Siivouspalvelu kuuntelee myös asiakkaan murheet

Tanja Lahervon mielestä läheinen asiakassuhde on kotisiivoustyössäkin tärkeää. Tanja Lahervon mielestä läheinen asiakassuhde on kotisiivoustyössäkin tärkeää. Kuva: Tanja Lahervon arkisto

Turkulainen Siivouspalvelu Kota erottautuu joukosta ihmisläheisellä otteella. Petteri Kotamäen vuonna 2009 perustama yritys poikkeaa muista siivousfirmoista myös aktiivisella osallistumisellaan erilaisiin tapahtumiin.

– Vaikka siivous on pääasiallista työtämme, teemme asiakkaan toiveiden mukaan myös muita arkiaskareita, kuten lumitöitä tai käymme kaupassa. Pyrimme siihen, että samat työntekijät kävisivät vakioasiakkaiden kodeissa, jolloin luottamus meihin kasvaa, kertoo Siivouspalvelu Kodan palveluesimies Tanja Lahervo.

Siivouspalvelu Kota tekee enimmäkseen koti- ja yrityssiivouksia, mutta työpaletissa on ollut myös laitossiivouksia esimerkiksi palvelutaloissa ja päiväkodeissa. Lahervon mukaan laitossiivoukset ovat siivouksista haastavimpia, sillä ne vaativat erityistä tietämystä esimerkiksi hygieniasta ja oikeanlaisista kemikaaleista.

Turun seudulla toimiva yritys huomioi toiminnassaan paikallisuuden. Työntekijät asuvat ympäri maakuntaa ja saavat mahdollisuuksien mukaan työskennellä lähellä kotiaan. Henkilöstön hyvinvointia tuetaan järjestämällä esimerkiksi virkistyspäiviä sekä osallistamalla työntekijöitä yrityksen kehittämiseen.

Yritys arvostaa kotimaisuutta ja käyttää työssään paljon suomalaisia tuotteita. Ympäristöystävällisyyteen kiinnitetään huomiota ja turhaa kemikaalikuormitusta pyritään välttämään.

– Meillä on hyvä henki ja paljon yhteistä toimintaa. Olemme usein mukana esimerkiksi erilaisilla messuilla myymässä tuotteita. Järjestämme myös käsityöiltoja, kertoo Lahervo.

Kotamäki aloitti yritystoiminnan aikanaan mies ja moppi -periaatteella ollen yrityksensä ainoa työntekijä. Nykyään yrityksellä on yli kolmekymmentä työntekijää, joista osalla on laitoshuoltajan tutkinto. Tanja Lahervon mukaan koulutus ja kokemus siivousalalta katsotaan eduksi Kotaan töihin hakiessa, mutta välttämättömiä ne eivät ole.

Yritys kouluttaa työntekijöitään paljon myös itse. Ajokortti sen sijaan on pakollinen, sillä työkohteisiin mennään autolla.

– Tärkeintä on iloinen ja rento mieli sekä ammattitaito. Painotamme toiminnassamme luottamusta ja avoimuutta.

Tanja Lahervon mukaan siivouspalveluita käyttävät eniten vanhemmat ihmiset sekä lapsiperheet. Yhä enemmän siivouskeikkoja tehdään myös pieniin koteihin. Lahervo toivoo arvostuksen siivoojien työtä kohtaan kasvavan.

– Siivoojat tekevät merkityksellistä työtä. Toivoisin, että heitä muistettaisiin kiittää säännöllisesti.

Tiina Pitkänen

Viemäri- ja vesijohtotyö Kuuvuorenkadulla

Viemäri- ja vesijohtotyö kaventaa ja sulkee ajokaistan Kuuvuorenkatu 7–26:n välisellä alueella 17.1.–29.3. Päivittäinen työaika on kello 7–16. Paikalla liikenteen ohjaajat tarvittaessa, muutoin liikennettä ohjataan liikenneopastein.

Lapsuuden liikunnalla yhteys menestykseen koulutuksessa ja työssä

Liikunta lapsena on yhteydessä vuosien päähän koulutus- ja työurien kehitykseen. Jaana Karin väitöstutkimuksen tulosten mukaan liikunnallisesti aktiivisilla lapsilla oli peruskoulun päättyessä parempi koulumenestys ja aikuisena korkeampi koulutustaso ja korkeammat ansiotulot. He kiinnittyivät paremmin työmarkkinoille kuin lapsena vähän liikkuneet.

Euroopassa todettu korkeapatogeenista H5N6-tyypin lintuinfluenssaa

Korkeapatogeenista H5N6-tyypin lintuinfluenssaa (HPAI H5N6) on todettu Euroopassa joulukuun 2017 ja tammikuun 2018 aikana neljässä maassa. Joulukuun alussa virusta todettiin Alankomaissa ankkatilalla ja luonnonvaraisissa linnuissa, ja sen jälkeen virusta on todettu luonnonvaraisissa linnuissa Sveitsissä, Britanniassa ja Saksassa.

Uudet matkailukartat nostavat esiin Kuninkaantien kohteet ja Suomen kylät

Turun saaristosta itärajalle ulottuvan Kuninkaantien kartta sekä koko Suomen kattava kylämatkailun kartta muistuttavat, että digitalisoituvassa ajassakin paperisessa kartassa on voimaa. Kartat päivittävät vuosisatoja vanhan Kuninkaantien tämän päivän matkailijan kohdelistalle ja tuovat uudella tavalla esiin kiinnostavia kyliä.

Kaskis kuutosena, Mami sijalla 15

Kaskis soli turkulaisravintoiloista äänestyksessä korkeimmalla tilalla, kuudes.

Helsinkiläinen Grön on Suomen paras ravintola. Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksessä seuraaviksi sijoittuivat helsinkiläiset Olo ja BasBas. Äänestyksen tulos julkistettiin maanantaina.

Impivaaran uimahallin vesi todettu uimakelpoiseksi

Impivaaran uimahallin monitoimi-, perhe- ja lastenallas ovat olleet pois käytöstä veden laadun epäselvyyden vuoksi, mutta näytteiden perusteella vesi on nyt todettu uimakelpoiseksi.

Kaupunki
Urheilu

Mäkinen tähyää taas ratakuormureiden EM-sarjaan

Mika Mäkinen ajoi edellisen kerran ratakuorma-autojen EM-sarjaa vuonna 2013. Tuolloin hän sijoittui yhteispisteissä kahdeksanneksi.

Auralainen Mika Mäkinen tähtää kaudeksi 2018 ratakuorma-autojen kuninkuusluokkaan eli ratakuorma-autojen EM-sarjaan. Mäkinen nähdään kuluvan vuoden aikana varmuudella osassa EM-sarjan osakilpailuja, mutta koko sarjan kiertäminen on vielä auki.

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Tomas Hradecky tekee paluun kasvattajaseuransa TPS:n riveihin

Tomas Hradecky

TPS saa alkavalle Veikkausliigakaudelle tutun vahvistuksen, kun keskikenttäpelaaja Tomas Hradecky palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. 25-vuotias Hradecky on solminut TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen.

TPS Salibandy Suomen seitsemänneksi suurin, FBC Turku sijalla 17

Salibandyn suosio jatkuu rekisteröityjien pelaajien ja harrastajien määrällä mitattuna. Vuoden 2017 viimeisen päivän (31.12.) lukema on 59 791 henkilöä. Tästä määrästä Salibandyliiton lisenssinhaltijoita on 57 330.

Jälkipeli: Salibandy veti Kupittaan palloiluhallin täyteen

FBC Turun kotiottelu keräsi reilusti yli tuhat katsojaa. Määrä on seurahistorian suurin ja eräs Suomen suurimmista Divarin yleisömääristä.

Turkulainen salibandy todisti yhden päivänä aikana, miksi laji on uuden Kupittaan palloiluhallin suurin käyttäjä. Yhteensä noin 4 000 katsojaa kahteen peliin on saavutus, josta moni olisi kateellinen. Viisaasti koko halli katsomotiloineen oli varattu päivän salibandyotteluille.

Anne Pohjola hurjasteli 17 tehopistettä Naantalissa

Sunnuntain kohtasivat ringeten SM-sarjan sarjajumbo ja kärki. Vaikka VG-62:lla oli kotietu puolellaan, sarjakärki Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese oli odotetun murskaava. Loppulukemiksi saatiin 2–19. Voiton myötä sarjajohtonsa jo seitsemän pisteen suuruiseksi kasvattanut Lapinlahti varmisti ensimmäisenä joukkueena pudotuspelipaikan.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.