Isoisän opeilla himmeleistä tuli bisnes

Himmelin perusmalli on kärjellään seisova kuutio, mutta kulmia voi lisäillä mielin määrin. Himmelitehtaan perustajat Jenni Turunen (vas.) ja Sini Mäenanttila kertovat, että suuri himmeli saattaa niellä jopa 50 työtuntia. Himmelin perusmalli on kärjellään seisova kuutio, mutta kulmia voi lisäillä mielin määrin. Himmelitehtaan perustajat Jenni Turunen (vas.) ja Sini Mäenanttila kertovat, että suuri himmeli saattaa niellä jopa 50 työtuntia. Kuva: Linnea Lahtinen

Joulun tunnelmallisimmissa koristeissa on ripaus vanhan ajan taikaa, mutta Sini Mäenanttilan ja Jenni Turusen osaavissa käsissä himmelit päivittyvät myös nykyaikaan sopiviksi. Himmelitehdas sai alkunsa, kun it-alalta lomautetut kollegat päätyivät perinnekäsitöiden pariin noin vuosi sitten. Oppia himmeleiden tekoon ystävykset saivat, ja saavat edelleen, Turusen isoisältä.

– Pappa voisi koska tahansa liittyä himmelikerhoomme, koska toteutamme modernitkin himmelit hänen tekniikallaan, Turunen naurahtaa.

Hän tosin epäilee, että isoisä ei vaihtaisi perinteistä olkea siihen materiaaliin, joka on Himmelitehtaan modernien himmeleiden salaisuus – nimittäin muovipilleihin. Se on himmeleiden perinteistä valmistusmateriaalia ruisolkea kestävämpi ja armollisempi aines työstää. Itse kerätystä oljesta valmistetut himmelit kuitenkin myös kuuluvat Himmelitehtaan valikoimaan.

– Vanhemmat ihmiset kotiuttavat enemmän olkisia himmeleitä, muuten muovisten versioiden menekki on suurempaa, kädentaitajat ovat huomanneet.

Uusi versio jo melkein unohtumaan päässeestä perinnekäsityöstä herättää tervetullutta huomiota himmeleitä kohtaan. Turunen ja Mäenanttila järjestävät himmelikursseja, koska tahtovat varmistaa pitkät suomalaiset juuret omaavan tekniikan säilymisen.

– Meidän sukupolveamme kiinnostavat perinnetekniikat ja -tavat enemmän kuin esimerkiksi vanhempiemme ikäluokkaa. Himmelitkin hyppäsivät ikään kuin yhden sukupolven yli, Turunen sanoo.

Ennen vanhaan himmelien teko oli nuorten naisten puuhaa joulun alla. Himmeleitä tehtiin saunan lämmössä, missä olkien käsittely oli helpompaa. Kaksilahkeiset värväytyivät seuramiehiksi himmelitalkoisiin, joten kyseessä oli sosiaalinen tapahtuma.

Himmeleitä ripustettiin tuvan kattoon hyvää sato-onnea tuomaan. Ne saivat riippua esillä jopa juhannukseen asti. Joka jouluksi tehtiin uudet himmelit. Himmelitehtaan toteuttama modernisointi on paitsi tehnyt himmeleistä monivuotisia, myös muuttanut niiden ulkonäköä selkeälinjaisempaan suuntaan.

– Yksinkertaisuus sopii nykysisustukseen paremmin, ja himmelimme ovat pääasiassa mustia tai valkoisia, kuvailee Mäenanttila.

Himmelitehdas myy himmeleitään sivuillaan Facebookissa. Jälleenmyyjänä toimivat Sellofaani ja Forum-korttelin PUF Design Market.

Himmelikonkarien kokemuksen mukaan himmelit liitetään vahvasti jouluun niiden historian vuoksi. He itse pitävät niitä ympärivuotisina koristeina, jotka sopivat joulun maagiseen tunnelmaan niin kuusenkoristeina kuin lahjoinakin. Himmelit liikkuvat ilmavirran mukana lumoavasti ja tuudittavat tuijottajansa joulun rauhaan.

Linnea Lahtinen

Perinteinen olkihimmelikin kuuluu valikoimiin. Perinteinen olkihimmelikin kuuluu valikoimiin. Kuva: Linnea Lahtinen

Tieliikennekuolemista 28 itsemurhia viime vuonna

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna tapahtui 4 752 henkilövahinkoon johtanutta tieliikenneonnettomuutta. Onnettomuuksissa kuoli 258 ja loukkaantui 5 911 ihmistä. Loukkaantuneista kahdeksan prosenttia, eli 460 ihmistä, loukkaantui vakavasti. Vuonna 2016 kuolleita oli 12 henkilöä vähemmän ja loukkaantuneita 497 vähemmän kuin vuonna 2015. Menehtyneistä miehiä oli 81 prosenttia ja loukkaantuneista 58 prosenttia.

Saaristomeren Suojelurahasto hakee rahoitettavia hankkeita

Saaristomeren Suojelurahasto rahoittaa Saaristomeren tilan parantamiseen tähtääviä tarkoin kohdennettuja ja tehokkaita hankkeita. Saaristomeren Suojelurahaston avoin rahoitushaku on jatkuva ja siihen voi jättää hakemuksenhakijalle sopivana ajankohtana. Hakuprosessissa Saaristomeren Suojelurahaston hoitokunta käsittelee hankeideat ja hakemukset vähintään kaksi kertaa vuodessa ja tekee esitykset Centrum Balticum -säätiön hallitukselle tuettavista hankkeista.

Markulantie jälleen auki liikenteelle

Liikenne Markulantiellä sujuu jälleen normaalisti. Aamulla Markulantiellä sattui liikenneonnettumuus, jossa Fölin bussi törmäsi henkilöautoon, mutta onnettomuuspaikka on nyt saatu raivattua.

Viemäri- ja vesijohtotyö Kuuvuorenkadulla

Viemäri- ja vesijohtotyö kaventaa ja sulkee ajokaistan Kuuvuorenkatu 7–26:n välisellä alueella 17.1.–29.3. Päivittäinen työaika on kello 7–16. Paikalla liikenteen ohjaajat tarvittaessa, muutoin liikennettä ohjataan liikenneopastein.

Lapsuuden liikunnalla yhteys menestykseen koulutuksessa ja työssä

Liikunta lapsena on yhteydessä vuosien päähän koulutus- ja työurien kehitykseen. Jaana Karin väitöstutkimuksen tulosten mukaan liikunnallisesti aktiivisilla lapsilla oli peruskoulun päättyessä parempi koulumenestys ja aikuisena korkeampi koulutustaso ja korkeammat ansiotulot. He kiinnittyivät paremmin työmarkkinoille kuin lapsena vähän liikkuneet.

Urheilu

Mäkinen tähyää taas ratakuormureiden EM-sarjaan

Mika Mäkinen ajoi edellisen kerran ratakuorma-autojen EM-sarjaa vuonna 2013. Tuolloin hän sijoittui yhteispisteissä kahdeksanneksi.

Auralainen Mika Mäkinen tähtää kaudeksi 2018 ratakuorma-autojen kuninkuusluokkaan eli ratakuorma-autojen EM-sarjaan. Mäkinen nähdään kuluvan vuoden aikana varmuudella osassa EM-sarjan osakilpailuja, mutta koko sarjan kiertäminen on vielä auki.

Jälkipeli: Juuso Wahlsten antoi hyvät elämäneväät pojilleen

Wahlstenin kiekkomiehet on saatu samaan kuvaan. Sami (vas.) ja Jali saapuivat Suomeen ulkomailta juhlistamaan isä-Juuson 80-vuotissynttäreitä. Turun Palloseura järjesti Juhani Wahlstenille ikimuistoiset syntymäpäiväjuhlat Turkuhallissa.

Visionääri, ajattelija, uudistaja, kouluttaja, opettaja, jääkiekkoleijona…lista on pitkä. Viime lauantaina 80 vuotta täyttänyttä kiekkolegenda Juhani Wahlstenia on tituleerattu lukemattomin ilmaisuin. Yksi lause tiivistää turkulaisen kiekkolegendan elämän: Jos jääkiekkoa ei olisi keksitty, " Juuso " olisi sen keksinyt.

Tomas Hradecky tekee paluun kasvattajaseuransa TPS:n riveihin

Tomas Hradecky

TPS saa alkavalle Veikkausliigakaudelle tutun vahvistuksen, kun keskikenttäpelaaja Tomas Hradecky palaa takaisin kasvattajaseuransa riveihin. 25-vuotias Hradecky on solminut TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen.

TPS Salibandy Suomen seitsemänneksi suurin, FBC Turku sijalla 17

Salibandyn suosio jatkuu rekisteröityjien pelaajien ja harrastajien määrällä mitattuna. Vuoden 2017 viimeisen päivän (31.12.) lukema on 59 791 henkilöä. Tästä määrästä Salibandyliiton lisenssinhaltijoita on 57 330.

Jälkipeli: Salibandy veti Kupittaan palloiluhallin täyteen

FBC Turun kotiottelu keräsi reilusti yli tuhat katsojaa. Määrä on seurahistorian suurin ja eräs Suomen suurimmista Divarin yleisömääristä.

Turkulainen salibandy todisti yhden päivänä aikana, miksi laji on uuden Kupittaan palloiluhallin suurin käyttäjä. Yhteensä noin 4 000 katsojaa kahteen peliin on saavutus, josta moni olisi kateellinen. Viisaasti koko halli katsomotiloineen oli varattu päivän salibandyotteluille.

Anne Pohjola hurjasteli 17 tehopistettä Naantalissa

Sunnuntain kohtasivat ringeten SM-sarjan sarjajumbo ja kärki. Vaikka VG-62:lla oli kotietu puolellaan, sarjakärki Lapinlahden Luistin -89 Say Cheese oli odotetun murskaava. Loppulukemiksi saatiin 2–19. Voiton myötä sarjajohtonsa jo seitsemän pisteen suuruiseksi kasvattanut Lapinlahti varmisti ensimmäisenä joukkueena pudotuspelipaikan.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.