Siivouspalvelu kuuntelee myös asiakkaan murheet

Tanja Lahervon mielestä läheinen asiakassuhde on kotisiivoustyössäkin tärkeää. Tanja Lahervon mielestä läheinen asiakassuhde on kotisiivoustyössäkin tärkeää. Kuva: Tanja Lahervon arkisto

Turkulainen Siivouspalvelu Kota erottautuu joukosta ihmisläheisellä otteella. Petteri Kotamäen vuonna 2009 perustama yritys poikkeaa muista siivousfirmoista myös aktiivisella osallistumisellaan erilaisiin tapahtumiin.

– Vaikka siivous on pääasiallista työtämme, teemme asiakkaan toiveiden mukaan myös muita arkiaskareita, kuten lumitöitä tai käymme kaupassa. Pyrimme siihen, että samat työntekijät kävisivät vakioasiakkaiden kodeissa, jolloin luottamus meihin kasvaa, kertoo Siivouspalvelu Kodan palveluesimies Tanja Lahervo.

Siivouspalvelu Kota tekee enimmäkseen koti- ja yrityssiivouksia, mutta työpaletissa on ollut myös laitossiivouksia esimerkiksi palvelutaloissa ja päiväkodeissa. Lahervon mukaan laitossiivoukset ovat siivouksista haastavimpia, sillä ne vaativat erityistä tietämystä esimerkiksi hygieniasta ja oikeanlaisista kemikaaleista.

Turun seudulla toimiva yritys huomioi toiminnassaan paikallisuuden. Työntekijät asuvat ympäri maakuntaa ja saavat mahdollisuuksien mukaan työskennellä lähellä kotiaan. Henkilöstön hyvinvointia tuetaan järjestämällä esimerkiksi virkistyspäiviä sekä osallistamalla työntekijöitä yrityksen kehittämiseen.

Yritys arvostaa kotimaisuutta ja käyttää työssään paljon suomalaisia tuotteita. Ympäristöystävällisyyteen kiinnitetään huomiota ja turhaa kemikaalikuormitusta pyritään välttämään.

– Meillä on hyvä henki ja paljon yhteistä toimintaa. Olemme usein mukana esimerkiksi erilaisilla messuilla myymässä tuotteita. Järjestämme myös käsityöiltoja, kertoo Lahervo.

Kotamäki aloitti yritystoiminnan aikanaan mies ja moppi -periaatteella ollen yrityksensä ainoa työntekijä. Nykyään yrityksellä on yli kolmekymmentä työntekijää, joista osalla on laitoshuoltajan tutkinto. Tanja Lahervon mukaan koulutus ja kokemus siivousalalta katsotaan eduksi Kotaan töihin hakiessa, mutta välttämättömiä ne eivät ole.

Yritys kouluttaa työntekijöitään paljon myös itse. Ajokortti sen sijaan on pakollinen, sillä työkohteisiin mennään autolla.

– Tärkeintä on iloinen ja rento mieli sekä ammattitaito. Painotamme toiminnassamme luottamusta ja avoimuutta.

Tanja Lahervon mukaan siivouspalveluita käyttävät eniten vanhemmat ihmiset sekä lapsiperheet. Yhä enemmän siivouskeikkoja tehdään myös pieniin koteihin. Lahervo toivoo arvostuksen siivoojien työtä kohtaan kasvavan.

– Siivoojat tekevät merkityksellistä työtä. Toivoisin, että heitä muistettaisiin kiittää säännöllisesti.

Tiina Pitkänen

Puuta käytetään energiaksi aiempaa enemmän

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Itämerestä nostettiin 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä

Raisioaquan Baltic Blendille asettamat ympäristötavoitteet toteutuivat viime vuonna. Merestä nostettiin Itämerirehun valmistamiseksi 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä. Tämä ylittää koko kotimaisen kalankasvatuksen vuosittaisen fosforikuormituksen ja tiputtaa typen kuormitusta 75 prosenttia.

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!