Turku saa uuden esittävän taiteen festivaalin

Suomi ja Turku liittyvät Fringe-festivaaliperheeseen. Keväällä 2019 Aurajoen pinnan rikkoo FINFRINGE, nelipäiväinen kansainvälinen esittävän taiteen festivaali.

Fringe-festivaali, ”reunafestivaali”, joista suurin ja kuuluisin on Edinburghin Fringe, on esiintymisalusta uusille ja kokeileville esittävän taiteen ideoille. Fringet profiloituvat marginaalisempaan ja kokeellisempaan esittävän taiteen tarjontaan kuin perinteiset yhden taidelajin taidefestivaalit.

Kaikki esittävän taiteen lajit ovat sallittuja ja esiintyjät voivat olla ammattilaisia tai harrastajia. Esitysten kesto on tarkkaan rajattu ja ne pitää pystyttää nopeasti lavalle ja esityksen päätyttyä pois. Tällä pyritään sujuvuuteen, pakottamaan festivaaleille valitut esitykset keskittymään sisältöihinsä puitteiden sijaan sekä tarjoamaan paljon erilaisia esityksiä yleisölle lyhyessä ajassa.

Fringe eroaa tavallisista taidefestivaaleista. Esiintyjät joutuvat maksamaan osallistumismaksun, mutta saavat vastikkeeksi myös osan pääsylipputuloista. Jos halukkaita esiintyjiä on liikaa, kuten miltei aina on, mukaan pääsevät arvotaan. Kaikilla mukana olevilla esityksillä on hetkensä yleisön edessä, mutta pidetyimmät saavat lisäesityksiä ja lisätuloja. Formaatti on samaan aikaan hyvin kaupallinen ja kokeellinen. Fringe toimii myös tapaamispaikkana ympäri maailmaa tuleville taiteilijoille ja tapahtumana, jossa esiintyjien ja katsojien raja rikkoutuu.

Fringe-festivaali voi olla esittävän taiteen ammattilaisille omien töidensä ensimmäinen kokeilualusta, kosketus yleisöön uuden idean kanssa. Katsojat pääsevät antamaan suoran ja välittömän palautteen, jolla on oikeasti vaikutusta. Uusien, innovatiivisten esitysten kokeileminen on taiteilijoille helppoa ja yleisöllä on aika ja paikka missä nähdä uutta esittävää taidetta.

Harrastuspohjalta tulevat esiintyjät pääsevät mittelemään osaamistansa ammattilaisten kanssa. Raja harrastamisen ja ammatin välillä rikkoutuu tavalla, joka hyödyttää sekä esiintyjiä että katsojia. Fringe-festivaali on tiivistetysti kengännauhabudjetin, matalan osallistumis- ja katsomiskynnyksen sekä vapaaehtoisen työn tapahtuma.

Pohjatyötä festivaalia varten on tehty reilun vuoden ajan. FINFRINGE on liittynyt yli 250 Fringe-festivaalin verkostoon. Yhteistyötä tehdään Nordic Fringen kanssa. Tukholman, Göteborgin, Bergenin ja Reykjavikin seuraksi liittynee muitakin suomalaisia toimijoita lähivuosina. Järjestäjänä on Osuuskunta Säätämö, turkulaisten esittävän taiteen ammattilaisten yhteenliittymä.

Festivaali toimii turkulaisten ammattinäyttämöiden yhteistyöhankkeena. Yhteistyössä ovat mukana ja tukensa ovat luvanneet eri muodoissa Turun Taideakatemia, Turun kaupunginteatteri, Åbo Svenska Teater, Linnateatteri ja Logomo.

Festivaali tulee aloittamaan keskitetysti yhdessä paikassa, mutta laajenee pilottivuoden jälkeen ympäri Turkua. Johtoajatuksena on tuoda uutta taidetta näyttämölle, myös toimia uusin tavoin joka vuosi – eri paikoissa, erilaisin toteutumistavoin ja painopistein. Ensimmäisenä vuonna nähdään noin 15–20 erilaista esiintyjää tai esiintyjäryhmää. Yhteensä esityksiä tulee olemaan pilottifestivaaleilla vajaat viisikymmentä. Artistihaku ympäri maailmaa julkaistaan syksyllä 2018 ja FINFRINGE 2019- ohjelma alkuvuodesta 2019.

Festivaalia suunnittelevat Sami Rannila, Kristina Vahvaselkä, Sauli Luttinen ja Jani Vehkaperä. Taustalla on ohjausryhmä, neuvoa-antava elin, jossa ovat mukana Turun taideakatemian koulutusvastaava Minna Haapasalo, Logomon tapahtuma- ja tuotantojohtaja Janne Auvinen, Turun kaupunginteatterin johtajat Mikko Kouki ja Arto Valkama, Åbo Svenska Teaterin johtaja Jukka Aaltonen ja Linnateatterin johtajat Kalle Lamberg ja Henni Syrjänen.

Merkittävin tukija on tiedon ja ammattiosaamisen vaihtoa Suomen ja Yhdysvaltain välillä edistävä Fulbright Suomi -säätiö. Se saa rahoituksensa muun muassa Suomen ja Yhdysvaltojen hallituksilta, korkeakouluilta ja säätiöiltä. Rannila, FINFRINGEn johtaja, lähtee ensi keväänä Fulbrightin MCPD-stipendin avittamana Philadelphiaan työskentelemään FringeArtsissa. Hän tutustuu yhteen Yhdysvaltojen suurimmista Fringe-festivaaleista.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Ulkomaille muutosta ilmoitettava aina Kelaan

Lyhytkin oleskelu ulkomailla voi vaikuttaa siihen, kuuluuko Suomen sosiaaliturvaan. Ulkomaille alle vuodeksi muuttava kuuluu yleensä ulkomailla oleskelunsa ajan Suomen sosiaaliturvaan. Muutosta on kuitenkin ilmoitettava, koska jo yli kolmen kuukauden kestävä ulkomailla oleskelu saattaa vaikuttaa oikeuteen saada Kelan maksamia etuuksia. Tällaisia etuuksia ovat esimerkiksi yleinen asumistuki ja kotihoidon tuki. Oikeus sosiaaliturvaan päättyy, jos oleskelu muuttuu vakinaiseksi.

Joulun valot tuikkimaan Hirvensalossa

Hirvensalon jouluvalot sytytetään Ravintola Pannun edustalla perjantaina 24. marraskuuta kello 18. Ohjelmassa on joulupukki, musiikkia sekä glögi- ja piparitarjoilu. Avaussanat lausuu Hirvensalo-seuran puheenjohtaja Niko Aaltonen ja valtiovallan tervehdyksen tuo hirvensalolainen kansanedustaja Saara-Sofia Siren . Seura haastaa muutkin turkulaiset sytyttämään jouluvalonsa samaan aikaan.

Dekkaristeiksi haluaville kurssi keväällä

Turussa alkaa dekkaristien ja rikoskirjailijoiden täsmäkoulutus helmikuussa 2018. Rikostelu-kurssilla opitaan rakentelemaan rikosjuonia, syvennytään rikollisten ja rikoksia selvittävien hahmojen luonteisiin sekä hiotaan tarinankerronnan taitoja. Kurssi on suunnattu kirjoittajille, joilla on unelma oman dekkarin kirjoittamisesta tai tarve parantaa jo olemassa olevaa käsikirjoitusversiota.

Suomalaisissa kodeissa syttyi viime vuonna 2 971 tulipaloa

Viime vuonna suomalaisissa kodeissa syttyi 2971 tulipaloa. Tulipaloissa kuoli 80 henkilöä ja niistä seurasi suuria aineellisia ja terveydellisiä vahinkoja. Tulipalojen taustalla on elämän koko kirjo.

Tieliikenteessä kuoli 22 ihmistä lokakuussa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui lokakuussa 368 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 22 ja loukkaantui 463 ihmistä. Kuolleita oli yksi vähemmän ja loukkaantuneita 15 enemmän kuin vuoden 2016 lokakuussa.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!