Mira Taussin nukketeatterissa koetaan monimuotoista yksinäisyyttä

Mira Taussin ohjaama ja Mikko Bredenbergin tulkitsema Huoneet meren äärellä haki inspiraationsa Edward Hopperin maalauksista. Mira Taussin ohjaama ja Mikko Bredenbergin tulkitsema Huoneet meren äärellä haki inspiraationsa Edward Hopperin maalauksista. Kuva: Antti-Juhani Manninen

Yksinäisiä ihmisiä omissa oloissaan ja yksinäisiä ihmisiä muiden ympäröimänä urbaanissa ympäristössä. Niistä on taiteilija Edward Hopperin (1882–1967) maalaukset, kuten kuuluisa Nighthawks, tehty.

Amerikkalaistaiteilijan kädenjälki on vaikuttanut voimakkaasti myös nukketeatteritaiteilija Mira Taussin työhön. Hänen uusin ohjauksensa Huoneet meren äärellä saa ensi-iltansa Leaf-Centerissä 15. marraskuuta osana TIP-Fest-nukketeatterifestivaalia.

– Yksi esityksen keskeisistä teemoista on yksinäisyyden kokemukset. Yksinäisyys näyttäytyy esityksessä monimuotoisena, ei vain negatiivisena. Yksin oleminen on esimerkiksi myös uteliaisuutta. Urbaanissa kaupunkiympäristössä asumme lähekkäin, mutta emme kauhean hyvin esimerkiksi kerrostaloissa tiedä naapureistamme, Taussi kertoo.

Leaf-Centerillä Taussin ohjausta esitetään 150-neliöisessä tilassa, joka on kokonaan lavastettu esitystä varten, vaikka esityksessä käytettävät nuket ovatkin pieniä.

– Esityksessä käytetään nukketeatteriharrastajalle tuttua mittakaavaa 1:12. Pienoismallien suunnittelussa on myös hyödynnetty paljon Hopperin tauluja. Olen halunnut luoda esitykseen samantyyppisen tunnelman kuin Hopperin tauluissa.

Huoneet meren rannalla on sanaton esitys.

– Aiheeni ovat usein henkilökohtaisia, niin tämäkin. Olen huomannut, että minun on vaikea kuvata niitä sanoin. Sen sijaan pystyn kuvaamaan asioita, esimerkiksi tunnetiloja, toiminnan kautta. Kun tässä esityksessä on yksi ihminen lavalla, on luonnollista, että esityksessä ei puhuta, Taussi sanoo.

Taidemaalarit ovat jo pidempään toimineet Taussille inspiraationa. Vuonna 2016 Turun taideakatemian nukketeatterilinjalta valmistunut Taussi innostui jo opiskeluaikana työtavasta.

– Tuntui luontevalta, että visuaalinen taide vaikuttaa nukketeatterin kaltaiseen visuaaliseen taiteeseen. Opinnäytetyössäni René Magritten maalaukset inspiroivat minua. Päättötyöni jälkeen työparini Mikko Bredenberg sanoi, että hänelle tuli päättötyöstäni mieleen Hopperin maalaukset. Aloin sitten tutustua tarkemmin Hopperiin.

Bredenbergillä on merkittävä rooli myös Taussin uudessa ohjauksessa. Hän toimii Taussin käsikirjoituksen tulkkina lavalla ja on myös ollut lavastamassa teosta.

– Huoneet meren äärellä tuntui alusta asti sellaiselta esitykseltä, jonka halusin pelkästään ohjata. Tuntui, että tarvitsin selkeän kokemuksen vain ohjaamisesta. Opinnäytetyöni myös esitin itse. Kun keskittyy vain ohjaamiseen, teoksesta saa erilaisen kokonaiskuvan. Mikko on todella lahjakas näyttelijä, joten oli luontevaa pyytää häntä tähän mukaan, Taussi toteaa.

Huoneet meren äärellä ensi-illassa 15. marraskuuta. Esitykset jatkuvat koko syksyn. Lisätiedot: www.mirataussi.com.

Ilkka Lappi

Turun tuomiokirkon kuusen valot syttyvät lauantaina

Turun tuomiokirkon kuusen valot syttyvät lauantaina 25. marraskuuta kello 15.45 alkaen. Kaikille tarkoitetussa puolen tunnin juhlassa soi iloinen joulumuskari, lauletaan yhdessä, pappi puhuu ja kuusen sadat ledvalot syttyvät. Lopuksi lauletaan Maa on niin kaunis -virsi.

MLL:n Varsinais-Suomen piirille uusi puheenjohtaja

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry:lle on valittu uusi puheenjohtaja. Jussi Mertsola valittiin piirin syyskokouksessa torstaina. Professori Mertsola on Tyksin Lasten ja nuorten klinikan ylilääkäri.

Reetta Isotupa-Siltanen vuoden hantvärkkäri

Reetta Isotupa-Siltanen.

Turun Yrittäjät ry on valinnut vuoden 2017 hantvärkkäriksi kuvantekijä Reetta Isotupa-Siltasen . Hän yhdistää töissään kuvituskuvia itse maalaamiinsa osiin. Hän tekee työt käsin leikkaamalla, liimaamalla ja maalaamalla puulevyille. Kuvaoriginaalit skannataan ja painetaan korteiksi ja printeiksi kirjapainossa Kaarinassa. Kollaasitöiden lisäksi Isotupa-Siltanen tekee taidenukkeja paperimassasta ja kankaasta.

Uusiutuvan energian osuus väliaikaisesti lievään laskuun viime vuonna

– Uusiutuvan energian osuus energian loppukulutuksesta on ollut nousussa viime vuotta lukuun ottamatta. Huolimatta hakkeen kulutuksen kääntymisestä jälleen kasvuun, laski uusiutuvan energian osuus viime vuonna 39 prosenttiin, kun se vuonna 2015 oli 39,3 prosenttia, toteaa toimialapäällikkö Markku Alm , jonka kokoama Uusiutuvan energian toimialaraportti julkistettiin torstaina Turussa järjestetyn Energiavaikuttajaseminaarin yhteydessä.

Keskustelua äitien kesken

Turun Kriisikeskus järjestää yksin odottaville äideille keskusteluillan maanantaina 27. marraskuuta kello 17–20. Tapaamisen tarkoituksena on antaa mahdollisuus luottamukselliselle ajatusten vaihtamiselle sekä tarjota käytännön tietoa yksinhuoltajuuteen liittyvistä asioista.

Persimon viihtyy juustoilla

Oranssi ja makea persimon on löytänyt tiensä yhä useampien juustolautaselle. Pienet ruskeat pilkut persimonin pinnassa kertovat siitä, että hedelmä on kypsä ja erittäin makea. Soseuta herkkuhedelmät jäätelön tai rahkan päälle tai villiinny hiukan ja viipaloi ne juustolautaselle: feta, vuohenjuusto, sinihomejuusto ja gouda rakastavat persimonin makeutta.

Konsankujalta puretaan kaksi rakennusta

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti keskiviikkona, että osoitteissa Konsankuja 18 ja 19 sijaitsevat rakennukset puretaan.

Kaupunki
Kaupunki

Pimeisiin pyöriin jaetaan valoja Turussa

Turun polkupyöräilijät ry ja kuntapäättäjät jakavat pyöränvaloja valottomiin pyöriin Valaistu!-tempauksessa tänään torstaina 17–19 Turun Tuomiokirkkotorilla. Yhdistys juhlistaa alkanutta pyöräilytalvea liikenneturvallisuusaiheella ja kiinnittää pyöränvaloja ohi ajaviin valottomiin pyöriin. Tapahtumaan on kutsuttu Turpon kuntavaaliteesit allekirjoittaneita kuntapäättäjiä ja muita luottamushenkilöitä. Paikalla myös Turun kaupungin edustaja.
Urheilu

Hannu Kuru Turun Palloseuraan, TPS solmi useita jatkosopimuksia

Hannu Kuru pelaa loppukauden TPS-paidassa.

Viime kaudet Tutossa pelannut TPS-kasvatti Hannu Kuru siirtyy loppukaudeksi Turun Palloseuraan. 24-vuotiaan hyökkääjän sopimus TPS:n kanssa kattaa myös ensi kauden. TPS on solminut jatkosopimukset Elias Karvosen , Teemu Väyrysen , Jani Forsströmin ja Lucas Ekeståhl-Jonssonin kanssa.

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!