Turku saa uuden esittävän taiteen festivaalin

Suomi ja Turku liittyvät Fringe-festivaaliperheeseen. Keväällä 2019 Aurajoen pinnan rikkoo FINFRINGE, nelipäiväinen kansainvälinen esittävän taiteen festivaali.

Fringe-festivaali, ”reunafestivaali”, joista suurin ja kuuluisin on Edinburghin Fringe, on esiintymisalusta uusille ja kokeileville esittävän taiteen ideoille. Fringet profiloituvat marginaalisempaan ja kokeellisempaan esittävän taiteen tarjontaan kuin perinteiset yhden taidelajin taidefestivaalit.

Kaikki esittävän taiteen lajit ovat sallittuja ja esiintyjät voivat olla ammattilaisia tai harrastajia. Esitysten kesto on tarkkaan rajattu ja ne pitää pystyttää nopeasti lavalle ja esityksen päätyttyä pois. Tällä pyritään sujuvuuteen, pakottamaan festivaaleille valitut esitykset keskittymään sisältöihinsä puitteiden sijaan sekä tarjoamaan paljon erilaisia esityksiä yleisölle lyhyessä ajassa.

Fringe eroaa tavallisista taidefestivaaleista. Esiintyjät joutuvat maksamaan osallistumismaksun, mutta saavat vastikkeeksi myös osan pääsylipputuloista. Jos halukkaita esiintyjiä on liikaa, kuten miltei aina on, mukaan pääsevät arvotaan. Kaikilla mukana olevilla esityksillä on hetkensä yleisön edessä, mutta pidetyimmät saavat lisäesityksiä ja lisätuloja. Formaatti on samaan aikaan hyvin kaupallinen ja kokeellinen. Fringe toimii myös tapaamispaikkana ympäri maailmaa tuleville taiteilijoille ja tapahtumana, jossa esiintyjien ja katsojien raja rikkoutuu.

Fringe-festivaali voi olla esittävän taiteen ammattilaisille omien töidensä ensimmäinen kokeilualusta, kosketus yleisöön uuden idean kanssa. Katsojat pääsevät antamaan suoran ja välittömän palautteen, jolla on oikeasti vaikutusta. Uusien, innovatiivisten esitysten kokeileminen on taiteilijoille helppoa ja yleisöllä on aika ja paikka missä nähdä uutta esittävää taidetta.

Harrastuspohjalta tulevat esiintyjät pääsevät mittelemään osaamistansa ammattilaisten kanssa. Raja harrastamisen ja ammatin välillä rikkoutuu tavalla, joka hyödyttää sekä esiintyjiä että katsojia. Fringe-festivaali on tiivistetysti kengännauhabudjetin, matalan osallistumis- ja katsomiskynnyksen sekä vapaaehtoisen työn tapahtuma.

Pohjatyötä festivaalia varten on tehty reilun vuoden ajan. FINFRINGE on liittynyt yli 250 Fringe-festivaalin verkostoon. Yhteistyötä tehdään Nordic Fringen kanssa. Tukholman, Göteborgin, Bergenin ja Reykjavikin seuraksi liittynee muitakin suomalaisia toimijoita lähivuosina. Järjestäjänä on Osuuskunta Säätämö, turkulaisten esittävän taiteen ammattilaisten yhteenliittymä.

Festivaali toimii turkulaisten ammattinäyttämöiden yhteistyöhankkeena. Yhteistyössä ovat mukana ja tukensa ovat luvanneet eri muodoissa Turun Taideakatemia, Turun kaupunginteatteri, Åbo Svenska Teater, Linnateatteri ja Logomo.

Festivaali tulee aloittamaan keskitetysti yhdessä paikassa, mutta laajenee pilottivuoden jälkeen ympäri Turkua. Johtoajatuksena on tuoda uutta taidetta näyttämölle, myös toimia uusin tavoin joka vuosi – eri paikoissa, erilaisin toteutumistavoin ja painopistein. Ensimmäisenä vuonna nähdään noin 15–20 erilaista esiintyjää tai esiintyjäryhmää. Yhteensä esityksiä tulee olemaan pilottifestivaaleilla vajaat viisikymmentä. Artistihaku ympäri maailmaa julkaistaan syksyllä 2018 ja FINFRINGE 2019- ohjelma alkuvuodesta 2019.

Festivaalia suunnittelevat Sami Rannila, Kristina Vahvaselkä, Sauli Luttinen ja Jani Vehkaperä. Taustalla on ohjausryhmä, neuvoa-antava elin, jossa ovat mukana Turun taideakatemian koulutusvastaava Minna Haapasalo, Logomon tapahtuma- ja tuotantojohtaja Janne Auvinen, Turun kaupunginteatterin johtajat Mikko Kouki ja Arto Valkama, Åbo Svenska Teaterin johtaja Jukka Aaltonen ja Linnateatterin johtajat Kalle Lamberg ja Henni Syrjänen.

Merkittävin tukija on tiedon ja ammattiosaamisen vaihtoa Suomen ja Yhdysvaltain välillä edistävä Fulbright Suomi -säätiö. Se saa rahoituksensa muun muassa Suomen ja Yhdysvaltojen hallituksilta, korkeakouluilta ja säätiöiltä. Rannila, FINFRINGEn johtaja, lähtee ensi keväänä Fulbrightin MCPD-stipendin avittamana Philadelphiaan työskentelemään FringeArtsissa. Hän tutustuu yhteen Yhdysvaltojen suurimmista Fringe-festivaaleista.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kortiton kuski kärähti Kohmontiellä törkeästä rattijuopumuksesta

Poliisi pysäytti lauantaina kello 9.20 Pernontiellä henkilöauton, jonka kuljettajana toimi vuonna 1962 syntynyt mies. Miestä epäillään rattijuopumuksesta, koska tarkkuusalkometrikokeen tulos oli 0,20 milligrammaa litrassa. Mies määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon.

Maanteiden talvihoitoluokkia nostetaan Varsinais-Suomessa 102 kilometrillä

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoi torstaina kahden miljoonan lisärahoituksesta teiden talvihoitoon. Lisärahoituksella maanteiden talvihoitoluokkia nostetaan yhteensä lähes 1 300 kilometrillä, lisätään täsmähoitoa ja hiekoitusta. Myös hoidon laadunvalvontaa tehostetaan.

Seksiturismin eri puolet

Päivi ja Santeri Kanniston teos Kuuma loma kertoo seksiturismista. Kannistot valottavat, että seksiturismi ei ole pelkkää humalaisten miesten örvellystä Tallinnassa tai nuorten miesten bilereissuja punaisten lyhtyjen alueelle. He luokittelevat seksiturismiksi myös kiihkeät lomaromanssit tai hetken huumasta syntyneen pysyvämmän ihmissuhteen.

Poliisi nappasi Raisiontiellä kiinni kortittoman amfetamiinikuskin

Poliisit pysäyttivät lauantaina kello 10 Raisiossa Raisiontiellä henkilöautolla liikkeellä olleen vuonna 1975 syntyneen miehen. Miehelle tehty puhalluskoe näytti nolla promillea, mutta huumepikatesti oli positiivinen amfetamiinin osalta.

Musikaali ja sirkus lyövät kättä

Turun konservatorion ja Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden yhteistyön tuloksena syntynyt sirkusmusikaali Ei ole norsua korviin katsominen saa ensi-iltansa Sigyn-salissa 28. helmikuuta kello 19. Muut esitykset ovat 1. ja 2. maaliskuuta, kello 14 ja 19 kumpanakin päivänä.

Menoviikko: Muumit heräävät hiihtolomalla

Taikatalvea on vietetty Naantalin Muumimaailmassa vuodesta 2007 saakka. Kuva on vuodelta 2014.

Perinteiseen tapaan Naantalin Muumimaailman muumit heräävät talviuniltaan hiihtolomaviikolla Muumimaailman Taikatalven myötä. Taikatalvea vietetään Naantalissa tänä vuonna 17.–25. helmikuuta. Tuolloin Muumimaailma on auki joka päivä kello 10–16.

Rakennustyö sulkee ajoradan Kaivokadulla

Katualueelle ulottuva uudisrakennustyö sulkee ajoradan Kaivokatu 18:n kohdalta maanantaista alkaen. Työstä on haittaa molemmissa ajosuunnissa.

Varaava tulisija joka taloon

Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry:n mukaan huoltovarmuuden takaamiseksi kaikkiin pientaloihin tarvittaisiin sähköstä riippumaton tulisija. Myös vanhat tulisijat pitäisi korvata uusilla vähäpäästöisillä tulisijoilla. Puulämmitys alentaa talviajan sähkön huipputehon tarvetta. Sähkön kysyntäjousto on jatkossa entistä tärkeämpää.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Jälkipeli: Ilmoitetaanko otteluiden yleisömäärät oikein?

Kupittaan palloiluhalliin mahtuu, kun koko pääkenttä on käytössä, noin 2 700 katsojaa. Jos hallista on vain kaksi kolmasosaa käytössä, maksimi yleisömäärä on noin 1 700.

Vai, pitäisikö oikeastaan kysyä, kuinka paljon otteluiden yleisömääriä ilmoitetaan yläkanttiin? Yleisömääräksi ilmoitetaan lukema, jonka pitäisi tarkoittaa täyttä hallia, mutta vapaita paikkoja onkin runsaasti.

TPS:n yhteiskausikortti sai lentävän lähdön

TPS jääkiekon ja TPS jalkapallon yhteinen seurakortti on saanut hyvän vastaanoton heti alkuun. TPS jääkiekko ja TPS jalkapallo lanseerasivat keskiviikkona yhteiskausikortin, jota varattiin jo ensimmäisen vuorokauden aikana yli sata.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.