Ruusukorttelissa tanssittiin aidon ilon siivittämänä

Ruusukorttelin parketilla riitti tanssi-illan aikana innokkaita. Ruusukorttelin parketilla riitti tanssi-illan aikana innokkaita. Kuva: Timo Salmesmaa

Ruusukortteli pullisteli ennen jouluaattoa iloisista juhlijoista Turun Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry:n tanssitapahtumassa, joka oli jälleen kerran täyttänyt palvelutalon juhlasalin ääriään myöten. Turun lisäksi vieraita on saapunut eri asumisyksiköistä useista lähikunnista.

Artistit virittelevät soittimiaan. Hetken kuluttua valot syttyvät ja tähdet vaihtuvat estradilla esittäen suosikkejaan vanhoista iskelmistä, poppiin ja rokkiin. Rytmimusiikki täyttää Ruusukorttelin parketin iloisista tanssijoista. Puffetin ohella ohjelmassa on arpajaiset.

Monet vieraista ovat entuudestaan tuttuja toisilleen. Nuoret ovat tavanneet päivätoiminnassa, matkoilla ja vapaa-ajan aktiviteeteillä, samoin heidän mukanaan saapuneet avustajat. Vieraat ovat kuin yhtä suurta perhettä.

Juhlakansan ohella Ruusukorttelin asukkaat saavat osansa musisoinnista Moni on tullut palvelutalon aulaan fiilistelemään.

Merkittävä osuus tapahtumien onnistumiselle on juontajana toimivan Tutta Carpelanin välitön läsnäolo. Lempeästi, mutta määrätietoisesti hän esittelee artisteja ja raivaa tilaa pyörätuolitanssijoille.

– Juhlamenoissa tarvitaan ohjaajaa. Kehitysvammaisten antama palaute on suoraa ja välitöntä. Sitä ei verhota turhalla diplomatialla tunteet annetaan tulla ulos, niin positiiviset kuin negatiiviset, sanoo Carpelan.

Juhlien musiikillisesti kattauksesta vastaa Timo Rautala. Pitkään eri kokoonpanoissa soittaneen maestron monivuotiset kontaktit musiikkimaailmassa näkyvät ja kuuluvat. Esiintymään on saatu niin pitkän linjan tunnettuja turkulaisia musiikkivaikuttajia kuin uuden polven taitajia.

Pitkään Ruusukorttelin ohella tanssitapahtumia muun muassa Yläneen Valasrannalle ja Turun VPK:n talolle organisoinut puuhamies Veijo Lehtonen myhäilee tyytyväisyyttään.

– Musiikkipainotteisilla tapahtumille on selkeä tilaus. Ne tuovat iloa vammaisten arkirutiiniin ja toimivat myös hyvänä liikuntana. Yhteistyö artistien ja eri kaupungin toimijoiden kanssa on sujunut luontevasti, tapahtuman isähahmo kiteyttää.

Timo Salmesmaa

Nuori arpajaisvoittaja iloitsi palkinnostaan. Nuori arpajaisvoittaja iloitsi palkinnostaan. Kuva: Timo Salmesmaa
Tansseja emännöinyt Tutta Carpelan heittäytyy välillä itsekin irrottelemaan. Tansseja emännöinyt Tutta Carpelan heittäytyy välillä itsekin irrottelemaan. Kuva: Timo Salmesmaa
Uutta musiikkia levyttänyt Terttu Honkaranta tunnelmoi Ruusukorttelissa. Uutta musiikkia levyttänyt Terttu Honkaranta tunnelmoi Ruusukorttelissa. Kuva: Timo Salmesmaa
Veijo Lehtonen vaihtoi kuulumisia solistina esiintyneiden Tino, Sebastian ja Anri Ahlgrénin seurassa Veijo Lehtonen vaihtoi kuulumisia solistina esiintyneiden Tino, Sebastian ja Anri Ahlgrénin seurassa Kuva: Timo Salmesmaa
Vieraat ovat panostaneet tanssi-iltaan. Vieraat ovat panostaneet tanssi-iltaan. Kuva: Timo Salmesmaa

Stockmannin Alko remonttiin kahdeksi kuukaudeksi

Stockmannin Alko remontoidaan huippumyymäläksi. Myymälä on kiinni 22.1.-22.3. ja avataan täysin uudistuneena 23. maaliskuuta. Alkon huippumyymälöitä tulee maahan kaikkiaan 15. Turun myymälä tulee olemaan maakunnissa viides Lahden, Jyväskylän, Oulun ja Tampereen rinnalla. Remontin jälkeen Stockmannin Alkosta löytyy myymäläketjun laajin valikoima. Myymälän oman valikoiman lisäksi verkkokaupan kautta on tarjolla noin 7 500 nimikkeen koko valikoima.

Tieliikennekuolemista 28 itsemurhia viime vuonna

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna tapahtui 4 752 henkilövahinkoon johtanutta tieliikenneonnettomuutta. Onnettomuuksissa kuoli 258 ja loukkaantui 5 911 ihmistä. Loukkaantuneista kahdeksan prosenttia, eli 460 ihmistä, loukkaantui vakavasti. Vuonna 2016 kuolleita oli 12 henkilöä vähemmän ja loukkaantuneita 497 vähemmän kuin vuonna 2015. Menehtyneistä miehiä oli 81 prosenttia ja loukkaantuneista 58 prosenttia.

Saaristomeren Suojelurahasto hakee rahoitettavia hankkeita

Saaristomeren Suojelurahasto rahoittaa Saaristomeren tilan parantamiseen tähtääviä tarkoin kohdennettuja ja tehokkaita hankkeita. Saaristomeren Suojelurahaston avoin rahoitushaku on jatkuva ja siihen voi jättää hakemuksenhakijalle sopivana ajankohtana. Hakuprosessissa Saaristomeren Suojelurahaston hoitokunta käsittelee hankeideat ja hakemukset vähintään kaksi kertaa vuodessa ja tekee esitykset Centrum Balticum -säätiön hallitukselle tuettavista hankkeista.

Markulantie jälleen auki liikenteelle

Liikenne Markulantiellä sujuu jälleen normaalisti. Aamulla Markulantiellä sattui liikenneonnettumuus, jossa Fölin bussi törmäsi henkilöautoon, mutta onnettomuuspaikka on nyt saatu raivattua.

Viemäri- ja vesijohtotyö Kuuvuorenkadulla

Viemäri- ja vesijohtotyö kaventaa ja sulkee ajokaistan Kuuvuorenkatu 7–26:n välisellä alueella 17.1.–29.3. Päivittäinen työaika on kello 7–16. Paikalla liikenteen ohjaajat tarvittaessa, muutoin liikennettä ohjataan liikenneopastein.

Urheilu

Mäkinen tähyää taas ratakuormureiden EM-sarjaan

Mika Mäkinen ajoi edellisen kerran ratakuorma-autojen EM-sarjaa vuonna 2013. Tuolloin hän sijoittui yhteispisteissä kahdeksanneksi.

Auralainen Mika Mäkinen tähtää kaudeksi 2018 ratakuorma-autojen kuninkuusluokkaan eli ratakuorma-autojen EM-sarjaan. Mäkinen nähdään kuluvan vuoden aikana varmuudella osassa EM-sarjan osakilpailuja, mutta koko sarjan kiertäminen on vielä auki.

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Tomas Hradecky tekee paluun kasvattajaseuransa TPS:n riveihin

Tomas Hradecky

TPS saa alkavalle Veikkausliigakaudelle tutun vahvistuksen, kun keskikenttäpelaaja Tomas Hradecky palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. 25-vuotias Hradecky on solminut TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen.

TPS Salibandy Suomen seitsemänneksi suurin, FBC Turku sijalla 17

Salibandyn suosio jatkuu rekisteröityjien pelaajien ja harrastajien määrällä mitattuna. Vuoden 2017 viimeisen päivän (31.12.) lukema on 59 791 henkilöä. Tästä määrästä Salibandyliiton lisenssinhaltijoita on 57 330.

Jälkipeli: Salibandy veti Kupittaan palloiluhallin täyteen

FBC Turun kotiottelu keräsi reilusti yli tuhat katsojaa. Määrä on seurahistorian suurin ja eräs Suomen suurimmista Divarin yleisömääristä.

Turkulainen salibandy todisti yhden päivänä aikana, miksi laji on uuden Kupittaan palloiluhallin suurin käyttäjä. Yhteensä noin 4 000 katsojaa kahteen peliin on saavutus, josta moni olisi kateellinen. Viisaasti koko halli katsomotiloineen oli varattu päivän salibandyotteluille.

Anne Pohjola hurjasteli 17 tehopistettä Naantalissa

Sunnuntain kohtasivat ringeten SM-sarjan sarjajumbo ja kärki. Vaikka VG-62:lla oli kotietu puolellaan, sarjakärki Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese oli odotetun murskaava. Loppulukemiksi saatiin 2–19. Voiton myötä sarjajohtonsa jo seitsemän pisteen suuruiseksi kasvattanut Lapinlahti varmisti ensimmäisenä joukkueena pudotuspelipaikan.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.