Työpaikallakin voi viettää mukavaa joulua

Amanda Isotupa viettää mielellään joulua töissä. Amanda Isotupa viettää mielellään joulua töissä. Kuva: Tiina Pitkänen

Joulun lähestyessä monet ihmiset alkavat valmistautua lomaan sekä kaivata rauhoittumista ja rentoutumista. Kaikille joulu ei kuitenkaan merkitse hengähdystaukoa töistä eivätkä kaikki edes kaipaa sitä. Yksi jouluna töissä viihtyvistä on Kupittaan Citymarketissa työskentelevä Amanda Isotupa. Turun yliopistossa kasvatustieteitä opiskeleva Isotupa on työskennellyt Citymarketissa neljä vuotta opintojensa ohessa ja ollut siitä lähtien ainakin osan joulua töissä. Myös tulevaan jouluun kuuluu työvuoroja.

– Olen joka vuosi ilmoittautunut vapaaehtoiseksi työskentelemään jouluna. Kaupassa on jouluisin todella kiireistä, mutta tunnelma on iloinen ja lisäksi pyhäpäivistä tietysti maksetaan hyvin. Meillä monet opiskelijat tulevat jouluna mielellään töihin. Samalla perheelliset työntekijät saavat viettää aikaa lastensa kanssa, kertoo Isotupa.

Kupittaan Citymarketissa käy asiakkaita tasaisesti läpi joulun. Kaupan aukioloaikojen vapautuminen pari vuotta sitten on lisännyt asiakasmääriä entisestään. Isotuvan mukaan ihmisten hyväntuulisuuteen vaikuttaa se, missä vaiheessa joulua mennään.

– Aatonaattona ja jouluaattona asiakkaat ovat usein kiireisiä ja hieman stressaantuneita. Joulupäivänä ja tapaninpäivänä puolestaan yleinen ilmapiiri on jo leppoisampi. Tulee muistaa, että kaikki eivät vietä joulua lainkaan, joten on tärkeää, että kaupat tarjoavat mahdollisuuden elää normaalia arkea.

Isotupa työskentelee Citymarketin maito-osastolla, jossa hänen työhönsä kuuluu esimerkiksi hyllytystä ja siivoamista. Joulun aikaan tiettyjen elintarviketuotteiden kysynnässä näkyy selvä piikki. Myös leluja ostetaan vielä aattoaamunakin.

– Ihmiset ostavat paljon maitoa, kermaa ja smetanaa. Eri juhlapyhinä ihmisillä on tapana ostaa erilaisia tuotteita. Esimerkiksi juhannuksena ja pääsiäisenä kermaviilin kysyntä on normaalia suurempi.

Isotuvan perheessä on ollut tapana aloittaa joulun juhlinta vasta aattoiltana. Niinpä aamuvuoroon meneminen juhlapäivänä ei tunnu siltä, että hän jäisi jostain paitsi. Myös Isotuvan veli työskentelee kaupan alalla, joten perheessä on totuttu joulutyöläisten aikatauluihin.

Joulutunnelmaan pääseminen suoraan töistä tullessa saattaa olla haastavaa. Isotupa kuitenkin kertoo, että hänen on helppo irrottautua töistä ja jättää työasiat taakse.

– Pidän itseäni jouluihmisenä vaikka en aloitakaan jouluvalmisteluja kovin aikaisin. Parasta joulussa on rauha ja yhdessäolo perheen kanssa, Isotupa sanoo.

Tiina Pitkänen

Kansainvälinen bio- ja kiertotaloustapahtuma toukokuussa Turussa

Turussa järjestetään toukokuussa ensimmäinen kansainvälinen bio- ja kiertotaloustapahtuma SmartCHEM summit 2018. Puhujina tapahtumassa on bio- ja kiertotalouden edelläkävijäyrityksiä, startupeja sekä kansainvälisiä vieraita. Tapahtuma on osa Euroopan suurinta vuosittaista ympäristöalan tapahtumaa EU Green Weekiä, jonka teemana on Green Cities for Greener Future .

Ilmastomallit ennustavat muutoksia pohjoisten jokien virtaamiin ja eliöstöön

Suomen virtavesien lajien elinalueet siirtyvät pohjoista kohti lämpötilan kasvaessa ilmastonmuutoksen myötä. Jokien virtaamien vuodenaikaisvaihtelu muuttuu nykyistä epäsäännöllisemmäksi. Lajiston muutokset ovat suurempia pienissä latvapuroissa kuin suurissa joissa, selviää Suomen ympäristökeskuksen ja Oulun yliopiston tutkimuksesta.

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu auttaa työttömiä pois toimeentulotuelta

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu on alkanut kuudessa kunnassa. Kokeilukunnat ovat Kangasala, Kemijärvi, Kuopio, Raisio, Tampere ja Tornio. Tavoitteena on saada pitkään työttömänä olleita pois toimeentulotuelta. Moni heistä tarvitsee siihen nykyistä enemmän ja varhemmin apua.

Beethovenin messu pitkäperjantaina Tuomiokirkossa

Kaisa Ranta.

Turun filharmoninen orkesteri esittää Ludwig van Beethovenin C-duurimessun pitkäperjantaina 30. maaliskuuta kello 18 Turun tuomiokirkossa. Messun lisäksi konsertissa kuullaan Beethovenin kuorokantaatti Meerestille und glückliche Fahrt .

Työntekijämäärä jatkoi kasvua alkuvuonna

Työntekijämäärät Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä kasvoivat tammikuussa 6,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Kasvu henkilöstövuokrausalalla oli edelleen kovaa, ja viime vuoden lopulla alkanut nousu satama-alan työntekijämäärissä jatkui.

Kysely: Vain noin puolet suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä

Enefitin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 56 prosenttia suomalaisista tietää, kuinka paljon kuluttaa sähköä kuukaudessa. Lähes 70 prosenttia olisi valmis hillitsemään sähkönkulutustaan, jos sähköyhtiö tarjoaisi siihen välineitä. Joka kolmas suomalainen uskoo voivansa vähentää sähkönkulutustaan viidenneksellä.

Turussa järjestetään Japani-päivä

Turussa järjestetään Japani-päivä Turun työväenopistolla ja Turun yliopiston Publicumissa. Kaikkiin tilaisuuksiin on yleisöllä vapaa pääsy.

Urheilu

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Loimun kausi päättyi

Raision Loimu lähti lentopallon Mestaruusliigan puolivälierin kolmanteen koitokseen selkä seinää vasten. Sampo Volley oli voittanut kaksi ensimmäistä kohtaamista. Ottelusarjan kolmas kohtaaminen noudatti aiempien otteluiden kaavaa ja ratkaisijakin oli lopulta aiemmista peleistä tuttu. Pielaveden liikuntahallin yleisö pääsi Sampo Volleyn johdattamana juhlimaan välieräpaikkaa 3-2 (25-10, 20-25, 26-28, 29-27, 15-7) kotivoitolla.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!