Allas-Laviksessa vesi antaa vastuksen valssille

Allas-Laviksessa kotimainen tanssimusiikki siivittää jumppailua, jossa humpataan itsekseen ryhmässä. Paria ei tarvita, eikä tanssiaskelia tarvitse ennakkoon osata. Allas-Laviksessa kotimainen tanssimusiikki siivittää jumppailua, jossa humpataan itsekseen ryhmässä. Paria ei tarvita, eikä tanssiaskelia tarvitse ennakkoon osata. Kuva: Allas-Lavis

Suomi-iskelmien soidessa altaassa riittää vauhtia, kun Allas-Lavis tunnilla pistetään polkaksi. Lattiatunneilta tutun lavatanssijumppa Laviksen ”kolmen hoon sääntö” on helppoa, hauskaa ja hikistä. Allas-Laviksessa ainoa ero on se, että homma on hikisen sijaan vetistä. Periaatteessa kyse on samasta tunnista, mutta vedessä kaikki on kuitenkin toisin.

– Ei tätä ehkä tanssimiseksi voi vedessä kutsua, mutta liikkumiseksi kuitenkin, personal trainer ja Allas-Lavis ohjaaja Henna Anttalainen nauraa.

Ja toden totta, itseään parkettien partaveitsenä pitävä voi yllättyä siitä, ettei vedessä jalka nousekaan siihen tahtiin kuin tanssilattialla. Hetkittäin tuntuu kuin rautakanki olisi sujahtanut uimapukuun ja askel polkisi paikallaan, vaikka kuinka koettaa heittäytyä tangon vietäväksi. Altaan reunalla vauhdikkaasti hyppivän ohjaajan vauhtiin on mahdotonta päästä sillä vedessä liikkeiden suorittaminen sujuu puolet hitaammin.

– Vesi tuo tuntiin oman vastuksensa. Vesi on molempia, sekä haaste että mahdollisuus. se kannattelee ja välillä voi tuntua, että tekee vähän liiankin kevyesti. Tai sitten vastus voi tuntua raskaalta. Mutta vaikka biisi olisi nopeatempoinen, aina voi tehdä omassa tahdissa ja oman kunnon mukaan Anttalainen muistuttaa.

Vedessä liikepankki on hyppyvoittoisempaa kuin lattiatunneilla. Anttalainen on ohjannut Allas-lavista Naantalin kylpylässä vuoden päivät ja Ruissalon kylpylässä tunteja on järjestetty viime syksystä alkaen. Tammikuussa tunnit alkavat myös Petreliuksen uimahallissa ja Kylpylähotelli Caribiassa. Vaikka kyseessä on kotimainen konseptitunti, ohjaajilla on mahdollisuus tehdä tunnista itsensä näköinen.

– Minun tunneillani aloitetaan aina humpalla ja siitä edetään sykettä kohottavaan rokkiin ja tasoitellaan taas salsalla. Tunti päättyy aina viimeiseen valssiin ja venyttelyihin. Väliin voidaan tehdä lihaskuntoa altaassa omankehon painolla tai pitää teematunteja, kertoo Anttalainen.

Allas-Laviksen etu on sama kuin vesiliikunnalla yleensäkin. Se sopii lähes kaikille, myös niille jotka eivätkä esimerkiksi niveliin kohdistuvan rasituksen vuoksi voi muuten tanssia tai jumpata kuivalla maalla. Vaikka altaassa hypitäänkin, vesi pehmentää iskuja, eikä kipukaan tunne samalla tavoin.

– Moni sanoo, että kipu unohtuu vedessä. Kävijöiden ikähaarukka on todella laidasta laitaan nuorista kahdeksankymppisiin. Miehiäkin tunneillani on käynyt säännöllisesti, Anttalainen iloitsee.

Tunnin hauskuus piilee siinä, että uima-altaassa voi unohtaa liikuntasalien kirkkaat valot ja tekstiiliurheilun. Ja vaikka liikehdintä ei aina olisikaan niin sulavaa, itselleen voi nauraa.

– Sanon aina ryhmäläisille, että tyyli on vapaa, eikä kukaan näe sinua vedessä. Jos jalka ei mene oikeaan suuntaan, niin ainakin olet yrittänyt. Hymy huulilla on se Allas-Laviksen juttu. Tässä ei tarvitse olla niin tosissaan, Anttalainen summaa.

Hannele Sivonen

Perusopetuksen innovaatio- ja kokeiluhaku avattu

Opetushallitus on avannut kuuden miljoonan euron avustushaun perusopetuksen innovatiivisiin kehittämishankkeisiin ja kokeiluihin. Haku mahdollistaa uusien tapojen tuomisen koulutuksen kehittämiseen, oppimisen uudistumiseen sekä yhteisölliseen kehittämiseen. Kokeilu- ja innovaatiotoiminnan edistäminen on osa peruskoulun uudistamisen kärkihanketta ja Uusi peruskoulu -ohjelman toimeenpanoa.

Turku valittu mukaan maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun

Janika Takatalo.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on keskiviikkona päättänyt maksuttoman varhaiskasvatuksen valtionavustuksista. Kokeilu koskee viisivuotiaita ja sen laajuus on 20 viikkotuntia. Kokeiluun otettiin hakemusten perusteella 20 kuntaa, ja Varsinais-Suomesta mukana ovat Turku, Salo, Somero ja Taivassalo. Kokeilu alkaa ensi syksynä ja kestää vuoden.

Loimaan 90 miljoonan Eurojackpot tehtiin omilla numeroilla

Loimaan voittoisa Eurojackpot-peli tehtiin pelaajan omilla numeroilla. Veikkauksella ei ole vieläkään tietoa voittajista. Voiton lunastusaikaa on jäljellä vielä lähes 11 kuukautta. Viimeinen mahdollinen lunastuspäivä on 11.2.2019.

Noin 80 prosenttia suomalaisista haluaisi liikkua enemmän

Yli puolet (60 %) suomalaisista ei ulkoile päivittäin, ja joka viides (22 %) ei edes viikoittain. Tuoreen tutkimuksen mukaan suurin hidaste liikkumiselle on saamattomuus. Neljä viidestä vastaajasta haluaisi liikkua nykyistä enemmän.

Narsissit koristavat jälleen Teatterisiltaa

Teatterisilta saa jälleen koristeekseen narsisseja.

Turku toivottaa kevään tervetulleeksi aurinkoisin narsissi-istutuksin. Teatterisillan kaiteet koristellaan Tête-à-Tête-narsisseilla keskiviikkona 21. maaliskuuta ja samaa lajiketta tuodaan Yliopistonkadun kävelykadulle torstaina 30. maaliskuuta.

Puolustusvoimien ja poliisin yhteistyötä kehitetään

Puolustusvoimien poliisille antamaa virka-apua koskevien säännösten toimivuutta arvioidaan. Sisäministeriön asettaman hankkeen tavoitteena on ajantasaistaa säännöksiä niin, että ne turvaavat poliisin toimintaedellytykset tietyissä terrorismirikoksiin liittyvissä tilanteissa, joissa puolustusvoimat voi antaa voimankäyttöä sisältävää virka-apua poliisille.

Konkurssien määrä kasvoi tammi–helmikuussa peräti 82 prosenttia

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–helmikuussa pantiin vireille 515 konkurssia, mikä on 232 konkurssia (82,0 prosenttia) enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 2 485, mikä on 1 157 henkilöä (87,1 prosenttia) enemmän kuin edellisvuonna. Vuonna 2017 tammi–helmikuussa vireille pantujen konkurssien määrä oli poikkeuksellisen matala, mikä johtui tuolloin verohallinnon tekemien konkurssihakemusten poikkeuksellisen pienestä määrästä.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!