Hyödynnä metsien aarteita itsenäisyyspäivän leivonnaisissa

Kuva: Marianne Rovio

Itsenäisyyspäivä on suomalaisuuden juhla. Leipuri ja kondiittori Mikko Hietala antaa vinkkejä siitä, miten itsenäisyyspäivänä voisi herkutella käyttäen hyväksi muun muassa suomalaisten metsien sieniä ja marjoja.

– Lähtökohtana on tietenkin suomalaisuus ja paikallisuus. Mielestäni itsenäisyyspäivän herkkupöytään kuuluvat suomalaiset marjat ja sienet, jotka ovat metsiemme kultaa. Itse kerään metsistä mielelläni mustikkaa, karpaloita, vadelmia ja lakkaa. Harmittaakin, kun metsiin jää niin paljon hukkaan hyviä sieniä ja marjoja. Lisäksi tyrni on erinomainen marja, joka sopii hyvin leivoksiin. Ostan tyrnihilloa turkulaiselta tyrnitilalta, kertoo Hietala, jonka omistama Mbakery valittiin Suomen parhaaksi leipomoksi vuonna 2015.

Hietala suosittelee kattamaan itsenäisyyspäivän kahvipöytään mustikkapiirakkaa, itsetehty leipää ja marjaisaa kääretorttua. Ne voi herkutella kahvin sijaan myös puolikuivan valkoviinin ja lapset kuplivan hedelmäjuoman kanssa.

Ruoan ja herkut hän kehottaa valmistamaan yhdessä näin tärkeänä juhlapäivänä.

– Silloin ollaan yhdessä, ja on kivaa tehdä myös yhdessä ruokaa tai herkkuja nauttien perheen tai ystävien ja tuttujen seurasta.

Mustikkapiirakan Hietala valmistaisi rahka- tai kermatäytteellä.

– Se on tuttu ja turvallinen piirakka ja sen voi valmistaa yksinkertaisella perusreseptillä. Suosittelen ripauttamaan hieman kardemummaa mustikan sekaan. Se on aivan uskomattoman hyvä makuyhdistelmä. Kannattaa kokeilla. Mustikkapiirakan voi tarjoilla Tahitin vaniljalla maustetun jäätelön kera. Ai että on hyvää, Hietala hymyilee.

Toinen perusreseptillä taiottava herkku on Hietalan mukaan kääretorttu.

– Kääretortun sisälle voi laittaa esimerkiksi lakkaa, mustikkaa tai villivadelmaa. Tuoreet marjat ja rahka sopivat hyvin. Jos valmistaa suklaakermavaahtoa, niin suklaa ja kerma kannattaa kiehauttaa kumpikin erillään jo edellisenä päivänä ja sekoittaa sitten yhteen. Seuraavana päivänä suklaakerma on valmis vatkattavaksi kääretortun sisälle, Hietala neuvoo.

Suolaiseksi herkuksi Hietala leipoisi juureen leivottua vaaleaa leipää, jota voi maustaa suomalaisen metsän antimilla.

– Juureen tehty leipä tosin vie enemmän aikaa, mutta sen maku on kaiken vaivannäön arvoista. Siinä ei maistu hiiva. Taikinaan voi sekoittaa mukaan kuivattuja suppilovahveroita ja karpaloita.

Valmis leipä sopii tarjoiltavaksi sellaisenaan, ja sen päälle ei tarvitse sivellä kuin hieman voita.

– En missään nimessä laittaisi siihen päälle muuta kuin voita, koska se on jo sellaisenaan hyvää. Ja lisäksi suppilovahverot ja karpalot antavat jo riittävästi makua taikinassa.

Marianne Rovio

TPS:n naisilla ensi-ilta edessä

Vaiherikkaan talven eläneen TPS:n naisten jalkapallojoukkue avaa kautensa Naisten Liigassa lauantaina 24. maaliskuuta. Tuolloin TPS kohtaa vieraskentällä Ilveksen. Joukkueen kenraaliharjoitus uuden valmentajatrion alaisuudessa oli viikko sitten juuri Ilvestä vastaan.

Näin ostamme tulevaisuudessa

Verkosta tilatut ruokaostokset, jotka asiakas saa mihin vuorokauden aikaan tahansa, ravintolatasoista ruokaa ja ravitsemusneuvontaa sekä jokaisen asiakkaiden tarpeisiin räätälöity elämyksellinen ostosreissu. Muun muassa nämä asiat nousivat esiin K-ryhmän monivaiheisessa selvityksessä, jossa yli 60 päivittäistavarakaupan asiantuntijaa visioi tulevaisuuden ruokakauppaa.

TurkuART Afterwork tarjoilee taide-elämyksiä kevääseen

TurkuART Afterwork kutsuu kaikki kaupunkilaiset viettämään iltapäivää ja iltaa taiteen pariin. Torstaina 5. huhtikuussa gallerioissa ja museoissa voi taiteen katsomisen lisäksi muun muassa runoilla, kuunnella taiteilijan ja taidehistorioitsijan keskustelua sekä osallistua 15 minuutin pikaopastuksiin.

Mikael-teatterin pääsiäisnäytelmä antaa äänen Jeesuksen tuomitsijoille ja ystäville

Ismo Seivästö.

Mikael-teatteri esittää hiljaisella viikolla näytelmän Ristin jälkeen , joka vie aikaan Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen välillä. Tapahtumia käsitellään niin Jeesuksen ystävien kuin tuomitsijoiden ja surmaajien näkökulmista. Näytelmässä matkataan Golgatalta palaavan surusaattueen mukana, vieraillaan maaherra Pontius Pilatuksen ja ylipappi Kaifaan palatseissa ja Betaniassa Maria Magdalan kodissa.

Kevään vieraat saapuneet Saaren kartanon residenssiin

Kevään vieraat saapuneet Saaren kartanon residenssiin Mynämäelle. Kahden kuukauden residenssijaksonsa aloittivat runoilija, performanssitaiteilija Merima Dizdarević , kuvataiteilija Marianne Holm Hansen , taiteilija Hou Chien Cheng , tutkija Maria Laakso ja sirkustaiteilija Kalle Lehto .

Maarakennusalan kustannukset nousivat helmikuussa prosentin

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 1,0 prosenttia vuoden 2017 helmikuusta vuoden 2018 helmikuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin maarakenteiden -0,1 prosentista pohjarakenteiden 2,1 prosenttiin.

Tutkimus: Ulkomaalaisilla huippuosaajilla vaikeuksia työllistyä vaikka osaajapula vaivaa

Tekniikan akateemiset TEKin kyselytutkimus osoittaa, että tekniikan alan korkeakoulutuksen saaneet ovat tyytyväisiä koulutukseensa ja työllisyys nousee kohisten. Ulkomailla syntyneiden työllistymisessä on edelleen selvä ero suomalaisiin verrattuna. Kaksi kolmesta suomalaisesta tekniikan alan korkeakoulutetusta on valmistumishetkellä työsuhteessa, ulkomaan kansalaisista vain 38 prosenttia.

Kaupunki
Urheilu

TPS:n naisilla ensi-ilta edessä

Vaiherikkaan talven eläneen TPS:n naisten jalkapallojoukkue avaa kautensa Naisten Liigassa lauantaina 24. maaliskuuta. Tuolloin TPS kohtaa vieraskentällä Ilveksen. Joukkueen kenraaliharjoitus uuden valmentajatrion alaisuudessa oli viikko sitten juuri Ilvestä vastaan.

Jälkipeli: Perttu Kytöhongasta FBC Turun uusi päävalmentaja

Nimi tuohon, oheistaa FBC Turun toiminnanjohtaja Ville Lintunen (oik.). Seuran edustusjoukkue sai Perttu Kytöhongasta (kesk.) valmentajan, joka manageri Antti Väärin (vas.) mukaan sopii hyvin edustusjoukkueen uudistuneeseen nykytilanteeseen.

Perttu Kytöhonka on juuri kirjoittanut nimensä sopimuspaperiin. FBC Turun miesten edustusjoukkueen manageri Antti Vääri ja seuran toiminnanjohtaja Ville Lintunen myhäilevät vieressä tyytyväisenä. FBC Turku on kiinnittänyt organisaatioonsa valmentajan, joka ei ole pelkästään meritoitunut, vaan on tullut myös tunnetuksi värikkäistä ajatuksistaan.

Tuto pääsee savonlinnalaisen tillilihan makuun

Tuto yrittää karistaa semifinaalikirouksensa. Edellisen kerran joukkue raivasi tiensä finaaleihin mestaruuskeväänä 2008.

Mestiksen kestomenestyjä Tuto on jälleen tutussa tilanteessa. Semifinaalit ovat edessä. Puolivälieräsarjassa Tuto kaatoi ehjällä pelaamisella K-Vantaan otteluvoitoin 4-1.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Täysosuma
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!