Korkeasti koulutettujen muuttoliike ulkomaille on kiihtynyt

Tuomas Martikaisen mukaan Turku on houkutteleva seutu ulkomaalaisille työntekijöille. Tuomas Martikaisen mukaan Turku on houkutteleva seutu ulkomaalaisille työntekijöille. Kuva: Ari-Matti Ruuska

Elinkeinoelämän globalisoitumisen ja kansainvälisen vaihto-opiskelun tuomien kontaktien myötä yhä useampi korkeasti koulutettu suomalainen suuntaa töihin ulkomaille. Myös yliopistojen työmarkkinanäkymien heikentyminen kannustaa lähtemään.

– Yleisimpiä kohdemaita ovat muun muassa Ruotsi, Iso-Britannia ja Yhdysvallat, kertoo Siirtolaisuusinstituutin toimitusjohtaja Tuomas Martikainen.

Naisten osuus lähtijöistä on nykyään koulutustason parannuttua miehiä korkeampi.

– Naiset ovat koulutusmyönteisempiä ja heidän valinnanmahdollisuutensa perheen perustamisen suhteen ovat lisääntyneet. Suurin osa lähtijöistä onkin nuoria aikuisia, joita perhesiteet eivät vielä sido.

Suomesta lähtee enemmän korkeasti koulutettuja ulkomaille kuin mitä maahan saapuu. Tuomas Martikaisen mukaan Suomi ei näyttäydy globaalisti erityisen houkuttelevana maana. Syrjäinen sijainti ja yliopistojen verrattain rajalliset resurssit rajoittavat tulijoiden määrää.

– Osa tulijoista on suomalaisia paluumuuttajia. Erityisesti perheelliset alkavat usein harkita paluuta lasten tullessa kouluikään. Maksuton, laadukas ja tasa-arvoinen koulutus on iso tekijä paluumuuttoaikeissa.

Suomeen työn perässä muuttavat korkeasti koulutetut tulevat enimmäkseen muista länsimaista sekä Venäjältä ja Kiinasta. Muun muassa IT-ala vetää väkeä. Myös yliopistot ovat merkittäviä ulkomaalaisten työllistäjiä.

– Suomeen töihin saapuvista monilla on ylempi korkeakoulututkinto, vaikka tutkinnot eivät olekaan suoraan verrannollisia suomalaiseen koulutusjärjestelmään. Olisi kuitenkin tärkeää kehittää osaamisen tunnistamista ja tunnustamista, jotta Suomeen tulevat asiantuntijat pääsisivät koulutustaan vastaaviin tehtäviin.

Turun seudulla on monia vetovoimatekijöitä, joiden ansiosta kaupunkiin on tullut kokoonsa nähden runsaasti ulkomaalaisia korkeasti koulutettuja henkilöitä.

– Turussa on korkeakouluja, lääketeollisuutta ja iso telakka, jotka kaikki ovat isoja työllistäjiä. Turkuun on perinteisesti saavuttu asumaan monelta suunnalta.

Tuomas Martikainen sanoo Turun tarvitsevan aktiivista otetta kansainvälisten osaajien houkuttelemiseksi. Hän painottaa myös yritysten vastuuta luoda toimintaympäristönsä sellaiseksi, että se kannustaa jäämään töihin.

– Kaupungin vastuulla on turvata esimerkiksi englanninkielisten palvelujen saatavuus ja perheiden mahdollisuudet mielekkääseen arkeen.

Tiina Pitkänen

Uusi Tiedekeskus Tuorla haluaa näyttää, kuinka tiede toimii

Turun yliopiston Tiedekeskus Tuorla perustetaan Kaarinassa sijaitsevan Tuorlan observatorion ja planetaarion tiloihin vuoden 2018 aikana. Tiedekeskuksen tavoitteena on kertoa suurelle yleisölle, kuinka tiede toimii. Tiedekeskukseen luodaan toimintatiloja ilmiöpohjaiselle ja elämykselliselle oppimiselle. Tiedekeskuksen toiminta perustuu Turun yliopiston monitieteiseen asiantuntemukseen ja keskuksessa annettavan opetuksen taustalla ovat koulujen uudet opetussuunnitelmat.

Keskusteluilta kaikille vanhemmille Turun normaalikoululla

Turun normaalikoulun auditoriossa järjestetään vanhemmille suunnattu keskustelutilaisuus torstaina 18. tammikuuta kello 17–20. Ohjelmassa on keskustelua turvallisuudesta, syrjäytymisestä, radikalisoitumisen tunnistamisesta ja ennaltaehkäisemisestä. Illan aikana kuullaan asiantuntijoiden alustuksia aiheesta. Tapahtuman järjestää Turun kaupunki yhteistyökumppaneineen.

Toiminimiyrittäjien määrä kasvanut yli 3 000:lla

Kaupparekisteriin merkittiin viime vuonna 34 216 uutta yritystä. Määrä on 3 460 yritystä enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lähes kaikki uudet yritykset ovat yksityisiä elinkeinonharjoittajia eli toiminimiyrittäjiä. Niitä rekisteröitiin 3 311 enemmän kuin vuonna 2016. Osakeyhtiöitten määrä kasvoi 264 uudella osakeyhtiöllä.

Turun yliopiston kauppakorkeakoulu yhteistyöhön seitsemän suuryrityksen kanssa

Turun yliopiston kauppakorkeakoulu on perustanut Laboratory of Business Disruption Research -tutkimuslaboratorion liiketoimintamurrosten eli disruptioiden johtamis- ja toteutusmallien tutkimiseksi ja kehittämiseksi. Laboratorion yrityskumppanit ovat Aller Media Oy, Bayer Nordic SE, Oy IBM Finland Ab, OP Ryhmä, PricewaterhouseCoopers Oy, Rolls-Royce Oy Ab ja Valmet Automotive Oy.

Kadunrakennustyö sulkee Untamonkadun kevääksi

Kadunrakennustyö sulkee Untamonkadun liikenteeltä 20. huhtikuuta asti. Kääntyminen on kielletty Lemminkäisenkadulta ja Joukahaisenkadulta, tonteille ajo on edelleen sallittu.

Kaupunki
Urheilu

Rasmus Tirronen jatkaa Tepsissä

Rasmus Tirronen.

TPS käyttää optionsa maalivahti Rasmus Tirrosen kanssa. 27-vuotias espoolaisvahti nähdään myös ensi kaudella mustavalkoisessa paidassa.

Mäkinen tähyää taas ratakuormureiden EM-sarjaan

Mika Mäkinen ajoi edellisen kerran ratakuorma-autojen EM-sarjaa vuonna 2013. Tuolloin hän sijoittui yhteispisteissä kahdeksanneksi.

Auralainen Mika Mäkinen tähtää kaudeksi 2018 ratakuorma-autojen kuninkuusluokkaan eli ratakuorma-autojen EM-sarjaan. Mäkinen nähdään kuluvan vuoden aikana varmuudella osassa EM-sarjan osakilpailuja, mutta koko sarjan kiertäminen on vielä auki.

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Tomas Hradecky tekee paluun kasvattajaseuransa TPS:n riveihin

Tomas Hradecky

TPS saa alkavalle Veikkausliigakaudelle tutun vahvistuksen, kun keskikenttäpelaaja Tomas Hradecky palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. 25-vuotias Hradecky on solminut TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen.

TPS Salibandy Suomen seitsemänneksi suurin, FBC Turku sijalla 17

Salibandyn suosio jatkuu rekisteröityjien pelaajien ja harrastajien määrällä mitattuna. Vuoden 2017 viimeisen päivän (31.12.) lukema on 59 791 henkilöä. Tästä määrästä Salibandyliiton lisenssinhaltijoita on 57 330.

Jälkipeli: Salibandy veti Kupittaan palloiluhallin täyteen

FBC Turun kotiottelu keräsi reilusti yli tuhat katsojaa. Määrä on seurahistorian suurin ja eräs Suomen suurimmista Divarin yleisömääristä.

Turkulainen salibandy todisti yhden päivänä aikana, miksi laji on uuden Kupittaan palloiluhallin suurin käyttäjä. Yhteensä noin 4 000 katsojaa kahteen peliin on saavutus, josta moni olisi kateellinen. Viisaasti koko halli katsomotiloineen oli varattu päivän salibandyotteluille.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.