Isoisän opeilla himmeleistä tuli bisnes

Himmelin perusmalli on kärjellään seisova kuutio, mutta kulmia voi lisäillä mielin määrin. Himmelitehtaan perustajat Jenni Turunen (vas.) ja Sini Mäenanttila kertovat, että suuri himmeli saattaa niellä jopa 50 työtuntia. Himmelin perusmalli on kärjellään seisova kuutio, mutta kulmia voi lisäillä mielin määrin. Himmelitehtaan perustajat Jenni Turunen (vas.) ja Sini Mäenanttila kertovat, että suuri himmeli saattaa niellä jopa 50 työtuntia. Kuva: Linnea Lahtinen

Joulun tunnelmallisimmissa koristeissa on ripaus vanhan ajan taikaa, mutta Sini Mäenanttilan ja Jenni Turusen osaavissa käsissä himmelit päivittyvät myös nykyaikaan sopiviksi. Himmelitehdas sai alkunsa, kun it-alalta lomautetut kollegat päätyivät perinnekäsitöiden pariin noin vuosi sitten. Oppia himmeleiden tekoon ystävykset saivat, ja saavat edelleen, Turusen isoisältä.

– Pappa voisi koska tahansa liittyä himmelikerhoomme, koska toteutamme modernitkin himmelit hänen tekniikallaan, Turunen naurahtaa.

Hän tosin epäilee, että isoisä ei vaihtaisi perinteistä olkea siihen materiaaliin, joka on Himmelitehtaan modernien himmeleiden salaisuus – nimittäin muovipilleihin. Se on himmeleiden perinteistä valmistusmateriaalia ruisolkea kestävämpi ja armollisempi aines työstää. Itse kerätystä oljesta valmistetut himmelit kuitenkin myös kuuluvat Himmelitehtaan valikoimaan.

– Vanhemmat ihmiset kotiuttavat enemmän olkisia himmeleitä, muuten muovisten versioiden menekki on suurempaa, kädentaitajat ovat huomanneet.

Uusi versio jo melkein unohtumaan päässeestä perinnekäsityöstä herättää tervetullutta huomiota himmeleitä kohtaan. Turunen ja Mäenanttila järjestävät himmelikursseja, koska tahtovat varmistaa pitkät suomalaiset juuret omaavan tekniikan säilymisen.

– Meidän sukupolveamme kiinnostavat perinnetekniikat ja -tavat enemmän kuin esimerkiksi vanhempiemme ikäluokkaa. Himmelitkin hyppäsivät ikään kuin yhden sukupolven yli, Turunen sanoo.

Ennen vanhaan himmelien teko oli nuorten naisten puuhaa joulun alla. Himmeleitä tehtiin saunan lämmössä, missä olkien käsittely oli helpompaa. Kaksilahkeiset värväytyivät seuramiehiksi himmelitalkoisiin, joten kyseessä oli sosiaalinen tapahtuma.

Himmeleitä ripustettiin tuvan kattoon hyvää sato-onnea tuomaan. Ne saivat riippua esillä jopa juhannukseen asti. Joka jouluksi tehtiin uudet himmelit. Himmelitehtaan toteuttama modernisointi on paitsi tehnyt himmeleistä monivuotisia, myös muuttanut niiden ulkonäköä selkeälinjaisempaan suuntaan.

– Yksinkertaisuus sopii nykysisustukseen paremmin, ja himmelimme ovat pääasiassa mustia tai valkoisia, kuvailee Mäenanttila.

Himmelitehdas myy himmeleitään sivuillaan Facebookissa. Jälleenmyyjänä toimivat Sellofaani ja Forum-korttelin PUF Design Market.

Himmelikonkarien kokemuksen mukaan himmelit liitetään vahvasti jouluun niiden historian vuoksi. He itse pitävät niitä ympärivuotisina koristeina, jotka sopivat joulun maagiseen tunnelmaan niin kuusenkoristeina kuin lahjoinakin. Himmelit liikkuvat ilmavirran mukana lumoavasti ja tuudittavat tuijottajansa joulun rauhaan.

Linnea Lahtinen

Perinteinen olkihimmelikin kuuluu valikoimiin. Perinteinen olkihimmelikin kuuluu valikoimiin. Kuva: Linnea Lahtinen

Perusopetuksen innovaatio- ja kokeiluhaku avattu

Opetushallitus on avannut kuuden miljoonan euron avustushaun perusopetuksen innovatiivisiin kehittämishankkeisiin ja kokeiluihin. Haku mahdollistaa uusien tapojen tuomisen koulutuksen kehittämiseen, oppimisen uudistumiseen sekä yhteisölliseen kehittämiseen. Kokeilu- ja innovaatiotoiminnan edistäminen on osa peruskoulun uudistamisen kärkihanketta ja Uusi peruskoulu -ohjelman toimeenpanoa.

Turku valittu mukaan maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun

Janika Takatalo.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on keskiviikkona päättänyt maksuttoman varhaiskasvatuksen valtionavustuksista. Kokeilu koskee viisivuotiaita ja sen laajuus on 20 viikkotuntia. Kokeiluun otettiin hakemusten perusteella 20 kuntaa, ja Varsinais-Suomesta mukana ovat Turku, Salo, Somero ja Taivassalo. Kokeilu alkaa ensi syksynä ja kestää vuoden.

Loimaan 90 miljoonan Eurojackpot tehtiin omilla numeroilla

Loimaan voittoisa Eurojackpot-peli tehtiin pelaajan omilla numeroilla. Veikkauksella ei ole vieläkään tietoa voittajista. Voiton lunastusaikaa on jäljellä vielä lähes 11 kuukautta. Viimeinen mahdollinen lunastuspäivä on 11.2.2019.

Noin 80 prosenttia suomalaisista haluaisi liikkua enemmän

Yli puolet (60 %) suomalaisista ei ulkoile päivittäin, ja joka viides (22 %) ei edes viikoittain. Tuoreen tutkimuksen mukaan suurin hidaste liikkumiselle on saamattomuus. Neljä viidestä vastaajasta haluaisi liikkua nykyistä enemmän.

Narsissit koristavat jälleen Teatterisiltaa

Teatterisilta saa jälleen koristeekseen narsisseja.

Turku toivottaa kevään tervetulleeksi aurinkoisin narsissi-istutuksin. Teatterisillan kaiteet koristellaan Tête-à-Tête-narsisseilla keskiviikkona 21. maaliskuuta ja samaa lajiketta tuodaan Yliopistonkadun kävelykadulle torstaina 30. maaliskuuta.

Puolustusvoimien ja poliisin yhteistyötä kehitetään

Puolustusvoimien poliisille antamaa virka-apua koskevien säännösten toimivuutta arvioidaan. Sisäministeriön asettaman hankkeen tavoitteena on ajantasaistaa säännöksiä niin, että ne turvaavat poliisin toimintaedellytykset tietyissä terrorismirikoksiin liittyvissä tilanteissa, joissa puolustusvoimat voi antaa voimankäyttöä sisältävää virka-apua poliisille.

Konkurssien määrä kasvoi tammi–helmikuussa peräti 82 prosenttia

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–helmikuussa pantiin vireille 515 konkurssia, mikä on 232 konkurssia (82,0 prosenttia) enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 2 485, mikä on 1 157 henkilöä (87,1 prosenttia) enemmän kuin edellisvuonna. Vuonna 2017 tammi–helmikuussa vireille pantujen konkurssien määrä oli poikkeuksellisen matala, mikä johtui tuolloin verohallinnon tekemien konkurssihakemusten poikkeuksellisen pienestä määrästä.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!