Viritä espanjasi ajan tasalle Kulttuuriolohuoneessa

Henri Qvick on vetänyt espanjankielistä keskustelukahvilaa syyskuusta lähtien. Henri Qvick on vetänyt espanjankielistä keskustelukahvilaa syyskuusta lähtien. Kuva: Heikki Möttönen

Martin Kulttuuriolohuone on paikallisen kulttuurielämän moottori. Se on virkistävä ja aidon paikallinen monitoimitalo, jossa voi harrastaa vaikka mitä kulttuuriin ja sivistykseen liittyvää. Se toimii samalla yleisenä sosiaalisena kohtauspaikkana, josta myös seudun uudet asukkaat saavat nopean näppituntuman alueeseen. Martin Kulttuuriolohuone löytyy aivan Itäisen Pitkäkadun läntisestä päästä. Ovet ovat auki tiistaista perjantaihin klo 12-18. Toimintaa pyörittää Kulttuuriyhdistys Ida ry.

Kulttuuriolohuoneen peruspalveluihin kuuluu erinomainen kirjasto. Siellä voi käydä myös päivän lehtitarjonnan läpi tai vähän surffailla netissä. Samalla muksut voi pistää omien touhujensa parin leikkiosastolle.

Eikä nälkääkään tarvitse nähdä, sillä paikasta löytyy myös kahvila. Säännöllisin väliajoin keittiössä on myös erilaisia teemapäiviä. Lokakuun hampurilaisbrunssi oli menestys ja isänpäivää juhlistetaan miehekkäästi pyttipannun parissa. Tarjolla on ihan sitä perinteistä, mutta ajan hengen mukaan myös vegeversio.

Idan jäsenyyden myötä Kulttuuriolohuoneen palvelut avautuvat paremmin. Kuten suositut kässäkahvila ja lukupiiri sekä erilaiset esitelmäillat. Vuosittainen jäsenmaksu on vaivaisen kympin, opiskelijoilta, eläkeläisiltä ja työttömiltä puolet vähemmän. Samalla saa säännöllisen uutiskirjeen, josta ilmenee kaikki tarpeellinen tieto tulevista myyjäisistä, konserteista, kulttuurireissuista tai runoilloista.

Marttilainen Henri Qvick on vetänyt syyskuusta lähtien espanjan kielikahvilaa. Café en Españoliin voi joka tiistai tulla jutustelemaan espanjaksi kello 16–18. Joukkoon voi kuulemma liittyä vapaasti, vaikka espanja olisi täysin ruosteessa.

– Olen itsekin ihan itseoppinut espanjan opiskelija. Sain tämän idean Helsingistä, näin pääsee käytännön kielitaitoon paremmin kiinni. Esitin ideani täällä ja pääsimme viidessä minuutissa yhteisymmärrykseen. Mukaan mahtuu vielä, tervetuloa vaan. Silloin kun paikalla on natiiveja, ollaan kaikki muut vähän kuin oppilaita, Qvick naurahtaa.

Kulttuuriyhdistys toimii ymmärrettävästi rajallisin resurssein. Niinpä se hakeekin koko ajan toimintaansa mukaan uusia vapaaehtoisia ihmisiä. On päivän selvää, että hommat hoituvat paremmin, jos on enemmän käsiä ja jalkoja.

– Lähtökohtanamme on kirjallisuus, eli se, että ihmiset lukisivat. Teemme sen ympärillä myös paljon muuta ja tämä paikka mahdollistaa tekemään asioita. Me tarjoamme apua, mutta ihmisten oma-aloitteisuus lisää mahdollisuuksia. Henrin Café en Español hyvä esimerkki tästä, Idan puheenjohtaja Riikka Oksanen kiittelee.

– Mitä enemmän meitä tässä on, sitä enemmän niitä mahdollisuuksia on. Otamme erittäin mielellämme uusia ideoita ja teemoja vastaan, hän vielä painottaa.

Heikki Möttönen

Elokuvateatteri Diana herätetään henkiin

Elokuvateatteri Diana toukokuussa 1989.

Turun keskustan legendaarinen Kino Diana avaa ovensa ensi vuoden alkupuolella. Humalistonkadun elokuvateatteri herää henkiin ja tarjoaa turkulaisille vaihtoehdon nähdä ensi-illat kotimaasta ja maailmalta sekä täysi oopperakausi tekstityksineen.

Lukioselvitys: Lukiokoulutusta arvostetaan, haasteina tulevaisuuden osaamistarpeet

Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkaissut selvityksen lukioiden nykytilasta ja kehittämistarpeista. Selvitys kokoaa koosteena yhteen olemassa olevien, lukiokoulutusta koskevien tutkimusten, selvitysten ja raporttien tuloksia. Lukiokoulutus tarjoaa valmiuksia jatko-opintoihin, mutta kehityskohteita löytyy muun muassa tulevaisuuden osaamistarpeissa, kansainvälistymisessä ja lukiolaisten hyvinvoinnissa.

Onko maantie jo aurattu tai suolattu? – katso kartalta

Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelun uudella ominaisuudella voi tarkistaa, onko maantie esimerkiksi aurattu, hiekoitettu tai suolattu. Tiedot talvikunnossapidosta päivittyvät kartalle lähes reaaliajassa.

Tupakkaveroon esitetään muutoksia

Hallitus esittää muutoksia tupakkaveroon. Savukkeiden, sikareiden ja pikkusikareiden, piippu- ja savuketupakan sekä savukkeiksi käärittävän hienoksi leikatun tupakan veroa korotettaisiin keskimäärin 21 prosenttia.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!