Turkulaispari myi kaiken ja osti menoliput Thaimaahan

Inkeri Koskinen ja Mikko Halonen kilistelivät matkan alkamisen kunniaksi Thaimaassa. Inkeri Koskinen ja Mikko Halonen kilistelivät matkan alkamisen kunniaksi Thaimaassa. Kuva: Inkeri Koskisen ja Mikko Halosen arkisto

Hyppy tuntemattomaan vaatii rohkeutta ja päättäväisyyttä. Harva rohkenee myymään yrityksensä ja asuntonsa, ja aloittamaan uuden elämän mukavuusalueen ulkopuolella matkustaen maailmalla ilman selviä tulevaisuuden suunnitelmia. Turkulaiset Inkeri Koskinen, 25, ja Mikko Halonen, 33, halusivat irrottautua yhteiskunnan pyörästä myymällä omaisuutensa. He pakkasivat rinkkansa ja lähtivät kohti Aasiaa. Pariskunnan kissat saivat kodin lähipiiristä.

Matka kohti tuntematonta sai alkunsa marraskuun loppupuolen sateisena ja pimeänä sunnuntaina.

– Emme ole suunnitelleet sen enempää, kuinka kauan olemme reissussa. Ensin lensimme Bangkokiin ja tammikuussa menemme Vietnamiin. Viikon aiomme olla Bangkokissa ja mietimme, minne sitten. Emme halua elää liiallisten suunnitelmien varassa. Matkavakuutus meillä on vuodeksi, muuten kaikki on vielä ihan auki, sanoo Koskinen juuri ennen lähtöä.

Pariskunta aikoo matkustaa ainakin Aasiassa. Ehkä mahdollisuuksien mukaan Australia ja Uusi-Seelantikin tulevat tutuiksi. Ja miksei vaikka Etelä-Amerikka.

Elämänmuutokselle ja matkalle oli juuri nyt sopiva hetki. Mikon ja Inkerin pyörittämä arki alkoi tuntua liian hektiseltä, eikä edes toisille ollut riittävästi aikaa.

– Omistimme yhdessä pakohuonepeliyrityksen. Meillä alkoi olla siihen jo motivaatio vähissä, joten oli hienoa, että se sai uuden todella motivoituneen yrittäjän. Inkeri kävi myös päivätöissä, ja ehdimme näkemään vain hetkisen. Tuntuu hienolta, että nyt meillä on reissun aikana aikaa toisillemme kerrankin, Mikko sanoi.

Myös kodikas puutalo-osake Portsasta myytiin. Omistaminen ja perusarki eivät ole tällä hetkellä se tärkein, vaan seikkailu ja kokemusten hankkiminen arjen rutiinien ulkopuolella.

– Halusimme kumpikin lähteä matkustamaan maailmalle. Olemme matkustaneet paljon Euroopassa, mutta haluamme nähdä maailmaa Euroopan ulkopuolella. Sen tiedämme, että elokuussa olemme luvanneet tulla käymään ystäviemme häissä Suomessa, ja sitten taas jatkamme reissua. Emme osaa sanoa mitään tulevaisuudesta, se selviää sitten.

Pariskunnalla on mukanaan kaksi rinkkaa. Toisessa vaatteita ja toisessa elektroniikkaa heidän ylläpitämäänsä matkablogia varten. Kuvauskopteri, kamera ja tietokone kulkevat mukana, sillä reissu halutaan taltioida blogiin mahdollisimman elävästi. Lisäksi rokotuksiin on panostettu.

Tärkeää lähdössä on kumpaakin yhdistävä seikkailunhalu ja rakkaus matkustamiseen.

– Meillä on myös aivan mahtava parisuhde. Meillä on paljon yhteisiä kiinnostuksen kohteita ja kumpikin mennään elämässä pilke silmäkulmassa.

Kummallekin asunnon ja yrityksen myyminen oli suuri helpotus.

– Tämä on aivan parasta, ja suosittelen muitakin, joiden elämä tuntuu polkevan paikallaan, tekevän rohkean päätöksen kohti muutosta, mitä haluaa.

Pariskunnan matkakuulumisia voi seurata blogista www.tourlecouple.com.

Marianne Rovio

Puuta käytetään energiaksi aiempaa enemmän

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Itämerestä nostettiin 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä

Raisioaquan Baltic Blendille asettamat ympäristötavoitteet toteutuivat viime vuonna. Merestä nostettiin Itämerirehun valmistamiseksi 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä. Tämä ylittää koko kotimaisen kalankasvatuksen vuosittaisen fosforikuormituksen ja tiputtaa typen kuormitusta 75 prosenttia.

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!