Leffassa: Lottovoitto pakottaa isojen kysymysten äärelle

Eevi ja Kari joutuvat pohtimaan elämäänsä uudelleen, kun suomalainen lauantaiunelma, päävoitto lotossa, kolahtaa omalle kohdalle. Eevi ja Kari joutuvat pohtimaan elämäänsä uudelleen, kun suomalainen lauantaiunelma, päävoitto lotossa, kolahtaa omalle kohdalle. Kuva: Somero-Lehti

Ei ihme, että Anna-Leena Härkösen Kaikki oikein -romaani on muutaman vuoden sisällä sovitettu sekä teatterin lavalle, että nyt valkokankaalle. Kirja käsittelee ihmiselämän perustavanlaatuisia kysymyksiä kuten sitä, mikä elämässä todella on tärkeää. Kun se paketoidaan suomalaisittain hyvin samaistuttavaan unelmaan, lottovoittoon, lupaavat ainekset ovat kasassa. Kirjassa Härkönen onnistuukin tekemään paketista viihdyttävän ja samaan aikaan ajatuksia herättävän lukukokemuksen.

Kaikki oikein -elokuva on Lenka Hellstedtin ohjaama ja yhdessä Jenny Dahlströmin kanssa käsikirjoittama. Se kertoo keskiluokkaisessa parisuhteessa elävästä Eevistä (Elsa Saisio) ja Karista (Antti Luusuaniemi). Heidän arkensa on hyvin tavallista, kunnes kohdalle osuu loton päävoitto ja pankkitilin saldo paisuu 15 miljoonalla.

Samalla kun lottovoitto mahdollistaa villeimpienkin unelmien toteuttamisen, se repäisee tutun arjen jalkojen alta. Eevi ja Kari joutuvat kysymään itseltään isoja kysymyksiä elämästä, eikä uuteen tilanteeseen sopeutuminen suju kasvukivuitta.

Käsikirjoituksessa on pieniä eroja kirjaan, mutta kokonaisuuden kannalta ne eivät ole kovin merkittäviä muutoksia. Käsikirjoitus tavoittaa onnistuneesti kirjan hengen. Taustalla on vakavia kysymyksiä, mutta niiden käsittelytapa on melko kepeä ja viihteellinen.

Elokuvan näyttelijävalinnat ovat onnistuneet varsin hyvin. Molemmat pääosanäyttelijät tekevät hyvää työtä. Sivuosista eniten tilaa saa Jenni Kokanderin esittämä Virve, jolla on yhteistä menneisyyttä Eevin kanssa. Virven hahmon kautta käsiteltävät sivujuonteet ovat olennaisia elokuvan isojen teemojen kannalta. Ne tuovat myös mukavasti syvyyttä Eevin hahmoon.

Elokuvassa ei ole isoja ongelmia. Se kantaa hyvin puolitoistatuntisena.

Pari ongelmaa elokuvassa kuitenkin on. Ensinnäkin Eevin tai Karin hahmot eivät ole erityisen pidettäviä. He joutuvat lottovoiton myötä määrittelemään elämäänsä uudelleen, eikä se ole helppoa. Katsojalle heidän kamppailunsa on kuitenkin suhteellisen merkityksetöntä, sillä kumpikaan hahmo ei ole erityisen pidettävä. Elokuvassa Kari ei sentään ole yhtä helposti viinan perässä menevä kuin kirjassa.

Käsikirjoituksen ruuvia olisi voinut myös kiristää enemmänkin. Elokuva käsittelee äkkirikastumisen varjopuolia, mutta sen olisi voinut tehdä väkevämminkin. Jos Eevi ja Kari olisivat joutuneet lottovoiton myötä joutuneet aidosti laittamaan paljon peliin, myös elokuvan suuri kliimaksi olisi tuntunut isommalta.

Ilkka Lappi

Euroopassa todettu korkeapatogeenista H5N6-tyypin lintuinfluenssaa

Korkeapatogeenista H5N6-tyypin lintuinfluenssaa (HPAI H5N6) on todettu Euroopassa joulukuun 2017 ja tammikuun 2018 aikana neljässä maassa. Joulukuun alussa virusta todettiin Alankomaissa ankkatilalla ja luonnonvaraisissa linnuissa, ja sen jälkeen virusta on todettu luonnonvaraisissa linnuissa Sveitsissä, Britanniassa ja Saksassa.

Uudet matkailukartat nostavat esiin Kuninkaantien kohteet ja Suomen kylät

Turun saaristosta itärajalle ulottuvan Kuninkaantien kartta sekä koko Suomen kattava kylämatkailun kartta muistuttavat, että digitalisoituvassa ajassakin paperisessa kartassa on voimaa. Kartat päivittävät vuosisatoja vanhan Kuninkaantien tämän päivän matkailijan kohdelistalle ja tuovat uudella tavalla esiin kiinnostavia kyliä.

Kaskis kuutosena, Mami sijalla 15

Kaskis soli turkulaisravintoiloista äänestyksessä korkeimmalla tilalla, kuudes.

Helsinkiläinen Grön on Suomen paras ravintola. Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksessä seuraaviksi sijoittuivat helsinkiläiset Olo ja BasBas. Äänestyksen tulos julkistettiin maanantaina.

Impivaaran uimahallin vesi todettu uimakelpoiseksi

Impivaaran uimahallin monitoimi-, perhe- ja lastenallas ovat olleet pois käytöstä veden laadun epäselvyyden vuoksi, mutta näytteiden perusteella vesi on nyt todettu uimakelpoiseksi.

Peltipoliisien viikon saldo: lähes 1 300 välähdystä

Turun uudet automaattivalvontakamerat kuvasivat lähes 1 300 ylinopeutta ajanutta ajoneuvoa viikon kuluessa. Eniten ylinopeuksia todettiin Satakunnantiellä, jossa kuvattuja ajoneuvoja oli 675.

Tomas Hradecky tekee paluun kasvattajaseuransa TPS:n riveihin

Tomas Hradecky

TPS saa alkavalle Veikkausliigakaudelle tutun vahvistuksen, kun keskikenttäpelaaja Tomas Hradecky palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. 25-vuotias Hradecky on solminut TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Tomas Hradecky tekee paluun kasvattajaseuransa TPS:n riveihin

Tomas Hradecky

TPS saa alkavalle Veikkausliigakaudelle tutun vahvistuksen, kun keskikenttäpelaaja Tomas Hradecky palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. 25-vuotias Hradecky on solminut TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen.

TPS Salibandy Suomen seitsemänneksi suurin, FBC Turku sijalla 17

Salibandyn suosio jatkuu rekisteröityjien pelaajien ja harrastajien määrällä mitattuna. Vuoden 2017 viimeisen päivän (31.12.) lukema on 59 791 henkilöä. Tästä määrästä Salibandyliiton lisenssinhaltijoita on 57 330.

Jälkipeli: Salibandy veti Kupittaan palloiluhallin täyteen

FBC Turun kotiottelu keräsi reilusti yli tuhat katsojaa. Määrä on seurahistorian suurin ja eräs Suomen suurimmista Divarin yleisömääristä.

Turkulainen salibandy todisti yhden päivänä aikana, miksi laji on uuden Kupittaan palloiluhallin suurin käyttäjä. Yhteensä noin 4 000 katsojaa kahteen peliin on saavutus, josta moni olisi kateellinen. Viisaasti koko halli katsomotiloineen oli varattu päivän salibandyotteluille.

Anne Pohjola hurjasteli 17 tehopistettä Naantalissa

Sunnuntain kohtasivat ringeten SM-sarjan sarjajumbo ja kärki. Vaikka VG-62:lla oli kotietu puolellaan, sarjakärki Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese oli odotetun murskaava. Loppulukemiksi saatiin 2–19. Voiton myötä sarjajohtonsa jo seitsemän pisteen suuruiseksi kasvattanut Lapinlahti varmisti ensimmäisenä joukkueena pudotuspelipaikan.

Menoviikko: Mestaruusliiga poikkeaa Kupittaan palloiluhallissa

Raision Loimu pelaa tammi-helmikuussa kaksi peliä Kupittaan uudessa palloiluhallissa.

Turun uusi palloiluhalli oli jo tammikuun alussa lentopallon näyttämönä, kun Suomen Cupin final four -turnaukset pelattiin Turussa. 17. tammikuuta lentopallo palaa palloiluhalliin, kun Raision Loimu tuo Mestaruusliigaottelunsa Turkuun. Tuolloin kello 18.30 alkavassa ottelussa Loimu mittaa Akaa-Volleyn taidot.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.