Ruusukorttelissa tanssittiin aidon ilon siivittämänä

Ruusukorttelin parketilla riitti tanssi-illan aikana innokkaita. Ruusukorttelin parketilla riitti tanssi-illan aikana innokkaita. Kuva: Timo Salmesmaa

Ruusukortteli pullisteli ennen jouluaattoa iloisista juhlijoista Turun Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry:n tanssitapahtumassa, joka oli jälleen kerran täyttänyt palvelutalon juhlasalin ääriään myöten. Turun lisäksi vieraita on saapunut eri asumisyksiköistä useista lähikunnista.

Artistit virittelevät soittimiaan. Hetken kuluttua valot syttyvät ja tähdet vaihtuvat estradilla esittäen suosikkejaan vanhoista iskelmistä, poppiin ja rokkiin. Rytmimusiikki täyttää Ruusukorttelin parketin iloisista tanssijoista. Puffetin ohella ohjelmassa on arpajaiset.

Monet vieraista ovat entuudestaan tuttuja toisilleen. Nuoret ovat tavanneet päivätoiminnassa, matkoilla ja vapaa-ajan aktiviteeteillä, samoin heidän mukanaan saapuneet avustajat. Vieraat ovat kuin yhtä suurta perhettä.

Juhlakansan ohella Ruusukorttelin asukkaat saavat osansa musisoinnista Moni on tullut palvelutalon aulaan fiilistelemään.

Merkittävä osuus tapahtumien onnistumiselle on juontajana toimivan Tutta Carpelanin välitön läsnäolo. Lempeästi, mutta määrätietoisesti hän esittelee artisteja ja raivaa tilaa pyörätuolitanssijoille.

– Juhlamenoissa tarvitaan ohjaajaa. Kehitysvammaisten antama palaute on suoraa ja välitöntä. Sitä ei verhota turhalla diplomatialla tunteet annetaan tulla ulos, niin positiiviset kuin negatiiviset, sanoo Carpelan.

Juhlien musiikillisesti kattauksesta vastaa Timo Rautala. Pitkään eri kokoonpanoissa soittaneen maestron monivuotiset kontaktit musiikkimaailmassa näkyvät ja kuuluvat. Esiintymään on saatu niin pitkän linjan tunnettuja turkulaisia musiikkivaikuttajia kuin uuden polven taitajia.

Pitkään Ruusukorttelin ohella tanssitapahtumia muun muassa Yläneen Valasrannalle ja Turun VPK:n talolle organisoinut puuhamies Veijo Lehtonen myhäilee tyytyväisyyttään.

– Musiikkipainotteisilla tapahtumille on selkeä tilaus. Ne tuovat iloa vammaisten arkirutiiniin ja toimivat myös hyvänä liikuntana. Yhteistyö artistien ja eri kaupungin toimijoiden kanssa on sujunut luontevasti, tapahtuman isähahmo kiteyttää.

Timo Salmesmaa

Nuori arpajaisvoittaja iloitsi palkinnostaan. Nuori arpajaisvoittaja iloitsi palkinnostaan. Kuva: Timo Salmesmaa
Tansseja emännöinyt Tutta Carpelan heittäytyy välillä itsekin irrottelemaan. Tansseja emännöinyt Tutta Carpelan heittäytyy välillä itsekin irrottelemaan. Kuva: Timo Salmesmaa
Uutta musiikkia levyttänyt Terttu Honkaranta tunnelmoi Ruusukorttelissa. Uutta musiikkia levyttänyt Terttu Honkaranta tunnelmoi Ruusukorttelissa. Kuva: Timo Salmesmaa
Veijo Lehtonen vaihtoi kuulumisia solistina esiintyneiden Tino, Sebastian ja Anri Ahlgrénin seurassa Veijo Lehtonen vaihtoi kuulumisia solistina esiintyneiden Tino, Sebastian ja Anri Ahlgrénin seurassa Kuva: Timo Salmesmaa
Vieraat ovat panostaneet tanssi-iltaan. Vieraat ovat panostaneet tanssi-iltaan. Kuva: Timo Salmesmaa

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

B-influenssa hiipuu, mutta A-influenssa runsastunut

Kuluva influenssakausi on ollut poikkeuksellinen verrattuna edellisiin talviin. Influenssa-B-virus hallitsi epidemiaa koko talven ajan aina maaliskuun alkupuolelle, mutta nyt sen tapausmäärät ovat vihdoin kääntyneet laskuun. Samalla kuitenkin Influenssa-A-virusta on alkanut esiintyä enemmän kuin edeltävinä viikkoina. H3N2-tyypin A-influenssavirus on ollut vallitseva A-influenssavirustyyppi. Tänä talvena on ollut merkittävä RS-virusepidemia.

Musiikkia Jobin kirjaan Martinkirkossa

Tuomo Norvasuo toimii esityksen tekstinlukijana.

Martinkirkossa kuullaan 27. maaliskuuta kello 18 harvoin Suomessa kuultua ruotsalaissäveltäjä Oskar Lindbergin (1887-1955) musiikkia Raamatun Jobin kirjan ympärille rakentuvassa esityksessä.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!