitsemusterapeutti Kaisa Kähkönen.

– Kasvisten käyttö perheissä on hyvin polarisoitunut. On paljon perheitä, jossa kasviksia syödään hyvin, mutta on myös niitä, joissa ei ole ollenkaan resursseja terveyttä edistävän ruokavalion kehittämiselle.

Suurimmiksi syiksi kasvisten vähäiseen saantiin asiantuntijat arvioivat erityisesti arjen kiireen ja puutteelliset ruoanvalmistustaidot. Ne johtavat helposti siihen, ettei ole aikaa tai mahdollisuutta miettiä erilaisia käyttötapoja kasviksille.

‒ Iänikuiset kurkkuviipaleet lautasen reunalla alkavat helposti tympimään, jos niille ei osata keksiä vaihtoehtoja, Putkonen antaa esimerkin.

Myös suomalaisten mielikuva kasvispuolivalmisteista ja niiden ravintoarvosta voisi olla positiivisempi: todellisuudessa esimerkiksi pakastus, kuivatus tai jauhaminen eivät juuri muuta elintarvikkeiden vitamiini- tai kivennäisainepitoisuuksia. Tärkeintä on, että kasviksia syödään, se missä muodossa niitä syödään, on sivuseikka.

– Hyvä käytännön vinkki ikääntyneiden kasvisten ja hedelmien käytön lisäämiseksi on esimerkiksi smoothieiden ja täysmehujen kohtuullinen käyttö, sanoo ravitsemusasiantuntija Satu Jyväkorpi.

Ravitsemusasiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että keinoja kasvisten ja hedelmien käytön lisäämiseen on olemassa. Tärkeään rooliin nousee nykyistä kekseliäämpi ja houkuttelevampi ravitsemuskasvatus ja -viestintä, joita suomalaiset vastaanottavat monelta taholta terveydenhuollon ammattilaisista kotitalousopettajiin ja mediasta personal trainereihin. Terveellisyyden sijaan kannattaisi välillä nostaa esiin muita lähestymistapoja ja argumentteja.

– Mahtava esimerkki onnistuneesta ravitsemusviestinnästä on Satokausikalenteri. Sen avulla kasvisten käytön monipuolistaminen onnistuu kuin itsestään ja satokauden herkuista saa parhaan hyödyn irti, kiteyttää Putkonen.

Hyvänä esimerkkinä innovatiivisesta toiminnasta on myös aistilähtöinen ruokakasvatus, jossa lasten kanssa tutustutaan erilaisin kasviksiin kaikkien aistien avulla ja keskustellaan kokemuksista myönteisessä ilmapiirissä.

Kaisa Kähkönen, Leena Putkonen ja Satu Jyväkorpi olivat mukana eurooppalaisen Fruit Juice Matters -ohjelman järjestämässä asiantuntijapaneelissa marraskuussa. Paneelissa etsittiin syitä suomalaisten liian vähäiseen kasvisten ja hedelmien saantiin ja ideoitiin yhdessä yleisön kanssa keinoja käytön lisäämiseen.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Markulantie jälleen auki liikenteelle

Liikenne Markulantiellä sujuu jälleen normaalisti. Aamulla Markulantiellä sattui liikenneonnettumuus, jossa Fölin bussi törmäsi henkilöautoon, mutta onnettomuuspaikka on nyt saatu raivattua.

Viemäri- ja vesijohtotyö Kuuvuorenkadulla

Viemäri- ja vesijohtotyö kaventaa ja sulkee ajokaistan Kuuvuorenkatu 7–26:n välisellä alueella 17.1.–29.3. Päivittäinen työaika on kello 7–16. Paikalla liikenteen ohjaajat tarvittaessa, muutoin liikennettä ohjataan liikenneopastein.

Lapsuuden liikunnalla yhteys menestykseen koulutuksessa ja työssä

Liikunta lapsena on yhteydessä vuosien päähän koulutus- ja työurien kehitykseen. Jaana Karin väitöstutkimuksen tulosten mukaan liikunnallisesti aktiivisilla lapsilla oli peruskoulun päättyessä parempi koulumenestys ja aikuisena korkeampi koulutustaso ja korkeammat ansiotulot. He kiinnittyivät paremmin työmarkkinoille kuin lapsena vähän liikkuneet.

Euroopassa todettu korkeapatogeenista H5N6-tyypin lintuinfluenssaa

Korkeapatogeenista H5N6-tyypin lintuinfluenssaa (HPAI H5N6) on todettu Euroopassa joulukuun 2017 ja tammikuun 2018 aikana neljässä maassa. Joulukuun alussa virusta todettiin Alankomaissa ankkatilalla ja luonnonvaraisissa linnuissa, ja sen jälkeen virusta on todettu luonnonvaraisissa linnuissa Sveitsissä, Britanniassa ja Saksassa.

Uudet matkailukartat nostavat esiin Kuninkaantien kohteet ja Suomen kylät

Turun saaristosta itärajalle ulottuvan Kuninkaantien kartta sekä koko Suomen kattava kylämatkailun kartta muistuttavat, että digitalisoituvassa ajassakin paperisessa kartassa on voimaa. Kartat päivittävät vuosisatoja vanhan Kuninkaantien tämän päivän matkailijan kohdelistalle ja tuovat uudella tavalla esiin kiinnostavia kyliä.

Kaupunki
Urheilu

Mäkinen tähyää taas ratakuormureiden EM-sarjaan

Mika Mäkinen ajoi edellisen kerran ratakuorma-autojen EM-sarjaa vuonna 2013. Tuolloin hän sijoittui yhteispisteissä kahdeksanneksi.

Auralainen Mika Mäkinen tähtää kaudeksi 2018 ratakuorma-autojen kuninkuusluokkaan eli ratakuorma-autojen EM-sarjaan. Mäkinen nähdään kuluvan vuoden aikana varmuudella osassa EM-sarjan osakilpailuja, mutta koko sarjan kiertäminen on vielä auki.

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Tomas Hradecky tekee paluun kasvattajaseuransa TPS:n riveihin

Tomas Hradecky

TPS saa alkavalle Veikkausliigakaudelle tutun vahvistuksen, kun keskikenttäpelaaja Tomas Hradecky palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. 25-vuotias Hradecky on solminut TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen.

TPS Salibandy Suomen seitsemänneksi suurin, FBC Turku sijalla 17

Salibandyn suosio jatkuu rekisteröityjien pelaajien ja harrastajien määrällä mitattuna. Vuoden 2017 viimeisen päivän (31.12.) lukema on 59 791 henkilöä. Tästä määrästä Salibandyliiton lisenssinhaltijoita on 57 330.

Jälkipeli: Salibandy veti Kupittaan palloiluhallin täyteen

FBC Turun kotiottelu keräsi reilusti yli tuhat katsojaa. Määrä on seurahistorian suurin ja eräs Suomen suurimmista Divarin yleisömääristä.

Turkulainen salibandy todisti yhden päivänä aikana, miksi laji on uuden Kupittaan palloiluhallin suurin käyttäjä. Yhteensä noin 4 000 katsojaa kahteen peliin on saavutus, josta moni olisi kateellinen. Viisaasti koko halli katsomotiloineen oli varattu päivän salibandyotteluille.

Anne Pohjola hurjasteli 17 tehopistettä Naantalissa

Sunnuntain kohtasivat ringeten SM-sarjan sarjajumbo ja kärki. Vaikka VG-62:lla oli kotietu puolellaan, sarjakärki Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese oli odotetun murskaava. Loppulukemiksi saatiin 2–19. Voiton myötä sarjajohtonsa jo seitsemän pisteen suuruiseksi kasvattanut Lapinlahti varmisti ensimmäisenä joukkueena pudotuspelipaikan.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.