Elvytä kalkkimaalilla vanhat joulukoristeet

Kuva: Kristian Tervo

Sympaattiset tonttuovet ovat nousseet tämän joulun hitiksi. Lattianrajaan kiinnitettävä pieni ovi siirtää huomion joulukoristelussa seinään. Tonttuoven osia ja somisteita on kätevä maalata kalkkimaaleilla, joita voi sutia lähes minkä tahansa materiaalin pintaan. Kun pääsee maalaamisen vauhtiin, niillä voi taiteilla seinälle varisemattoman joulukuusen.

– Kalkkimaalien suosio jatkaa nousuaan. Niistä ovat nyt kiinnostuneet sekä askartelijat, tuunaajat että sisustajat. Kalkkimaaleissa houkuttaa erityisesti helppous, sillä pohjatöiksi riittää pintojen puhdistus rasvasta ja liasta. Maalaamaan pääsee lähes saman tien, kertoo Sokevan toimitusjohtaja Markku Kärppä.

Seinälle kiinnitettävät tonttuovet innostivat sokevalaisia kehittämään seinälle kalkkimaalatun joulukuusen, joka ei vie huoneesta lainkaan tilaa. Kuusen ehtii maalata seinään vaikka jouluaattoaamuna, sillä maali kuivuu parissa tunnissa. Kun maali on kuivunut, koristeet ja jouluvalot voi kiinnittää paikoilleen kaksipuolisella teipillä.

Kalkkimaali ei haise miltään, joten sillä maalattu kuusi sopii myös hajuallergikon joulukoristeeksi. Maalaaminen ei pilaa jouluisia piparin, glögin ja lanttulaatikon tuoksuja.

– Aito kuusi on kyllä tunnelmallinen, mutta se alkaa varista heti sisään tuomisen jälkeen. Kun kuusen maalaa kalkkimaalilla seinälle, ei tarvitse huolehtia. Sen mukana ei tule talvehtivia ötököitä sisälle, eikä lemmikki saa kaadettua sitä kumoon, Kärppä mainitsee.

Kalkkimaalikuusen saa alle kahdellakympillä, sillä maalaamiseen riittää yksi pieni purkki kalkkimaalia. Maalaamiseen kannattaa käyttää hyvälaatuista keinokuitusivellintä. Luonnonharjaksinen sivellin ei sovi kalkkimaaleille tai muille vesiliukoisille maaleille, sillä sen harjakset imevät kosteutta, ja siksi jäljestä tulee epätasaista.

Joulusesongin päättyessä kalkkimaalatun kuusen voi hävittää maalaamalla sen päälle esimerkiksi Domus Natura -savimaalilla tai muulla vesiliukoisella sisustusmaalilla. Helpoimmalla pääsee, kun kuusen luonnostelee lähelle ikkunaa niin, että kuusen saa verhon taakse seuraavaa vuotta odottamaan. Kalkkimaalatun seinäkoristeen tuunaamista voi jatkaa vaikka koko perheen voimin seuraavana jouluna.

– Kalkkimaaleilla voi muutenkin uudistaa vanhoja joulukoristeita. Vanhat joulupallot, kynttilänjalat ja muut koristeet voi maalata halutulla värillä, jos vaihtelua kaipaa. Aina ei tarvitse hankkia uutta, vaan vanhat voi tuunata mieleiseksi. Värejä voi sekoittaa keskenään. Kalkkimaalilla voi maalata melkein mitä vain materiaalia, vaikka puuta, metallia, lasia, keramiikkaa ja kangasta, Kärppä lisää.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Uusi Tiedekeskus Tuorla haluaa näyttää, kuinka tiede toimii

Turun yliopiston Tiedekeskus Tuorla perustetaan Kaarinassa sijaitsevan Tuorlan observatorion ja planetaarion tiloihin vuoden 2018 aikana. Tiedekeskuksen tavoitteena on kertoa suurelle yleisölle, kuinka tiede toimii. Tiedekeskukseen luodaan toimintatiloja ilmiöpohjaiselle ja elämykselliselle oppimiselle. Tiedekeskuksen toiminta perustuu Turun yliopiston monitieteiseen asiantuntemukseen ja keskuksessa annettavan opetuksen taustalla ovat koulujen uudet opetussuunnitelmat.

Keskusteluilta kaikille vanhemmille Turun normaalikoululla

Turun normaalikoulun auditoriossa järjestetään vanhemmille suunnattu keskustelutilaisuus torstaina 18. tammikuuta kello 17–20. Ohjelmassa on keskustelua turvallisuudesta, syrjäytymisestä, radikalisoitumisen tunnistamisesta ja ennaltaehkäisemisestä. Illan aikana kuullaan asiantuntijoiden alustuksia aiheesta. Tapahtuman järjestää Turun kaupunki yhteistyökumppaneineen.

Toiminimiyrittäjien määrä kasvanut yli 3 000:lla

Kaupparekisteriin merkittiin viime vuonna 34 216 uutta yritystä. Määrä on 3 460 yritystä enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lähes kaikki uudet yritykset ovat yksityisiä elinkeinonharjoittajia eli toiminimiyrittäjiä. Niitä rekisteröitiin 3 311 enemmän kuin vuonna 2016. Osakeyhtiöitten määrä kasvoi 264 uudella osakeyhtiöllä.

Turun yliopiston kauppakorkeakoulu yhteistyöhön seitsemän suuryrityksen kanssa

Turun yliopiston kauppakorkeakoulu on perustanut Laboratory of Business Disruption Research -tutkimuslaboratorion liiketoimintamurrosten eli disruptioiden johtamis- ja toteutusmallien tutkimiseksi ja kehittämiseksi. Laboratorion yrityskumppanit ovat Aller Media Oy, Bayer Nordic SE, Oy IBM Finland Ab, OP Ryhmä, PricewaterhouseCoopers Oy, Rolls-Royce Oy Ab ja Valmet Automotive Oy.

Kadunrakennustyö sulkee Untamonkadun kevääksi

Kadunrakennustyö sulkee Untamonkadun liikenteeltä 20. huhtikuuta asti. Kääntyminen on kielletty Lemminkäisenkadulta ja Joukahaisenkadulta, tonteille ajo on edelleen sallittu.

Kaupunki
Urheilu

Rasmus Tirronen jatkaa Tepsissä

Rasmus Tirronen.

TPS käyttää optionsa maalivahti Rasmus Tirrosen kanssa. 27-vuotias espoolaisvahti nähdään myös ensi kaudella mustavalkoisessa paidassa.

Mäkinen tähyää taas ratakuormureiden EM-sarjaan

Mika Mäkinen ajoi edellisen kerran ratakuorma-autojen EM-sarjaa vuonna 2013. Tuolloin hän sijoittui yhteispisteissä kahdeksanneksi.

Auralainen Mika Mäkinen tähtää kaudeksi 2018 ratakuorma-autojen kuninkuusluokkaan eli ratakuorma-autojen EM-sarjaan. Mäkinen nähdään kuluvan vuoden aikana varmuudella osassa EM-sarjan osakilpailuja, mutta koko sarjan kiertäminen on vielä auki.

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Tomas Hradecky tekee paluun kasvattajaseuransa TPS:n riveihin

Tomas Hradecky

TPS saa alkavalle Veikkausliigakaudelle tutun vahvistuksen, kun keskikenttäpelaaja Tomas Hradecky palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. 25-vuotias Hradecky on solminut TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen.

TPS Salibandy Suomen seitsemänneksi suurin, FBC Turku sijalla 17

Salibandyn suosio jatkuu rekisteröityjien pelaajien ja harrastajien määrällä mitattuna. Vuoden 2017 viimeisen päivän (31.12.) lukema on 59 791 henkilöä. Tästä määrästä Salibandyliiton lisenssinhaltijoita on 57 330.

Jälkipeli: Salibandy veti Kupittaan palloiluhallin täyteen

FBC Turun kotiottelu keräsi reilusti yli tuhat katsojaa. Määrä on seurahistorian suurin ja eräs Suomen suurimmista Divarin yleisömääristä.

Turkulainen salibandy todisti yhden päivänä aikana, miksi laji on uuden Kupittaan palloiluhallin suurin käyttäjä. Yhteensä noin 4 000 katsojaa kahteen peliin on saavutus, josta moni olisi kateellinen. Viisaasti koko halli katsomotiloineen oli varattu päivän salibandyotteluille.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.