Allas-Laviksessa vesi antaa vastuksen valssille

Allas-Laviksessa kotimainen tanssimusiikki siivittää jumppailua, jossa humpataan itsekseen ryhmässä. Paria ei tarvita, eikä tanssiaskelia tarvitse ennakkoon osata. Allas-Laviksessa kotimainen tanssimusiikki siivittää jumppailua, jossa humpataan itsekseen ryhmässä. Paria ei tarvita, eikä tanssiaskelia tarvitse ennakkoon osata. Kuva: Allas-Lavis

Suomi-iskelmien soidessa altaassa riittää vauhtia, kun Allas-Lavis tunnilla pistetään polkaksi. Lattiatunneilta tutun lavatanssijumppa Laviksen ”kolmen hoon sääntö” on helppoa, hauskaa ja hikistä. Allas-Laviksessa ainoa ero on se, että homma on hikisen sijaan vetistä. Periaatteessa kyse on samasta tunnista, mutta vedessä kaikki on kuitenkin toisin.

– Ei tätä ehkä tanssimiseksi voi vedessä kutsua, mutta liikkumiseksi kuitenkin, personal trainer ja Allas-Lavis ohjaaja Henna Anttalainen nauraa.

Ja toden totta, itseään parkettien partaveitsenä pitävä voi yllättyä siitä, ettei vedessä jalka nousekaan siihen tahtiin kuin tanssilattialla. Hetkittäin tuntuu kuin rautakanki olisi sujahtanut uimapukuun ja askel polkisi paikallaan, vaikka kuinka koettaa heittäytyä tangon vietäväksi. Altaan reunalla vauhdikkaasti hyppivän ohjaajan vauhtiin on mahdotonta päästä sillä vedessä liikkeiden suorittaminen sujuu puolet hitaammin.

– Vesi tuo tuntiin oman vastuksensa. Vesi on molempia, sekä haaste että mahdollisuus. se kannattelee ja välillä voi tuntua, että tekee vähän liiankin kevyesti. Tai sitten vastus voi tuntua raskaalta. Mutta vaikka biisi olisi nopeatempoinen, aina voi tehdä omassa tahdissa ja oman kunnon mukaan Anttalainen muistuttaa.

Vedessä liikepankki on hyppyvoittoisempaa kuin lattiatunneilla. Anttalainen on ohjannut Allas-lavista Naantalin kylpylässä vuoden päivät ja Ruissalon kylpylässä tunteja on järjestetty viime syksystä alkaen. Tammikuussa tunnit alkavat myös Petreliuksen uimahallissa ja Kylpylähotelli Caribiassa. Vaikka kyseessä on kotimainen konseptitunti, ohjaajilla on mahdollisuus tehdä tunnista itsensä näköinen.

– Minun tunneillani aloitetaan aina humpalla ja siitä edetään sykettä kohottavaan rokkiin ja tasoitellaan taas salsalla. Tunti päättyy aina viimeiseen valssiin ja venyttelyihin. Väliin voidaan tehdä lihaskuntoa altaassa omankehon painolla tai pitää teematunteja, kertoo Anttalainen.

Allas-Laviksen etu on sama kuin vesiliikunnalla yleensäkin. Se sopii lähes kaikille, myös niille jotka eivätkä esimerkiksi niveliin kohdistuvan rasituksen vuoksi voi muuten tanssia tai jumpata kuivalla maalla. Vaikka altaassa hypitäänkin, vesi pehmentää iskuja, eikä kipukaan tunne samalla tavoin.

– Moni sanoo, että kipu unohtuu vedessä. Kävijöiden ikähaarukka on todella laidasta laitaan nuorista kahdeksankymppisiin. Miehiäkin tunneillani on käynyt säännöllisesti, Anttalainen iloitsee.

Tunnin hauskuus piilee siinä, että uima-altaassa voi unohtaa liikuntasalien kirkkaat valot ja tekstiiliurheilun. Ja vaikka liikehdintä ei aina olisikaan niin sulavaa, itselleen voi nauraa.

– Sanon aina ryhmäläisille, että tyyli on vapaa, eikä kukaan näe sinua vedessä. Jos jalka ei mene oikeaan suuntaan, niin ainakin olet yrittänyt. Hymy huulilla on se Allas-Laviksen juttu. Tässä ei tarvitse olla niin tosissaan, Anttalainen summaa.

Hannele Sivonen

Tieliikennekuolemista 28 itsemurhia viime vuonna

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna tapahtui 4 752 henkilövahinkoon johtanutta tieliikenneonnettomuutta. Onnettomuuksissa kuoli 258 ja loukkaantui 5 911 ihmistä. Loukkaantuneista kahdeksan prosenttia, eli 460 ihmistä, loukkaantui vakavasti. Vuonna 2016 kuolleita oli 12 henkilöä vähemmän ja loukkaantuneita 497 vähemmän kuin vuonna 2015. Menehtyneistä miehiä oli 81 prosenttia ja loukkaantuneista 58 prosenttia.

Saaristomeren Suojelurahasto hakee rahoitettavia hankkeita

Saaristomeren Suojelurahasto rahoittaa Saaristomeren tilan parantamiseen tähtääviä tarkoin kohdennettuja ja tehokkaita hankkeita. Saaristomeren Suojelurahaston avoin rahoitushaku on jatkuva ja siihen voi jättää hakemuksenhakijalle sopivana ajankohtana. Hakuprosessissa Saaristomeren Suojelurahaston hoitokunta käsittelee hankeideat ja hakemukset vähintään kaksi kertaa vuodessa ja tekee esitykset Centrum Balticum -säätiön hallitukselle tuettavista hankkeista.

Markulantie jälleen auki liikenteelle

Liikenne Markulantiellä sujuu jälleen normaalisti. Aamulla Markulantiellä sattui liikenneonnettumuus, jossa Fölin bussi törmäsi henkilöautoon, mutta onnettomuuspaikka on nyt saatu raivattua.

Viemäri- ja vesijohtotyö Kuuvuorenkadulla

Viemäri- ja vesijohtotyö kaventaa ja sulkee ajokaistan Kuuvuorenkatu 7–26:n välisellä alueella 17.1.–29.3. Päivittäinen työaika on kello 7–16. Paikalla liikenteen ohjaajat tarvittaessa, muutoin liikennettä ohjataan liikenneopastein.

Lapsuuden liikunnalla yhteys menestykseen koulutuksessa ja työssä

Liikunta lapsena on yhteydessä vuosien päähän koulutus- ja työurien kehitykseen. Jaana Karin väitöstutkimuksen tulosten mukaan liikunnallisesti aktiivisilla lapsilla oli peruskoulun päättyessä parempi koulumenestys ja aikuisena korkeampi koulutustaso ja korkeammat ansiotulot. He kiinnittyivät paremmin työmarkkinoille kuin lapsena vähän liikkuneet.

Urheilu

Mäkinen tähyää taas ratakuormureiden EM-sarjaan

Mika Mäkinen ajoi edellisen kerran ratakuorma-autojen EM-sarjaa vuonna 2013. Tuolloin hän sijoittui yhteispisteissä kahdeksanneksi.

Auralainen Mika Mäkinen tähtää kaudeksi 2018 ratakuorma-autojen kuninkuusluokkaan eli ratakuorma-autojen EM-sarjaan. Mäkinen nähdään kuluvan vuoden aikana varmuudella osassa EM-sarjan osakilpailuja, mutta koko sarjan kiertäminen on vielä auki.

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Tomas Hradecky tekee paluun kasvattajaseuransa TPS:n riveihin

Tomas Hradecky

TPS saa alkavalle Veikkausliigakaudelle tutun vahvistuksen, kun keskikenttäpelaaja Tomas Hradecky palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. 25-vuotias Hradecky on solminut TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen.

TPS Salibandy Suomen seitsemänneksi suurin, FBC Turku sijalla 17

Salibandyn suosio jatkuu rekisteröityjien pelaajien ja harrastajien määrällä mitattuna. Vuoden 2017 viimeisen päivän (31.12.) lukema on 59 791 henkilöä. Tästä määrästä Salibandyliiton lisenssinhaltijoita on 57 330.

Jälkipeli: Salibandy veti Kupittaan palloiluhallin täyteen

FBC Turun kotiottelu keräsi reilusti yli tuhat katsojaa. Määrä on seurahistorian suurin ja eräs Suomen suurimmista Divarin yleisömääristä.

Turkulainen salibandy todisti yhden päivänä aikana, miksi laji on uuden Kupittaan palloiluhallin suurin käyttäjä. Yhteensä noin 4 000 katsojaa kahteen peliin on saavutus, josta moni olisi kateellinen. Viisaasti koko halli katsomotiloineen oli varattu päivän salibandyotteluille.

Anne Pohjola hurjasteli 17 tehopistettä Naantalissa

Sunnuntain kohtasivat ringeten SM-sarjan sarjajumbo ja kärki. Vaikka VG-62:lla oli kotietu puolellaan, sarjakärki Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese oli odotetun murskaava. Loppulukemiksi saatiin 2–19. Voiton myötä sarjajohtonsa jo seitsemän pisteen suuruiseksi kasvattanut Lapinlahti varmisti ensimmäisenä joukkueena pudotuspelipaikan.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.