Suomen ensimmäinen työelämälehtori aloitti Turussa

Matti Raho on Suomen ainoa työelämälehtori. Matti Raho on Suomen ainoa työelämälehtori. Kuva: Tiina Pitkänen

Turun ja samalla koko Suomen ainoan työelämälehtorin haasteena on kehittää oppilaitosten ja yritysten välistä yhteistyötä. Lokakuussa työnsä aloittaneella Matti Raholla on hyvät edellytykset tähän. Pitkä kokemus opettajana on tuonut kosketuspintaa nuorten elämään ja markkinointitehtävissä työskentelyn ansiosta sosiaaliset taidot ovat hioutuneet hyviksi. Insinööritaustaisella lehtorilla on myös jo valmiiksi kontakteja alueen yrityksiin.

– Työskentelin ennen nykyistä toimenkuvaani Raision seudun koulutuskuntayhtymän VetoVoimaa-hankkeessa. Työ oli pääpiirteiltään hyvin samanlaista kuin työelämälehtorin työ, joten tämä tuntuu luontevalta jatkumolta, kertoo Turun ammatti-instituutista virkavapaalla oleva Raho.

Idea työelämälehtorin toimesta syntyi Turun kaupungin johdossa. Se on herättänyt kiinnostusta myös muualla Suomessa, ja Raho toivookin saavansa tulevaisuudessa kollegoja. Työelämälehtorin tavoitteena on innostaa peruskouluissa ja lukioissa opiskelevia nuoria hakeutumaan teknisten ja luonnontieteellisten alojen pariin, sillä alueen kasvava teollisuus tarvitsee tulevaisuudessa runsaasti osaajia.

– Toistaiseksi aika on kulunut yritysten ja oppilaitosten tarpeiden kartoituksessa. Tulen jatkossa muun muassa kontaktoimaan yrityksiä, koordinoimaan oppilaitosvierailuja, pitämään infoja ja järjestämään yhdeksäsluokkalaisten vierailuja Yrityskylään.

Matti Rahon mukaan opinto-ohjauksen resurssit ovat puutteelliset eikä opettajilla välttämättä ole tarpeeksi tietoa eri alojen sisällöistä ja sopivista ainevalinnoista. Hän kokeekin työnsä tärkeäksi, jotta oppilaat saisivat oikeaa tietoa valintojensa tueksi. Raho muistuttaa myös vanhempien tärkeästä roolista nuorten työelämätietoisuuden lisäämisessä.

– Suomessa istuvat edelleen tiukassa sukupuolittuneet käsitykset naisten ja miesten töistä. Haasteena onkin saada erityisesti tyttöjä opiskelemaan teknisiä aloja.

Raho kertoo oppilaitosten ja yritysten välisen vuoropuhelun toimivan Turun seudulla hyvin. Nyt tarvitaan uusia ideoita siitä, miten yritykset voisivat näkyä oppilaitosten arjessa entistä paremmin.

– Oppilaitosten ja yritysten lisäksi tärkeitä sidosryhmiä ovat alueen teollisuus- ja työmarkkinajärjestöt, jotka tukevat työtäni. Yksin tällaista työsarkaa on mahdoton hoitaa, vaan tarvitaan toimivaa yhteistyötä.

Yksi asia motivoi työelämälehtoria ylitse muiden.

– Tuntuu hienolta, kun nuoret löytävät oman paikkansa tässä maailmassa.

Tiina Pitkänen

Puuta käytetään energiaksi aiempaa enemmän

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Itämerestä nostettiin 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä

Raisioaquan Baltic Blendille asettamat ympäristötavoitteet toteutuivat viime vuonna. Merestä nostettiin Itämerirehun valmistamiseksi 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä. Tämä ylittää koko kotimaisen kalankasvatuksen vuosittaisen fosforikuormituksen ja tiputtaa typen kuormitusta 75 prosenttia.

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!