Turku saa uuden esittävän taiteen festivaalin

Suomi ja Turku liittyvät Fringe-festivaaliperheeseen. Keväällä 2019 Aurajoen pinnan rikkoo FINFRINGE, nelipäiväinen kansainvälinen esittävän taiteen festivaali.

Fringe-festivaali, ”reunafestivaali”, joista suurin ja kuuluisin on Edinburghin Fringe, on esiintymisalusta uusille ja kokeileville esittävän taiteen ideoille. Fringet profiloituvat marginaalisempaan ja kokeellisempaan esittävän taiteen tarjontaan kuin perinteiset yhden taidelajin taidefestivaalit.

Kaikki esittävän taiteen lajit ovat sallittuja ja esiintyjät voivat olla ammattilaisia tai harrastajia. Esitysten kesto on tarkkaan rajattu ja ne pitää pystyttää nopeasti lavalle ja esityksen päätyttyä pois. Tällä pyritään sujuvuuteen, pakottamaan festivaaleille valitut esitykset keskittymään sisältöihinsä puitteiden sijaan sekä tarjoamaan paljon erilaisia esityksiä yleisölle lyhyessä ajassa.

Fringe eroaa tavallisista taidefestivaaleista. Esiintyjät joutuvat maksamaan osallistumismaksun, mutta saavat vastikkeeksi myös osan pääsylipputuloista. Jos halukkaita esiintyjiä on liikaa, kuten miltei aina on, mukaan pääsevät arvotaan. Kaikilla mukana olevilla esityksillä on hetkensä yleisön edessä, mutta pidetyimmät saavat lisäesityksiä ja lisätuloja. Formaatti on samaan aikaan hyvin kaupallinen ja kokeellinen. Fringe toimii myös tapaamispaikkana ympäri maailmaa tuleville taiteilijoille ja tapahtumana, jossa esiintyjien ja katsojien raja rikkoutuu.

Fringe-festivaali voi olla esittävän taiteen ammattilaisille omien töidensä ensimmäinen kokeilualusta, kosketus yleisöön uuden idean kanssa. Katsojat pääsevät antamaan suoran ja välittömän palautteen, jolla on oikeasti vaikutusta. Uusien, innovatiivisten esitysten kokeileminen on taiteilijoille helppoa ja yleisöllä on aika ja paikka missä nähdä uutta esittävää taidetta.

Harrastuspohjalta tulevat esiintyjät pääsevät mittelemään osaamistansa ammattilaisten kanssa. Raja harrastamisen ja ammatin välillä rikkoutuu tavalla, joka hyödyttää sekä esiintyjiä että katsojia. Fringe-festivaali on tiivistetysti kengännauhabudjetin, matalan osallistumis- ja katsomiskynnyksen sekä vapaaehtoisen työn tapahtuma.

Pohjatyötä festivaalia varten on tehty reilun vuoden ajan. FINFRINGE on liittynyt yli 250 Fringe-festivaalin verkostoon. Yhteistyötä tehdään Nordic Fringen kanssa. Tukholman, Göteborgin, Bergenin ja Reykjavikin seuraksi liittynee muitakin suomalaisia toimijoita lähivuosina. Järjestäjänä on Osuuskunta Säätämö, turkulaisten esittävän taiteen ammattilaisten yhteenliittymä.

Festivaali toimii turkulaisten ammattinäyttämöiden yhteistyöhankkeena. Yhteistyössä ovat mukana ja tukensa ovat luvanneet eri muodoissa Turun Taideakatemia, Turun kaupunginteatteri, Åbo Svenska Teater, Linnateatteri ja Logomo.

Festivaali tulee aloittamaan keskitetysti yhdessä paikassa, mutta laajenee pilottivuoden jälkeen ympäri Turkua. Johtoajatuksena on tuoda uutta taidetta näyttämölle, myös toimia uusin tavoin joka vuosi – eri paikoissa, erilaisin toteutumistavoin ja painopistein. Ensimmäisenä vuonna nähdään noin 15–20 erilaista esiintyjää tai esiintyjäryhmää. Yhteensä esityksiä tulee olemaan pilottifestivaaleilla vajaat viisikymmentä. Artistihaku ympäri maailmaa julkaistaan syksyllä 2018 ja FINFRINGE 2019- ohjelma alkuvuodesta 2019.

Festivaalia suunnittelevat Sami Rannila, Kristina Vahvaselkä, Sauli Luttinen ja Jani Vehkaperä. Taustalla on ohjausryhmä, neuvoa-antava elin, jossa ovat mukana Turun taideakatemian koulutusvastaava Minna Haapasalo, Logomon tapahtuma- ja tuotantojohtaja Janne Auvinen, Turun kaupunginteatterin johtajat Mikko Kouki ja Arto Valkama, Åbo Svenska Teaterin johtaja Jukka Aaltonen ja Linnateatterin johtajat Kalle Lamberg ja Henni Syrjänen.

Merkittävin tukija on tiedon ja ammattiosaamisen vaihtoa Suomen ja Yhdysvaltain välillä edistävä Fulbright Suomi -säätiö. Se saa rahoituksensa muun muassa Suomen ja Yhdysvaltojen hallituksilta, korkeakouluilta ja säätiöiltä. Rannila, FINFRINGEn johtaja, lähtee ensi keväänä Fulbrightin MCPD-stipendin avittamana Philadelphiaan työskentelemään FringeArtsissa. Hän tutustuu yhteen Yhdysvaltojen suurimmista Fringe-festivaaleista.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Kuluttajansuojasäännösten noudattamista EU:ssa halutaan parantaa

Kuluttajansuojasäännösten noudattamista EU:ssa halutaan parantaa. Samalla tavoitteena on nykyaikaistaa eräitä säännöksiä ja poistaa yrityksille aiheutuvia tarpeettomia kustannuksia. Valtioneuvosto lähetti eduskunnalle tiedoksi komission huhtikuussa tekemän ehdotuksen direktiiviksi, joka koskee neljään EU:n kuluttajansuojadirektiiviin sisältyvien säännösten muuttamista.

Kesällä myynnissä Fölin ja Ukkopekan yhteislippuja

Ukkopekka liikennöi Turun ja Naantalin välillä.

Turun seudun joukkoliikenne Fölin mobiilisovelluksessa on kesällä myynnissä Fölin ja Höyrylaiva s/s Ukkopekan yhteislippuja. Yhteislippu sisältää yhdensuuntaisen reittimatkan s/s Ukkopekalla Turusta Naantaliin tai toisin päin, sekä Fölin kertalipun, jossa on kahden tunnin vaihto-oikeus Fölin liikenteeseen. Yhteislippujen hinnat vaihtelevat päivän ja lähdön mukaan. Hinnat ovat yhdeksän, 16 tai 22 euroa.

Lipputaistelu käytiin väreistä

Suomen itsenäistymisen yhteydessä käytettiin leijonalippua.

Useimpien maiden kansallisväreillä on heraldinen alkuperä. Heraldiikan eli vaakunaopin perussäännön mukaan tarvitaan vähintään kaksi väriä, joista toinen on tumma ja toinen vaalea, jolloin syntyy kontrasti ja lippu näkyy kauas. Lippukysymys muodostuikin suureksi riitakysymykseksi väreistä. Siniseltä väriltä ei puuttunut historiallisia juuria, mutta punapohjainen leijonalippu ja punakeltainen ristilippu saivat kannatusta erityisesti ruotsinkielisten kansanedustajien keskuudessa.

Huippututkija Usha Menon luennoi munasarjasyövän hoidosta

Gynekologisten syöpien professori Usha Menon University College Londonista pitää kaikille avoimen englanninkielisen luennon munasarjasyövän tunnistamisesta ja seulonnasta torstaina 31. toukokuuta kello 12 Turun yliopistolla Presidentti-auditoriossa BioCityssä.

Lukukoira Winston jatkaa Föri-pulun jalanjäljissä

Kun ääneen lukeminen vielä takkuaa ja kuulijat ujostuttavat, tulee lukukoira Winston pienen koululaisen tueksi. Winston ei korjaa, kritisoi tai kikata, vaikka tavut hupsahtaisivat nurin niskoin tai ajatus katkeaisi kesken lauseen. Tänä kesänä alakoululaiset pääsevät harjoittelemaan lukemista lukukoiran seurassa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kesäkerhoissa, missä Winston vierailee ohjaajansa luokanopettaja Taina Järven kanssa.

Venemessuhulina alkaa Naantalissa

Venemessut käynnistyvät Naantalissa.

Naantalin Venemessuista on tulossa tänä vuonna ennätyksellisen suuret. Tämän vuoden messuilla veneitä nähdään enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Puun energiakäyttö uuteen ennätykseen viime vuonna

Puupolttoaineita kulutettiin Suomessa vuonna 2017 enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Ne olivat Suomen merkittävin energialähde ja kattoivat energian kokonaiskulutuksesta 27 prosenttia. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilaston mukaan kiinteiden puupolttoaineiden lämpö- ja voimalaitoskäytössä saavutettiin uusi ennätys, mikä perustui metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteiden polton lisääntymiseen. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Vanhoja veneitä kerätään pois Saaristomereltä, ilmoita veneesi mukaan

Viime kesänä suuren suosion saavuttanut venekeräyskampanja starttaa taas. Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) ja Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) keräävät tänäkin vuonna asukkaiden ja mökkiläisten rikkinäisiä veneitä pois Saaristomerta likaamasta. Rannoilla lojuvat veneet ovat ympäristölle ongelmaksi, sillä niistä siirtyy vesistöihin makro- ja mikroroskaa.

Oikeusprosessien keventämistä koskevat lainmuutokset voimaan ensi vuoden alusta

Oikeudenkäyntimenettelyjä yleisissä tuomioistuimissa kevennetään. Vuoden 2019 alusta alkaen tuomioistuinten käsittelyaikoja lyhennetään muun muassa joustavoittamalla ratkaisukokoonpanoja koskevia säännöksiä. Videoyhteyden käyttöä lisätään, mikä tehostaa tuomioistuinten työtä sekä vähentää oikeudenkäyntien osapuolten matkustusta ja siten myös oikeudenkäyntien kustannuksia.

Kaupunki
Kulttuuri

Lukukoira Winston jatkaa Föri-pulun jalanjäljissä

Kun ääneen lukeminen vielä takkuaa ja kuulijat ujostuttavat, tulee lukukoira Winston pienen koululaisen tueksi. Winston ei korjaa, kritisoi tai kikata, vaikka tavut hupsahtaisivat nurin niskoin tai ajatus katkeaisi kesken lauseen. Tänä kesänä alakoululaiset pääsevät harjoittelemaan lukemista lukukoiran seurassa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kesäkerhoissa, missä Winston vierailee ohjaajansa luokanopettaja Taina Järven kanssa.
Urheilu

Juho Kailio Uran valmennusryhmään

Juho Kailio (kesk.).

Korisliigaan valmistautuva Kaarinan Ura vahvistaa valmennusryhmäänsä 35-vuotiaalla Juho Kailiolla . Kailio on viime vuodet toiminut Kouvolan Kouvojen apuvalmentajana ja tehnyt töitä Kouvolan urheiluakatemiassa nuorten pelaajien kehittäjänä.

Väinö Rahko ja Oskari keskinen uusina niminä Loimun mukaan

Väinö Rahko.

Viime kaudella lentopallon Mestaruusliigan runkosarjan seitsemänneksi sijoittunut ja puolivälierissä Pielaveden Sampoa vastaan kesälomalle joutunut Raision Loimu valmistautuu syksyllä alkavaan juhlakauteen. Loimu perustettiin syksyllä 1958, joten kesän jälkeen on edessä 60-vuotisjuhlakausi.

Puukkokatsomo: Amirkhanin ura puntarissa Liverpoolissa

Makwan Amirkhani.

Tulevana lauantaina, 26. toukokuuta, Liverpoolin UFC-illassa vapaaottelija Makwan Amirkhani on UFC-uransa kovimmassa paikassa. Amerikkalainen Jason Knight on nuorempi, mutta kokeneempi. Hän on voittanut 20 ottelua ja hävinnyt vain neljästi. Knightilla on takataskussa kovia päänahkoja, muun muassa turkulaisillekin tutun Chas Skellyn hän on voittanut. Mutta nyt alla on kaksi tappiota.

Aki Keinänen lajinsa viimeisenä eläkkeelle

Aki Keinänen (vas.) ehti pelata Tutossa 13 kauden ajan.

Tällä viikolla saatiin varmuus jo keväällä pyörineisiin huhuihin, kun Tuton ensi kauden joukkue julkaistiin. Matt Nickersonin saapuminen jätti varjoonsa muun muassa Lassi Kokkalan sopimuksen. Toisaalta nimilistasta puuttui muun muassa uransa lopettavan Anssi Virkin nimi.

Täysosuma
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Mitäköhän vakuutusyhtiö tuumii, jos ajaa autolla merimiinaan?
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Tästä onkin hyvä kytätä, milloin kämppä tyhjenee.
Just sopiva aika kyläilylle.
Just sopiva aika kyläilylle.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Pahus. Ei se ollutkaan kultakala.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.