Brinkhallin kummitukset saivat Aavedatan palaamaan Turkuun

Kuva: Jane Iltanen (kuvankäsittely Teemu P. Peltola)

Iltojen pimentyessä erilaiset kummitusjutut kiinnostavat. Tositelevisio on nostanut kummitusteemat modernilla tavalla puheenaiheeksi erilaisten Ghost Activity-tyylisten ohjelmien avulla. Itse paranormaalit ilmiöt ovat olleet suosiossa erilaisin painotuksin jo 1800-luvulta lähtien. Siinä missä aikoinaan innostuttiin spiritismistä, niin nykyään yliluonnollisia ilmiöitä taltioidaan teknisin laittein jonka jälkeen analysoidaan tallennettu tutkimusdata. Suomessa toimii muutamia yliluonnollisia ilmiöitä tutkivia ryhmiä. Outoja ilmiöitä tallentavan nelikymppisen veljesparin Marko ja Jupe Keskitalon vetämä Aavedata aloitti vuonna 2011 jakamaan videoita You Tubessa.

Turussa he ovat tutkineet muun muassa Turun linnan ja Brinkhallin kartanon aaveita. Brinkhallissa paranormaali aktiivisuus on niin korkea, että sinne on tehty kaksi tutkimusmatkaa. Tutkimustuloksia pääsee katsomaan YouTubesta osoitteesta www.youtube.com/user/aaveDATA.

Veljesten inspiraationlähteenä ovat toimineet erilaiset kummitustalot lapsuudessa ja nuoruudessa.

– Lapsena tuli kierrettyä kummitustaloja läheltä. Kurkittua vähän miltä se näyttää. Yhdessä paikassa kun Ruotsissa asuttiin, niin ei sinne 50 metriä lähemmäs uskaltanut mennä, Marko muistelee.

– Voimme Markon kanssa sanoa asuneemme kummitustalossa Ruotsissa. Siellä paranormaalia aktiivisuutta havaitsi meitä vanhempikin velipoika ja äiti. Vanhempi veli havaitsi siellä jonkin olennon ja lähti juoksemaan karkuun. Äiti sanoi, että kun hän luuttusi lattiaa, niin hänet työnnettiin alas portaita, Jupe tarkentaa.

Tuonpuoleinen on asia jota he tutkimuksissaan yrittävät selvittää. Marko ei ole aivan varma mistä yliluonnollisissa asioissa on kysymys.

– Siitä tässä yritetään hakea vastausta. En tiedä.

Jonkinlaista varovaista arviota uskaltaa Jupe silti esittää ja hän tekee myös eron eri yliluonnollisten ilmiöiden välille.

– Tämä koko matka on itsensä kehittämistä tällä alueella, mikä on kysymysmerkki. Mikä se on, siihen on todella vaikeaa saada selvyyttä. Mutta jotenkin tuntuu että se energia, mikä jää, niin se saattaisi olla sellaista jäännösenergiaa tai ihan älyllistäkin kummittelua.

Elantoaan veljekset eivät Aavedata-ohjelmistaan ainakaan vielä saa. Jupe on lääkärihelikopterin ensihoitaja ja Marko freelance-näyttelijä. Heidän ryhmänsä kuuluu laajaan kansainväliseen maiden rajat ylittävään E.P.A.S:iin eli European Paranormal Activity Societyyn.

– Kansainvälinen tutkijayhteisö, missä on varmaan kuutisenkymmentä ryhmää ympäri maailmaa. Olemme aivan kympin kärjessä aktiivisuudessa. Olemme koko ajan tekemisessä muiden kanssa asiasta. Olimme juuri Isossa-Britanniassa, jossa oli tämän kerran vuosittainen tapaaminen, missä tutkittiin yhtä linnoitusta. Oli hienoa päästä jakamaan kokemuksia ja eri laitteistoja ja metodeja mitä he käyttävät, Marko päättää.

Kurt Hedborg

Mikael-teatterin pääsiäisnäytelmä antaa äänen Jeesuksen tuomitsijoille ja ystäville

Ismo Seivästö.

Mikael-teatteri esittää hiljaisella viikolla näytelmän Ristin jälkeen , joka vie aikaan Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen välillä. Tapahtumia käsitellään niin Jeesuksen ystävien kuin tuomitsijoiden ja surmaajien näkökulmista. Näytelmässä matkataan Golgatalta palaavan surusaattueen mukana, vieraillaan maaherra Pontius Pilatuksen ja ylipappi Kaifaan palatseissa ja Betaniassa Maria Magdalan kodissa.

Kevään vieraat saapuneet Saaren kartanon residenssiin

Kevään vieraat saapuneet Saaren kartanon residenssiin Mynämäelle. Kahden kuukauden residenssijaksonsa aloittivat runoilija, performanssitaiteilija Merima Dizdarević , kuvataiteilija Marianne Holm Hansen , taiteilija Hou Chien Cheng , tutkija Maria Laakso ja sirkustaiteilija Kalle Lehto .

Maarakennusalan kustannukset nousivat helmikuussa prosentin

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 1,0 prosenttia vuoden 2017 helmikuusta vuoden 2018 helmikuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin maarakenteiden -0,1 prosentista pohjarakenteiden 2,1 prosenttiin.

Tutkimus: Ulkomaalaisilla huippuosaajilla vaikeuksia työllistyä vaikka osaajapula vaivaa

Tekniikan akateemiset TEKin kyselytutkimus osoittaa, että tekniikan alan korkeakoulutuksen saaneet ovat tyytyväisiä koulutukseensa ja työllisyys nousee kohisten. Ulkomailla syntyneiden työllistymisessä on edelleen selvä ero suomalaisiin verrattuna. Kaksi kolmesta suomalaisesta tekniikan alan korkeakoulutetusta on valmistumishetkellä työsuhteessa, ulkomaan kansalaisista vain 38 prosenttia.

Turun kaupungin henkilötyövuosien määrä jatkaa laskuaan

Turun kaupungin teettämien henkilötyövuosien määrä jatkoi laskua vuonna 2017. Kaupungin palveluksessa oli viime vuoden lopussa 11 480 henkilöä. Henkilötyövuosina mitattuna työvoiman käyttö vuonna 2017 oli 10 022,4. Organisaatiomuutokset huomioiden henkilötyövuodet nousivat 9,5 henkilötyövuotta edelliseen vuoteen verrattuna. Henkilötyövuosissa ei ole mukana työllistettyjä, joita kaupunki omin aktiivisin toimin työllisti 971.

Turun kehätien ja Telakkatien tulvariskiä pyritään vähentämään liittymäalueen kuivatusta parantamalla

Tiealueen ja Raisionlahden välisen laskuojan kuntoa parannetaan, jotta vesi ei enää tulvisi.

Runsaat sateet ja meriveden pinnan kohoaminen saavat ääritilanteissa veden tulvimaan tielle E18 Turun kehätien ja Telakkatien risteyksessä. Viime vuosina veden nousu tielle kyseisessä kohdassa on yleistynyt. Varsinais-Suomen ELY-keskus pyrkii ehkäisemään runsaiden sateiden aiheuttamaa tulvimista parantamalla tiealueen ja Raisionlahden välisen laskuojan kuntoa viikon 13 aikana.

Tutkimus pureutuu evakkojen vastaanottohaluun ruotsinkielisillä alueilla

Onko ruotsinkielisiä alueita suotta syyllistetty vastahakoisuudesta antaa tiloja evakoille toisen maailmansodan jälkeen? Tähän kysymykseen pureudutaan valtiotieteen tohtori Olli Kleemolan vetämässä tutkimushankkeessa, joka sai Svenska Kulturfondenilta 40 000 euron apurahan.

Kaupunki
Urheilu

Jälkipeli: Perttu Kytöhongasta FBC Turun uusi päävalmentaja

Nimi tuohon, oheistaa FBC Turun toiminnanjohtaja Ville Lintunen (oik.). Seuran edustusjoukkue sai Perttu Kytöhongasta (kesk.) valmentajan, joka manageri Antti Väärin (vas.) mukaan sopii hyvin edustusjoukkueen uudistuneeseen nykytilanteeseen.

Perttu Kytöhonka on juuri kirjoittanut nimensä sopimuspaperiin. FBC Turun miesten edustusjoukkueen manageri Antti Vääri ja seuran toiminnanjohtaja Ville Lintunen myhäilevät vieressä tyytyväisenä. FBC Turku on kiinnittänyt organisaatioonsa valmentajan, joka ei ole pelkästään meritoitunut, vaan on tullut myös tunnetuksi värikkäistä ajatuksistaan.

Tuto pääsee savonlinnalaisen tillilihan makuun

Tuto yrittää karistaa semifinaalikirouksensa. Edellisen kerran joukkue raivasi tiensä finaaleihin mestaruuskeväänä 2008.

Mestiksen kestomenestyjä Tuto on jälleen tutussa tilanteessa. Semifinaalit ovat edessä. Puolivälieräsarjassa Tuto kaatoi ehjällä pelaamisella K-Vantaan otteluvoitoin 4-1.

Hirvirytkettä palloiluhallissa perjantaina

TPS ja Happee kohtaavat perjantaina Kupittaan palloiluhallissa.

TPS Salibandyn puolivälieräsarja Happeeta vastaan jatkuu kotiottelulla perjantaina 23. maaliskuuta kello 18.30 Kupittaan palloiluhallissa. Jo ennen neljättä puolivälierää TPS ja Happee kohtaavat torstaina Jyväskylässä. Kahden kohtaamisen jälkeen voitot ovat tasan 1–1, kun molemmat joukkueet ovat voittaneet kotiottelunsa.

Erika Rautiainen kilpa-aerobicin maailmancupiin Portugaliin

Erika Rautiainen.

Kilpa-aerobicin maailmancup-osakilpailuun Cantanhedeen, Portugaliin 23.–25. maaliskuuta on lähdössä yksilöiden sarjaan Laura Vihervä (Valkeakosken Koskenpojat) ja Erika Rautiainen (Turun Urheiluliitto).

Puukkokatsomo: Kovia lukuja

Mikko Rantanen.

Vaikka Suomessa on viime kuukausina NHL-uutisointi tehty lähinnä Patrik Laineen maalimäärien kautta, Mikko Rantasen huippuvire huomattiin laajemmin vasta, kun ”Nousiaisten Cam Neely” ylitti 70 pisteen rajan. NHL:ssä 70 pistettä on viime vuosina ollut suomalaisille vaikeasti saavutettava raja. Edellisen kerran yli 70 pistettä suomalaisista nakutti Teemu Selänne kaudella 2010–11.

Täysosuma
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Kesä näköjään tulee jo toden teolla.
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Iskä, siellä oli jäätävä krokotiili!
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Alkaa riittää jo tämä Siperian sormen osoittelu.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Rakkaus ei höyheniin katso.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
Jos ei oo varaa kauppakassiin, niin edes ostoskärryyn.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
En tiedä mikä se oli, mutta Mordorin suuntaan se paineli.
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!