Nostalginen Turku: Harvinaisen uskollinen Juhanto

Jokiteatterin ”rakkaustarinaa” arenanäyttämöllä syyskuussa 1979. Keskellä Ritva Juhanto, Maria Aro (selin) ja Sirkku Grahn, takana vasemmalla muusikko Kari Veisterä. Jokiteatterin ”rakkaustarinaa” arenanäyttämöllä syyskuussa 1979. Keskellä Ritva Juhanto, Maria Aro (selin) ja Sirkku Grahn, takana vasemmalla muusikko Kari Veisterä. Kuva: Matti Kivekäs

Ritva Juhanto (1937–2000) oli Turun kaupunginteatterin todellisia luottonäyttelijöitä vuosikaudet. Hänen uransa alkoi Turussa jo vuonna 1963 ja se jatkui samassa talossa harvinaisen kauan, aina vuoteen 1997 asti, jolloin hän jäi eläkkeelle.

Rupeama on todella pitkä, sillä monet näyttelijät vaihtoivat teatteria varsinkin takavuosina hyvinkin tiuhaan tahtiin. Juhanto pääsi Turussa Kalervo Nissilän johtamaan vastavalmistuneeseen, siihen aikaan Suomen moderneimpaan teatteritaloon. Hän oli mukana sen jälkeen koko ”Kotkien kauden” sekä 1980- ja 90-lukujen vaihtelevat teatterivuodet.

Juhanto saapui Turkuun Lahden kaupunginteatterista yhdessä aviomiehensä Kapo Manton kanssa, joka myös kuului kaupunginteatterin vakiokalustoon aina kuolemaansa asti. Ennen Lahtea Juhanto ehti näytellä lyhyemmissä pätkissä myös Oulun, Kotkan ja Joensuun kaupunginteattereissa. Juhanto ja Manto avioituivat vuonna 1956. Samana vuonna syntyi Kotkassa heidän lapsensa Erja Manto, josta tuli myös näyttelijä, mutta ennen kaikkea tunnettu imitaattori ja ääninäyttelijä. Hän imitoi 1990-luvulla Iltalypsyssä ja 2000-luvun puolella Itse valtiaissa menestyksellä lähes kaikkia tunnetuimpia naispoliitikkojamme.

Näyttelijäpariskunta asettui Turussa asumaan Hämeenkadulle Ravintola Hämeenportin taloon. Siellä asui samanhenkistä väkeä muutenkin, eli muitakin näyttelijöitä ja kulttuuriväkeä.

Eräs Juhannon tunteikkaimmista rooleista kaupunginteatterissa osui vuoteen 1978, kun hänen aviomiehensä oli menehtynyt juuri vuoden 1977 marraskuussa. Kyseessä oli Pekka Milonoffin ohjaama Pako. Monille on jäänyt mieleen myös vuonna 1983 ensi-iltansa saanut Henrik Ibsenin tekstiin perustuva Koko maailman ihanuus - John Gabriel Borkman. Juhanto näytteli siinä nimikkohenkilön katkeroitunutta vaimoa. Näytelmän ohjasi Taisto-Bertil Orsmaa.

Juhanto näytteli myös useissa elokuvissa sekä esiintyi radiokuunnelmissa. Ensimmäisen filmiroolinsa hän teki vuonna 1954 vain 16-vuotiaana Roland af Hällströmin Putkinotkon Saarana. Rakastunut rampa kuvattiin lähes kokonaan Turussa. Kuvauksia tehtiin muun muassa Raunistulassa ja Hirvensalossa. Juhannon rooli oli povaaja Signe Lundellin hahmo.

Juhanto oli mukana myös vuonna 1980 valmistuneessa Tulipäässä. Hän oli Algot Untolan elämästä kertovan elokuvan Kurttuska. Ritva Juhanto palkittiin vuonna 1994 Teatterijärjestöjen keskusliiton kultaisella ansiomerkillä 40:stä ansiokkaasta palvelusvuodesta alalla.

Heikki Möttönen

Hirvenlihapullat maistuva vaihtoehto perinteisille lihapullille

Hirvenlihapullat ovat riistakauden helppoa ja herkullista ruokaa, ja myös oiva vaihtoehto perinteisille lihapullille. Jos ei ole mahdollista päästä hirvimetsälle, kuuluu onneksi monen lihatiskin antimiin syksyllä hirvenliha eri muodoissa. Jauhelihaakin on melko hyvin tarjolla kaupoissa tähän aikaan vuodesta. Lihapullataikinaan kannattaa laittaa hieman possun jauhelihaa tuomaan makua ja mehevyyttä, mutta tässä ohjeessa makua tuo rasvainen paistettu pekoni.

Ulkomaille muutosta ilmoitettava aina Kelaan

Lyhytkin oleskelu ulkomailla voi vaikuttaa siihen, kuuluuko Suomen sosiaaliturvaan. Ulkomaille alle vuodeksi muuttava kuuluu yleensä ulkomailla oleskelunsa ajan Suomen sosiaaliturvaan. Muutosta on kuitenkin ilmoitettava, koska jo yli kolmen kuukauden kestävä ulkomailla oleskelu saattaa vaikuttaa oikeuteen saada Kelan maksamia etuuksia. Tällaisia etuuksia ovat esimerkiksi yleinen asumistuki ja kotihoidon tuki. Oikeus sosiaaliturvaan päättyy, jos oleskelu muuttuu vakinaiseksi.

Joulun valot tuikkimaan Hirvensalossa

Hirvensalon jouluvalot sytytetään Ravintola Pannun edustalla perjantaina 24. marraskuuta kello 18. Ohjelmassa on joulupukki, musiikkia sekä glögi- ja piparitarjoilu. Avaussanat lausuu Hirvensalo-seuran puheenjohtaja Niko Aaltonen ja valtiovallan tervehdyksen tuo hirvensalolainen kansanedustaja Saara-Sofia Siren . Seura haastaa muutkin turkulaiset sytyttämään jouluvalonsa samaan aikaan.

Dekkaristeiksi haluaville kurssi keväällä

Turussa alkaa dekkaristien ja rikoskirjailijoiden täsmäkoulutus helmikuussa 2018. Rikostelu-kurssilla opitaan rakentelemaan rikosjuonia, syvennytään rikollisten ja rikoksia selvittävien hahmojen luonteisiin sekä hiotaan tarinankerronnan taitoja. Kurssi on suunnattu kirjoittajille, joilla on unelma oman dekkarin kirjoittamisesta tai tarve parantaa jo olemassa olevaa käsikirjoitusversiota.

Suomalaisissa kodeissa syttyi viime vuonna 2 971 tulipaloa

Viime vuonna suomalaisissa kodeissa syttyi 2971 tulipaloa. Tulipaloissa kuoli 80 henkilöä ja niistä seurasi suuria aineellisia ja terveydellisiä vahinkoja. Tulipalojen taustalla on elämän koko kirjo.

Tieliikenteessä kuoli 22 ihmistä lokakuussa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tieliikenteessä sattui lokakuussa 368 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 22 ja loukkaantui 463 ihmistä. Kuolleita oli yksi vähemmän ja loukkaantuneita 15 enemmän kuin vuoden 2016 lokakuussa.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Aatsinki ja Härkönen U18-leirille

Alle 18-vuotiaiden, eli vuonna 2000 syntyneiden, tyttöjen maajoukkue leireilee marras-joulukuun taitteessa. Leirille on TPS:sta valittu Amalia Härkönen ja Amanda Aatsinki . Aatsinki korvaa leiriryhmässä TPS:n Kiira Lehtosen .

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!