Leikin lumoa perheyrityksessä jo sata vuotta

Sabrina Casagrande-Nieminen pyörittää perheyritystä neljännessä polvessa. Sabrina Casagrande-Nieminen pyörittää perheyritystä neljännessä polvessa. Kuva: Tiina Pitkänen

Linnankadulla sijaitsee viehättävä ja värikäs kivijalkaliike. Vuonna 1912 perustettu Suomen vanhin lelukauppa on toiminut samassa rakennuksessa vuodesta 1930 lähtien. Casagranden suvulle kyseessä on elämäntyö, joka vaatii kokonaisvaltaista omistautumista.

– Leluliike on perheemme yhteinen asia. Isäni Renato ja äitini Eva ovat palvelleet asiakkaita liikkeessä vuosikymmeniä. Myös lapseni ja veljeni lapset auttavat liikkeessä säännöllisesti. Itse olen kasvanut kaupanpitoon pienestä pitäen, vaikka olen ollut muuallakin töissä, kertoo Sabrina Casagrande-Nieminen, joka on ottamassa päävastuun yrityksestä.

Italiasta Suomeen muuttanut Antonio Casagrande perusti liikkeen nimellä Amerikkalainen Pasaari. Kaupassa myytiin tuolloin lelujen lisäksi muun muassa kipsikuvia ja kravattineuloja. 1920-luvun lopulla Antonion vanhimman pojan Wilhelm Casagranden pyörittäessä liikettä, sen valikoima alkoi keskittyä leluihin ja nimi vaihtui Casagrandeksi.

Perinteikäs leluliike houkuttelee edelleen asiakkaita verkkokauppojen yleistymisestä huolimatta.

– Ihmiset arvostavat henkilökohtaista palvelua ja tukea ostotilanteessa. Liikkeessä voimme olla aidossa vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa ja avata hänelle uusia näkökulmia tuotteisiin. Kivijalkamyymälässä näet mitä ostat ja mistä maksat.

Lelukaupan yrittäjän mukaan Casagrande pyrkii tukemaan muita pieniä toimijoita. Leluja voidaan esimerkiksi hankkia liikkeeseen tahoilta, jotka eivät pysty toimittamaan suuria eriä kerralla.

Sabrina Casagrande kertoo vierastavansa hittilelun käsitettä.

– Hittileluksi päätyy lelu, jonka markkinoinnissa on onnistuttu. Yhtä suosittuja voivat silti olla monet muutkin lelut, joista ei vain puhuta niin paljon. Hyvä lelu antaa tilaa lapsen mielikuvitukselle ja kehittää motoriikkaa, kieltä tai vuorovaikutusta. Liikaa painoa ei kuitenkaan tule laittaa lelun kehittävyydelle, vaan muistaa lapsen ikävaiheet.

Suomea piinaavasta työttömyydestä huolimatta lapsille ostetaan leluja. Etenkin joulunalusaikana se näkyi lelukaupassa selvästi. Vaikka talous olisi tiukoilla, ihmiset eivät halua tinkiä lasten lelulahjoista. Kestosuosikit, kuten nuket ja radio-ohjattavat autot käyvät kaupaksi aina.

Kun perheenjäsenet työskentelevät yhdessä, ei yhteentörmäyksiltäkään voida välttyä.

– Välillä pinna on kireällä kaikilla, mutta enimmäkseen tämä on oikein antoisaa. Pystymme myös puhumaan muustakin kuin työasioista, vaikka yrittäjyys onkin meille elämäntapa.

Tiina Pitkänen

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

B-influenssa hiipuu, mutta A-influenssa runsastunut

Kuluva influenssakausi on ollut poikkeuksellinen verrattuna edellisiin talviin. Influenssa-B-virus hallitsi epidemiaa koko talven ajan aina maaliskuun alkupuolelle, mutta nyt sen tapausmäärät ovat vihdoin kääntyneet laskuun. Samalla kuitenkin Influenssa-A-virusta on alkanut esiintyä enemmän kuin edeltävinä viikkoina. H3N2-tyypin A-influenssavirus on ollut vallitseva A-influenssavirustyyppi. Tänä talvena on ollut merkittävä RS-virusepidemia.

Musiikkia Jobin kirjaan Martinkirkossa

Tuomo Norvasuo toimii esityksen tekstinlukijana.

Martinkirkossa kuullaan 27. maaliskuuta kello 18 harvoin Suomessa kuultua ruotsalaissäveltäjä Oskar Lindbergin (1887-1955) musiikkia Raamatun Jobin kirjan ympärille rakentuvassa esityksessä.

Metsäpuutarha toteutetaan luonnon ehdoilla

Metsän luonnollisuuden ja puutarhan näyttävyyden voi yhdistää metsäpuutarhaksi.

Suomi on metsäinen maa ja metsän luonto on meille tuttua. Puutarha ja metsä mielletään erilaisiksi ympäristöiksi. Hyvin suunnittelemalla metsän luonnollisuuden ja puutarhan näyttävyyden voi yhdistää metsäpuutarhaksi. Metsäpuutarhasta syntyy aktiivinen tila, joka lisää luonnon monimuotoisuutta enemmän kuin hoidettu piha tai yksipuolinen metsä. Etenemällä kolmessa vaiheessa tutkimisen, raivaamisen ja monipuolistamisen kautta, pääsee parhaiten toimivaan lopputulokseen.

Maatilojen lukumäärä jatkanut laskuaan

Aktiivisten maatilojen lukumäärä on pienentynyt yhtäjaksoisesti koko tilaston seurantajakson ajan vuodesta 2004 lähtien. Kokonaisuudessaan aktiivisten maatilojen lukumäärä on laskenut 31 prosenttia vuosien 2004–16 välillä. Suurin pudotus tilojen lukumäärässä on tapahtunut sikataloutta harjoittavien tilojen osalla, noin 65 prosenttia.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!