Leffassa: Lottovoitto pakottaa isojen kysymysten äärelle

Eevi ja Kari joutuvat pohtimaan elämäänsä uudelleen, kun suomalainen lauantaiunelma, päävoitto lotossa, kolahtaa omalle kohdalle. Eevi ja Kari joutuvat pohtimaan elämäänsä uudelleen, kun suomalainen lauantaiunelma, päävoitto lotossa, kolahtaa omalle kohdalle. Kuva: Somero-Lehti

Ei ihme, että Anna-Leena Härkösen Kaikki oikein -romaani on muutaman vuoden sisällä sovitettu sekä teatterin lavalle, että nyt valkokankaalle. Kirja käsittelee ihmiselämän perustavanlaatuisia kysymyksiä kuten sitä, mikä elämässä todella on tärkeää. Kun se paketoidaan suomalaisittain hyvin samaistuttavaan unelmaan, lottovoittoon, lupaavat ainekset ovat kasassa. Kirjassa Härkönen onnistuukin tekemään paketista viihdyttävän ja samaan aikaan ajatuksia herättävän lukukokemuksen.

Kaikki oikein -elokuva on Lenka Hellstedtin ohjaama ja yhdessä Jenny Dahlströmin kanssa käsikirjoittama. Se kertoo keskiluokkaisessa parisuhteessa elävästä Eevistä (Elsa Saisio) ja Karista (Antti Luusuaniemi). Heidän arkensa on hyvin tavallista, kunnes kohdalle osuu loton päävoitto ja pankkitilin saldo paisuu 15 miljoonalla.

Samalla kun lottovoitto mahdollistaa villeimpienkin unelmien toteuttamisen, se repäisee tutun arjen jalkojen alta. Eevi ja Kari joutuvat kysymään itseltään isoja kysymyksiä elämästä, eikä uuteen tilanteeseen sopeutuminen suju kasvukivuitta.

Käsikirjoituksessa on pieniä eroja kirjaan, mutta kokonaisuuden kannalta ne eivät ole kovin merkittäviä muutoksia. Käsikirjoitus tavoittaa onnistuneesti kirjan hengen. Taustalla on vakavia kysymyksiä, mutta niiden käsittelytapa on melko kepeä ja viihteellinen.

Elokuvan näyttelijävalinnat ovat onnistuneet varsin hyvin. Molemmat pääosanäyttelijät tekevät hyvää työtä. Sivuosista eniten tilaa saa Jenni Kokanderin esittämä Virve, jolla on yhteistä menneisyyttä Eevin kanssa. Virven hahmon kautta käsiteltävät sivujuonteet ovat olennaisia elokuvan isojen teemojen kannalta. Ne tuovat myös mukavasti syvyyttä Eevin hahmoon.

Elokuvassa ei ole isoja ongelmia. Se kantaa hyvin puolitoistatuntisena.

Pari ongelmaa elokuvassa kuitenkin on. Ensinnäkin Eevin tai Karin hahmot eivät ole erityisen pidettäviä. He joutuvat lottovoiton myötä määrittelemään elämäänsä uudelleen, eikä se ole helppoa. Katsojalle heidän kamppailunsa on kuitenkin suhteellisen merkityksetöntä, sillä kumpikaan hahmo ei ole erityisen pidettävä. Elokuvassa Kari ei sentään ole yhtä helposti viinan perässä menevä kuin kirjassa.

Käsikirjoituksen ruuvia olisi voinut myös kiristää enemmänkin. Elokuva käsittelee äkkirikastumisen varjopuolia, mutta sen olisi voinut tehdä väkevämminkin. Jos Eevi ja Kari olisivat joutuneet lottovoiton myötä joutuneet aidosti laittamaan paljon peliin, myös elokuvan suuri kliimaksi olisi tuntunut isommalta.

Ilkka Lappi

Sepänkatua esitetään Puolalan koulun väistötilaksi

Puolalan koulun peruskorjauksen aikana väistötilana aiotaan käyttää Sepänkatu 2:n koulurakennusta.

Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään, että Puolalan koulun peruskorjauksen aikana käytetään väistötilana (3.-6. luokat) Sepänkatu 2:n koulurakennusta ensi kesästä kesään 2020. Lautakunta edellyttää, että ennen käyttöönottoa kiinteistössä tehdään kuntoraportissa mainitut korjaustyöt. Aiemmat sisäilmaongelmat ovat johtuneet pääosin ilmastoinnin riittämättömyydestä 700 opiskelijan lukiossa.

Käsityöläismuseossa voi osallistua pääsiäismunien vierityskilpailuun

Luostarinmäen käsityöläismuseossa voi osallistua pääsiäismunien vierityskilpailuun ja tutustua pääsiäismunien koristeluperinteeseen. Pääsiäislauantaina paikalla on myös sokerileipuri valmistamassa marsipaanista pääsiäistipuja ja -pupuja. Luostarinmäen käsityöläismuseo on avoinna lauantaina ja sunnuntaina 31.3.–1.4. kello 10–18.

Kansainvälinen bio- ja kiertotaloustapahtuma toukokuussa Turussa

Turussa järjestetään toukokuussa ensimmäinen kansainvälinen bio- ja kiertotaloustapahtuma SmartCHEM summit 2018. Puhujina tapahtumassa on bio- ja kiertotalouden edelläkävijäyrityksiä, startupeja sekä kansainvälisiä vieraita. Tapahtuma on osa Euroopan suurinta vuosittaista ympäristöalan tapahtumaa EU Green Weekiä, jonka teemana on Green Cities for Greener Future .

Ilmastomallit ennustavat muutoksia pohjoisten jokien virtaamiin ja eliöstöön

Suomen virtavesien lajien elinalueet siirtyvät pohjoista kohti lämpötilan kasvaessa ilmastonmuutoksen myötä. Jokien virtaamien vuodenaikaisvaihtelu muuttuu nykyistä epäsäännöllisemmäksi. Lajiston muutokset ovat suurempia pienissä latvapuroissa kuin suurissa joissa, selviää Suomen ympäristökeskuksen ja Oulun yliopiston tutkimuksesta.

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu auttaa työttömiä pois toimeentulotuelta

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu on alkanut kuudessa kunnassa. Kokeilukunnat ovat Kangasala, Kemijärvi, Kuopio, Raisio, Tampere ja Tornio. Tavoitteena on saada pitkään työttömänä olleita pois toimeentulotuelta. Moni heistä tarvitsee siihen nykyistä enemmän ja varhemmin apua.

Beethovenin messu pitkäperjantaina Tuomiokirkossa

Kaisa Ranta.

Turun filharmoninen orkesteri esittää Ludwig van Beethovenin C-duurimessun pitkäperjantaina 30. maaliskuuta kello 18 Turun tuomiokirkossa. Messun lisäksi konsertissa kuullaan Beethovenin kuorokantaatti Meerestille und glückliche Fahrt .

Työntekijämäärä jatkoi kasvua alkuvuonna

Työntekijämäärät Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä kasvoivat tammikuussa 6,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Kasvu henkilöstövuokrausalalla oli edelleen kovaa, ja viime vuoden lopulla alkanut nousu satama-alan työntekijämäärissä jatkui.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!