Työpaikallakin voi viettää mukavaa joulua

Amanda Isotupa viettää mielellään joulua töissä. Amanda Isotupa viettää mielellään joulua töissä. Kuva: Tiina Pitkänen

Joulun lähestyessä monet ihmiset alkavat valmistautua lomaan sekä kaivata rauhoittumista ja rentoutumista. Kaikille joulu ei kuitenkaan merkitse hengähdystaukoa töistä eivätkä kaikki edes kaipaa sitä. Yksi jouluna töissä viihtyvistä on Kupittaan Citymarketissa työskentelevä Amanda Isotupa. Turun yliopistossa kasvatustieteitä opiskeleva Isotupa on työskennellyt Citymarketissa neljä vuotta opintojensa ohessa ja ollut siitä lähtien ainakin osan joulua töissä. Myös tulevaan jouluun kuuluu työvuoroja.

– Olen joka vuosi ilmoittautunut vapaaehtoiseksi työskentelemään jouluna. Kaupassa on jouluisin todella kiireistä, mutta tunnelma on iloinen ja lisäksi pyhäpäivistä tietysti maksetaan hyvin. Meillä monet opiskelijat tulevat jouluna mielellään töihin. Samalla perheelliset työntekijät saavat viettää aikaa lastensa kanssa, kertoo Isotupa.

Kupittaan Citymarketissa käy asiakkaita tasaisesti läpi joulun. Kaupan aukioloaikojen vapautuminen pari vuotta sitten on lisännyt asiakasmääriä entisestään. Isotuvan mukaan ihmisten hyväntuulisuuteen vaikuttaa se, missä vaiheessa joulua mennään.

– Aatonaattona ja jouluaattona asiakkaat ovat usein kiireisiä ja hieman stressaantuneita. Joulupäivänä ja tapaninpäivänä puolestaan yleinen ilmapiiri on jo leppoisampi. Tulee muistaa, että kaikki eivät vietä joulua lainkaan, joten on tärkeää, että kaupat tarjoavat mahdollisuuden elää normaalia arkea.

Isotupa työskentelee Citymarketin maito-osastolla, jossa hänen työhönsä kuuluu esimerkiksi hyllytystä ja siivoamista. Joulun aikaan tiettyjen elintarviketuotteiden kysynnässä näkyy selvä piikki. Myös leluja ostetaan vielä aattoaamunakin.

– Ihmiset ostavat paljon maitoa, kermaa ja smetanaa. Eri juhlapyhinä ihmisillä on tapana ostaa erilaisia tuotteita. Esimerkiksi juhannuksena ja pääsiäisenä kermaviilin kysyntä on normaalia suurempi.

Isotuvan perheessä on ollut tapana aloittaa joulun juhlinta vasta aattoiltana. Niinpä aamuvuoroon meneminen juhlapäivänä ei tunnu siltä, että hän jäisi jostain paitsi. Myös Isotuvan veli työskentelee kaupan alalla, joten perheessä on totuttu joulutyöläisten aikatauluihin.

Joulutunnelmaan pääseminen suoraan töistä tullessa saattaa olla haastavaa. Isotupa kuitenkin kertoo, että hänen on helppo irrottautua töistä ja jättää työasiat taakse.

– Pidän itseäni jouluihmisenä vaikka en aloitakaan jouluvalmisteluja kovin aikaisin. Parasta joulussa on rauha ja yhdessäolo perheen kanssa, Isotupa sanoo.

Tiina Pitkänen

Viemäri- ja vesijohtotyö Kuuvuorenkadulla

Viemäri- ja vesijohtotyö kaventaa ja sulkee ajokaistan Kuuvuorenkatu 7–26:n välisellä alueella 17.1.–29.3. Päivittäinen työaika on kello 7–16. Paikalla liikenteen ohjaajat tarvittaessa, muutoin liikennettä ohjataan liikenneopastein.

Lapsuuden liikunnalla yhteys menestykseen koulutuksessa ja työssä

Liikunta lapsena on yhteydessä vuosien päähän koulutus- ja työurien kehitykseen. Jaana Karin väitöstutkimuksen tulosten mukaan liikunnallisesti aktiivisilla lapsilla oli peruskoulun päättyessä parempi koulumenestys ja aikuisena korkeampi koulutustaso ja korkeammat ansiotulot. He kiinnittyivät paremmin työmarkkinoille kuin lapsena vähän liikkuneet.

Euroopassa todettu korkeapatogeenista H5N6-tyypin lintuinfluenssaa

Korkeapatogeenista H5N6-tyypin lintuinfluenssaa (HPAI H5N6) on todettu Euroopassa joulukuun 2017 ja tammikuun 2018 aikana neljässä maassa. Joulukuun alussa virusta todettiin Alankomaissa ankkatilalla ja luonnonvaraisissa linnuissa, ja sen jälkeen virusta on todettu luonnonvaraisissa linnuissa Sveitsissä, Britanniassa ja Saksassa.

Uudet matkailukartat nostavat esiin Kuninkaantien kohteet ja Suomen kylät

Turun saaristosta itärajalle ulottuvan Kuninkaantien kartta sekä koko Suomen kattava kylämatkailun kartta muistuttavat, että digitalisoituvassa ajassakin paperisessa kartassa on voimaa. Kartat päivittävät vuosisatoja vanhan Kuninkaantien tämän päivän matkailijan kohdelistalle ja tuovat uudella tavalla esiin kiinnostavia kyliä.

Kaskis kuutosena, Mami sijalla 15

Kaskis soli turkulaisravintoiloista äänestyksessä korkeimmalla tilalla, kuudes.

Helsinkiläinen Grön on Suomen paras ravintola. Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksessä seuraaviksi sijoittuivat helsinkiläiset Olo ja BasBas. Äänestyksen tulos julkistettiin maanantaina.

Impivaaran uimahallin vesi todettu uimakelpoiseksi

Impivaaran uimahallin monitoimi-, perhe- ja lastenallas ovat olleet pois käytöstä veden laadun epäselvyyden vuoksi, mutta näytteiden perusteella vesi on nyt todettu uimakelpoiseksi.

Kaupunki
Urheilu

Mäkinen tähyää taas ratakuormureiden EM-sarjaan

Mika Mäkinen ajoi edellisen kerran ratakuorma-autojen EM-sarjaa vuonna 2013. Tuolloin hän sijoittui yhteispisteissä kahdeksanneksi.

Auralainen Mika Mäkinen tähtää kaudeksi 2018 ratakuorma-autojen kuninkuusluokkaan eli ratakuorma-autojen EM-sarjaan. Mäkinen nähdään kuluvan vuoden aikana varmuudella osassa EM-sarjan osakilpailuja, mutta koko sarjan kiertäminen on vielä auki.

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Tomas Hradecky tekee paluun kasvattajaseuransa TPS:n riveihin

Tomas Hradecky

TPS saa alkavalle Veikkausliigakaudelle tutun vahvistuksen, kun keskikenttäpelaaja Tomas Hradecky palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. 25-vuotias Hradecky on solminut TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen.

TPS Salibandy Suomen seitsemänneksi suurin, FBC Turku sijalla 17

Salibandyn suosio jatkuu rekisteröityjien pelaajien ja harrastajien määrällä mitattuna. Vuoden 2017 viimeisen päivän (31.12.) lukema on 59 791 henkilöä. Tästä määrästä Salibandyliiton lisenssinhaltijoita on 57 330.

Jälkipeli: Salibandy veti Kupittaan palloiluhallin täyteen

FBC Turun kotiottelu keräsi reilusti yli tuhat katsojaa. Määrä on seurahistorian suurin ja eräs Suomen suurimmista Divarin yleisömääristä.

Turkulainen salibandy todisti yhden päivänä aikana, miksi laji on uuden Kupittaan palloiluhallin suurin käyttäjä. Yhteensä noin 4 000 katsojaa kahteen peliin on saavutus, josta moni olisi kateellinen. Viisaasti koko halli katsomotiloineen oli varattu päivän salibandyotteluille.

Anne Pohjola hurjasteli 17 tehopistettä Naantalissa

Sunnuntain kohtasivat ringeten SM-sarjan sarjajumbo ja kärki. Vaikka VG-62:lla oli kotietu puolellaan, sarjakärki Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese oli odotetun murskaava. Loppulukemiksi saatiin 2–19. Voiton myötä sarjajohtonsa jo seitsemän pisteen suuruiseksi kasvattanut Lapinlahti varmisti ensimmäisenä joukkueena pudotuspelipaikan.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.