Vauvaperhekahvilasta tukea vanhemmuuteen

Heli Lehtonen (vas) ja Eino sekä Anna Hellsten ja Joda nauttivat perhekahvilan tunnelmasta. Heli Lehtonen (vas) ja Eino sekä Anna Hellsten ja Joda nauttivat perhekahvilan tunnelmasta.

Jaanin seurakuntatalolla Itäharjulla käy joulukuisena perjantaiaamupäivänä iloinen vilske. Käynnissä on Katariinanseurakunnan vetämä vauvaperhekahvila ensimmäisen lapsen saaneille perheille. Lähestyvän joulun kunniaksi kävijöille on tarjolla kahvin ja voileipien lisäksi myös riisipuuroa.

Helmikuussa 2016 alkaneessa kahvilassa käy viikoittain kymmenisen vanhempaa lapsineen. Jotkut vauvat ovat ehtineet ihmetellä maailmaa vasta kuukauden verran, vanhimmat puolestaan ovat keränneet ikää mittariin jo runsaan vuoden.

– Suurin osa perheistä aloittaa kahvilassa käymisen vauvan ollessa noin neljän kuukauden ikäinen. Silloin on jo helpompaa liikkua ja itsevarmuus vauvan käsittelyssä on kasvanut, kertoo perhekahvilaa ohjaava Katariinanseurakunnan perhetyöntekijä Jaana Heinonen.

Viikoittain järjestettävässä kahvilassa on vapaan seurustelun lisäksi myös ohjattu toimintatuokio. Se voi sisältää esimerkiksi muskarin tai värimaalausta, jossa vauvat saavat maalata taideteoksia hedelmäsoseilla.

Vauvaperhekahvilan pyörittämiseen ryhdyttiin Heinosen aloitteesta.

– Kahvilan tavoitteena on tarjota perheille vertaistukea ja mahdollisuus tutustua muihin vanhempiin.

Vuoden ja kolmen kuukauden ikäisen Jodan vanhemmat Anna ja Janne Hellsten ovat käyneet poikansa kanssa kahvilassa vuoden ajan. Perhe on pitänyt toiminnasta suuresti.

– On ollut mukavaa vaihtaa kokemuksia muiden vanhempien kanssa. Kaikki kuitenkin käyvät suunnilleen samat vaiheet läpi lasten kanssa, Anna Hellsten pohtii.

Myös perheen miesväki on viihtynyt kahvilassa. Pieni Joda pitää erityisesti musiikkihetkistä. Kolmivuorotyötä tekevä Janne Hellsten yrittää ehtiä paikalle työvuorojen salliessa. Hänkin kokee isänä saaneensa tukea vanhemmuuteen kahvilasta.

– Uskon, että isät tulisivat mielellään mukaan tällaisiin kahviloihin useamminkin, elleivät olisi monesti aamupäivisin töissä.

Myös kuusikuisen Einon äiti Heli Lehtonen sanoo kahvilassa käymisen olevan antoisaa.

– Täällä on mahdollisuus aikuisseuraan, mikä on lapsen kanssa kotona ollessa tärkeää. Esikoisen synnyttyä päivien sisältö muuttui hetkessä. Olen saanut kahvilasta vertaistukea uuteen elämäntilanteeseen.

Perhetyöntekijä Jaana Heinonen painottaa kahvilan olevan tarkoitettu kaikille uskonnosta riippumatta.

– Yhteiskunta luo nykyään paineita perheille. Toivon täältä välittyvän lähimmäisenrakkautta kävijöille.

Tiina Pitkänen

Kansantalouden tuotanto entisellä tasolla

Kausitasoitettu tuotanto oli tammikuussa edelliskuukauden tasolla. Työpäiväkorjattu tuotanto oli 0,9 prosenttia ylemmällä tasolla kuin vuotta aiemmin. Joulukuun 2017 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 2,7 prosenttia (oli 3,6) edellisvuoden joulukuusta. Tarkentuminen johtui tietojen täsmäyttämisestä neljännesvuositilinpitoon.

Maaliskuu ollut 3-4 astetta tavanomaista kylmempi

Talvi pitää otteessaan myös Aurajokea, jonka jäällä oli sunnuntaina iltapäivällä toistakymmentä luistelijaa

Maaliskuu on ollut 3-4 astetta tavanomaista kylmempi, kertoo Ilmatieteen laitos. Maaliskuu on yhä ehdolla tämän vuosituhannen kylmimmäksi maaliskuuksi. Myös vuosina 2006 ja 2013 maaliskuu oli kylmä.

Nooat ensi-iltaan Manillassa

Aurinkobaletin ja Tehdas Teatterin yhteistuotanto NOOAT – sillä hän oli herralle mieluinen saa ensi-iltansa 23. maaliskuuta Aurinkobaletin Manilla-teatterissa. Nukketeatteria ja nykytanssia yhdistelevä teos leikittelee Raamatun ikiaikaisella tarinalla yhdistellen siihen omaehtoista maailmanluomista.

Hippoksentiellä paloi asuntovaunu

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Hippoksentiellä paloi asuntovaunu sunnuntaina iltapäivällä.

Suomen riistakeskus: Supikoira ja minkki haitallisia vieraslajeja

Minkki.

Supikoira ja minkki lukeutuvat Suomen luontoon kuulumattomiin vieraslajeihin. Riistakeskuksen mukaan niiden vaikutus alkuperäisluonnon monimuotoisuudelle on selkeästi haitallinen. Erityisesti herkät saaristo- ja kosteikkoalueet ovat alttiita supikoiran ja minkin saalistusvaikutukselle. Tutkimusten perusteella saalistusvaikutus heikentää erityisesti linnusto ja sammakkoeläinten monimuotoisuutta, mutta vaikutukset voivat myyriin kohdistuvan saalistuksen myötä ulottua aina kasvillisuuteen asti.

Julkisyhteisöjen alijäämä pieneni 1,3 miljardia euroa

Julkisyhteisöjen sulautetut kokonaistulot kasvoivat 0,9 miljardia vuoden 2017 neljännellä neljänneksellä edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä. Sulautetut kokonaismenot pienenivät edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä 0,4 miljardia euroa. Tulojen ja menojen erotuksena laskettava julkisyhteisöjen alijäämä (nettoluotonotto) pieneni 1,3 miljardilla eurolla.

Kaupunki
Urheilu

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Menoviikko: Kohti pitkää kevättä

Ikuisuuskysymys, milloin yleisö löytää sankoin joukoin Turkuhalliin, kun TPS:llä on aito mahdollisuus pelata keväällä isoista asioista.

TPS:n jääkiekkomiehistö aloittaa taipaleensa tämän kevään pudotuspeleissä kotiottelulla tiistaina 20. maaliskuuta kello 18.30. Vastaan asettuu SaiPa. Kuten aina, puolivälierät on tiivis rypistys. Paras seitsemästä ottelusarja on ohi viimeistään 31. maaliskuuta.

EKS uusi pronssimitalinsa

RNK Flyers ja Espoon Kiekkoseura pelasivat pronssimitaleista Raisiossa. Neljännen kerran viimeisen viiden vuoden aikana pronssiottelussa pelannut EKS otti vierasvoiton maalein 6–4 ja uusi pronssinsa viime vuodelta.

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!