Hyödynnä metsien aarteita itsenäisyyspäivän leivonnaisissa

Kuva: Marianne Rovio

Itsenäisyyspäivä on suomalaisuuden juhla. Leipuri ja kondiittori Mikko Hietala antaa vinkkejä siitä, miten itsenäisyyspäivänä voisi herkutella käyttäen hyväksi muun muassa suomalaisten metsien sieniä ja marjoja.

– Lähtökohtana on tietenkin suomalaisuus ja paikallisuus. Mielestäni itsenäisyyspäivän herkkupöytään kuuluvat suomalaiset marjat ja sienet, jotka ovat metsiemme kultaa. Itse kerään metsistä mielelläni mustikkaa, karpaloita, vadelmia ja lakkaa. Harmittaakin, kun metsiin jää niin paljon hukkaan hyviä sieniä ja marjoja. Lisäksi tyrni on erinomainen marja, joka sopii hyvin leivoksiin. Ostan tyrnihilloa turkulaiselta tyrnitilalta, kertoo Hietala, jonka omistama Mbakery valittiin Suomen parhaaksi leipomoksi vuonna 2015.

Hietala suosittelee kattamaan itsenäisyyspäivän kahvipöytään mustikkapiirakkaa, itsetehty leipää ja marjaisaa kääretorttua. Ne voi herkutella kahvin sijaan myös puolikuivan valkoviinin ja lapset kuplivan hedelmäjuoman kanssa.

Ruoan ja herkut hän kehottaa valmistamaan yhdessä näin tärkeänä juhlapäivänä.

– Silloin ollaan yhdessä, ja on kivaa tehdä myös yhdessä ruokaa tai herkkuja nauttien perheen tai ystävien ja tuttujen seurasta.

Mustikkapiirakan Hietala valmistaisi rahka- tai kermatäytteellä.

– Se on tuttu ja turvallinen piirakka ja sen voi valmistaa yksinkertaisella perusreseptillä. Suosittelen ripauttamaan hieman kardemummaa mustikan sekaan. Se on aivan uskomattoman hyvä makuyhdistelmä. Kannattaa kokeilla. Mustikkapiirakan voi tarjoilla Tahitin vaniljalla maustetun jäätelön kera. Ai että on hyvää, Hietala hymyilee.

Toinen perusreseptillä taiottava herkku on Hietalan mukaan kääretorttu.

– Kääretortun sisälle voi laittaa esimerkiksi lakkaa, mustikkaa tai villivadelmaa. Tuoreet marjat ja rahka sopivat hyvin. Jos valmistaa suklaakermavaahtoa, niin suklaa ja kerma kannattaa kiehauttaa kumpikin erillään jo edellisenä päivänä ja sekoittaa sitten yhteen. Seuraavana päivänä suklaakerma on valmis vatkattavaksi kääretortun sisälle, Hietala neuvoo.

Suolaiseksi herkuksi Hietala leipoisi juureen leivottua vaaleaa leipää, jota voi maustaa suomalaisen metsän antimilla.

– Juureen tehty leipä tosin vie enemmän aikaa, mutta sen maku on kaiken vaivannäön arvoista. Siinä ei maistu hiiva. Taikinaan voi sekoittaa mukaan kuivattuja suppilovahveroita ja karpaloita.

Valmis leipä sopii tarjoiltavaksi sellaisenaan, ja sen päälle ei tarvitse sivellä kuin hieman voita.

– En missään nimessä laittaisi siihen päälle muuta kuin voita, koska se on jo sellaisenaan hyvää. Ja lisäksi suppilovahverot ja karpalot antavat jo riittävästi makua taikinassa.

Marianne Rovio

Turun tuomiokirkon kuusen valot syttyvät lauantaina

Turun tuomiokirkon kuusen valot syttyvät lauantaina 25. marraskuuta kello 15.45 alkaen. Kaikille tarkoitetussa puolen tunnin juhlassa soi iloinen joulumuskari, lauletaan yhdessä, pappi puhuu ja kuusen sadat ledvalot syttyvät. Lopuksi lauletaan Maa on niin kaunis -virsi.

MLL:n Varsinais-Suomen piirille uusi puheenjohtaja

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry:lle on valittu uusi puheenjohtaja. Jussi Mertsola valittiin piirin syyskokouksessa torstaina. Professori Mertsola on Tyksin Lasten ja nuorten klinikan ylilääkäri.

Reetta Isotupa-Siltanen vuoden hantvärkkäri

Reetta Isotupa-Siltanen.

Turun Yrittäjät ry on valinnut vuoden 2017 hantvärkkäriksi kuvantekijä Reetta Isotupa-Siltasen . Hän yhdistää töissään kuvituskuvia itse maalaamiinsa osiin. Hän tekee työt käsin leikkaamalla, liimaamalla ja maalaamalla puulevyille. Kuvaoriginaalit skannataan ja painetaan korteiksi ja printeiksi kirjapainossa Kaarinassa. Kollaasitöiden lisäksi Isotupa-Siltanen tekee taidenukkeja paperimassasta ja kankaasta.

Uusiutuvan energian osuus väliaikaisesti lievään laskuun viime vuonna

– Uusiutuvan energian osuus energian loppukulutuksesta on ollut nousussa viime vuotta lukuun ottamatta. Huolimatta hakkeen kulutuksen kääntymisestä jälleen kasvuun, laski uusiutuvan energian osuus viime vuonna 39 prosenttiin, kun se vuonna 2015 oli 39,3 prosenttia, toteaa toimialapäällikkö Markku Alm , jonka kokoama Uusiutuvan energian toimialaraportti julkistettiin torstaina Turussa järjestetyn Energiavaikuttajaseminaarin yhteydessä.

Keskustelua äitien kesken

Turun Kriisikeskus järjestää yksin odottaville äideille keskusteluillan maanantaina 27. marraskuuta kello 17–20. Tapaamisen tarkoituksena on antaa mahdollisuus luottamukselliselle ajatusten vaihtamiselle sekä tarjota käytännön tietoa yksinhuoltajuuteen liittyvistä asioista.

Persimon viihtyy juustoilla

Oranssi ja makea persimon on löytänyt tiensä yhä useampien juustolautaselle. Pienet ruskeat pilkut persimonin pinnassa kertovat siitä, että hedelmä on kypsä ja erittäin makea. Soseuta herkkuhedelmät jäätelön tai rahkan päälle tai villiinny hiukan ja viipaloi ne juustolautaselle: feta, vuohenjuusto, sinihomejuusto ja gouda rakastavat persimonin makeutta.

Konsankujalta puretaan kaksi rakennusta

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti keskiviikkona, että osoitteissa Konsankuja 18 ja 19 sijaitsevat rakennukset puretaan.

Kaupunki
Kaupunki

Pimeisiin pyöriin jaetaan valoja Turussa

Turun polkupyöräilijät ry ja kuntapäättäjät jakavat pyöränvaloja valottomiin pyöriin Valaistu!-tempauksessa tänään torstaina 17–19 Turun Tuomiokirkkotorilla. Yhdistys juhlistaa alkanutta pyöräilytalvea liikenneturvallisuusaiheella ja kiinnittää pyöränvaloja ohi ajaviin valottomiin pyöriin. Tapahtumaan on kutsuttu Turpon kuntavaaliteesit allekirjoittaneita kuntapäättäjiä ja muita luottamushenkilöitä. Paikalla myös Turun kaupungin edustaja.
Urheilu

Hannu Kuru Turun Palloseuraan, TPS solmi useita jatkosopimuksia

Hannu Kuru pelaa loppukauden TPS-paidassa.

Viime kaudet Tutossa pelannut TPS-kasvatti Hannu Kuru siirtyy loppukaudeksi Turun Palloseuraan. 24-vuotiaan hyökkääjän sopimus TPS:n kanssa kattaa myös ensi kauden. TPS on solminut jatkosopimukset Elias Karvosen , Teemu Väyrysen , Jani Forsströmin ja Lucas Ekeståhl-Jonssonin kanssa.

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!