Nostalginen Turku: Harvinaisen uskollinen Juhanto

Jokiteatterin ”rakkaustarinaa” arenanäyttämöllä syyskuussa 1979. Keskellä Ritva Juhanto, Maria Aro (selin) ja Sirkku Grahn, takana vasemmalla muusikko Kari Veisterä. Jokiteatterin ”rakkaustarinaa” arenanäyttämöllä syyskuussa 1979. Keskellä Ritva Juhanto, Maria Aro (selin) ja Sirkku Grahn, takana vasemmalla muusikko Kari Veisterä. Kuva: Matti Kivekäs

Ritva Juhanto (1937–2000) oli Turun kaupunginteatterin todellisia luottonäyttelijöitä vuosikaudet. Hänen uransa alkoi Turussa jo vuonna 1963 ja se jatkui samassa talossa harvinaisen kauan, aina vuoteen 1997 asti, jolloin hän jäi eläkkeelle.

Rupeama on todella pitkä, sillä monet näyttelijät vaihtoivat teatteria varsinkin takavuosina hyvinkin tiuhaan tahtiin. Juhanto pääsi Turussa Kalervo Nissilän johtamaan vastavalmistuneeseen, siihen aikaan Suomen moderneimpaan teatteritaloon. Hän oli mukana sen jälkeen koko ”Kotkien kauden” sekä 1980- ja 90-lukujen vaihtelevat teatterivuodet.

Juhanto saapui Turkuun Lahden kaupunginteatterista yhdessä aviomiehensä Kapo Manton kanssa, joka myös kuului kaupunginteatterin vakiokalustoon aina kuolemaansa asti. Ennen Lahtea Juhanto ehti näytellä lyhyemmissä pätkissä myös Oulun, Kotkan ja Joensuun kaupunginteattereissa. Juhanto ja Manto avioituivat vuonna 1956. Samana vuonna syntyi Kotkassa heidän lapsensa Erja Manto, josta tuli myös näyttelijä, mutta ennen kaikkea tunnettu imitaattori ja ääninäyttelijä. Hän imitoi 1990-luvulla Iltalypsyssä ja 2000-luvun puolella Itse valtiaissa menestyksellä lähes kaikkia tunnetuimpia naispoliitikkojamme.

Näyttelijäpariskunta asettui Turussa asumaan Hämeenkadulle Ravintola Hämeenportin taloon. Siellä asui samanhenkistä väkeä muutenkin, eli muitakin näyttelijöitä ja kulttuuriväkeä.

Eräs Juhannon tunteikkaimmista rooleista kaupunginteatterissa osui vuoteen 1978, kun hänen aviomiehensä oli menehtynyt juuri vuoden 1977 marraskuussa. Kyseessä oli Pekka Milonoffin ohjaama Pako. Monille on jäänyt mieleen myös vuonna 1983 ensi-iltansa saanut Henrik Ibsenin tekstiin perustuva Koko maailman ihanuus - John Gabriel Borkman. Juhanto näytteli siinä nimikkohenkilön katkeroitunutta vaimoa. Näytelmän ohjasi Taisto-Bertil Orsmaa.

Juhanto näytteli myös useissa elokuvissa sekä esiintyi radiokuunnelmissa. Ensimmäisen filmiroolinsa hän teki vuonna 1954 vain 16-vuotiaana Roland af Hällströmin Putkinotkon Saarana. Rakastunut rampa kuvattiin lähes kokonaan Turussa. Kuvauksia tehtiin muun muassa Raunistulassa ja Hirvensalossa. Juhannon rooli oli povaaja Signe Lundellin hahmo.

Juhanto oli mukana myös vuonna 1980 valmistuneessa Tulipäässä. Hän oli Algot Untolan elämästä kertovan elokuvan Kurttuska. Ritva Juhanto palkittiin vuonna 1994 Teatterijärjestöjen keskusliiton kultaisella ansiomerkillä 40:stä ansiokkaasta palvelusvuodesta alalla.

Heikki Möttönen

Puuta käytetään energiaksi aiempaa enemmän

Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lisääntyi viime vuonna. Metsäteollisuuden sivu- ja jätetuotteilla, kuten kuorella ja purulla, oli tässä merkittävä rooli. Puupellettien poltto lisääntyi suhteellisesti eniten. Metsähakkeen kulutus sen sijaan väheni.

Itämerestä nostettiin 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä

Raisioaquan Baltic Blendille asettamat ympäristötavoitteet toteutuivat viime vuonna. Merestä nostettiin Itämerirehun valmistamiseksi 80 tonnia fosforia ja 400 tonnia typpeä. Tämä ylittää koko kotimaisen kalankasvatuksen vuosittaisen fosforikuormituksen ja tiputtaa typen kuormitusta 75 prosenttia.

Maaliskuussa ehtii vielä kylvää tomaatin

Tomaatti viihtyy lasitetulla parvekkeella ja kasvihuoneessa, mutta tuottaa satoa myös lämpimällä seinustalla.

Puutarhainnostuksen lisääntyessä myös kotipuutarhureiden kiinnostus kasvattaa taimia on kasvanut. Oikea kylvöajankohta, ilmava kasvualusta ja sopiva lannoitus ovat onnistuneen taimikasvatuksen edellytys. Maaliskuussa kylvetään tomaatti.

Eriarvoisuutta käsitellyt työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) runsas vuosi sitten asettama työryhmä esittää toimia useille eri elämänalueille eriarvoisuuden torjumiseksi ja vähentämiseksi. Työryhmän tuli etsiä uusia toimintatapoja ja keinoja, joilla luodaan edellytykset kaikkien Suomessa asuvien henkilöiden pärjäämiselle ja osallistumiselle yhteiskunnassa. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa pääministerille keskiviikkona 21. maaliskuuta.

Energia-alan sovintoesitys on hyväksytty, kaikki lakot peruuntuvat

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen Energia-, ICT- ja verkostoalan työriitaan. Myös työantajia edustavat Palta ja Energiateollisuus ovat hyväksyneet esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat välittömästi.

Utelias luokka -pilottien haku avattu

Opetus- ja kulttuuriministeriö etsii Utelias luokka -pilotteja. Piloteissa opettajat, taidekasvattajat ja oppilaat pääsevät tekemään yhteistyötä oppitunneilla ja iltapäivän harrastustunneilla. Erityisavustuksia pilotteihin sekä taiteen ja kulttuurin harrastustunteihin koulupäivän tai päiväkotipäivän yhteydessä voi hakea 25. huhtikuuta mennessä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käyttää avustuksiin 2,5 miljoonaa euroa.

Kaupunki
Urheilu

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Jälkipeli: Kaarinassa näytetään vihreää valoa liiganousulle

Ura Basket eteni kolmella voitolla Jyväskylästä välieriin. JBA antoi hyvän vastuksen kaarinalaisille. Välieristä etenee kolmella voitolla finaalipeleihin. Niiden voittaja nousee suoraan Korisliigaan. Iso kysymys on yhä, mikä joukkue haluaa oikeasti nousta. Ura Basket ainakin haluaa.

Nälkä kasvaa pelatessa. Vielä kauden alussa Kaarinassa suhtauduttiin varauksella Korisliigaan nousulle. Vasta viime keväänä Ura Basket oli nostettu kabinettipäätöksellä valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Nousu pääsarjaan jo heti tämän kauden päätteeksi kuulosti vielä silloin liian haasteelliselta.

Kanadalainen Ben McKendry TPS:n keskikentälle

Ben McKendry ja Mika Laurikainen.

Veikkausliigaan palannut TPS vahvistaa joukkuettaan yhdellä uudella keskikenttäpelaajalla. Kanadalainen Ben McKendry vakuutti TPS-valmennuksen omalla testijaksollaan ja osapuolet allekirjoittivatkin maanantaina sopimuksen kaudesta 2018.

Åboraakkeli: Demokraattinen ihmiskoe

Juha Reini

TPS päätyi naisten jalkapallojoukkueen kanssa poikkeukselliseen ratkaisuun. Runsas viikko ennen kauden alkua seura julkisti korvaajan tai tässä tapauksessa siis korvaajat aiemmin potkut saaneen Tomi Ruuhikorven tilalle.

Täysosuma
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!