Kasvisten käytön voisi kaksinkertaistaa

Suomalaiset syövät kasviksia ja hedelmiä keskimäärin 300 grammaa vuorokaudessa. Suositus on puoli kiloa päivässä. Suomalaiset syövät kasviksia ja hedelmiä keskimäärin 300 grammaa vuorokaudessa. Suositus on puoli kiloa päivässä. Kuva: Jori Liimatainen

Suomalaisilla on reilusti varaa lisätä kasvisten käyttöä. Päivittäinen kasvisten saanti jää keskimäärin alle suositellun tason, ja myös muualla Euroopassa kasvisten ja hedelmien käyttö alittaa kansalliset suositukset (1). Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan kasvisten käyttö saadaan nousuun paremmalla ravitsemusviestinnällä sekä rohkeudella ja taidoilla käyttää kasviksia monipuolisesti.

Suomalaiset syövät kasviksia ja hedelmiä keskimäärin 300 grammaa vuorokaudessa. Suositus on puoli kiloa päivässä. Kasvisten käytön voisi jopa kaksinkertaistaa.

– Lähes kaikilla vastaanotolleni tulevista asiakkaista keskeisenä haasteena on kasvisten, hedelmien ja marjojen riittävä saanti, sanoo ravitsemusterapeuttina työskentelevä Leena Putkonen.

Putkosen mukaan kasvisten riittävä syönti on haasteena kaikilla, riippumatta perheiden taloudellisista tilanteista ‒ joskin rahavaikeudet hankaloittavat tilannetta entisestään. Saman on havainnut perheiden parissa ruokakasvatustutkimusta tekevä ravitsemusterapeutti Kaisa Kähkönen.

– Kasvisten käyttö perheissä on hyvin polarisoitunut. On paljon perheitä, jossa kasviksia syödään hyvin, mutta on myös niitä, joissa ei ole ollenkaan resursseja terveyttä edistävän ruokavalion kehittämiselle.

Suurimmiksi syiksi kasvisten vähäiseen saantiin asiantuntijat arvioivat erityisesti arjen kiireen ja puutteelliset ruoanvalmistustaidot. Ne johtavat helposti siihen, ettei ole aikaa tai mahdollisuutta miettiä erilaisia käyttötapoja kasviksille.

‒ Iänikuiset kurkkuviipaleet lautasen reunalla alkavat helposti tympimään, jos niille ei osata keksiä vaihtoehtoja, Putkonen antaa esimerkin.

Myös suomalaisten mielikuva kasvispuolivalmisteista ja niiden ravintoarvosta voisi olla positiivisempi: todellisuudessa esimerkiksi pakastus, kuivatus tai jauhaminen eivät juuri muuta elintarvikkeiden vitamiini- tai kivennäisainepitoisuuksia. Tärkeintä on, että kasviksia syödään, se missä muodossa niitä syödään, on sivuseikka.

– Hyvä käytännön vinkki ikääntyneiden kasvisten ja hedelmien käytön lisäämiseksi on esimerkiksi smoothieiden ja täysmehujen kohtuullinen käyttö, sanoo ravitsemusasiantuntija Satu Jyväkorpi.

Ravitsemusasiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että keinoja kasvisten ja hedelmien käytön lisäämiseen on olemassa. Tärkeään rooliin nousee nykyistä kekseliäämpi ja houkuttelevampi ravitsemuskasvatus ja -viestintä, joita suomalaiset vastaanottavat monelta taholta terveydenhuollon ammattilaisista kotitalousopettajiin ja mediasta personal trainereihin. Terveellisyyden sijaan kannattaisi välillä nostaa esiin muita lähestymistapoja ja argumentteja.

– Mahtava esimerkki onnistuneesta ravitsemusviestinnästä on Satokausikalenteri. Sen avulla kasvisten käytön monipuolistaminen onnistuu kuin itsestään ja satokauden herkuista saa parhaan hyödyn irti, kiteyttää Putkonen.

Hyvänä esimerkkinä innovatiivisesta toiminnasta on myös aistilähtöinen ruokakasvatus, jossa lasten kanssa tutustutaan erilaisin kasviksiin kaikkien aistien avulla ja keskustellaan kokemuksista myönteisessä ilmapiirissä.

Kaisa Kähkönen, Leena Putkonen ja Satu Jyväkorpi olivat mukana eurooppalaisen Fruit Juice Matters -ohjelman järjestämässä asiantuntijapaneelissa marraskuussa. Paneelissa etsittiin syitä suomalaisten liian vähäiseen kasvisten ja hedelmien saantiin ja ideoitiin yhdessä yleisön kanssa keinoja käytön lisäämiseen.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kansainvälinen bio- ja kiertotaloustapahtuma toukokuussa Turussa

Turussa järjestetään toukokuussa ensimmäinen kansainvälinen bio- ja kiertotaloustapahtuma SmartCHEM summit 2018. Puhujina tapahtumassa on bio- ja kiertotalouden edelläkävijäyrityksiä, startupeja sekä kansainvälisiä vieraita. Tapahtuma on osa Euroopan suurinta vuosittaista ympäristöalan tapahtumaa EU Green Weekiä, jonka teemana on Green Cities for Greener Future .

Ilmastomallit ennustavat muutoksia pohjoisten jokien virtaamiin ja eliöstöön

Suomen virtavesien lajien elinalueet siirtyvät pohjoista kohti lämpötilan kasvaessa ilmastonmuutoksen myötä. Jokien virtaamien vuodenaikaisvaihtelu muuttuu nykyistä epäsäännöllisemmäksi. Lajiston muutokset ovat suurempia pienissä latvapuroissa kuin suurissa joissa, selviää Suomen ympäristökeskuksen ja Oulun yliopiston tutkimuksesta.

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu auttaa työttömiä pois toimeentulotuelta

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu on alkanut kuudessa kunnassa. Kokeilukunnat ovat Kangasala, Kemijärvi, Kuopio, Raisio, Tampere ja Tornio. Tavoitteena on saada pitkään työttömänä olleita pois toimeentulotuelta. Moni heistä tarvitsee siihen nykyistä enemmän ja varhemmin apua.

Beethovenin messu pitkäperjantaina Tuomiokirkossa

Kaisa Ranta.

Turun filharmoninen orkesteri esittää Ludwig van Beethovenin C-duurimessun pitkäperjantaina 30. maaliskuuta kello 18 Turun tuomiokirkossa. Messun lisäksi konsertissa kuullaan Beethovenin kuorokantaatti Meerestille und glückliche Fahrt .

Työntekijämäärä jatkoi kasvua alkuvuonna

Työntekijämäärät Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä kasvoivat tammikuussa 6,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Kasvu henkilöstövuokrausalalla oli edelleen kovaa, ja viime vuoden lopulla alkanut nousu satama-alan työntekijämäärissä jatkui.

Kysely: Vain noin puolet suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä

Enefitin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 56 prosenttia suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä kuukaudessa. Lähes 70 prosenttia olisi valmis hillitsemään sähkönkulutustaan, jos sähköyhtiö tarjoaisi siihen välineitä. Joka kolmas suomalainen uskoo voivansa vähentää sähkönkulutustaan viidenneksellä.

Turussa järjestetään Japani-päivä

Turussa järjestetään Japani-päivä Turun työväenopistolla ja Turun yliopiston Publicumissa. Kaikkiin tilaisuuksiin on yleisöllä vapaa pääsy.

Urheilu

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!