Mari K. Niemi Vaasan yliopiston InnoLab-tutkimusalustan johtajaksi

Mari K. Niemi. Mari K. Niemi. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Valtiotieteiden tohtori Mari K. Niemi, 43, on nimitetty Vaasan yliopiston uuden Innovation and Entrepreneurship InnoLab -tutkimusalustan johtajaksi. Hän aloitti tehtävässä 5. tammikuuta.

Uuden InnoLab -tutkimusalustan tehtävänä on tukea Vaasan yliopiston kehittymistä entistäkin tutkimuspainotteisemmaksi yliopistoksi.

– Keskeisiä tavoitteita ovat muun muassa ulkoisen tutkimusrahoituksen määrän kasvattaminen ja erilaisten uudistumista edistävien mahdollisuuksien hyödyntäminen, Niemi toteaa.

– Tutkimustaustansa, työkokemuksensa ja erittäin laajojen verkostojensa kautta Mari K. Niemellä on vahvaa osaamista ulkoisen rahoituksen hankinnasta, kansainvälisistä hankkeista sekä tutkimuksen vaikuttavuudesta ja uusimmasta tiedeviestinnästä, sanoo Vaasan yliopiston rehtori Jari Kuusisto.

InnoLab ei ole perinteinen kiinteä organisaatio, vaan muokkautuva ja uudistuva.

– Yksi ensimmäisiä tehtäviäni on tutustua Vaasan yliopiston tutkijoihin ja heidän hankkeisiinsa. Näin heidän asiantuntemuksensa tulee laajasti hyödynnettyä ja pääsemme yhdessä miettimään, miten InnoLab voi palvella heitä ja millaisia mielenkiintoisia tutkimushaasteita se voi tarjota, Niemi toteaa.

Niemi on viestintään erikoistunut poliittisen historian dosentti ja Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija. Hän työskentelee tällä hetkellä vierailevana tutkijana Valencian yliopiston Ihmisoikeusinstituutissa Espanjassa. Maaliskuusta 2013 joulukuuhun 2016 Niemi työskenteli vierailevana tutkijana journalismin oppiaineessa Strathclyden yliopistossa Skotlannissa. Hän on väitellyt valtiotieteiden tohtoriksi Turun yliopistossa vuonna 2014.

Niemi on aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija ja tieteen puolestapuhuja, kysytty kommentaattori sekä Suomen Kuvalehden blogisti. Vuonna 2015 Tieteentekijöiden liitto valitsi Niemen Vuoden tieteentekijäksi.

– Niemi on erittäin aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä ja vaikuttaja. Hän ymmärtää esimerkiksi joukkoistamisen uudistuksen ajurina, jolloin kokonaisista käyttäjäyhteisöistä tulee palveluiden tai tuotteiden kehittäjiä. Samaa periaatetta voimme hyödyntää myös opiskelijoiden oppimiseen ja tutkimukseemme, toteaa Kuusisto.

– Ensimmäinen tutkintoni on luovalta alalta, ja olen tehnyt uraa myös yrityselämässä. Viimeiset viisi vuotta olen asunut ulkomailla. Uskon, että monipuolinen taustani auttaa minua näkemään tutkimusta useista eri näkökulmasta. InnoLabin johtajana roolini on toimia myös innovaatioajatteluun herkistäjänä niin, että mahdollisuuksia tutkimuksesta syntyviin innovaatioihin voitaisiin hahmottaa jo hankkeiden suunnitteluvaiheessa, Niemi sanoo.

Vaasan yliopisto investoi merkittävästi tutkimukseen ja toiminnan kehittämiseen tulevien vuosien aikana.

– Panostamme merkittävästi Tenure track -rekrytointeihin eli professoreiden urapolkuihin, joita InnoLabiinkin tulee useita. Näin varmistamme riittävät resurssit merkitykselliseen tutkimukseen yhteistyössä yliopiston nykyisten tutkijoiden sekä kumppaneidemme kanssa, Kuusisto toteaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Itämeren silakoissa yhä vähemmän ympäristömyrkkyjä

Silakoiden dioksiinien ja PCB-yhdisteiden pitoisuudet ovat pienentyneet alle puoleen 2000-luvulla

Pohjanlahdelta ja Suomenlahdelta pyydettyjen silakoiden dioksiinien ja PCB-yhdisteiden pitoisuudet ovat pienentyneet alle puoleen 2000-luvulla, selviää uudesta tutkimuksesta. Dioksiinien ja PCB-yhdisteiden päästöjä on rajoitettu voimakkaasti kansainvälisin sopimuksin ja rajoituksin, mikä näkyy mittaustuloksissa.

Kuluttaja-asiamies jatkaa harhaanjohtavien vertailuhintojen valvontaa

Kuluttaja-asiamies on joutunut puuttumaan viime vuosina toistuvasti etenkin urheiluväline- ja huonekaluliikkeissä käytettyyn kuluttajia harhaanjohtavaan tapaan markkinoida alennuksia. Neljä tapausta on käsiteltävänä markkinaoikeudessa. Kuluttaja-asiamies muistuttaa kaikkia yrityksiä, että on kuluttajansuojalain vastaista ilmoittaa tuotteiden hinta alennetuksi prosenttialennuksena tai vertailuhintaa käyttäen, mikäli alennuksen laskemisen lähtökohtana on käytetty tuotteen hintaa, jota ei ole kuluttajilta samassa myyntipaikassa aikaisemmin peritty. Sama käytäntö koskee myös verkkokauppoja.

Koko perheen pääsiäismusikaali Kaarinan kirkossa

Kaarinan kirkossa kuullaan pääsiäismusikaali.

Kaarinan kirkossa palmusunnuntaina soiva musikaali kertoo Jeesuksen elämästä ja pääsiäisen ajan tapahtumista erityisesti lapsille sopivalla tavalla, vanhempia unohtamatta. Tarinaa kuljetetaan Lasten virsi -kirjasta valittujen laulujen avulla.

Lindorffin myynti Lowellille päätökseen

Lowell on Suomessa uusi, kunnianhimoinen luotonhallinnan palveluyritys, jonka toimintakenttä kattaa Euroopan kypsimmät ja data-pohjaisimmat luottomarkkinat.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!