Karvakaverin tavaroilta halutaan tyylikkyyttä ja ekologisuutta

Anniina Vehovaara neuvoo valitsemaan keraamisen tai metallisen ruokakupin, mikäli sitä haluaa pestä astianpesukoneessa. Muovisiin kuppeihin voi niiden huokoisuuden takia jäädä pesuainejäämiä, joten ne täytyy pestä käsin. Anniina Vehovaara neuvoo valitsemaan keraamisen tai metallisen ruokakupin, mikäli sitä haluaa pestä astianpesukoneessa. Muovisiin kuppeihin voi niiden huokoisuuden takia jäädä pesuainejäämiä, joten ne täytyy pestä käsin. Kuva: Linnea Lahtinen

– Lemmikkitarvikkeiden suosio ja merkitys on kasvanut, kertoo Anniina Vehovaara Tassuklaani Oy:stä.

Niin petien, kissan vessojen kuin raapimapuidenkin halutaan istuvan muuhun sisustukseen. Lemmikin peti sijoitetaan usein olohuoneeseen tai makuuhuoneeseen, joten sille asetetaan ulkonäkökriteereitä. Tyynymäisiä petien valikoima on laajin, mutta kissoille tai pienille koirille on saatavilla myös huonekalumaisempia ratkaisuja.

– Enää ei laiteta vanhaa vilttiä nurkkaan, vaan hyvään ollaan valmiita satsaamaan. Pedistä voidaan maksaa satakin euroa. Raha ei mene pelkkään ulkonäköön, koska hinnan mukana nousee laatu, Vehovaara kertoo.

Hän muistuttaa, että eläinten kohdalla täytyy aina muistaa myös käytännöllisyys. Pedin tulee olla pestävä, ja touhukkaalle koiralle Vehovaara kehottaa suosiolla valitsemaan kestävän vaihtoehdon.

– Esimerkiksi Redingo-merkin valmistamat pedit kestävät rajumpaakin käyttöä.

Pienissä kodeissa kissan hiekkalaatikon voi joutua sijoittamaan jopa keittiöön tai olohuoneeseen, jolloin vaatimukset kasvavat. Vehovaaran mukaan suosiota nauttivat laatikkomaiset mallit, joiden päälle kissa hyppää. Ylimääräiset hiekat pyyhkiytyvät ritilämäiseen kanteen, ja umpinainen sivu pitää vessan sisällön poissa näkyvistä.

Ekologisuus on nyt vahvasti pinnalla myös lemmikkien tarvikkeista puhuttaessa. BeCo-merkin pehmolelut on tehty kierrätysvesipulloista ja purulelut riisinkuorikumista.

– Kissojen raapimapuita saa nykyään pahvisina. Tavallisesta raapimispuusta voi vaihtaa pelkän köyden edellisen tullessa tiensä päähän, Vehovaara muistuttaa.

Hän nimeää yhdeksi tämän hetken suosituimmaksi tuotteeksi Mollymutt-nimisen pedin. Siinä ostetaan erikseen päällyskangas sekä sen sisälle laitettava pussi, johon pehmikkeeksi käyvät esimerkiksi vanhat vaatteet.

– Hoidossa ollessaankin lemmikki voi siten haistaa vaatteista omistajansa tuoksun.

Vehovaara on huomannut, että ruoka- ja juomakuppien kanssa uskalletaan revitellä enemmän ulkonäön suhteen, koska ne ovat pieni menoerä. Saatavilla on hauskoja ja asennetta henkiviä vaihtoehtoja – miten olisi kanankoiven mallinen tai niittikaulapannasta inspiraation saanut kuppi?

Lemmikkien tavaroissa musta ja mustavalkoinen ovat ikisuosikkeja. Vehovaara kehuu mustaa turvalliseksi väriksi, sillä lähes poikkeuksetta eläimet sotkevat.

– Toisaalta lemmikeille on olemassa myös oma blingbling-kulttuurinsa. Pannoista ja taluttimista löytyy jopa Swarovskin kristalleja.

Vehovaara haluaa muistuttaa lemmikkien omistajia myös nelijalkaistensa laadukkaasta ravinnosta.

– Jos on valmis panostamaan tavaroihin, pitää pystyä myös maksamaan muutama euro enemmän paremmasta ruoasta.

Linnea Lahtinen

Turun tuomiokirkon kuusen valot syttyvät lauantaina

Turun tuomiokirkon kuusen valot syttyvät lauantaina 25. marraskuuta kello 15.45 alkaen. Kaikille tarkoitetussa puolen tunnin juhlassa soi iloinen joulumuskari, lauletaan yhdessä, pappi puhuu ja kuusen sadat ledvalot syttyvät. Lopuksi lauletaan Maa on niin kaunis -virsi.

MLL:n Varsinais-Suomen piirille uusi puheenjohtaja

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry:lle on valittu uusi puheenjohtaja. Jussi Mertsola valittiin piirin syyskokouksessa torstaina. Professori Mertsola on Tyksin Lasten ja nuorten klinikan ylilääkäri.

Reetta Isotupa-Siltanen vuoden hantvärkkäri

Reetta Isotupa-Siltanen.

Turun Yrittäjät ry on valinnut vuoden 2017 hantvärkkäriksi kuvantekijä Reetta Isotupa-Siltasen . Hän yhdistää töissään kuvituskuvia itse maalaamiinsa osiin. Hän tekee työt käsin leikkaamalla, liimaamalla ja maalaamalla puulevyille. Kuvaoriginaalit skannataan ja painetaan korteiksi ja printeiksi kirjapainossa Kaarinassa. Kollaasitöiden lisäksi Isotupa-Siltanen tekee taidenukkeja paperimassasta ja kankaasta.

Uusiutuvan energian osuus väliaikaisesti lievään laskuun viime vuonna

– Uusiutuvan energian osuus energian loppukulutuksesta on ollut nousussa viime vuotta lukuun ottamatta. Huolimatta hakkeen kulutuksen kääntymisestä jälleen kasvuun, laski uusiutuvan energian osuus viime vuonna 39 prosenttiin, kun se vuonna 2015 oli 39,3 prosenttia, toteaa toimialapäällikkö Markku Alm , jonka kokoama Uusiutuvan energian toimialaraportti julkistettiin torstaina Turussa järjestetyn Energiavaikuttajaseminaarin yhteydessä.

Keskustelua äitien kesken

Turun Kriisikeskus järjestää yksin odottaville äideille keskusteluillan maanantaina 27. marraskuuta kello 17–20. Tapaamisen tarkoituksena on antaa mahdollisuus luottamukselliselle ajatusten vaihtamiselle sekä tarjota käytännön tietoa yksinhuoltajuuteen liittyvistä asioista.

Persimon viihtyy juustoilla

Oranssi ja makea persimon on löytänyt tiensä yhä useampien juustolautaselle. Pienet ruskeat pilkut persimonin pinnassa kertovat siitä, että hedelmä on kypsä ja erittäin makea. Soseuta herkkuhedelmät jäätelön tai rahkan päälle tai villiinny hiukan ja viipaloi ne juustolautaselle: feta, vuohenjuusto, sinihomejuusto ja gouda rakastavat persimonin makeutta.

Konsankujalta puretaan kaksi rakennusta

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti keskiviikkona, että osoitteissa Konsankuja 18 ja 19 sijaitsevat rakennukset puretaan.

Kaupunki
Kaupunki

Pimeisiin pyöriin jaetaan valoja Turussa

Turun polkupyöräilijät ry ja kuntapäättäjät jakavat pyöränvaloja valottomiin pyöriin Valaistu!-tempauksessa tänään torstaina 17–19 Turun Tuomiokirkkotorilla. Yhdistys juhlistaa alkanutta pyöräilytalvea liikenneturvallisuusaiheella ja kiinnittää pyöränvaloja ohi ajaviin valottomiin pyöriin. Tapahtumaan on kutsuttu Turpon kuntavaaliteesit allekirjoittaneita kuntapäättäjiä ja muita luottamushenkilöitä. Paikalla myös Turun kaupungin edustaja.
Urheilu

Hannu Kuru Turun Palloseuraan, TPS solmi useita jatkosopimuksia

Hannu Kuru pelaa loppukauden TPS-paidassa.

Viime kaudet Tutossa pelannut TPS-kasvatti Hannu Kuru siirtyy loppukaudeksi Turun Palloseuraan. 24-vuotiaan hyökkääjän sopimus TPS:n kanssa kattaa myös ensi kauden. TPS on solminut jatkosopimukset Elias Karvosen , Teemu Väyrysen , Jani Forsströmin ja Lucas Ekeståhl-Jonssonin kanssa.

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!