Ruukuissa joulun kaunottaret

Joulutähti on herkkähipiäinen kaunotar. Joulutähti on herkkähipiäinen kaunotar. Kuva: Kauppapuutarhaliitto

Joulutähti ei siedä kylmää eikä vetoa, joten se kannattaa suojata hyvin matkalla kotiin. Se sijoitetaan lämpimään, vedottomaan ja valoisaan paikkaan. Kastelu vaatii huolellisuutta. Sekä kuivuus että liika märkyys voivat saada kasvin pudottamaan lehtiään. Joulun jälkeen joulutähdestä voi saada viherkasvin, mutta uudelleenkukittaminen on konstikasta. Joulutähti on lyhyen päivän kasvi, joka vaatii kukkiakseen pitkän jakson, jonka aikana se on täysin pimeässä yli puolet vuorokaudesta. Vaaleanpunaisia, aikaisia lajikkeita kutsutaan syystähdiksi.

Hyasintin voimakas tuoksu jakaa mielipiteet. Jos tuoksu on liikaa asuinhuoneissa, kasvi viihtyy vaikkapa viileällä verannalla. Kukintakin kestää viileässä pidempään. Hyasintin sipulissa on kaikki, mitä kasvi tarvitsee kukkiakseen, multaa ei tarvita. Sipuli on kaunis myös maljakossa, jossa pelkät juuret ulottuvat veteen.

Hyasintin voi siirtää keväällä puutarhaan, jossa se hyvällä onnella kukkii tulevina vuosina. Säästettäviä sipuleita kastellaan ja lannoitetaan joulun jälkeen noin kuukauden ajan. Sen jälkeen lehdet saavat kuihtua ja sipulin voi siirtää pimeään paikkaan. Kevään tullen hyasintti istutetaan puutarhaan läpäisevään maahan.

Jouluruusu ihastuttaa viehkoilla kukillaan. Monen harmiksi nykykotien kuiva, lämmin ilma sopii sille huonosti. Kasvi viihtyy parhaiten viileässä, jossa se kukkii pitkään. Se säilyy paremmin, jos saa viettää edes yöt huoneenlämpöä viileämmässä.

Jouluruusu kukoistaa viileällä verannalla tai suojasäällä parvekkeellakin, etenkin jos kasvi on ostettu esimerkiksi torilta, jossa se on tottunut kylmään. Jouluruusu pitää tasaisesta kastelusta, mutta kasvualustaa ei pidä päästää liian märäksi. Jos kasvin saa säilymään hengissä kevääseen, sen voi pakkasten mentyä istuttaa puutarhaan puolivarjoon. Puutarhassa jouluruusu kukkii helmi-huhtikuussa.

Ritarinkukka on komea kasvi, jolla on monta ihailijaa. Pulmaksi muodostuu usein varren venyminen, jota voi vähentää kasvin sijoittamisella valoisaan paikkaan ja maltillisella kastelulla. Jos venähtänyt kasvi ei pysy pystyssä, kukkavarren voi leikata maljakkoon. Varren tyveen kierretty kuminauha tai teippi estää varren kihartumisen.

Ritarinkukan sipulit voivat elää jopa vuosikymmeniä. Jos kasvin haluaa säästää, sen kastelua ja lannoittamista jatketaan joulun jälkeen. Kesällä ritarinkukka viihtyy ulkona lämpimällä paikalla, josta se korjataan sisälle ennen pakkasia. Parin kuukauden lepoaika viileässä virittää kasvin uuteen kukintaan.

Merja Kajala

Kansainvälinen bio- ja kiertotaloustapahtuma toukokuussa Turussa

Turussa järjestetään toukokuussa ensimmäinen kansainvälinen bio- ja kiertotaloustapahtuma SmartCHEM summit 2018. Puhujina tapahtumassa on bio- ja kiertotalouden edelläkävijäyrityksiä, startupeja sekä kansainvälisiä vieraita. Tapahtuma on osa Euroopan suurinta vuosittaista ympäristöalan tapahtumaa EU Green Weekiä, jonka teemana on Green Cities for Greener Future .

Ilmastomallit ennustavat muutoksia pohjoisten jokien virtaamiin ja eliöstöön

Suomen virtavesien lajien elinalueet siirtyvät pohjoista kohti lämpötilan kasvaessa ilmastonmuutoksen myötä. Jokien virtaamien vuodenaikaisvaihtelu muuttuu nykyistä epäsäännöllisemmäksi. Lajiston muutokset ovat suurempia pienissä latvapuroissa kuin suurissa joissa, selviää Suomen ympäristökeskuksen ja Oulun yliopiston tutkimuksesta.

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu auttaa työttömiä pois toimeentulotuelta

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu on alkanut kuudessa kunnassa. Kokeilukunnat ovat Kangasala, Kemijärvi, Kuopio, Raisio, Tampere ja Tornio. Tavoitteena on saada pitkään työttömänä olleita pois toimeentulotuelta. Moni heistä tarvitsee siihen nykyistä enemmän ja varhemmin apua.

Beethovenin messu pitkäperjantaina Tuomiokirkossa

Kaisa Ranta.

Turun filharmoninen orkesteri esittää Ludwig van Beethovenin C-duurimessun pitkäperjantaina 30. maaliskuuta kello 18 Turun tuomiokirkossa. Messun lisäksi konsertissa kuullaan Beethovenin kuorokantaatti Meerestille und glückliche Fahrt .

Työntekijämäärä jatkoi kasvua alkuvuonna

Työntekijämäärät Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä kasvoivat tammikuussa 6,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Kasvu henkilöstövuokrausalalla oli edelleen kovaa, ja viime vuoden lopulla alkanut nousu satama-alan työntekijämäärissä jatkui.

Kysely: Vain noin puolet suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä

Enefitin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 56 prosenttia suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä kuukaudessa. Lähes 70 prosenttia olisi valmis hillitsemään sähkönkulutustaan, jos sähköyhtiö tarjoaisi siihen välineitä. Joka kolmas suomalainen uskoo voivansa vähentää sähkönkulutustaan viidenneksellä.

Turussa järjestetään Japani-päivä

Turussa järjestetään Japani-päivä Turun työväenopistolla ja Turun yliopiston Publicumissa. Kaikkiin tilaisuuksiin on yleisöllä vapaa pääsy.

Urheilu

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!