Hyvän olon lähtölaukaus -tapahtumasta vinkkejä liikuntaharrastuksen aloittamiseen

Hyvän olon lähtölaukaus -tapahtuma järjestetään keskiviikkona 10. tammikuuta kello 17.30–19.30 Holiday Club Caribiassa. Ohjelmassa on kello 17.30 lääketieteen tohtori, vt. erikoislääkäri Harri Helajärven (Paavo Nurmi -keskus) luento aiheesta Pystyn, näytän ja kykenen. Uutta asennetta hyvinvointiin.

Kello 18.15 Turun kaupungin liikuntapalvelukeskus, Paavo Nurmi -keskus ja Turun kaupungin hyvinvointitoimiala esittelevät liikunta-, hyvinvointi- ja kuntotestauspalveluja.

– Tule kuulemaan, miten opit kannustamaan itseäsi motivoivalla tavalla sekä tunnistamaan itsellesi tärkeitä asioita ja keinoja, joiden avulla onnistut tavoitteissasi, kehottavat Harri Helajärvi ja liikuntapalveluvastaava Satu Revonsuo Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksesta.

Tapahtumassa esitellään Leidit liikkeellä, Upeat leidit, Hikinen tusina, Kuntokonkarit ja ylipainoisten liikuntatuotteet Ihanaiset naiset ja Raskas sarja. Luentojen jälkeen on mahdollisuus keskustella liikunnasta asiantuntijoiden kanssa, saada apua parhaimman liikuntamuodon löytämisessä ja konkreettisia vinkkejä. Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksen ja Paavo Nurmi -keskuksen järjestämään tapahtumaan ovat tervetulleita sekä naiset että miehet.

Leidit liikkeellä, Hikinen tusina ja Kuntokonkarit-ryhmissä voi tutustua erilaisiin lihaskuntotunteihin ja pallopeleihin. Viikko-ohjelmissa on lähes 30 erilaista liikuntavuoroa. Mukaan voi mennä juuri niin moneen ryhmään kuin haluaa oman aikataulun mukaan. Vuoroille ei ole ennakkoilmoittautumista. Tunnit on toteutettu yhteistyössä turkulaisten urheiluseurojen kanssa.

Hikinen tusina on tarkoitettu miehille, jotka etsivät mukavaa tapaa liikkua eri lajien parissa. Tusinan eri vuorot tarjoavat useana päivänä viikossa mahdollisuuden hikoiluun. Vuoroille voi osallistua ilman ennakkoilmoittautumista.

Leidien ryhmä on tarkoitettu säännöllistä liikuntaa aloitteleville alle 65-vuotiaille naisille. Leidit ovat edullinen ja helppo tapa aloittaa liikunta. Lajivalikoimasta löytyy kaikkea vauhdikkaista pallopeleistä rauhallisiin kehonhuoltotunteihin.

Kuntokonkareissa yli 55-vuotiaat naiset ja miehet voivat tutustua erilaisiin liikuntalajeihin edullisesti. Kuntokonkareissa ei ole yläikärajaa. Tarjolla on esim. keilailua, tanssia ja kehonhuoltotunteja sekä pallopelejä.

Leidit liikkeellä, Hikisen tusinan ja Kuntokonkarien syyskausi (8.1.–6.5.) maksaa 70 euroa turkulaisilta ja 105 euroa ulkopaikkakuntalaisilta. Turkulaisten työttömien, työkyvyttömyyseläkeläisten, opiskelijoiden ja eläkeläisten hinta on 40 euroa kaudelta. Ulkopaikkakuntalaisten vastaava hinta on 60 euroa.

Upeat leidit, Ihanaiset naiset ja Raskas sarja -liikuntakurssit sopivat työikäisille henkilöille, joilla on ylipainoa ja jotka haluaisivat lisätä liikkumista turvallisesti. Painoindeksisuositus Upeat leidit -kurssille on 25–29.9. Ihanaiset naiset ja Raskas sarja -kurssien BMI-suositus on yli 30. Kurssien nettisivuilta löytyy laskuri, jossa voi tarkistaa oman painoindeksin. Kevään kurssien ilmoittautuminen on käynnissä.

Upeat leidit -kurssi maksaa 30 euroa turkulaisilta ja 45 euroa muilta. Alennusryhmien hinnat ovat 20 ja 30 euroa. Ihanaiset naiset ja Raskas sarja maksavat 55 euroa turkulaisilta ja 83 euroa muilta. Vastaavat alennusryhmähinnat ovat 40 ja 60 euroa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Perusopetuksen innovaatio- ja kokeiluhaku avattu

Opetushallitus on avannut kuuden miljoonan euron avustushaun perusopetuksen innovatiivisiin kehittämishankkeisiin ja kokeiluihin. Haku mahdollistaa uusien tapojen tuomisen koulutuksen kehittämiseen, oppimisen uudistumiseen sekä yhteisölliseen kehittämiseen. Kokeilu- ja innovaatiotoiminnan edistäminen on osa peruskoulun uudistamisen kärkihanketta ja Uusi peruskoulu -ohjelman toimeenpanoa.

Turku valittu mukaan maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun

Janika Takatalo.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on keskiviikkona päättänyt maksuttoman varhaiskasvatuksen valtionavustuksista. Kokeilu koskee viisivuotiaita ja sen laajuus on 20 viikkotuntia. Kokeiluun otettiin hakemusten perusteella 20 kuntaa, ja Varsinais-Suomesta mukana ovat Turku, Salo, Somero ja Taivassalo. Kokeilu alkaa ensi syksynä ja kestää vuoden.

Loimaan 90 miljoonan Eurojackpot tehtiin omilla numeroilla

Loimaan voittoisa Eurojackpot-peli tehtiin pelaajan omilla numeroilla. Veikkauksella ei ole vieläkään tietoa voittajista. Voiton lunastusaikaa on jäljellä vielä lähes 11 kuukautta. Viimeinen mahdollinen lunastuspäivä on 11.2.2019.

Noin 80 prosenttia suomalaisista haluaisi liikkua enemmän

Yli puolet (60 %) suomalaisista ei ulkoile päivittäin, ja joka viides (22 %) ei edes viikoittain. Tuoreen tutkimuksen mukaan suurin hidaste liikkumiselle on saamattomuus. Neljä viidestä vastaajasta haluaisi liikkua nykyistä enemmän.

Narsissit koristavat jälleen Teatterisiltaa

Teatterisilta saa jälleen koristeekseen narsisseja.

Turku toivottaa kevään tervetulleeksi aurinkoisin narsissi-istutuksin. Teatterisillan kaiteet koristellaan Tête-à-Tête-narsisseilla keskiviikkona 21. maaliskuuta ja samaa lajiketta tuodaan Yliopistonkadun kävelykadulle torstaina 30. maaliskuuta.

Puolustusvoimien ja poliisin yhteistyötä kehitetään

Puolustusvoimien poliisille antamaa virka-apua koskevien säännösten toimivuutta arvioidaan. Sisäministeriön asettaman hankkeen tavoitteena on ajantasaistaa säännöksiä niin, että ne turvaavat poliisin toimintaedellytykset tietyissä terrorismirikoksiin liittyvissä tilanteissa, joissa puolustusvoimat voi antaa voimankäyttöä sisältävää virka-apua poliisille.

Konkurssien määrä kasvoi tammi–helmikuussa peräti 82 prosenttia

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–helmikuussa pantiin vireille 515 konkurssia, mikä on 232 konkurssia (82,0 prosenttia) enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 2 485, mikä on 1 157 henkilöä (87,1 prosenttia) enemmän kuin edellisvuonna. Vuonna 2017 tammi–helmikuussa vireille pantujen konkurssien määrä oli poikkeuksellisen matala, mikä johtui tuolloin verohallinnon tekemien konkurssihakemusten poikkeuksellisen pienestä määrästä.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!