Elvytä kalkkimaalilla vanhat joulukoristeet

Kuva: Kristian Tervo

Sympaattiset tonttuovet ovat nousseet tämän joulun hitiksi. Lattianrajaan kiinnitettävä pieni ovi siirtää huomion joulukoristelussa seinään. Tonttuoven osia ja somisteita on kätevä maalata kalkkimaaleilla, joita voi sutia lähes minkä tahansa materiaalin pintaan. Kun pääsee maalaamisen vauhtiin, niillä voi taiteilla seinälle varisemattoman joulukuusen.

– Kalkkimaalien suosio jatkaa nousuaan. Niistä ovat nyt kiinnostuneet sekä askartelijat, tuunaajat että sisustajat. Kalkkimaaleissa houkuttaa erityisesti helppous, sillä pohjatöiksi riittää pintojen puhdistus rasvasta ja liasta. Maalaamaan pääsee lähes saman tien, kertoo Sokevan toimitusjohtaja Markku Kärppä.

Seinälle kiinnitettävät tonttuovet innostivat sokevalaisia kehittämään seinälle kalkkimaalatun joulukuusen, joka ei vie huoneesta lainkaan tilaa. Kuusen ehtii maalata seinään vaikka jouluaattoaamuna, sillä maali kuivuu parissa tunnissa. Kun maali on kuivunut, koristeet ja jouluvalot voi kiinnittää paikoilleen kaksipuolisella teipillä.

Kalkkimaali ei haise miltään, joten sillä maalattu kuusi sopii myös hajuallergikon joulukoristeeksi. Maalaaminen ei pilaa jouluisia piparin, glögin ja lanttulaatikon tuoksuja.

– Aito kuusi on kyllä tunnelmallinen, mutta se alkaa varista heti sisään tuomisen jälkeen. Kun kuusen maalaa kalkkimaalilla seinälle, ei tarvitse huolehtia. Sen mukana ei tule talvehtivia ötököitä sisälle, eikä lemmikki saa kaadettua sitä kumoon, Kärppä mainitsee.

Kalkkimaalikuusen saa alle kahdellakympillä, sillä maalaamiseen riittää yksi pieni purkki kalkkimaalia. Maalaamiseen kannattaa käyttää hyvälaatuista keinokuitusivellintä. Luonnonharjaksinen sivellin ei sovi kalkkimaaleille tai muille vesiliukoisille maaleille, sillä sen harjakset imevät kosteutta, ja siksi jäljestä tulee epätasaista.

Joulusesongin päättyessä kalkkimaalatun kuusen voi hävittää maalaamalla sen päälle esimerkiksi Domus Natura -savimaalilla tai muulla vesiliukoisella sisustusmaalilla. Helpoimmalla pääsee, kun kuusen luonnostelee lähelle ikkunaa niin, että kuusen saa verhon taakse seuraavaa vuotta odottamaan. Kalkkimaalatun seinäkoristeen tuunaamista voi jatkaa vaikka koko perheen voimin seuraavana jouluna.

– Kalkkimaaleilla voi muutenkin uudistaa vanhoja joulukoristeita. Vanhat joulupallot, kynttilänjalat ja muut koristeet voi maalata halutulla värillä, jos vaihtelua kaipaa. Aina ei tarvitse hankkia uutta, vaan vanhat voi tuunata mieleiseksi. Värejä voi sekoittaa keskenään. Kalkkimaalilla voi maalata melkein mitä vain materiaalia, vaikka puuta, metallia, lasia, keramiikkaa ja kangasta, Kärppä lisää.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Kansantalouden tuotanto entisellä tasolla

Kausitasoitettu tuotanto oli tammikuussa edelliskuukauden tasolla. Työpäiväkorjattu tuotanto oli 0,9 prosenttia ylemmällä tasolla kuin vuotta aiemmin. Joulukuun 2017 työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 2,7 prosenttia (oli 3,6) edellisvuoden joulukuusta. Tarkentuminen johtui tietojen täsmäyttämisestä neljännesvuositilinpitoon.

Maaliskuu ollut 3-4 astetta tavanomaista kylmempi

Talvi pitää otteessaan myös Aurajokea, jonka jäällä oli sunnuntaina iltapäivällä toistakymmentä luistelijaa

Maaliskuu on ollut 3-4 astetta tavanomaista kylmempi, kertoo Ilmatieteen laitos. Maaliskuu on yhä ehdolla tämän vuosituhannen kylmimmäksi maaliskuuksi. Myös vuosina 2006 ja 2013 maaliskuu oli kylmä.

Nooat ensi-iltaan Manillassa

Aurinkobaletin ja Tehdas Teatterin yhteistuotanto NOOAT – sillä hän oli herralle mieluinen saa ensi-iltansa 23. maaliskuuta Aurinkobaletin Manilla-teatterissa. Nukketeatteria ja nykytanssia yhdistelevä teos leikittelee Raamatun ikiaikaisella tarinalla yhdistellen siihen omaehtoista maailmanluomista.

Hippoksentiellä paloi asuntovaunu

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen mukaan Hippoksentiellä paloi asuntovaunu sunnuntaina iltapäivällä.

Suomen riistakeskus: Supikoira ja minkki haitallisia vieraslajeja

Minkki.

Supikoira ja minkki lukeutuvat Suomen luontoon kuulumattomiin vieraslajeihin. Riistakeskuksen mukaan niiden vaikutus alkuperäisluonnon monimuotoisuudelle on selkeästi haitallinen. Erityisesti herkät saaristo- ja kosteikkoalueet ovat alttiita supikoiran ja minkin saalistusvaikutukselle. Tutkimusten perusteella saalistusvaikutus heikentää erityisesti linnusto ja sammakkoeläinten monimuotoisuutta, mutta vaikutukset voivat myyriin kohdistuvan saalistuksen myötä ulottua aina kasvillisuuteen asti.

Kaupunki
Urheilu

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Benjamin Källman U21-karsintoihin

Benjamin Källman.

Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkue kohtaa 23. maaliskuuta vieraissa EM-karsintaottelussa Liettuan. Turkulaisista ryhmään valittiin Interin Benjamin Källman sekä Tanskassa nykyään pelaava Kaan Kairinen . Liettua-peli on Suomen viides karsinnoissa.

Menoviikko: Kohti pitkää kevättä

Ikuisuuskysymys, milloin yleisö löytää sankoin joukoin Turkuhalliin, kun TPS:llä on aito mahdollisuus pelata keväällä isoista asioista.

TPS:n jääkiekkomiehistö aloittaa taipaleensa tämän kevään pudotuspeleissä kotiottelulla tiistaina 20. maaliskuuta kello 18.30. Vastaan asettuu SaiPa. Kuten aina, puolivälierät on tiivis rypistys. Paras seitsemästä ottelusarja on ohi viimeistään 31. maaliskuuta.

EKS uusi pronssimitalinsa

RNK Flyers ja Espoon Kiekkoseura pelasivat pronssimitaleista Raisiossa. Neljännen kerran viimeisen viiden vuoden aikana pronssiottelussa pelannut EKS otti vierasvoiton maalein 6–4 ja uusi pronssinsa viime vuodelta.

TPS salibandyn kantona kaskessa tuttu vastus

Viime keväänä Happee jätti TPS:n ihmettelemään taustalle marssiessaan semifinaaleihin.

Salibandyliigan puolivälierissä yksi asia on viime vuosina ollut enemmän sääntö kuin poikkeus. TPS ja Jyväskylän Happee kohtaavat puolivälierissä. Viikonloppuna TPS ja Happee aloittavat keskinäisen puolivälieräsarjan jo kolmantena keväänä peräkkäin. Kuuden vuoden sisällä TPS ja Happee ovat kohdanneet neljästi puolivälierissä.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!