Suomen ensimmäinen työelämälehtori aloitti Turussa

Matti Raho on Suomen ainoa työelämälehtori. Matti Raho on Suomen ainoa työelämälehtori. Kuva: Tiina Pitkänen

Turun ja samalla koko Suomen ainoan työelämälehtorin haasteena on kehittää oppilaitosten ja yritysten välistä yhteistyötä. Lokakuussa työnsä aloittaneella Matti Raholla on hyvät edellytykset tähän. Pitkä kokemus opettajana on tuonut kosketuspintaa nuorten elämään ja markkinointitehtävissä työskentelyn ansiosta sosiaaliset taidot ovat hioutuneet hyviksi. Insinööritaustaisella lehtorilla on myös jo valmiiksi kontakteja alueen yrityksiin.

– Työskentelin ennen nykyistä toimenkuvaani Raision seudun koulutuskuntayhtymän VetoVoimaa-hankkeessa. Työ oli pääpiirteiltään hyvin samanlaista kuin työelämälehtorin työ, joten tämä tuntuu luontevalta jatkumolta, kertoo Turun ammatti-instituutista virkavapaalla oleva Raho.

Idea työelämälehtorin toimesta syntyi Turun kaupungin johdossa. Se on herättänyt kiinnostusta myös muualla Suomessa, ja Raho toivookin saavansa tulevaisuudessa kollegoja. Työelämälehtorin tavoitteena on innostaa peruskouluissa ja lukioissa opiskelevia nuoria hakeutumaan teknisten ja luonnontieteellisten alojen pariin, sillä alueen kasvava teollisuus tarvitsee tulevaisuudessa runsaasti osaajia.

– Toistaiseksi aika on kulunut yritysten ja oppilaitosten tarpeiden kartoituksessa. Tulen jatkossa muun muassa kontaktoimaan yrityksiä, koordinoimaan oppilaitosvierailuja, pitämään infoja ja järjestämään yhdeksäsluokkalaisten vierailuja Yrityskylään.

Matti Rahon mukaan opinto-ohjauksen resurssit ovat puutteelliset eikä opettajilla välttämättä ole tarpeeksi tietoa eri alojen sisällöistä ja sopivista ainevalinnoista. Hän kokeekin työnsä tärkeäksi, jotta oppilaat saisivat oikeaa tietoa valintojensa tueksi. Raho muistuttaa myös vanhempien tärkeästä roolista nuorten työelämätietoisuuden lisäämisessä.

– Suomessa istuvat edelleen tiukassa sukupuolittuneet käsitykset naisten ja miesten töistä. Haasteena onkin saada erityisesti tyttöjä opiskelemaan teknisiä aloja.

Raho kertoo oppilaitosten ja yritysten välisen vuoropuhelun toimivan Turun seudulla hyvin. Nyt tarvitaan uusia ideoita siitä, miten yritykset voisivat näkyä oppilaitosten arjessa entistä paremmin.

– Oppilaitosten ja yritysten lisäksi tärkeitä sidosryhmiä ovat alueen teollisuus- ja työmarkkinajärjestöt, jotka tukevat työtäni. Yksin tällaista työsarkaa on mahdoton hoitaa, vaan tarvitaan toimivaa yhteistyötä.

Yksi asia motivoi työelämälehtoria ylitse muiden.

– Tuntuu hienolta, kun nuoret löytävät oman paikkansa tässä maailmassa.

Tiina Pitkänen

Viemäri- ja vesijohtotyö Kuuvuorenkadulla

Viemäri- ja vesijohtotyö kaventaa ja sulkee ajokaistan Kuuvuorenkatu 7–26:n välisellä alueella 17.1.–29.3. Päivittäinen työaika on kello 7–16. Paikalla liikenteen ohjaajat tarvittaessa, muutoin liikennettä ohjataan liikenneopastein.

Lapsuuden liikunnalla yhteys menestykseen koulutuksessa ja työssä

Liikunta lapsena on yhteydessä vuosien päähän koulutus- ja työurien kehitykseen. Jaana Karin väitöstutkimuksen tulosten mukaan liikunnallisesti aktiivisilla lapsilla oli peruskoulun päättyessä parempi koulumenestys ja aikuisena korkeampi koulutustaso ja korkeammat ansiotulot. He kiinnittyivät paremmin työmarkkinoille kuin lapsena vähän liikkuneet.

Euroopassa todettu korkeapatogeenista H5N6-tyypin lintuinfluenssaa

Korkeapatogeenista H5N6-tyypin lintuinfluenssaa (HPAI H5N6) on todettu Euroopassa joulukuun 2017 ja tammikuun 2018 aikana neljässä maassa. Joulukuun alussa virusta todettiin Alankomaissa ankkatilalla ja luonnonvaraisissa linnuissa, ja sen jälkeen virusta on todettu luonnonvaraisissa linnuissa Sveitsissä, Britanniassa ja Saksassa.

Uudet matkailukartat nostavat esiin Kuninkaantien kohteet ja Suomen kylät

Turun saaristosta itärajalle ulottuvan Kuninkaantien kartta sekä koko Suomen kattava kylämatkailun kartta muistuttavat, että digitalisoituvassa ajassakin paperisessa kartassa on voimaa. Kartat päivittävät vuosisatoja vanhan Kuninkaantien tämän päivän matkailijan kohdelistalle ja tuovat uudella tavalla esiin kiinnostavia kyliä.

Kaskis kuutosena, Mami sijalla 15

Kaskis soli turkulaisravintoiloista äänestyksessä korkeimmalla tilalla, kuudes.

Helsinkiläinen Grön on Suomen paras ravintola. Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksessä seuraaviksi sijoittuivat helsinkiläiset Olo ja BasBas. Äänestyksen tulos julkistettiin maanantaina.

Impivaaran uimahallin vesi todettu uimakelpoiseksi

Impivaaran uimahallin monitoimi-, perhe- ja lastenallas ovat olleet pois käytöstä veden laadun epäselvyyden vuoksi, mutta näytteiden perusteella vesi on nyt todettu uimakelpoiseksi.

Kaupunki
Urheilu

Mäkinen tähyää taas ratakuormureiden EM-sarjaan

Mika Mäkinen ajoi edellisen kerran ratakuorma-autojen EM-sarjaa vuonna 2013. Tuolloin hän sijoittui yhteispisteissä kahdeksanneksi.

Auralainen Mika Mäkinen tähtää kaudeksi 2018 ratakuorma-autojen kuninkuusluokkaan eli ratakuorma-autojen EM-sarjaan. Mäkinen nähdään kuluvan vuoden aikana varmuudella osassa EM-sarjan osakilpailuja, mutta koko sarjan kiertäminen on vielä auki.

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Tomas Hradecky tekee paluun kasvattajaseuransa TPS:n riveihin

Tomas Hradecky

TPS saa alkavalle Veikkausliigakaudelle tutun vahvistuksen, kun keskikenttäpelaaja Tomas Hradecky palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. 25-vuotias Hradecky on solminut TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen.

TPS Salibandy Suomen seitsemänneksi suurin, FBC Turku sijalla 17

Salibandyn suosio jatkuu rekisteröityjien pelaajien ja harrastajien määrällä mitattuna. Vuoden 2017 viimeisen päivän (31.12.) lukema on 59 791 henkilöä. Tästä määrästä Salibandyliiton lisenssinhaltijoita on 57 330.

Jälkipeli: Salibandy veti Kupittaan palloiluhallin täyteen

FBC Turun kotiottelu keräsi reilusti yli tuhat katsojaa. Määrä on seurahistorian suurin ja eräs Suomen suurimmista Divarin yleisömääristä.

Turkulainen salibandy todisti yhden päivänä aikana, miksi laji on uuden Kupittaan palloiluhallin suurin käyttäjä. Yhteensä noin 4 000 katsojaa kahteen peliin on saavutus, josta moni olisi kateellinen. Viisaasti koko halli katsomotiloineen oli varattu päivän salibandyotteluille.

Anne Pohjola hurjasteli 17 tehopistettä Naantalissa

Sunnuntain kohtasivat ringeten SM-sarjan sarjajumbo ja kärki. Vaikka VG-62:lla oli kotietu puolellaan, sarjakärki Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese oli odotetun murskaava. Loppulukemiksi saatiin 2–19. Voiton myötä sarjajohtonsa jo seitsemän pisteen suuruiseksi kasvattanut Lapinlahti varmisti ensimmäisenä joukkueena pudotuspelipaikan.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.