Paljun käytölle ei pakkasrajaa

Kuva: Per Ottar Walderhaug

Nykyaikaista kylpytynnyriä voi käyttää ympäri vuoden, myös talven kovimmilla pakkasilla, korostaa Kiramin myyntiassistentti Antti Eskola. Materiaalit ja ohjeidenmukainen käyttö takaavat, että palju kestää talvikäyttöä sekä tyhjänä talvehtimista.

– Pakkasrajaa paljun käytölle ei ole, joten oman fiiliksen mukaan voi kylpytynnyriä käyttää talvella. Paljuilu on erittäin rentouttavaa tähtitaivaan alla kirpakassa pakkasessa. Kylpytynnyri säilyy ulkosalla säästä riippumatta, sanoo Eskola.

Talvella lämmittämiseen kannattaa varata hieman enemmän aikaa. Tärkeää on muistaa myös laittaa kansi päälle, jotta lämpö ei karkaa.

– Lämpöolosuhteista riippuen lämmitysaikaa voi varata noin puolesta tunnista tuntiin enemmän kuin kesällä. Lämmitysaikaan vaikuttaa eniten veden alkulämpötila, sillä lämmitys kestää kauemmin, jos vesi otetaan esimerkiksi avannosta.

Käytön jälkeen palju kannattaa heti tyhjentää, etteivät pakkaselle arat osat, kuten kamiina ja tyhjennysputki, jäädy rikki.

– On kuitenkin huolehdittava ennen tyhjennystä, ettei kamiinaan jää kytemään edes hiillosta, sillä paljun ollessa tyhjä on hiilloskin riittävän kuuma vaurioittamaan kamiinan sisäosaa.

Paljuja hankitaan eniten keväällä ja kesällä samaan aikaan, kun tehdään muitakin pihatöitä. Mutta myös joulusta sekä alkukeväästä on tullut paljusesonkeja.

– Mitään estettä kylpytynnyrin asentamiselle talvellakaan ei ole. Tilapäisen sijoituksen voi tehdä tasaiselle ja kantavalle paikalle. Kevään tullen voi tehdä lopulliset ratkaisut asennuksen kanssa, kun valmistelee tukevan murskepedin, laatoituksen tai pation, Eskola kertoo.

Kiramin tehtaalla Sastamalassa kootaan yli 5 000 paljua vuodessa. Kolmannes paljuista menee vientiin. Tärkeitä vientimaita ovat Hollanti, Ruotsi ja Itävalta.

Sijoita palju sopivalle etäisyydelle sisätiloista, jotta matka ei pakkasellakaan ole liian pitkä. Varaa veden lämmittämiseen talvella hiukan enemmän aikaa. Suojaa allas lämmityksen aikana kannella, ettei lämpö haihdu.

Tyhjennä palju käytön jälkeen heti, kun tulipesästä on hiillos sammunut. Pese allas, tyhjennä tulipesä tuhkasta ja suojaa palju kannella. Kylpiessä kannattaa käyttää kylpyhattua tai pipoa, ettei kehon lämpö haihdu pään kautta.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Puuta käytetään energiaksi aiempaa enemmän

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Itämerestä nostettiin 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä

Raisioaquan Baltic Blendille asettamat ympäristötavoitteet toteutuivat viime vuonna. Merestä nostettiin Itämerirehun valmistamiseksi 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä. Tämä ylittää koko kotimaisen kalankasvatuksen vuosittaisen fosforikuormituksen ja tiputtaa typen kuormitusta 75 prosenttia.

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!