Brinkhallin kummitukset saivat Aavedatan palaamaan Turkuun

Kuva: Jane Iltanen (kuvankäsittely Teemu P. Peltola)

Iltojen pimentyessä erilaiset kummitusjutut kiinnostavat. Tositelevisio on nostanut kummitusteemat modernilla tavalla puheenaiheeksi erilaisten Ghost Activity-tyylisten ohjelmien avulla. Itse paranormaalit ilmiöt ovat olleet suosiossa erilaisin painotuksin jo 1800-luvulta lähtien. Siinä missä aikoinaan innostuttiin spiritismistä, niin nykyään yliluonnollisia ilmiöitä taltioidaan teknisin laittein jonka jälkeen analysoidaan tallennettu tutkimusdata. Suomessa toimii muutamia yliluonnollisia ilmiöitä tutkivia ryhmiä. Outoja ilmiöitä tallentavan nelikymppisen veljesparin Marko ja Jupe Keskitalon vetämä Aavedata aloitti vuonna 2011 jakamaan videoita You Tubessa.

Turussa he ovat tutkineet muun muassa Turun linnan ja Brinkhallin kartanon aaveita. Brinkhallissa paranormaali aktiivisuus on niin korkea, että sinne on tehty kaksi tutkimusmatkaa. Tutkimustuloksia pääsee katsomaan YouTubesta osoitteesta www.youtube.com/user/aaveDATA.

Veljesten inspiraationlähteenä ovat toimineet erilaiset kummitustalot lapsuudessa ja nuoruudessa.

– Lapsena tuli kierrettyä kummitustaloja läheltä. Kurkittua vähän miltä se näyttää. Yhdessä paikassa kun Ruotsissa asuttiin, niin ei sinne 50 metriä lähemmäs uskaltanut mennä, Marko muistelee.

– Voimme Markon kanssa sanoa asuneemme kummitustalossa Ruotsissa. Siellä paranormaalia aktiivisuutta havaitsi meitä vanhempikin velipoika ja äiti. Vanhempi veli havaitsi siellä jonkin olennon ja lähti juoksemaan karkuun. Äiti sanoi, että kun hän luuttusi lattiaa, niin hänet työnnettiin alas portaita, Jupe tarkentaa.

Tuonpuoleinen on asia jota he tutkimuksissaan yrittävät selvittää. Marko ei ole aivan varma mistä yliluonnollisissa asioissa on kysymys.

– Siitä tässä yritetään hakea vastausta. En tiedä.

Jonkinlaista varovaista arviota uskaltaa Jupe silti esittää ja hän tekee myös eron eri yliluonnollisten ilmiöiden välille.

– Tämä koko matka on itsensä kehittämistä tällä alueella, mikä on kysymysmerkki. Mikä se on, siihen on todella vaikeaa saada selvyyttä. Mutta jotenkin tuntuu että se energia, mikä jää, niin se saattaisi olla sellaista jäännösenergiaa tai ihan älyllistäkin kummittelua.

Elantoaan veljekset eivät Aavedata-ohjelmistaan ainakaan vielä saa. Jupe on lääkärihelikopterin ensihoitaja ja Marko freelance-näyttelijä. Heidän ryhmänsä kuuluu laajaan kansainväliseen maiden rajat ylittävään E.P.A.S:iin eli European Paranormal Activity Societyyn.

– Kansainvälinen tutkijayhteisö, missä on varmaan kuutisenkymmentä ryhmää ympäri maailmaa. Olemme aivan kympin kärjessä aktiivisuudessa. Olemme koko ajan tekemisessä muiden kanssa asiasta. Olimme juuri Isossa-Britanniassa, jossa oli tämän kerran vuosittainen tapaaminen, missä tutkittiin yhtä linnoitusta. Oli hienoa päästä jakamaan kokemuksia ja eri laitteistoja ja metodeja mitä he käyttävät, Marko päättää.

Kurt Hedborg

Turun tuomiokirkon kuusen valot syttyvät lauantaina

Turun tuomiokirkon kuusen valot syttyvät lauantaina 25. marraskuuta kello 15.45 alkaen. Kaikille tarkoitetussa puolen tunnin juhlassa soi iloinen joulumuskari, lauletaan yhdessä, pappi puhuu ja kuusen sadat ledvalot syttyvät. Lopuksi lauletaan Maa on niin kaunis -virsi.

MLL:n Varsinais-Suomen piirille uusi puheenjohtaja

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry:lle on valittu uusi puheenjohtaja. Jussi Mertsola valittiin piirin syyskokouksessa torstaina. Professori Mertsola on Tyksin Lasten ja nuorten klinikan ylilääkäri.

Reetta Isotupa-Siltanen vuoden hantvärkkäri

Reetta Isotupa-Siltanen.

Turun Yrittäjät ry on valinnut vuoden 2017 hantvärkkäriksi kuvantekijä Reetta Isotupa-Siltasen . Hän yhdistää töissään kuvituskuvia itse maalaamiinsa osiin. Hän tekee työt käsin leikkaamalla, liimaamalla ja maalaamalla puulevyille. Kuvaoriginaalit skannataan ja painetaan korteiksi ja printeiksi kirjapainossa Kaarinassa. Kollaasitöiden lisäksi Isotupa-Siltanen tekee taidenukkeja paperimassasta ja kankaasta.

Uusiutuvan energian osuus väliaikaisesti lievään laskuun viime vuonna

– Uusiutuvan energian osuus energian loppukulutuksesta on ollut nousussa viime vuotta lukuun ottamatta. Huolimatta hakkeen kulutuksen kääntymisestä jälleen kasvuun, laski uusiutuvan energian osuus viime vuonna 39 prosenttiin, kun se vuonna 2015 oli 39,3 prosenttia, toteaa toimialapäällikkö Markku Alm , jonka kokoama Uusiutuvan energian toimialaraportti julkistettiin torstaina Turussa järjestetyn Energiavaikuttajaseminaarin yhteydessä.

Keskustelua äitien kesken

Turun Kriisikeskus järjestää yksin odottaville äideille keskusteluillan maanantaina 27. marraskuuta kello 17–20. Tapaamisen tarkoituksena on antaa mahdollisuus luottamukselliselle ajatusten vaihtamiselle sekä tarjota käytännön tietoa yksinhuoltajuuteen liittyvistä asioista.

Persimon viihtyy juustoilla

Oranssi ja makea persimon on löytänyt tiensä yhä useampien juustolautaselle. Pienet ruskeat pilkut persimonin pinnassa kertovat siitä, että hedelmä on kypsä ja erittäin makea. Soseuta herkkuhedelmät jäätelön tai rahkan päälle tai villiinny hiukan ja viipaloi ne juustolautaselle: feta, vuohenjuusto, sinihomejuusto ja gouda rakastavat persimonin makeutta.

Konsankujalta puretaan kaksi rakennusta

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti keskiviikkona, että osoitteissa Konsankuja 18 ja 19 sijaitsevat rakennukset puretaan.

Kaupunki
Kaupunki

Pimeisiin pyöriin jaetaan valoja Turussa

Turun polkupyöräilijät ry ja kuntapäättäjät jakavat pyöränvaloja valottomiin pyöriin Valaistu!-tempauksessa tänään torstaina 17–19 Turun Tuomiokirkkotorilla. Yhdistys juhlistaa alkanutta pyöräilytalvea liikenneturvallisuusaiheella ja kiinnittää pyöränvaloja ohi ajaviin valottomiin pyöriin. Tapahtumaan on kutsuttu Turpon kuntavaaliteesit allekirjoittaneita kuntapäättäjiä ja muita luottamushenkilöitä. Paikalla myös Turun kaupungin edustaja.
Urheilu

Hannu Kuru Turun Palloseuraan, TPS solmi useita jatkosopimuksia

Hannu Kuru pelaa loppukauden TPS-paidassa.

Viime kaudet Tutossa pelannut TPS-kasvatti Hannu Kuru siirtyy loppukaudeksi Turun Palloseuraan. 24-vuotiaan hyökkääjän sopimus TPS:n kanssa kattaa myös ensi kauden. TPS on solminut jatkosopimukset Elias Karvosen , Teemu Väyrysen , Jani Forsströmin ja Lucas Ekeståhl-Jonssonin kanssa.

Jälkipeli: Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Tämä olisi unelma. Hirvensalon hiihtokeskuksessa toivotaan lumista talvea. Talousmurheista huolimatta tämä kausi on turvattu, mutta tulevaisuus askarruttaa Turun Slalomseuran jäseniä.

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Vuoden 2020 Kalevan kisat järjestetään Turussa kolmen seuran yhteistyönä

Kalevan kisat oteltiin Turussa viimeksi vuonna 2011. Kuvassa Salon Vilppaan korkeushyppääjä Miia Kurppa.

Turun Urheiluliitto, Turun Toverit, Turun Weikot Yleisurheilu ja Paavo Nurmi Gamesia järjestävä PN Turku Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vuoden 2020 Kalevan kisojen järjestämisestä Turussa 13. – 16.8.2020. Samalla Paavo Nurmi Festival -tapahtumia vuodesta 2013 asti toteuttaneen seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään.

Täysosuma
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Nyt meni painiksi!
Nyt meni painiksi!
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Mistäköhän tänään katsois Avaraa luontoa?
Hjälp!
Hjälp!