Brinkhallin kummitukset saivat Aavedatan palaamaan Turkuun

Kuva: Jane Iltanen (kuvankäsittely Teemu P. Peltola)

Iltojen pimentyessä erilaiset kummitusjutut kiinnostavat. Tositelevisio on nostanut kummitusteemat modernilla tavalla puheenaiheeksi erilaisten Ghost Activity-tyylisten ohjelmien avulla. Itse paranormaalit ilmiöt ovat olleet suosiossa erilaisin painotuksin jo 1800-luvulta lähtien. Siinä missä aikoinaan innostuttiin spiritismistä, niin nykyään yliluonnollisia ilmiöitä taltioidaan teknisin laittein jonka jälkeen analysoidaan tallennettu tutkimusdata. Suomessa toimii muutamia yliluonnollisia ilmiöitä tutkivia ryhmiä. Outoja ilmiöitä tallentavan nelikymppisen veljesparin Marko ja Jupe Keskitalon vetämä Aavedata aloitti vuonna 2011 jakamaan videoita You Tubessa.

Turussa he ovat tutkineet muun muassa Turun linnan ja Brinkhallin kartanon aaveita. Brinkhallissa paranormaali aktiivisuus on niin korkea, että sinne on tehty kaksi tutkimusmatkaa. Tutkimustuloksia pääsee katsomaan YouTubesta osoitteesta www.youtube.com/user/aaveDATA.

Veljesten inspiraationlähteenä ovat toimineet erilaiset kummitustalot lapsuudessa ja nuoruudessa.

– Lapsena tuli kierrettyä kummitustaloja läheltä. Kurkittua vähän miltä se näyttää. Yhdessä paikassa kun Ruotsissa asuttiin, niin ei sinne 50 metriä lähemmäs uskaltanut mennä, Marko muistelee.

– Voimme Markon kanssa sanoa asuneemme kummitustalossa Ruotsissa. Siellä paranormaalia aktiivisuutta havaitsi meitä vanhempikin velipoika ja äiti. Vanhempi veli havaitsi siellä jonkin olennon ja lähti juoksemaan karkuun. Äiti sanoi, että kun hän luuttusi lattiaa, niin hänet työnnettiin alas portaita, Jupe tarkentaa.

Tuonpuoleinen on asia jota he tutkimuksissaan yrittävät selvittää. Marko ei ole aivan varma mistä yliluonnollisissa asioissa on kysymys.

– Siitä tässä yritetään hakea vastausta. En tiedä.

Jonkinlaista varovaista arviota uskaltaa Jupe silti esittää ja hän tekee myös eron eri yliluonnollisten ilmiöiden välille.

– Tämä koko matka on itsensä kehittämistä tällä alueella, mikä on kysymysmerkki. Mikä se on, siihen on todella vaikeaa saada selvyyttä. Mutta jotenkin tuntuu että se energia, mikä jää, niin se saattaisi olla sellaista jäännösenergiaa tai ihan älyllistäkin kummittelua.

Elantoaan veljekset eivät Aavedata-ohjelmistaan ainakaan vielä saa. Jupe on lääkärihelikopterin ensihoitaja ja Marko freelance-näyttelijä. Heidän ryhmänsä kuuluu laajaan kansainväliseen maiden rajat ylittävään E.P.A.S:iin eli European Paranormal Activity Societyyn.

– Kansainvälinen tutkijayhteisö, missä on varmaan kuutisenkymmentä ryhmää ympäri maailmaa. Olemme aivan kympin kärjessä aktiivisuudessa. Olemme koko ajan tekemisessä muiden kanssa asiasta. Olimme juuri Isossa-Britanniassa, jossa oli tämän kerran vuosittainen tapaaminen, missä tutkittiin yhtä linnoitusta. Oli hienoa päästä jakamaan kokemuksia ja eri laitteistoja ja metodeja mitä he käyttävät, Marko päättää.

Kurt Hedborg

Finnlines liikennöi Turusta pidennetyillä laivoilla

Lauantaina 27. tammikuuta saapuvan MS Finnwave-aluksen myötä Turun sataman linjaliikenteessä siirrytään Finnlinesin osalta pidennettyihin laivoihin. Linjalla Finnwave-aluksen parina Turun linjalla liikennöivä MS Finntide on liikennöinyt pidennettynä jo viime vuoden lopulta lähtien. MS Finntide kävi ensimmäistä kertaa pidennyksen jälkeen Länsisatamassa joulukuun alkupuolella. Samassa yhteydessä Finnlinesin Turun liikenne siirtyi Pansiosta Länsisatamaan.

Ströömi virtaa vielä kerran Kakskerran kirkossa

Vuonna 2016 ensimmäistä kertaa järjestetty Kustavin pimeintä syysaikaa elävöittävä kulttuuritapahtuma Mörk Ö poiki vierailuesityksen turkulaisille. Kustavilaisen Pieniä kiviä-ryhmän Ströömi virtaa -runo- ja musiikkiesitys kuullaan Kakskerran kirkossa sunnuntaina 28. tammikuuta kello 15.

Lääkärit kaipaavat lisää keinoja tupakoinnin lopettamisen tukeen

Jo alle viisikymppisillä suomalaistupakoijilla nähdään varoitusmerkkejä vakavista sydän- ja verisuonitapahtumista. Lääkärin antama lopettamistuki on kustannusvaikuttava keino ehkäistä vakavien terveysriskien realisoitumista, mutta suomalaiset lääkärit kokevat, että aikapula ja puutteelliset hoitoketjut estävät heitä tarjoamasta riittävää tukea.

Mielipide: Ulkopolitiikka ratkaisee

Kansanedustajina meillä kaikilla on ollut mahdollisuus tehdä yhteistyötä kokeneen ja asiantuntevan presidenttiehdokas Matti Vanhasen kanssa vuosien ajan.

Mistä toi on? -sarjakuvanäyttely Turun Sarjakuvakaupalla

Turun Sarjakuvakaupan ja Turun Sarjakuvakerhon helmikuun ensimmäisenä näyttelynä nähdään sarjakuvatekijöiden Lappi & Lappi Mistä toi on? -strippioriginaaleja sekä otteita Mistä toi on? -sarjakuvanovelleista. Mistä toi on? on turkulaisen avioparin Katariina Lapin ja Ilkka Lapin käsikirjoittama ja piirtämä sarjakuva. Sarjakuvan käsikirjoittaminen hoituu yhteistyössä, mutta se lahjakkaampi (eli vaimo) piirtää.

Tomas Hradecky pitkälle sairaslomalle

 Tomas Hradecky.

Alkuviikosta FC TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen tehnyt Tomas Hradecky loukkasi torstaina ikävällä tavalla joukkueharjoituksissa jalkansa.

Kaupunki
Kulttuuri

Haku Konstrundan-tapahtumaan alkaa

Kuukauden ajan lähes 300 taiteilijaa, taidekäsityöläistä ja muotoilijaa hakee osallistujaksi Konstrundan-tapahtumaan. Hakuaika alkaa sunnuntaina 21. tammikuuta ja päättyy 22. helmikuuta. Eri aloja edustava nelihenkinen jury arvioi hakemukset. Jury kiinnittää huomiota visuaaliseen materiaaliin, ansioluetteloon, koulutukseen, jäsenyyteen killoissa ja yhdistyksissä sekä osallistujan kykyyn uusiutua mikäli on osallistunut Konstrundaniin aikaisemmin.
Urheilu

Tomas Hradecky pitkälle sairaslomalle

 Tomas Hradecky.

Alkuviikosta FC TPS:n kanssa kauden 2018 kattavan sopimuksen tehnyt Tomas Hradecky loukkasi torstaina ikävällä tavalla joukkueharjoituksissa jalkansa.

Suomen Voimalajiliiton vahvin mies ja vahvin nainen SM-kilpailut Turussa elokuussa

Suomen Voimalajiliitto ja Turun Messukeskus Oy ovat solmineet yhteistyösopimuksen vuosien 2018 ja 2019 Hevay Events SM-kilpailujen (SVLL vahvin mies/nainen SM) järjestämisestä Turun Messukeskuksessa. Tämän vuoden kilpailu on lauantaina 18. elokuuta. Sen oheisohjelma julkaistaan helmikuun aikana.

Inter sopimukseen Ivan Sesarin ja Joona Järvistön kanssa

Ivan Sesar ja Joona Järvistö.

Perjantaina alkavaan Suomen Cupiin valmistautuva Inter on solminut sopimukset kahden pelaajan kanssa. Viimeksi Romanian pääsarjan Juventus Bukarestissa pelannut bosnialainen Ivan Sesar on tehnyt 1+1 -vuotisen sopimuksen ja Kaarinan Pojista siirtyvä Joona Järvistö yksivuotisen sopimuksen Interin kanssa.

Ria Öling suuntaa Tanskaan

Ria Öling.

TPS:n naisten jalkapallon edustus joutuu tulemaan ensi kaudella toimeen ilman Ria Ölingiä . 23-vuotiaan Ölingin ura jatkuu ensi kaudella Tanskassa Bröndby IF:n riveissä.

Täysosuma
Ei ole kesäeinehiä!
Ei ole kesäeinehiä!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Nyt äkkiä se selfie ennen kuin mä sulan!
Hän on varjoaankin nopeampi.
Hän on varjoaankin nopeampi.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Nyt näitä saa jo esipakastettuina.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Ei se talvi nyt sitten vielä tullutkaan.
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
Miten niin en voi nukkua sun sängyssä?
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
"Syksyt vietän piilopirtissä metsän rauhassa."
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Sydämellistä pottua vaan sullekin!
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Et varmana ehdi ottaa kuvaa.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.
Mäkipyöräilyn rinnalle on vissiin keksitty jokipyöräily.