Viritä espanjasi ajan tasalle Kulttuuriolohuoneessa

Henri Qvick on vetänyt espanjankielistä keskustelukahvilaa syyskuusta lähtien. Henri Qvick on vetänyt espanjankielistä keskustelukahvilaa syyskuusta lähtien. Kuva: Heikki Möttönen

Martin Kulttuuriolohuone on paikallisen kulttuurielämän moottori. Se on virkistävä ja aidon paikallinen monitoimitalo, jossa voi harrastaa vaikka mitä kulttuuriin ja sivistykseen liittyvää. Se toimii samalla yleisenä sosiaalisena kohtauspaikkana, josta myös seudun uudet asukkaat saavat nopean näppituntuman alueeseen. Martin Kulttuuriolohuone löytyy aivan Itäisen Pitkäkadun läntisestä päästä. Ovet ovat auki tiistaista perjantaihin klo 12-18. Toimintaa pyörittää Kulttuuriyhdistys Ida ry.

Kulttuuriolohuoneen peruspalveluihin kuuluu erinomainen kirjasto. Siellä voi käydä myös päivän lehtitarjonnan läpi tai vähän surffailla netissä. Samalla muksut voi pistää omien touhujensa parin leikkiosastolle.

Eikä nälkääkään tarvitse nähdä, sillä paikasta löytyy myös kahvila. Säännöllisin väliajoin keittiössä on myös erilaisia teemapäiviä. Lokakuun hampurilaisbrunssi oli menestys ja isänpäivää juhlistetaan miehekkäästi pyttipannun parissa. Tarjolla on ihan sitä perinteistä, mutta ajan hengen mukaan myös vegeversio.

Idan jäsenyyden myötä Kulttuuriolohuoneen palvelut avautuvat paremmin. Kuten suositut kässäkahvila ja lukupiiri sekä erilaiset esitelmäillat. Vuosittainen jäsenmaksu on vaivaisen kympin, opiskelijoilta, eläkeläisiltä ja työttömiltä puolet vähemmän. Samalla saa säännöllisen uutiskirjeen, josta ilmenee kaikki tarpeellinen tieto tulevista myyjäisistä, konserteista, kulttuurireissuista tai runoilloista.

Marttilainen Henri Qvick on vetänyt syyskuusta lähtien espanjan kielikahvilaa. Café en Españoliin voi joka tiistai tulla jutustelemaan espanjaksi kello 16–18. Joukkoon voi kuulemma liittyä vapaasti, vaikka espanja olisi täysin ruosteessa.

– Olen itsekin ihan itseoppinut espanjan opiskelija. Sain tämän idean Helsingistä, näin pääsee käytännön kielitaitoon paremmin kiinni. Esitin ideani täällä ja pääsimme viidessä minuutissa yhteisymmärrykseen. Mukaan mahtuu vielä, tervetuloa vaan. Silloin kun paikalla on natiiveja, ollaan kaikki muut vähän kuin oppilaita, Qvick naurahtaa.

Kulttuuriyhdistys toimii ymmärrettävästi rajallisin resurssein. Niinpä se hakeekin koko ajan toimintaansa mukaan uusia vapaaehtoisia ihmisiä. On päivän selvää, että hommat hoituvat paremmin, jos on enemmän käsiä ja jalkoja.

– Lähtökohtanamme on kirjallisuus, eli se, että ihmiset lukisivat. Teemme sen ympärillä myös paljon muuta ja tämä paikka mahdollistaa tekemään asioita. Me tarjoamme apua, mutta ihmisten oma-aloitteisuus lisää mahdollisuuksia. Henrin Café en Español hyvä esimerkki tästä, Idan puheenjohtaja Riikka Oksanen kiittelee.

– Mitä enemmän meitä tässä on, sitä enemmän niitä mahdollisuuksia on. Otamme erittäin mielellämme uusia ideoita ja teemoja vastaan, hän vielä painottaa.

Heikki Möttönen

Kortiton kuski kärähti Kohmontiellä törkeästä rattijuopumuksesta

Poliisi pysäytti lauantaina kello 9.20 Pernontiellä henkilöauton, jonka kuljettajana toimi vuonna 1962 syntynyt mies. Miestä epäillään rattijuopumuksesta, koska tarkkuusalkometrikokeen tulos oli 0,20 milligrammaa litrassa. Mies määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon.

Maanteiden talvihoitoluokkia nostetaan Varsinais-Suomessa 102 kilometrillä

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoi torstaina kahden miljoonan lisärahoituksesta teiden talvihoitoon. Lisärahoituksella maanteiden talvihoitoluokkia nostetaan yhteensä lähes 1 300 kilometrillä, lisätään täsmähoitoa ja hiekoitusta. Myös hoidon laadunvalvontaa tehostetaan.

Seksiturismin eri puolet

Päivi ja Santeri Kanniston teos Kuuma loma kertoo seksiturismista. Kannistot valottavat, että seksiturismi ei ole pelkkää humalaisten miesten örvellystä Tallinnassa tai nuorten miesten bilereissuja punaisten lyhtyjen alueelle. He luokittelevat seksiturismiksi myös kiihkeät lomaromanssit tai hetken huumasta syntyneen pysyvämmän ihmissuhteen.

Poliisi nappasi Raisiontiellä kiinni kortittoman amfetamiinikuskin

Poliisit pysäyttivät lauantaina kello 10 Raisiossa Raisiontiellä henkilöautolla liikkeellä olleen vuonna 1975 syntyneen miehen. Miehelle tehty puhalluskoe näytti nolla promillea, mutta huumepikatesti oli positiivinen amfetamiinin osalta.

Musikaali ja sirkus lyövät kättä

Turun konservatorion ja Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden yhteistyön tuloksena syntynyt sirkusmusikaali Ei ole norsua korviin katsominen saa ensi-iltansa Sigyn-salissa 28. helmikuuta kello 19. Muut esitykset ovat 1. ja 2. maaliskuuta, kello 14 ja 19 kumpanakin päivänä.

Menoviikko: Muumit heräävät hiihtolomalla

Taikatalvea on vietetty Naantalin Muumimaailmassa vuodesta 2007 saakka. Kuva on vuodelta 2014.

Perinteiseen tapaan Naantalin Muumimaailman muumit heräävät talviuniltaan hiihtolomaviikolla Muumimaailman Taikatalven myötä. Taikatalvea vietetään Naantalissa tänä vuonna 17.–25. helmikuuta. Tuolloin Muumimaailma on auki joka päivä kello 10–16.

Rakennustyö sulkee ajoradan Kaivokadulla

Katualueelle ulottuva uudisrakennustyö sulkee ajoradan Kaivokatu 18:n kohdalta maanantaista alkaen. Työstä on haittaa molemmissa ajosuunnissa.

Varaava tulisija joka taloon

Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry:n mukaan huoltovarmuuden takaamiseksi kaikkiin pientaloihin tarvittaisiin sähköstä riippumaton tulisija. Myös vanhat tulisijat pitäisi korvata uusilla vähäpäästöisillä tulisijoilla. Puulämmitys alentaa talviajan sähkön huipputehon tarvetta. Sähkön kysyntäjousto on jatkossa entistä tärkeämpää.

Kaupunki
Urheilu

Åboraakkeli: Iso mahdollisuus

Tuomas Tammero (60) tekemässä työtään eli raivaamassa keskushyökkääjälle tilaa Vaahteraliigan ottelussa Wasa Royalsia vastaan viime elokuussa.

Vielä viime kaudella amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigaa Turku Trojansin paidassa pelannut Tuomas Tammero pelaa ensi kaudella amerikkalaista jalkapalloa Euroopan huipulla. Linjahyökkääjänä pääasiassa pelannut Tammero edustaa Saksan pääsarjaan noussutta Potsdam Royalsia.

Sami Rähmönen uskoo yhtenäisen TPS:n olevan yllätysvalmis

Sami Rähmönen iso pala TPS:lle, kun joukkue palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Veikkausliigaan.

Vaikka TPS:n jalkapallomiehistön kapteeni Sami Rähmönen on pinnalta tyyni, aistii kokeneesta pelimiestä pientä jännitystä, vaikka eletään vasta helmikuuta. Huhtikuussa Rähmönen palaa TPS:n tavoin Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen.

Hirvikangas kuusieräiseen norjalaistestiin

Timo-Juhani Hirvikangas.

Vapaaottelijanakin tunnettu Timo-Juhani Hirvikangas ottelee seuraavan kerran nyrkkeilykehässä, kun turkulainen kohtaa 9. maaliskuuta Espoossa norjalaisen Tore Hallandin . Ottelu on molemmille ottelijoille ammattinyrkkeilyuran ensimmäinen kuusieräiseksi kaavailtu ottelu.

Puukkokatsomo: Puuttuva elementti?

HC TPS nappasi Liigan kellarikerroksesta Mikkelin Jukureista mielenkiintoisen vahvistuksen loppukaudeksi. Toista kauttaan Suomessa pelaava Zach Budish on ainakin paperilla varsin mielenkiintoinen hankinta.

Jälkipeli: Ilmoitetaanko otteluiden yleisömäärät oikein?

Kupittaan palloiluhalliin mahtuu, kun koko pääkenttä on käytössä, noin 2 700 katsojaa. Jos hallista on vain kaksi kolmasosaa käytössä, maksimi yleisömäärä on noin 1 700.

Vai, pitäisikö oikeastaan kysyä, kuinka paljon otteluiden yleisömääriä ilmoitetaan yläkanttiin? Yleisömääräksi ilmoitetaan lukema, jonka pitäisi tarkoittaa täyttä hallia, mutta vapaita paikkoja onkin runsaasti.

TPS:n yhteiskausikortti sai lentävän lähdön

TPS jääkiekon ja TPS jalkapallon yhteinen seurakortti on saanut hyvän vastaanoton heti alkuun. TPS jääkiekko ja TPS jalkapallo lanseerasivat keskiviikkona yhteiskausikortin, jota varattiin jo ensimmäisen vuorokauden aikana yli sata.

Täysosuma
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.