Työnohjaus auttaa työajatukset järjestykseen

Eija Kilpi on saanut itse apua työnohjauksesta. Eija Kilpi on saanut itse apua työnohjauksesta. Kuva: Merja Kajala

Työnohjaus on työhön liittyvien asioiden pohtimista koulutetun työnohjaajan kanssa. Työnohjaus kuuluu lakisääteisesti esimerkiksi mielenterveystyöhön, mutta se sopii alasta riippumatta kenelle vain, joka kaipaa tukea työhön liittyvien ajatusten käsittelyyn.

– Asiakkaalla voi olla paljon työhön liittyviä ajatuksia, mutta ne ovat päässä kaaoksena. Työnohjauksessa ajatuksia voidaan pohtia rauhassa ja luottamuksellisesti ulkopuolisen ihmisen kanssa, kertoo työnohjaaja Eija Kilpi Toinen taso -yrityksestä.

Työnohjausta voidaan antaa yksilölle, työparille, tiimille tai koko työyhteisölle. Työnohjaajan tehtävänä on Kilven mukaan tehdä avoimia kysymyksiä, jotka auttavat asiakasta saamaan ajatuksensa järjestykseen.

– Työnohjaaja auttaa jäsentelemään ajatuksia. Ohjauksessa voidaan pohtia esimerkiksi, haluaako asiakas työhönsä muutosta ja millainen muutos voisi olla. Työnohjaaja ei anna suoria ohjeita tai vastauksia, mutta ratkaisu voi löytyä yhdessä keskustellen.

Eri ihmisiä mietityttävät erilaiset asiat, ja tapaamisissa voidaan puhua mistä vain työhön liittyvästä. Keskustelun aiheena voivat olla esimerkiksi työhön liittyvät haasteet, stressaavat tilanteet, urasuunnitelmat, tavoitteet tai kehittyminen työssä. Työnohjauksen toteuttamiseen on erilaisia menetelmiä. Kilven mukaan suurin hyöty saavutetaan useammalla tapaamiskerralla.

– Parhaimmillaan työnohjaus on prosessina. Oleellista on myös se, mitä tapahtuu ohjauskertojen välillä. Työnohjauksen perimmäinen tarkoitus on saada järjestystä ihmisen arkeen ja antaa eväitä jatkoon, Kilpi kertoo.

Hänen kokemuksensa mukaan työssä jaksaminen on asia, joka mietityttää nykyään monia.

– Monessa työpaikassa tapahtuu paljon muutoksia nopealla tahdilla. Työelämä on jatkuvassa liikkeessä ja ihmiset miettivät, miten he pysyvät mukana.

Kilpi on itse saanut apua työnohjauksesta. Kokemus innosti häntä suorittamaan kahden ja puolen vuoden työnohjaajakoulutuksen Turun kesäyliopistossa.

– Olin muutostilanteessa, jossa oli paljon palikoita ilmassa. Työnohjauksessa sain ajatuksiani järjestykseen. Kun sain tilanteeni pohdinnan alkuun, pystyin jatkamaan sen käsittelyä itse.

Merja Kajala

Hippoksentiellä paloi asuntovaunu

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Hippoksentiellä paloi asuntovaunu sunnuntaina iltapäivällä.

Suomen riistakeskus: Supikoira ja minkki haitallisia vieraslajeja

Minkki.

Supikoira ja minkki lukeutuvat Suomen luontoon kuulumattomiin vieraslajeihin. Riistakeskuksen mukaan niiden vaikutus alkuperäisluonnon monimuotoisuudelle on selkeästi haitallinen. Erityisesti herkät saaristo- ja kosteikkoalueet ovat alttiita supikoiran ja minkin saalistusvaikutukselle. Tutkimusten perusteella saalistusvaikutus heikentää erityisesti linnusto ja sammakkoeläinten monimuotoisuutta, mutta vaikutukset voivat myyriin kohdistuvan saalistuksen myötä ulottua aina kasvillisuuteen asti.

Julkisyhteisöjen alijäämä pieneni 1,3 miljardia euroa

Julkisyhteisöjen sulautetut kokonaistulot kasvoivat 0,9 miljardia vuoden 2017 neljännellä neljänneksellä edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä. Sulautetut kokonaismenot pienenivät edellisen vuoden vastaavasta neljänneksestä 0,4 miljardia euroa. Tulojen ja menojen erotuksena laskettava julkisyhteisöjen alijäämä (nettoluotonotto) pieneni 1,3 miljardilla eurolla.

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Urheilu

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Menoviikko: Kohti pitkää kevättä

Ikuisuuskysymys, milloin yleisö löytää sankoin joukoin Turkuhalliin, kun TPS:llä on aito mahdollisuus pelata keväällä isoista asioista.

TPS:n jääkiekkomiehistö aloittaa taipaleensa tämän kevään pudotuspeleissä kotiottelulla tiistaina 20. maaliskuuta kello 18.30. Vastaan asettuu SaiPa. Kuten aina, puolivälierät on tiivis rypistys. Paras seitsemästä ottelusarja on ohi viimeistään 31. maaliskuuta.

EKS uusi pronssimitalinsa

RNK Flyers ja Espoon Kiekkoseura pelasivat pronssimitaleista Raisiossa. Neljännen kerran viimeisen viiden vuoden aikana pronssiottelussa pelannut EKS otti vierasvoiton maalein 6–4 ja uusi pronssinsa viime vuodelta.

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto permannolla varasijalle finaaliin

Helmi Murto.

Bakun maailmancupin osakilpailun toinen kisapäivä voimisteltiin perjantaina. Suomalaiset eivät yltäneet parhaimpiin suorituksiinsa, mutta myös onnistumisia nähtiin. Maailmancupin ensikertalainen Helmi Murto Turun Urheiluliitosta voimisteli permannolla toiselle varasijalle finaaliin, sijalle 10. Permannolta Murto sai pisteet 11,966. Puomilla Murto putosi uudessa yhdistelmässään, josta rokotettiin kokonainen piste. Lopulliset pisteet 11,300 ja sijoitus 13.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!