Mira Taussin nukketeatterissa koetaan monimuotoista yksinäisyyttä

Mira Taussin ohjaama ja Mikko Bredenbergin tulkitsema Huoneet meren äärellä haki inspiraationsa Edward Hopperin maalauksista. Mira Taussin ohjaama ja Mikko Bredenbergin tulkitsema Huoneet meren äärellä haki inspiraationsa Edward Hopperin maalauksista. Kuva: Antti-Juhani Manninen

Yksinäisiä ihmisiä omissa oloissaan ja yksinäisiä ihmisiä muiden ympäröimänä urbaanissa ympäristössä. Niistä on taiteilija Edward Hopperin (1882–1967) maalaukset, kuten kuuluisa Nighthawks, tehty.

Amerikkalaistaiteilijan kädenjälki on vaikuttanut voimakkaasti myös nukketeatteritaiteilija Mira Taussin työhön. Hänen uusin ohjauksensa Huoneet meren äärellä saa ensi-iltansa Leaf-Centerissä 15. marraskuuta osana TIP-Fest-nukketeatterifestivaalia.

– Yksi esityksen keskeisistä teemoista on yksinäisyyden kokemukset. Yksinäisyys näyttäytyy esityksessä monimuotoisena, ei vain negatiivisena. Yksin oleminen on esimerkiksi myös uteliaisuutta. Urbaanissa kaupunkiympäristössä asumme lähekkäin, mutta emme kauhean hyvin esimerkiksi kerrostaloissa tiedä naapureistamme, Taussi kertoo.

Leaf-Centerillä Taussin ohjausta esitetään 150-neliöisessä tilassa, joka on kokonaan lavastettu esitystä varten, vaikka esityksessä käytettävät nuket ovatkin pieniä.

– Esityksessä käytetään nukketeatteriharrastajalle tuttua mittakaavaa 1:12. Pienoismallien suunnittelussa on myös hyödynnetty paljon Hopperin tauluja. Olen halunnut luoda esitykseen samantyyppisen tunnelman kuin Hopperin tauluissa.

Huoneet meren rannalla on sanaton esitys.

– Aiheeni ovat usein henkilökohtaisia, niin tämäkin. Olen huomannut, että minun on vaikea kuvata niitä sanoin. Sen sijaan pystyn kuvaamaan asioita, esimerkiksi tunnetiloja, toiminnan kautta. Kun tässä esityksessä on yksi ihminen lavalla, on luonnollista, että esityksessä ei puhuta, Taussi sanoo.

Taidemaalarit ovat jo pidempään toimineet Taussille inspiraationa. Vuonna 2016 Turun taideakatemian nukketeatterilinjalta valmistunut Taussi innostui jo opiskeluaikana työtavasta.

– Tuntui luontevalta, että visuaalinen taide vaikuttaa nukketeatterin kaltaiseen visuaaliseen taiteeseen. Opinnäytetyössäni René Magritten maalaukset inspiroivat minua. Päättötyöni jälkeen työparini Mikko Bredenberg sanoi, että hänelle tuli päättötyöstäni mieleen Hopperin maalaukset. Aloin sitten tutustua tarkemmin Hopperiin.

Bredenbergillä on merkittävä rooli myös Taussin uudessa ohjauksessa. Hän toimii Taussin käsikirjoituksen tulkkina lavalla ja on myös ollut lavastamassa teosta.

– Huoneet meren äärellä tuntui alusta asti sellaiselta esitykseltä, jonka halusin pelkästään ohjata. Tuntui, että tarvitsin selkeän kokemuksen vain ohjaamisesta. Opinnäytetyöni myös esitin itse. Kun keskittyy vain ohjaamiseen, teoksesta saa erilaisen kokonaiskuvan. Mikko on todella lahjakas näyttelijä, joten oli luontevaa pyytää häntä tähän mukaan, Taussi toteaa.

Huoneet meren äärellä ensi-illassa 15. marraskuuta. Esitykset jatkuvat koko syksyn. Lisätiedot: www.mirataussi.com.

Ilkka Lappi

No Excuses Fight siirtyy huhtikuulle

Ammattinyrkkeilyilta No Excuses Fight siirtyy. Alun perin ilta oli tarkoitus järjestää Espoon areenalla 9. maaliskuuta. Illan uusi ajankohta on 6. huhtikuuta ja paikkana Helsingin kulttuuritalo.

Autovaras verekseltään kiinni Naantalissa

Vuonna 1982 syntynyt autovarkautta yrittänyt mies jäi rysän päältä kiinni Naantalin Orkonkadulla keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Ruokahävikistä sinilevälauttoja Saaristomerelle?

SaaRa-hankkeen keskeisenä tavoitteena on ruokahävikin vähentäminen kolmanneksella Saaristomeren pilottikohteissa, joista yksi on Seilin saari.

Mikä yhteys on Saaristomeren rehevöitymisellä ja ruokahävikillä? Miten yksittäinen matkailija voi vaikuttaa sinilevälauttojen ehkäisyyn ja vesistöjen tilaan? Näihin kysymyksiin tartutaan käytännön toimenpitein hallituksen kärkihankkeen pilottikohteissa Örö, Seili, Nauvo ja Jurmo.

Valintakoeuudistus lisää paineita onnistua

Noin 65 prosenttia alle 20-vuotiaista ei pidä yliopistojen opiskelijavalinnan painottumista todistuksen arvosanoihin hyvänä asiana. Tämä selviää Studentum.fi-koulutussivuston kyselystä, joka suunnattiin koulutuksen etsijöille.

Uudella maantielailla halutaan parantaa valvontaa

Maanteitä koskeva lainsäädäntö uudistetaan. Maantielain muutoksella varmistettaisiin tienpidon laatu ja parannettaisiin sen valvontaa sekä jaettaisiin vastuut tienpidon järjestämisestä. Lisäksi lailla luotaisiin puitteet valtakunnalliselle ja maakunnalliselle, kaikki liikennemuodot kattavalle liikennejärjestelmäsuunnittelulle. Samalla maantielain nimi muuttuisi laiksi liikennejärjestelmästä ja maanteistä.

VTV: Valtion takausten ja muiden ehdollisten vastuiden riskejä ei huomioida riittävästi

Valtion ehdollisten vastuiden riskit pitäisi tunnistaa paremmin finanssipolitiikan valmistelussa ja ohjauksessa. Ehdollisia vastuita ovat muun muassa valtion takaukset, joista voi aiheutua menoja valtiolle. VTV:n tarkastuksen perusteella raportointi vastuista on viime vuosina kehittynyt kattavammaksi muttei siitä huolimatta ole vielä riittävää.

TS: TOK uudistaa Wiklundin

Turun Osuuskauppa suunnittelee Wilundin uudistamista, kun toriparkin rakentaminen alkaa.

Turun Osuuskauppa (TOK) aikoo tehdä suuria muutoksia Sokos Wiklundiin liittyvissä tiloissaan, kertoo Turun Sanomat . Ensimmäisenä muutosten tieltä lähtee huonekaluliike Vepsäläinen. Muutoksia vauhdittaa se, että Kauppatorilla alkaa toriparkin rakentaminen.

Kaupunki
Urheilu

No Excuses Fight siirtyy huhtikuulle

Ammattinyrkkeilyilta No Excuses Fight siirtyy. Alun perin ilta oli tarkoitus järjestää Espoon areenalla 9. maaliskuuta. Illan uusi ajankohta on 6. huhtikuuta ja paikkana Helsingin kulttuuritalo.

Oula Palve HPK:sta Tepsiin

HPK:n keskushyökkääjä Oula Palve siirtyy Turun Palloseuran riveihin kahden vuoden sopimuksella. Sopimus kattaa myös loppukauden.

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.